"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2022/02/21

Goa-i uborkatorta, a Tavasali

Nem szokásom más oldalról receptet bemásolni a szakácskönyvembe, de ez egy kipróbálásra érdemes recept  -  ha már "uborkás város" vagyunk ;) 


Hozzávalók: 2 és fél csésze uborka, hámozva, lereszelve, 1 és 1/2 csésze nádcukor, 1 csésze búzadara, 1 csésze friss kókuszreszelék, 1/2 kk sütőpor, 4 kardamom mag összetörve, 10 db kesudió, öszetörve, 1/2 kk só

Készíthetjük különböző módokon. Tegyük egy serpenyőbe a búzadarát és pörköljük meg. Hagyjuk teljesen kihűlni. Vegyünk egy keverőtálat, és adjuk hozzá az összes összetevőt, a reszelt uborkát, a sült darát, a kesudiót, a reszelt kókuszt, az összezúzott kardamomot és a szódabikarbónát, és jól keverjük össze (ne lepődjünk meg, amikor a reszelt uborka vizet enged). Öntsük az előkészített keveréket egy vajazott vagy zsírozott tepsibe. Ezt a tojás nélküli uborkatortát sütőben is kisüthetjük, de egy dupla fedelű edényben, gőzfürdőben is elkészíthetjük. Ha az utóbbi módszert választjuk, figyeljünk arra, hogy annyi vizet öntsünk az edényünkbe, hogy a formánk, vagy lábosunk tetejéig érjen. De lehet a rezsón is egy vízzel megtöltött edény fölött gőzölni, de ehhez jól be kell dunsztolni, alufóliával letakarni. Először 20 percig fedő nélkül kell gőzölni, majd le kell fedni és alacsony lángon még 30 percig főzni/gőzölni. Friss citrommal-mézzel vagy bodzaszörppel ízesített joghurttal fogyasztva az igazi!


A fenti recept és fotó  forrása 

2 megjegyzés:

  1. A hozzávalókban sütőpor szerepel, a leírásban pedig szódabikarbóna! Melyik kell bele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ibolya!
      Ha figyelmesen elolvasta a bejegyzésemet, akkor látta, hogy ott az eredeti blog linkje, ahonnan elmentettem. Tehát ott kellene megkérdeznie ezt :)
      De segítségképpen: mint tudjuk, a sütőporban is van szódabikarbóna, így lehet helyettesíteni egyiket a másikkal. Mivel a szódabikarbóna erősebb anyag, ezért kevesebb is elég belőle, kb. a sütőpor mennyiségének 1/3-a, esetleg 1/4-e. A szódabikarbónának viszont mindenképp szüksége van valamilyen savas közegre, így pl. 1/2 teáskanál szódabikarbónához adjunk 1 teáskanál citromlevet - és ugyanúgy működik, mint a sütőpor :) Tehát gyakorlatilag mindegy, melyik van írva a receptbe :)
      Remélem, tudtam segíteni :)

      Törlés