"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2022/01/26

Csuszpájz (babcsuszpájz)


Hozzávalók: fél kg tarka vagy fehér bab, 1 evőkanál zsír, liszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, töröttpaprika.

Az előző este beáztatott babot leszűrjük, majd annyi sós (babérlevéllel, borssal ízesített) vízben, ami bőven feléri, megfőzzük.  Míg fől, hagymás-fokhagymás rántást készítünk. Ha puha a bab, áttörjük, szükség szerint utána sózzuk és beleöntjük a paprikás, hagymás-fokhagymás rántást. Összeforraljuk és kész is. Aki szereti, a tetejére rakhat zsírban pirított hagymakarikákat.


Ma elém került ez a kifejezés, hogy "csuszpájz". Évtizedek óta nem halottam. Réges régen apu hívta így a tarkabab főzeléket :) Ez a fenti a receptje, ahogy anyu készítette. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése