"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2019/11/12

Bonbon készítés házilag

A bonbon készítéshez szükséged lesz pár eszközre:
Csokoládéra: ez lehet tej-, fehér-, vagy étcsoki is, nagyjából 150 g csokoládé felhasználásával, egy 15 adagos bonbon formát tudsz megtölteni.
Valamilyen bonbon formára: válaszd ki azt a formát, amelyik a legjobban tetszik, hiszen csak így lesz igazán személyes az ajándék.
Maghőmérőre: fontos, hogy közben ellenőrizni tudd a csokoládé hőfokát.
Spatulára: egyszerűbb dolgozni vele, mint kanállal.
Lábasra: ebben melegíted a vizet az olvasztáshoz.
Kerek aljú fém vagy üveg tálra: ebben olvasztod a csokit a gőz felett.
Bonbon készítés házilag: így csináld:
Az első fontos lépés a csoki temperálása. Ez annyit jelent, hogy a csokoládét megfelelő hőmérsékletűre hozzuk, ettől lesz fényes az elkészült bonbon.
Tegyél egy lábasba vizet és forrald fel.
Ha forr a víz, zárd a tűzhelyet takarékra és tedd fölé azt az edényt, amiben olvasztani fogod a csokit.
Fontos, hogy a tál alja ne érjen a vízbe, mert megéghet a csokoládé.
A csoki 2/3-át tedd a tálba és olvaszd fel.
Kevergesd a spatulával, mérd meg a hőmérővel, akkor jó, ha az étcsoki 48°C-os, a tejcsoki 45°C-os.
Ha elérte ezt a hőmérsékletet vedd le a gőzről és tedd olyan helyre, ahol nem érheti víz. Add hozzá a csoki maradék 1/3-át és kevergetve olvaszd fel benne.
Jöhet a bonbon forma kiöntése:
A bonbon formát használat előtt öblítsd ki vízzel és szárítsd meg vagy töröld szárazra.
A csokoládét egy kanál segítségével adagol a formákba.
Ha csak sima csoki bonbont készítesz teljesen töltsd tele a formát.
Ha töltött bonbont szeretnél készíteni, forgasd a formát, hogy a falát is bevond csokival.
Ezután a csokival kitöltött formát tedd hűvös helyre, vagy hűtőszekrénybe.
A töltött bonbon esetén a maradék csokit visszateheted a gőz fölé, hogy egy hőmérsékleten tartsd.
Bármilyen tölteléket használhatsz a bonbonodba. Ganache krémet, trüffel krémet, praliné tölteléket, aszalt gyümölcsöt stb.
Miután bekerült a töltelék, töltsd tele a formát a maradék csokival.
Jól töltsd meg a formát és mozgasd közben (rázogasd), hogy mindenhová kerüljön csoki.
A felesleget húzd le egy spatula vagy kés segítségével a formáról.
Tedd hűtőbe, minimum egy órára a bonbonokat. Ha megszilárdultak fordítsd ki őket a formából és csomagold vagy fogyaszd kedved szerint.
Add át a saját készítésű bonbont gyönyörű dobozban.
 Biró Viktória Süss Velem.com -tól kaptam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése