"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2022/01/13

3 lapos zserbó

Hozzávalók

A tésztához:

1dl tej, 8dkg cukor,  1.5dkg élesztő, 50dkg liszt, 30dkg margarin, 1csipetnyi só, 1tasak vaníliás cukor, 1 kávéskanálnyi sütőpor, 1 tojás

A töltelékhez:

40dkg darált dió, 20dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 üveg sárgabarack lekvár

A mázhoz:

20dkg porcukor, 3evőkanál kakaó,  5dkg vaj, pár evőkanál forró víz


Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk és összekeverjük egy kevés cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttajuk. A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, a cukrokat, a sütőport, a felvert tojást és a felfuttatott élesztőt. Ezután gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd a tésztát három részre elosztjuk.

A darált diót a cukrokkal összekeverjük.

A gáztepsit kibéleljük sütőpapírral (vagy kizsírozzuk és vékonyan meghintjük liszttel), majd az egyik tésztát tepsi méretűre nyújtjuk, és belehelyezzük a tepsibe. Ezután rákenjük a lekvár felét, majd megszórjuk a diós-cukros keverék felével. Kinyújtjuk a második tésztalapot is és a töltelékre helyezzük. Ezt a lapot megkenjük a maradék lekvárral, majd megszórjuk a maradék diós-cukros keverékkel. Végül a harmadik tésztát is kinyújtjuk, és a töltelék tetejére helyezzük. Szobahőmérsékleten kb. 1 órán át pihentetjük, majd villával több helyen megszurkáljuk óvatosan, és vékonyan lekenjük tejjel.

180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és addig sütjük, amíg a teteje szép pirosra sül (kb. 30 perc). A sütőből kivéve, hagyjuk a zserbót a tepsiben teljesen kihűlni.

Közben a porcukrot simára keverjük a kakaóval és az olvasztott vajjal, majd apránként hozzáadunk annyi  forró vízet, hogy egy sűrűbb, de még könnyen kenhető masszát kapjunk.

A kakaós masszát a teljesen kihűlt tészta tetejére öntjük, majd egyenletesen elsimítjuk. Ezután hagyjuk hogy teljesen megdermedjen, majd ízlés szerint szeleteljük fel.

/saját tipp: a tepsit nem kell! kikenni/lisztezni ennél a tésztánál és a felső tésztaréteget sem kell tejjel (de tojással sem) lekenni./






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése