"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2019/11/06

Mézes krémes (háromlapos)

Hozzávalók a tésztához:
45 dkg liszt
15 dkg porcukor
4 evőkanál olvasztott méz
3 evőkanál olvasztott zsír
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 tojás
4 evőkanál tej

Hozzávalók a krémhez:
5 dl tej
10 dkg gríz
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 tasak vaníliás cukor
+
20 dkg baracklekvár

A mázhoz:
2 tábla (20 dkg) étcsokoládé
20 dkg vaj

Elkészítés
A tészta hozzávalóiból félkemény tésztát gyúrunk és lisztezett deszkán kinyújtjuk. 3 részre osztva, sütőlapon (tepsi hátulján) külön-külön megsütjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 25 percig kell sütni.  A mézes gyorsan sül, hamar megéghet, ezért nagyon figyeljünk!

A töltelék elkészítése:
a grízt megfőzzük a fele cukorral a tejben, ha kihűlt hozzáadjuk a  maradék cukorral és a vaníliás cukrokkal kikavart vajat,

A kihűlt lapokat így töltjük:
az első mézes lapra kenjük a baracklekvárt, utána jön a 2.lap, erre kenjük a darakrémet, majd a tetejére megint mézeslap kerül.

Végül elkészítjük a csokimázat:
a  darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk és beletesszük a vajat. Szép simára keverjük és  egyenletesen ráöntünk a felső mézes lapra, lapos késsel elsimítjuk és hűvös helyen (nem kell hűtőbe rakni, elég a spájz vagy kamra polc) hagyjuk megszikkadni.  Csak másnap szeleteljük, mikor már megpuhult a tészta.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése