"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2019/11/08

Tökéletes szalagos fánk

Hozzávalók a tésztához:
60 dkg finomliszt
3,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
4 evőkanál cukor
4 tojássárgája
0,5 dl rum (nem aroma!)
1 késhegynyi só
1 citrom reszelt héja
8 dkg olvasztott vaj

+ a sütéshez 1l étolaj, a tálaláshoz ízlés szerint baracklekvár vagy porcukor, de lehet bármilyen krémmel, lekvárral is tölteni a fánkokat

Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatom.
A többi hozzávalóval és a maradék tejjel lágy, hólyagos tésztát dagasztok, de az olvasztott vajat csak utoljára adom hozzá! Egy olajjal vékonyan kikent tálban, konyharuhával letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztem. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítom. Kézzel olyan jó ujjnyi vastagra ellapogatom a tésztát, majd lisztbe mártott fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatom. A lisztezett deszkán egy tiszta konyharuhával letakarom és így még kb fél órát kelesztem.
Ezután olajat forrósítok egy nagyobb lábosban. Az ujjammal benyomom a fánkok közepét és a felső felükkel felfelé rakom az olajba. Födővel letakarva kb másfél percig sütöm, majd megfordítom és fedő nélkül is még kb ugyanannyi ideig sütöm.
Fontos, hogy az olaj jó meleg legyen, de azért ne túl forró, mert akkor kívülről megégnek a fánkok, de a közepük nyers marad. Ha viszont nem kellően meleg az olaj, akkor meg megszívják magukat az olajjal.
A kisült fánkokat papírtörlőre kiszedem és langyosra hűlve baracklekvárral, vagy porcukorral kínálom.
Ha töltött fánkot akarok, akkor a tortadíszítőt megtöltöm lekvárral vagy ízlés szerinti krémmel és a langyosra hűlt fánkokba nyomok a töltelékből.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése