"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2011/11/22

Lekváros piskóta tekercs

Ez egy kipróbált, bevált piskótatekercs alaprecept, még mérleg sem kell hozzá.

Hozzávalók:

6 tojás
6 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliacukor
csipetnyi só
töltelék, esetleg bevonat

Elkészítés:

- A tojásokat kettéválasztjuk, a hozzávalókat kimérjük. A sütőtepsit előkészítjük, azaz sütőpapírral kibéleljük, vagy vajazzuk-lisztezzük.
- A tojásfehérjéket a csipetnyi sóval habosra verjük. Hozzáadjuk kanalanként a cukrot, a vaníliacukrot, ezzel keményre verjük, majd jöhetnek a tojássárgák. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a tojásos masszába forgatjuk.
- A tésztamasszát a tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük.
- A megsült tésztát még melegen porcukorral vagy liszttel megszórt konyharuhára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla és határozott mozdulatokkal feltekerjük.
- Ha a tészta teljesen kihűlt, kitekerjük és megkenjük a töltelékkel. Ezután óvatosan ismét feltekerjük, a konyharuhába csavarjuk (kivéve, ha bevonat kerül rá) és a töltelékkel lehetőség szerint állni hagyjuk.
- Tálalás előtt porcukorral megszórva vagy egyéb módon bevonva, kissé ferdén felszeleteljük.

 ( A tésztamassza gazdagítható szitált kakaóval, darált dióval, mogyoróval. A lekváros piskótatekercs a leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető verzió. Ilyen piskótatekercset használunk a charlotte készítéséhez, és felhasználhatjuk (akár maradékként is) triflehoz. Ha mignont készítenénk, a tésztát vágjuk 3 részre, a lapokat krémmel vagy lekvárral megtöltve helyezzük egymásra, majd vágjuk fel egyforma kockára és vonjuk be csoki- vagy cukormázzal ) 



4 megjegyzés:

  1. Thank you for sharing this recipe and beautiful pics. I had to use a translator :). Greetings from Lengyelország

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thank you, I am glad that you had been here :)
      Already available here my blog Translate module. I hope so, you can use it successfully.
      I wish you a beautiful day!
      Ágnes :)

      Törlés
  2. Érdeklődnék, hogy ez az adag mekkora tepsihez elég?

    VálaszTörlés
  3. Elnézést, csak most látom, hogy nincs ott a receptben.
    Ez a gáztepsihez való adag, szép vékony piskótalapot lehet belőle sütni.
    Köszönöm a látogatást :)
    Szép napot és jó sütögetést kívánok :)

    VálaszTörlés