"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2019/11/14

Mézes-meggyes kókuszkocka

Hozzávalók:
25 dkg liszt
3 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 evőkanál olvasztott méz
1 egész tojás
1 tasak sütőpor
2 dl tej
+20 dkg magozott meggy

a csokimázhoz:
20 dkg margarin
5 dkg kakaópor
25 dkg cukor
8 evőkanál tej

+ 1 nagy tasak kókuszreszelék

Elkészítése:
A tészta hozzávalót jól elkeverjük és erősen zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, rászórjuk a meggyet. Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük. Ha kihűlt kb.3x3 cm kockákra feldaraboljuk.
A csokimáz hozzávalóit egy edényben összeforraljuk (szép fényes, sima legyen).
Villára szúrva egyenként belemártogatjuk a kockákat, majd beleforgatjuk a kókuszreszelékbe.
Ha a csokimáz sűrűsödik, tehetünk bele még egy kis tejet.




2019/11/13

Niklai gulyásleves

Hozzávalók:
egy kg sertéscomb, néhány karajcsont, só, 50 dkg burgonya. 3
petrezselyemgyökér, 2 sárgarépa, 2 zöldpaprika, 1 vöröshagyma, 2 csípős paprika, 1 kisebb csokor zellerzöld, 1 gerezd fokhagyma.
Fűszerek: kávéskanálnyi őrölt kömény, feketebors, 1 babérlevél, 4 teáskanál őrölt fűszerpaprika.

A kockákra vágott sertéscombot és a húsos karajcsontot hideg vízben, sóval feltesszük főni. Meghámozzuk, és kockákra vágjuk a krumplit. Megtisztítjuk a gyökérzöldségeket, és vékony karikákra vágjuk. Amikor a hús felforrt, leszedjük a habját. Beletesszük a sárgarépát és petrezselymet, a zeller zöldjét és a paprikákat. Köménnyel, feketeborssal, babérlevéllel fűszerezzük, és beleaprítjuk a fokhagymát. Lassú tűzön főzzük. Amikor a hús már majdnem teljesen kész, beleöntjük a burgonyát, és együtt főzzük tovább.
A tetejét őrölt fűszerpaprikával megszórjuk, összeforraljuk, és tálaljuk.
Ízőrzők recept



2019/11/12

Bonbon készítés házilag

A bonbon készítéshez szükséged lesz pár eszközre:
Csokoládéra: ez lehet tej-, fehér-, vagy étcsoki is, nagyjából 150 g csokoládé felhasználásával, egy 15 adagos bonbon formát tudsz megtölteni.
Valamilyen bonbon formára: válaszd ki azt a formát, amelyik a legjobban tetszik, hiszen csak így lesz igazán személyes az ajándék.
Maghőmérőre: fontos, hogy közben ellenőrizni tudd a csokoládé hőfokát.
Spatulára: egyszerűbb dolgozni vele, mint kanállal.
Lábasra: ebben melegíted a vizet az olvasztáshoz.
Kerek aljú fém vagy üveg tálra: ebben olvasztod a csokit a gőz felett.
Bonbon készítés házilag: így csináld:
Az első fontos lépés a csoki temperálása. Ez annyit jelent, hogy a csokoládét megfelelő hőmérsékletűre hozzuk, ettől lesz fényes az elkészült bonbon.
Tegyél egy lábasba vizet és forrald fel.
Ha forr a víz, zárd a tűzhelyet takarékra és tedd fölé azt az edényt, amiben olvasztani fogod a csokit.
Fontos, hogy a tál alja ne érjen a vízbe, mert megéghet a csokoládé.
A csoki 2/3-át tedd a tálba és olvaszd fel.
Kevergesd a spatulával, mérd meg a hőmérővel, akkor jó, ha az étcsoki 48°C-os, a tejcsoki 45°C-os.
Ha elérte ezt a hőmérsékletet vedd le a gőzről és tedd olyan helyre, ahol nem érheti víz. Add hozzá a csoki maradék 1/3-át és kevergetve olvaszd fel benne.
Jöhet a bonbon forma kiöntése:
A bonbon formát használat előtt öblítsd ki vízzel és szárítsd meg vagy töröld szárazra.
A csokoládét egy kanál segítségével adagol a formákba.
Ha csak sima csoki bonbont készítesz teljesen töltsd tele a formát.
Ha töltött bonbont szeretnél készíteni, forgasd a formát, hogy a falát is bevond csokival.
Ezután a csokival kitöltött formát tedd hűvös helyre, vagy hűtőszekrénybe.
A töltött bonbon esetén a maradék csokit visszateheted a gőz fölé, hogy egy hőmérsékleten tartsd.
Bármilyen tölteléket használhatsz a bonbonodba. Ganache krémet, trüffel krémet, praliné tölteléket, aszalt gyümölcsöt stb.
Miután bekerült a töltelék, töltsd tele a formát a maradék csokival.
Jól töltsd meg a formát és mozgasd közben (rázogasd), hogy mindenhová kerüljön csoki.
A felesleget húzd le egy spatula vagy kés segítségével a formáról.
Tedd hűtőbe, minimum egy órára a bonbonokat. Ha megszilárdultak fordítsd ki őket a formából és csomagold vagy fogyaszd kedved szerint.
Add át a saját készítésű bonbont gyönyörű dobozban.
 Biró Viktória Süss Velem.com -tól kaptam

2019/11/11

Boccaccio szelet

Hozzávalók:
Tésztához: 6 tojás, 20 dkg porcukor, 20 dkg darált dió, 5 dkg zsemlemorzsa, fél tasak sütőpor.
Krémhez: 2 dl tej, 2 tojássárgája, 5 evőkanál liszt, 25 dkg Rama margarin, 20 dkg porcukor.
egy erős dupla feketekávé

Elkészítése:
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük.
Belekeverjük a darált diót, a zsemlemorzsát, a sütőport és a 6 tojás habbá vert tojásfehérjét. Kikent, lisztezett tepsiben (25x35cm) megsütjük.

Krém: a tejet a tojássárgájával, a liszttel és az erős dupla feketekávéval folytonos kevergetés közben- sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni.
A Rama margarint a porcukorral habosra kavarjuk, majd  simára keverjük a kihűlt krémmel

Ha a tészta kihűlt, a krémet rákenjük és csokiforgáccsal (vagy pörkölt, apróra tört dióval) megszórjuk. Tálalás előtt hűtőbe tesszük.




Milánói sertésborda






Mézes kókuszkocka

Hozzávalók a mézes piskótához:
6 db tojás
18 dkg cukor
21 dkg finomliszt
1 tk sütőpor
20 dkg méz
csipet só

A mázhoz:
8 ek tej vagy víz
3 ek kakaópor
2-3 ek cukor (ízlés szerint)
rum ízlés szerint
25 dkg vaj

+ 2 csomag kókuszreszelék

Elkészítése:
Az egész tojásokat tálba ütöttem,magas fokozaton géppel kifehéredésig (sokszorosára nő a térfogata)kevertem.Cukrot kanalanként beleadagoltam, csipet sót,mézet pedig lassan belecsorgattam.
Mikor már krém sűrűségű volt a tojáshabom beleszitáltam a lisztet, sütőport 2 -szeri adagban, elkevertem.
Kisebb tepsit (23×32 -es ) sütőpapírral béleltem, beleöntöttem a piskótát.
Előmelegített 180 fokos sütőbe tettem, félidőbe 170 fokra állítottam a sütőt.
Kb. 30 – 35 percet sült (elektromos sütőm van), sütőnként az érték változhat. Rácsra téve kihűtjük.
A mázhoz a tejet/vizet elkeverjük a kakaóporral, cukorral (én most csak 2 ek. kakaóport tettem bele és kb. 8 kocka étcsokit), alacsony lángon elkezdjük melegíteni, vajat is beletesszük, nem szoktam felforralni, amint elolvad a vaj elzárom a tüzet.
Alaposan elkeverjük, rummal ízesítjük. Langyosan már lehet belemártani a felvágott piskótakockákat és kókuszreszelékbe forgatni.
Érdemes a mázból másfél adagot készíteni nekem nem lett elég.
Sima piskótával is el lehet készíteni. recept innen




Győri sós

Hozzávalók:
fél kg liszt
1 kocka (25 dkg) Ráma vagy Liga  margarin
1 tasak sütőpor
1 kispohár tejföl
1 tojás
só ízlés szerint

+1 tojás a lekenéshez, sajt, köménymag, szezámmag a szóráshoz

A fenti hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk és letakarva hűtőben pihentetjük 1-2 órát.
Ezután kinyújtjuk, felvert tojással lekenjük, megszórjuk füstölt vagy trappista sajttal, kömény vagy szezámmaggal - éles késsel vagy derelyevágóval kockákra vágjuk és forró sütőben szalmasárgára sütjük.

2019/11/08

Sárgarépás kenőkrém


Régi receptem a lezárt  TVN blogomból

Mexikói töltött csirkemell (sertéskaraj)

Hozzávalók:
8 szelet csirkemell (vagy sertéskaraj)
25 dkg mexikói zöldségkeverék
15 dkg reszelt sajt
10 dkg puha vaj
1 tojás

bors
olaj vagy vaj a sütéshez

Elkészítése:
A csirkemell vagy karaj szeleteket kiklopfoljuk (utóbbit vékonyabbra), sózzuk, borsozzuk és hagyjuk állni egy kicsit. Addig elkészítjük a tölteléket. Kevés sós vízben megpároljuk a zöldségkeveréket, leszűrjük és kihűtjük. Ha kihűlt a zöldség, hozzákeverjük a reszelt sajtot a puha vajat és végül a felvert tojást. Minden hússzelet közepére tölteléket kanalazunk és szorosan feltekerjük . A tekercsek végeit fogpiszkálóval összetűzzük, majd olajon vagy vajon (többször átforgatva) megsütjük. Langyosra hűlve szeleteljük. Petrezselymes krumplival tálaljuk.
Készíthetjük rántva is, akkor a megtűzött tekercseket bepanírozzuk lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába, és olajban pirosra sütjük. Ha kihűlt, ferdén ketté vágjuk őket.




Kelt, hájas kifli

Hozzávalók:
70 dkg liszt
3 evőkanál cukor
1 teáskanál só
5 dkg élesztő
2,5-3 dl langyos tej, amennyit a tészta felvesz
5 dkg puha vaj
2 tojás sárgája
30 dkg darált háj
1 evőkanál ecet

Töltelék: szilvalekvár, de ízlés szerint bármivel megtölthetjük
A tetejére: porcukor

Elkészítés:
Az élesztőt fél deci langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáit, a cukrot, a sót, a felfuttatott élesztőt, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát. A langyos tejet folyamatosan adagoljuk hozzá, annyit amennyit a tészta felvesz és lágy tésztát dagasztunk. Amikor a tészta már összeállt, hozzáadjuk a puha vajat is, és addig dagasztjuk, amíg elválik a kéztől és az edény falától. Letakarva körülbelül fél órát hagyjuk kelni, amíg a duplájára dagad.
Miután megkelt, a tésztát egy lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és óvatosan, hogy ne nyomjuk ki belőle nagyon a levegőt, jó két ujjnyi vastagra nyújtjuk. Ekkor vékonyan megkenjük az ecettel habosra kevert hájjal és hajtogatjuk. Először az egyik oldalát hajtjuk középre, a másik oldalát ráhajtjuk, majd megint vékonyan megkenjük hájjal és a szemben lévő oldalát középre hajtjuk, az alsó szélét pedig ráhajtjuk. Konyharuhával letakarva pihentetjük körülbelül 20 percet. Ezután még kétszer hajtogatjuk ugyanígy. Mindig ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk ki a levegőt a tésztából, amikor nyújtjuk, és minden hajtogatás után pihentessük 20 percet.
Az utolsó pihentetést követően ismét könnyedén kinyújtjuk a tésztát és körülbelül 5×5 centis négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepébe egy teáskanál lekvárt teszünk és úgy hajtjuk, hogy a tészta egyik oldalát egyszerűen csak áthajtjuk a tölteléken. Kicsit lenyomkodjuk a szélét, és vékonyan kizsírozott tepsibe tesszük a kifliket. Arra ügyeljünk, hogy hagyjunk elég helyet közöttük, mert még sütés előtt 15 percet kelesztjük.
Kemencében 15 perc alatt megsül. Előmelegített 200 fokos sütőben 25-20 percig sütjük. Amikor már szép aranybarnára sült a teteje, el is készült. Tálaláskor porcukorral szórjuk meg a kifliket.
Gasztroangyal recept






Krumplisaláta



Tökéletes szalagos fánk

Hozzávalók a tésztához:
60 dkg finomliszt
3,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
4 evőkanál cukor
4 tojássárgája
0,5 dl rum (nem aroma!)
1 késhegynyi só
1 citrom reszelt héja
8 dkg olvasztott vaj

+ a sütéshez 1l étolaj, a tálaláshoz ízlés szerint baracklekvár vagy porcukor, de lehet bármilyen krémmel, lekvárral is tölteni a fánkokat

Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatom.
A többi hozzávalóval és a maradék tejjel lágy, hólyagos tésztát dagasztok, de az olvasztott vajat csak utoljára adom hozzá! Egy olajjal vékonyan kikent tálban, konyharuhával letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztem. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítom. Kézzel olyan jó ujjnyi vastagra ellapogatom a tésztát, majd lisztbe mártott fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatom. A lisztezett deszkán egy tiszta konyharuhával letakarom és így még kb fél órát kelesztem.
Ezután olajat forrósítok egy nagyobb lábosban. Az ujjammal benyomom a fánkok közepét és a felső felükkel felfelé rakom az olajba. Födővel letakarva kb másfél percig sütöm, majd megfordítom és fedő nélkül is még kb ugyanannyi ideig sütöm.
Fontos, hogy az olaj jó meleg legyen, de azért ne túl forró, mert akkor kívülről megégnek a fánkok, de a közepük nyers marad. Ha viszont nem kellően meleg az olaj, akkor meg megszívják magukat az olajjal.
A kisült fánkokat papírtörlőre kiszedem és langyosra hűlve baracklekvárral, vagy porcukorral kínálom.
Ha töltött fánkot akarok, akkor a tortadíszítőt megtöltöm lekvárral vagy ízlés szerinti krémmel és a langyosra hűlt fánkokba nyomok a töltelékből.



2019/11/06

Póréhagyma-krémleves


Hozzávalók:
1 nagy szál póréhagyma
1 jó nagy krumpli
1 doboz (2,5 dl) főző tejszín
1 teáskanál só

A póréhagymát alaposan megmossuk, a két végét levágjuk, kidobjuk, a többi részét vékony karikákra vágjuk. A krumplit megtisztítjuk, megmossuk és feldaraboljuk.
A hagymát és a krumplit kb fél liter vízzel és a sóval feltesszük főni egy kisebb fazékban. Amikor megpuhultak, hozzáöntjük a tejszínt és botmixerrel krémesítjük.
Ez után forraljuk fel, és kész is. Pirított kenyérrel fogyasszuk. Ízlés szerint tejfölt is adhatunk hozzá.




Mézes krémes (háromlapos)

Hozzávalók a tésztához:
45 dkg liszt
15 dkg porcukor
4 evőkanál olvasztott méz
3 evőkanál olvasztott zsír
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 tojás
4 evőkanál tej

Hozzávalók a krémhez:
5 dl tej
10 dkg gríz
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 tasak vaníliás cukor
+
20 dkg baracklekvár

A mázhoz:
2 tábla (20 dkg) étcsokoládé
20 dkg vaj

Elkészítés
A tészta hozzávalóiból félkemény tésztát gyúrunk és lisztezett deszkán kinyújtjuk. 3 részre osztva, sütőlapon (tepsi hátulján) külön-külön megsütjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 25 percig kell sütni.  A mézes gyorsan sül, hamar megéghet, ezért nagyon figyeljünk!

A töltelék elkészítése:
a grízt megfőzzük a fele cukorral a tejben, ha kihűlt hozzáadjuk a  maradék cukorral és a vaníliás cukrokkal kikavart vajat,

A kihűlt lapokat így töltjük:
az első mézes lapra kenjük a baracklekvárt, utána jön a 2.lap, erre kenjük a darakrémet, majd a tetejére megint mézeslap kerül.

Végül elkészítjük a csokimázat:
a  darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk és beletesszük a vajat. Szép simára keverjük és  egyenletesen ráöntünk a felső mézes lapra, lapos késsel elsimítjuk és hűvös helyen (nem kell hűtőbe rakni, elég a spájz vagy kamra polc) hagyjuk megszikkadni.  Csak másnap szeleteljük, mikor már megpuhult a tészta.






Görög csirkemell



Mexikói csirkemáj

Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
50 dkg mexikói zöldség keverék
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál piros paprika
kb 1 dl étolaj
só, bors

Elkészítés:
A megtisztított, megmosott csirkemájat felszeleteljük. Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a pirospaprikát, jól elkeverjük, ezután hozzáadjuk a zöldségkeveréket, öntünk rá egy kevés vizet és félig puhára pároljuk. Beletesszük a szeletelt csirkemájat. Ízlés szerint  sózzuk-borsozzuk és puhára főzzük. Rizzsel és kovászos uborkával tálaljuk.




Kipróbált csokimáz receptek


I.
hozzávalók:
4 dkg (1 tasak) étcsokoládés pudingpor, 1 evőkanál kakaópor, 8 dkg porcukor, 8 dkg margarin, 
1-2 evőkanál tej
A hozzávalókat gőz fölött!! összemelegítjük, majd a süteményt bevonjuk vele.

II.
hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé, 1 dl szobahőmérsékletű habtejszín
A tejszínt addig melegítjük, amíg éppen hogy el nem kezd forrni, majd a kockákra tördelt csokoládéra öntjük, 2 percig állni hagyjuk, utána fényesre kavarjuk. Sütemény vagy torta tetejére is egyaránt jó. Ha a mennyiség kevés, az adagot arányosan lehet növelni.

III.
hozzávalók:
4 evőkanál víz, 4 evőkanál kakaópor, 6 evőkanál cukor, késhegynyi vaj
A hozzávalókat összeolvasztjuk, hagyjuk egy picit sűrűsödni és még forrón rákenjük a süteményre.
Ez 1 közepes tepsinyi süteményre (pl mézeskrémesre) elegendő adag.


2019/10/09

Sváb kovászos uborka (gluténmentes)

Krumplival érlelt kovászos uborka
Egy nagy, 5 literes uborkás üveghez kell 3 kg uborka, ezt alaposan megmosom, jól átkefélem, leöblítem. A kicsiket egészben hagyom, csak a két végét vágom le, amelyik nagyobb, azt ellentétes irányban be is vágom.
Egy jó nagy köteg kaprot (lehet szárazabb is) alaposan megmosok.
2 db öreg krumplit megpucolok, megmosok.
Kb 2 liter vízben alaposan elkeverek 3 evőkanál sót.

Az üveg aljára egy-két nagyobb kaporvirágot és szárat teszek, rákarikázok egy krumplit
rárakosgatom a megmosott uborkákat, tetejére darabolom a másik krumplit, erre rakok ismét egy jó adag kaprot, végül felöntöm a sós vízzel. Beborítom egy kisebb műanyag tányérral és meleg, félárnyékos helyre teszem. 3 nap alatt megérik. Az uborkákat kiszedem az üvegből, átrakom egy tároló edénybe, rászűröm a levét és hűtőbe teszem, ott sokáig eláll.









2019/09/05

Gasztroangyal - Nagykőrös (2019.10.05.)


"A Gasztroangyal ezúttal egy igazán “virágos” városba látogat, Nagykőrösre. Marcsi bejárja a gyönyörű várost, és közben kideríti, miként készül a csepleszes májas. Azt is megtudjuk, hogyan kell jó kovászos uborkát készíteni, hiszen Nagykőrös híres uborkás település volt hajdanán."

Vadas kenőkrém

A maradék vadas mártásból finom kenőkrémet készíthetünk.
Keverjünk ki egy kis pohár tejfölt 2-3 evőkanál majonézzel, kevés sóval, borssal és dolgozzuk össze a maradék vadas mártással. Ízlés szerint tehetünk bele egy kis krémsajtot is, nem rontja el.
Pirítósra kenve nagyon finom!




Gyors hamis vadas

1 nagy fej hagymát nagy kockára vágok. A húst (lehet sertés, pulyka is) vékonyra felszeletelem, sózom, borsozom.
2-2 sárgarépát, gyökérzöldséget, 1-1 paprikát és paradicsomot meg egy darabka zellert megtisztítok, feldarabolok.
Szalonnazsíron megfonnyasztom a hagymát, majd rárakom a hússzeleteket és egy picit megpirítom mindkét oldalukat. Felöntöm annyi húsleves lével, vagy vízzel, hogy jó bőven ellepje.
Hozzáadom a zöldségeket, 3-4 babérlevelet, sózom, borsozom és puhára főzöm.
A levét közben szükség szerint pótolom.
Mikor minden megpuhult, kiszedem a húsokat és a babérlevelet. A visszamaradt zöldségeket a levével leturmixolom. Tejfölös habarással besűrítem, mustárral, citromlével, ízlés szerint egy kevés cukorral  ízesítem. A korábban kiszedett főtt húsokat kevés forró zsíron hirtelen megpirítom, így még finomabb és biztosan nem esik szét mikor vissza teszem a mártásba. Az átpirított hússzeleteket a mártásba visszatéve még egy picit megrotyogtatom.
A húst egészben is meg lehet főzni, majd felszeletelés után pirítsuk át egy kevés zsíron.
Köretnek zsemlegombóc, kifőtt makaróni vagy penne tészta illetve knédli illik hozzá, de akár rizzsel is finom.









2019/08/27

Kakaós-mézes kókuszkocka (glutén és tejmentes)

Hozzávalók:
25 dkg rizsliszt
5 dkg kakaópor
1 tasak sütőpor
20 dkg porcukor
20 dkg Liga margarin
2,5 dl rizstej
2 evőkanál méz
1 nagyobb tojás

A sütőport és a kakaóport összekeverem a liszttel. A tejet, tojást és a mézet kikeverem. A puha margarint a porcukorral habosra kavarom, majd hozzáadom a tojásos keveréket és beleforgattam a  lisztet is. A kakaós masszát  egy sütőpapírral bélelt (20x30-as) tepsibe öntöm, elsimítom és közepesnél kicsit alacsonyabb hőfokon kb fél óra alatt készre sütöm (sütőfüggő) Közben elkészítem a mázat:

Hozzávalók:
1 evőkanál rizsliszt
25 dkg porcukor
5 dkg kakaópor
2 dl rizstej
10 dkg Liga margarin
+ a beforgatáshoz: 1 nagy tasak (25 dkg) kókuszreszelék

A lisztet a kakaóval és porcukorral összekeverem, hozzáöntöm a tejet és beledarabolom a margarint. Lassú tűzön sűrűre főzöm. A kihűlt piskótát kockákra vágom és villa segítségével beleforgatom a kakaós mázba, majd meghempergetem a kókuszreszelékben.







Joghurtos palacsinta




A hozzávalókat összekeverjük, állni hagyjuk egy kicsit. Olajjal kikent serpenyőbe kisebb halmokat (kb 2-3 evőkanálnyit) teszünk a tésztából és addig sütjük, míg színesedni kezd. Ekkor lapáttal átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Még azon melegében, lekvárral, nutellával stb  fogyasztjuk.


Grízes szilvás szelet

Hozzávalók:
15 dkg búzadara
15 dkg liszt
1 tasak sütőpor
1 nagy pohár (350 g) tejföl vagy joghurt
3 tojás
fél citrom leve
10 dkg vaj
12 dkg cukor
kb fél kg szilva (tisztán mérve, kimagozva, felezve)
fahéjas cukor

A lisztet, a grízt és a sütőport összekeverjük,
A kicsit megolvasztott vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, a citromlét és alaposan kikeverjük.  A lisztes keveréket a tojásos masszához adjuk, jól elkeverjük, majd legalább fél órát pihentetjük, hogy a gríz megszívja magát. Egy közepes (kb. 25x30 cm) tepsit kikenünk/kilisztezünk vagy kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztát. A gyümölcsöt egyenletesen elosztjuk a tetején, mindegyik szilvára szórunk egy pici fahéjas cukrot és 180 fokon, előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Tűpróba!
Fogyasztás előtt is szórhatunk a szeletekre egy kevés fahéjas cukrot.