"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2021/12/06

Ecetes sósrúd

 Legjobb sós rudacska receptet, de pogácsának is ki lehet szaggatni.. Ünnepek előtt jó előre megsüthető, mert hetekig eláll. Eredetileg lakodalmas sós rúd. Nem puha, mint egy kelt tészta, hanem omlós, ropogós.

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg margarin vagy 20 dkg zsír (lehet felesben is használni őket) 10 deka reszelt sajt és még 15 dkg a tetejére, 6 evőkanál hidegvíz, 1 evőkanál 10 %-os ecet, egy teáskanál só (ez ízlés szeint több is lehet).

A zsirdékot elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összegyúrjuk. Legalább fél (inkább 2) órát ( de akár 1-2 napot is) hűtőben pihentetjük. Hűtőből kivéve ujjnyi vastagra kinyújtjuk, lekenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal (de lehet köménnyel vagy szezámmaggal is), azután kb 1 centi széles és  4-5 centi hosszú csíkokra daraboljuk. Sütőpapíros tepsibe rakjuk nem túl közel egymástól, mert az ecettől szépen megnőnek.  Foró sütőben aranysárgára sütjük.

Érdemes dupla adagot készíteni, mert nagyon finom!

Dobozban, soronként szalvétát közé téve tároljuk.

Sajtos rúd

Hozzávalók: 30 dkg finom liszt+10 dkg grízes liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 kocka (25 dkg) Liga margarin vagy annak megfelelő mennyiségű zsír*, 20 dkg reszelt sajt, ízlés szerint 1-2 teáskanál só, 2 tojás sárgája, 1-2 ek tejföl(amennyit felvesz) + a lekenéshez 1 tojás

*Az átlag margarinok 70 %-os (növényi) zsírt tartalmaznak. a zsír 100 % zsír, tehát 10 dkg margarint 7 dkg zsírral lehet kiváltani - így a 25 dkg margarin helyett 16 dkg zsír kell.

Elkészítése: egy tálba összekeverjük a liszteket a sütőporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal (zsírral). Hozzáadjuk a reszelt sajt felét is. A tojások sárgáját a sóval kicsit felverjük, majd 1-2 kanál tejföllel együtt összedolgozzuk a tésztát. Könnyen gyúrhatónak, nem ragacsosnak kell lennie. Folpackba csomafolva 1-2 órára hűtőbe rakjuk. Később enyhén lisztezett deszkán 6-7 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, a felvert tojással lekenjük és a maradék reszelt sajttal megszórjuk. Derelye vágóval kb kisujjnyi  széles és 10 cm hosszú csíkokra felvágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire téve, előmelegített sütőben, 180 fokon 10-15 perc alatt világos aranybarnára sütjük







2021/11/29

Gesztenyés csokis piskótatekercs

Hozzávalók

Piskóta:

6 tojás

6 evőkanál cukor

4 evőkanál finomliszt

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

1 késhegynyi sütőpor

1 csipet só


Krém: 

1 tasak tejszínízű pudingpor

4 dl tej

2 csapott evőkanál cukor

25 dkg gesztenyemassza 

10 dkg vaj (vagy margarin)

10 dkg porcukor

1 teáskanál rum (ízlés szerint)


Töltelék:

25 dkg gesztenyemassza


Máz:

20 dkg étcsokoládé

1 teáskanál olaj


Elkészítés:

6 tojásból a gáztepsiben vékony kakaós piskótalapot sütünk. A sütőből kivéve egy porcukorral meghintett konyharuhára borítjuk, eltávolítjuk róla a papírt, ezután óvatosan feltekerjük és rácsra téve hűlni hagyjuk.

Krém:

A pudingot felfőzzük a tejjel és 2 evőkanál cukorral, hidegre téve (néha megkeverjük) hűlni hagyjuk.

Közben a puha vajat habosra kavarjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a kiolvasztott (25 dkg) gesztenyemasszát és jól eldolgozzuk benne. Végül a kihűlt pudinggal (és ízlés szerint egy kevés  rummal) csomómentesre keverjük.

Töltelék:

A másik csomag, szintén kiolvadt gesztenyemasszából egy vékony, hosszú, akkora rudat formázunk, mint amilyen hosszú a piskótartekercsünk.

A kihűlt piskótát kitekerjük, megkenjük a krémmel, a felénk eső szélére rakjuk a gesztenyerudat, majd feltekerjük és hűtőbe tesszük.

Gőz felet megolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd bevonjuk vele a jól lehűlt roládot.

Fogyasztásig hűtőben tartjuk. 

Nagyon jól fagyasztható, így már jóval ünnep előtt elkészíthető. Tálalás előtt pár órával vegyük ki a fagyasztóból és szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni. 




2021/11/25

Narancsos grízes süti

Egyszerű, gyors, de nagyon finom sütemény.

2 nagy narancsnak a héját lereszeljük, a levét kipéseljük - kb 1 pohárnyi lesz. A narancsléhez hozzáadunk 1 pohár (20-25dkg) búzadarát (attól függ, mennyi narancslénk lett). Összekeverjük és 20 percig állni hagyjuk. Hozzáadunk 1 dl olajat, 1 pohár cukrot, 2 evőkanál (5-7 dkg) lisztet, 1 teáskanál sütőport, a lereszelt narancshéjat és az egészet jól összedolgozzuk. Egy tortaformát vagy kisebb tepsit kikenünk olajjal, a tésztát beleöntjük és előmelegített sütőben 170 fokon kb 40 percig sütjük (tűpróba!) Egyszerűen csak porcukorral meghintve is nagyon finom, de ha kihűlt, kettévágva megtölthetjük narancs vagy más ízlés szerinti lekvárral, a tetejére tehetünk csoki vagy citrom mázat. (ugyanazzal a pohárral mérjük a grízt és a cukrot, mint amiben a narancslé volt).





2021/11/19

Lekváros linzer

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 40 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 db tojássárgája, 2 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só, fél citrom reszelt héja (elhagyható)

A lisztbe elmorzsoljuk a vajat gyors mozdulatokkal, majd a többi hozzávalóval rövid idö alatt összedolgozzuk. Legalább 1órára hütöbe rakjuk, majd 2-3 miliméterre kinyútjuk, teli és lyukas virág formával kiszaggatjuk,  180 fokon, 10 - 12 perc alatt világosra sütjük. Ha kihűlt, a teli formákat megkenjük ízlés szerint lekvárral és rányomunk 1-1 lyukas virág tésztát. Porcukorral meghintjve kínáljuk




2021/11/10

Paradicsommártás húsgombóccal

Hozzávalók


Húsgombóc:

fél kg darált hús

2 gerezd fokhagyma

2 tojás

1 csésze párolt rizs (jó a maradék is)

ízlés szerint só, bors, kömény


Paradicsommártás:

fél liter paradicsompüté

1 dl étolaj

10 dkg liszt

2 dl víz

ízlés szerint cukor, só


Elkészítése:

A húsgombóc hozzávalóit egy tálban jól összegyúrjuk, és vizes kézzel kisebb gombócokat formálunk belőle. Lobogó sós vízbe rakjuk és forrástól számított 20-25 percig főzzük. Amíg a gombócok főnek, elkészítjük a paradicsommártást. Egy közepes lábasban olajat forrósítunk, beleszórjuk a lisztet, a szokásos módon zsemleszínű rántást készítünk. Apránként hozzáadjuk a paradicsomlevet, cukrot és a megfelelő sűrűség eléréséig vizet. sóval ízesítjül, felfőzzük. A készre főtt húsgombócokat kiszedjük a főzővízből, majd a paradicsommártásba téve forralunk rajta egyet. Főtt krumplival tálaljuk.




Babos sertésragu

 Hozzávalók:

1,5 kg sertéshús

3 fej vöröshagyma

2 doboz (chilis) bab konzerv

1 doboz kukorica konzerv

1 doboz vágott zöldbab konzerv

2 paradicsom

2 paprika

olaj

ételízesítő

piros arany

pirospaprika

bors


Elkészítés: aprított vöröshagymát dinsztelek olajon, majd pirospaprikával meghintem és kockákra vágott paradicsomot, illetve paprikát teszek bele, végül a felkockázott húst. Ízlés szerint fűszerezem, de vizet csak később öntök rá. Piros aranyat is teszek bele, majd kevés vízzel készre főzöm a pörköltet. Mikor a hús már kellőképp megpuhult, akkor adom hozzá a bab és kukorica konzerveket (a kukorica és a zöldbab levét leszűröm) és az egészet összeforralom. Főtt krumplival, ízlés szerint savanyúsággal tálalom.





2021/11/02

Tejfölös tárkonyos sonkaleves

 Hozzávalók:

30 dkg nyers füstölt sonka, 1 evőkanál zsír, 1 nagy csokor friss tárkony (ha nincs, jó a szárított), 1 teáskanál só, 2 evőkanál ecet, késhegynyi szódabikarbóna. A levesbetéthez szikkadt kenyér, kifli vagy zsemle. A habaráshoz 2 evőkanál liszt, 1 nagy poharas tejföl.

A füstölt sonkát kis kockákra vágjuk és a leveses fazékban kevés zsíron kicsit elő pirítjuk. Felöntjük egy kevés híján annyi forró vízzel, amennyi levest szeretnénk. Belerakjuk a friss vagy szárított tárkonyt, adunk hozzá szükség szerint sót és addig főzzük, amíg a sonka megpuhul. 

Közben a kenyeret (zsemlét/kiflit) felkockázzuk/felkarikázzuk, tepsibe rakjuk és sütőben aranysárgára pirítjuk. A habaráshoz a lisztet apránként elkeverjük a tejföllel és egy kevés leves levével.

Ha a sonka már megpuhult, a fiss tárkony csokrot kivesszük a levesből, belekeverjük a szódabikarbónát, az ecetet és végül a tejfölös habarást. Összeforraljuk és a pirított kenyér kockákkal tálaljuk. 




2021/09/30

Dinnye befőtt / kompót

Dinnye kompót hasonló módon, mint a paradicsom jam. A görögdinnye héját (hajasan!!) összedarabolod, és esecet vízben megfőzöd üvegesre.  Hosszabb idő, mint a pari. Ha kész, lecsurgatod. Ha már nem forró/meleg, levágod a zöld éját és apróbbra darabolod, ahogy tetszik. megint lecsurgatod, de a csurgást megtartod. Cukorral, citromlével+ héjával +belével , kevés szegfűszeggel felteszed főni és aláöntöd a csurgását is!  Főzöd és kavarod. nem kell állandóan . Maradjon bőven lé, hiszen ez kompót vagy befőtt lesz. Forrón üvegbe teszed, + vaníliás cukrot hintesz rá ( ha kis üvegekbe rakod, egy zacskó v.cukor 3-ra elég) , szalicil és meleg dunszt. Fel is öntheted vízzel, ha sűrűnek ítéled. Akkor még kell pici citromlé vagy cukor. Vagy nem.                                                                                                            Horváth Ágika receptje





Paradicsom jam

 PARADICSOM JAMM: 

A zöld, de kicsit már sárgába hajló parit összevágod - 4 felé is jó, a nagyságától függően. Ecetes vízben főzöd addig, amíg "üveges" nem lesz. (Az ecet mennyisége függ a pari mennyiségétől. Jól érezhető legyen ) Akkor jól lecsurgatod.  Ha lecsurgott  - kg-ként egy citrom reszelt héjja és bele és leve + szegfűszeg + cukor  (Izlés szerint. Én nem  teszek túl sokat, az elveszi a pari ízét!)+ vaníliás cukor. És főzöd és kavargatod.  Amikor úgy ítéled, hogy jó - elfőtte minden levét, forrón üvegbe rakod, kicsi szalicil vagy natr.benzoát megy a tetejére és száraz dunszt 24 órára. és kész.                                               Horváth Ágika receptje






Gyömölcsös Ila süti

Hozzávalók: 2 pohár kefir, 1 pohár olaj, 1,5 pohár cukor, 2 felvert tojás - ezeket jól kikeverem, majd hozzá adok 3 pohár lisztet (amiben elvegyítettünk 1 tasak sütőport).  Összedolgozom a tésztát és margarinos, lisztezett tepsibe öntöm, a tetejére friss idény gyümölcsöt vagy meggy/barack befőttet rakok.. Sütés: előmelegített dütőben, 200 fokon kb 30 percig. 

Ez gyakorlatilag a régi kefíres meggyes recept. Mérce a kefíres pohár. Kefír helyett joghurttal is ugyanolyan finom.




 

2021/08/26

Rakott csirke

Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 10 dkg bacon, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 3 dl tej, 30 dkg burgonya, 5 dkg brokkoli, 2 db paradicsom, bors, 10 dkg sajt (trappista), 5 dkg karfiol, 5 dkg bab (zöld), szerecsendió

A vajat felmelegítjük. Hozzáadjuk a lisztet és rántást készítünk belőle. Tejjel felöntjük, és csomómentesre keverjük. Ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval. A burgonyát nagyon vékony szeletekre vágjuk. A csirkemelleket szeletekre vágjuk, és kicsit kiklopfoljuk. Éppen hogy csak elősütjük. A bacont is elősütjük. Egy tűzálló tálba alulra burgonyaszeleteket teszünk. Kicsit megsózzuk. Rárakjuk a csirkét, majd arra a szalonnát. Erre megy a zöldség. A paradicsomot karikára vágva tesszük rá. Ezt leöntjük a tejmártással. Tetejére sajtot reszelünk, és fél óráig sütjük 150 fokon.

(Régi munkahelyi receptem Hoxa-n)




Sós rudacskák

 60 dkg lisztet összedolgozunk 30 dkg vajjal vagy zsírral, 2 tojássárgájával, 2 dkg elmorzsolt élesztővel, 2 dl tejföllel és 1 teáskanál sóval. Fél órán át pihentetjük, majd félujjnyi vastagra kinyújtjuk. Felvert tojással megkenjük, sajtot reszelünk rá, vagy köménymaggal megszórjuk. Derelyemetszővel vékony rudacskákra vágjuk és forró sütőben megsütjük.


2021/08/23

Tepsis krumpli lecsós húspogácsával

Egy kiló krumplit meghámozunk, felkarikázzuk. Vékony szalonnaszeletekkel kirakunk egy tepsit (tűzálló tálat) és a fele krumplit rátesszük. Fél kilónyi darált húst két tejbe áztatott zsemlével, egy kis fej apróra vágott, kevés olajon megfonnyasztott vöröshagymával, két tojással, sóval, ízlés szerinti fűszerrel, őrölt borssal összegyúrunk. 10-12 adagra osztjuk és gombócokat formálunk belőlük. Mindegyiket ellapítjuk, és a krumplira rakosgatjuk.  Minden húspogácsára 1-1 paradicsomkarikát rakunk és felszeletelt paprikával körberakosgatjuk. Karikára vágott vörös hagymával  beborítjuk, megsózzuk és rárakjuk a krumpli másik felét, majd ezt is megsózzuk. Ráöntünk egy nagy pohár tejfölt, amibe 1-2 tojást is belekevertünk. Rámorzsolunk még 5dkg vajat  a tetejére. A tepsit alufóliával lefedjük és előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.  Ha puha, a fóliát levéve megpirítjuk a tetejét. 



2021/08/10

Anyu piskóta receptje

Hozzávalók:

6 db tojás

6 csapott evőkanál kristálycukor

6 púpozott evőkanál rétesliszt

csipetnyi só

A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverem. A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval nagyon !!! kemény habbá verem (amíg fokhagyma szaga nem lesz - mondaná apu :) ) A cukros sárgájába belekavarom a lisztet majd kanalanként lazán hozzákeverem a habot. Vajazott-lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben, közepes hőfokon "tűpróbáig" sütöm. (ez a nagyobb zománcos tepsi adagja)

a kis teflon tepsi adagja:

3 tojásból piskótát sütünk az alábbi módon:

3 evőkanál lisztet elkeverünk 1/2 tk sütőporral. 3 tojás sárgáját kikeverünk 3 evőkanál cukorral. 3 tojás fehérjéjét 1 csipet sóval habbá verjük. A cukros tojássárgáját összeforgatjuk a liszttel, majd a fehérjehabot lazán hozzákeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180-200 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk.





2021/08/09

Felhő túrós (talpatlan, alj nélküli túrós)

Hozzávalók: 25 dk túró, 20 dkg tejföl, 10 dkg búzadara (lehet rizs vagy kukorica dara is, ha GM sütit szeretnénk), 5 tojás, 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja + porcukor szórásnak

A tojások fehérjét egy pici sóval vagy pár csepp citromlével kemény habbá verjük. Egy nagyobb tálban a tojássárgákat, a cukrokat, a túrót, tejfölt, citromhéjat és grízt jól kikavarjuk. A kemény tojáshabot a túrós masszához keverjük. Egy közepes méretű (25x30cm) tepsit kikenünk, kilisztezünk, vagy kibéleljük sütőpapírral. Belesimítjuk a túrós masszát. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 35-40 percig sütjük (sütő függő). Ne süssük túl, Ha kész, langyosra hűtjük és porcukorral megszórva fogyaszjuk.






2021/07/27

Rétes

Réteslapból készítve.

Hozzávalók: 2 csomag rétes lap, 6 vagy 8 lapos. Attól függően, hogy 12 vagy 16  darab a lap, 6 vagy 8 rúd rétesünk lesz). A tepsik kenéséhez olaj vagy olvasztott margarin.

A túrós töltelékbe: 1 kiló áttört túró, 1 citrom reszelt héja és a leve, egy csipetnyi só, 1 tasak sütőpor, kb 20 dkg cukor (ízlés szerint lehet több is), 2 tasak vaníliás cukor  - ezeket jól kikeverem.  2 tojást felverek és belekeverem a citromos cukros túróba, végül hozzákeverek még 1 zacskó (10 dkg) mazsolát, amit előzőleg megmostam és kis időre beáztattam. 1 nagy vödrös tejfölből 4-5 evőkanálnyit a túró töltelékhez adok, a többivel kenem majd a lapokat. Hozzákeverek még a töltelékhez 3-5 evőkanál búzadarát is, hogy ne folyjon a töltelék, de nem kell túl sok, nehogy kemény legyen.

Ezen kívül kell még alma, meggy, esetleg barack (az összeaprított sárga vagy őszibarackot mazsola helyett keverhetjük a túrótöltelékbe).

Almás töltelék: 

1 kg meghámozott, lereszelt savanykás almát megszórok ízlés szerint cukorral és őrölt fahéjjal. A saját levében (időnként keverve) kicsit megpárolom. Az almás masszába 1-2 evőkanál kekszmorzsát  is teszek (de jó a zsemlemorzsa, gríz vagy darált diót is), hogy felszívja a levét. Kihűtöm.

Meggyes töltelék: 

1 kg magozott, felezett, levétől lecsöpögtetett meggyet (télen a levétől jól lecsurgatott meggybefőttet vagy gyorsfagyasztott meggyet használok) ízlés szerint megcukrozok, megszórok egy kevés őrölt fahéjjal és összekeverem pár kanál kekszmorzsával, de itt is jó a zsemlemorzsa vagy gríz is.

Egy tiszta konyharuhát vagy sütőpapírt kiterítek, ráhelyezem az első tölteni való réteslapot. Vékonyan meglocsolom étolajjal, kb 1-2 evőkanálnyi kell. Ecsettel szétkenem a lapon, utána teszek rá két- három kanál tejfölt, azt is szétkenem rajta. Megszórom (kézzel) egy pici cukorral és egy kevés grizzel. Ezután ráteszem a második lapot. Ezt ismét megkenem étolajjal, tejföllel, megszórom finoman kristálycukorral, grizzel és erre kenem a réteslap aljára kb 4 ujjnyi széles csíkban a tölteléket. Ezután a ruha/sütőpapír segítségével feltekerem, majd a ruhával/sütőpapírral együtt átemelem a már megkent tepsibe - mivel puha és szétszakadna, kézzel nem lehet, csak igy. Tehát a ruháról gurítom bele. Általában két tepsibe fér bele a 6-8 rúd. Sütési idő:175 fokon kb 30  perc, illetve  amíg szép piros nem lesz a teteje - ez sütő függő. Ha megsűlt, még melegen felvágom rombusz alakúra és porcukorral meghintve kínálom.

Egyéb töltelékek:

Túrós töltelék másként: 75 dkg félzsíros túrót áttörök sima állagúra. Hozzáadok 2 evőkanál sűrű tejfölt, 10 dkg beáztatott, leszűrt mazsolát, lereszelt citromhéjat, 2 felvert tojást, 2 evőkanál búzadarát és ízlés szerint cukrot és 1 tasak vaníliás cukrot. Alaposan összekeverem az egészet és széles sávban a rétestészta aljára kenem a tölteléket.

Mákos töltelék: 30 dkg darált mákot leforrázok, 30 dkg cukorból 1,5 dl vízzel vagy tejjel sűrű szirupot főzök, összekeverem a mákkal, adok hozzá reszelt citromhéjat és beáztatott mazsolát. A kihűlt tölteléket az olajos tejföllel megkent,  morzsával megszórt réteslap aljára kenem és felsodrom. Egy másik változat szerint, az olajjal meglocsolt réteslapra szórjunk őrölt mákot, erre cukrot majd locsoljuk meg tejföllel, hogy szaftos legyen. Ekkor is használjunk mazsolát. Még finomabb, ha az egyszerű mákos töltelék helyett almás-mákos, vagy tökös mákos rétest készítünk.

Káposztás töltelék: egy közepes fej káposztát vágjunk négyfelé, vágjuk ki a torzsáját és reszeljük le (egyszerűbb, ha piacon egyből gyalult káposztát veszünk).  Olajon megpirítjuk a káposztát, sót, őrölt borsot, cukrotszórunk rá . Ha kész, kihűtjük. Az olajjal meglocsolt, prézlivel meghintett réteslap felénk néző részére egy csíkba egyenletesen rákenjük a dinsztelt káposztát és felcsavarjuk a nedves konyharuha segítségével. Sütés előtt a tészta tetejét is megkenjük olajjal.

Újabban már a tejfölbe belekeverek kb 1-1,5 dl étolajat és ezzel az olajos tejföllel kenem le a réteslapokat. Egyszerűbb, gyorsabb így, nem kell külön-külön kenegetni először olajjal, utána tejföllel. Egyszerre mindig csak azt a 2 réteslapot veszem ki a tasakból, amit megtöltök, nehogy a többi kiszáradjon, mert akkor nagyon töredezik.






Betty meggyes

 




2021/07/26

Meggyes mézes-grízes szelet

Hozzávalók:

Tészta: 60 dkg liszt, csipetnyi só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 tasak vaníliás cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 12 dkg méz, 10 dkg margarin , 0,5 dl tej, 16 dkg kristálycukor, fél citrom leve, 2 tojás


Krém: 20 dkg vaj25 dkg porcukor,  fél liter tej, 5 evőkanál gríz , 2 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só

50-60 dkg fejtett meggy


Elkészítés:

A tésztához a mézet a vajjal és a tejjel felforrósítom, majd gyors mozdulatokkal beledolgozom a cukorral és citromlével elhabart tojásokat. Hozzá adom a szódabikarbónával, vaníliás cukorral, fahéjjal és egy csipet sóval elkevert lisztet, fakanállal össze dolgozom (ragacsos lesz, de nem baj) és a keverő tálban hagyva, fél órára a hűtőbe teszem. A sütőt előmelegítem majd a tésztát 3 részre osztom. Két sütőpapír között, kb. fél cm vastagra kinyújtom tésztát, és 3 lapot sütök belőle. (Nem szabad túl vékonyra nyújtani, mert elázik a grízes-meggyes krémtől)

A tejben megfőzöm a darát, ha kihűlt, összekeverem az előre kikavart cukros vajjal. 

A lapokat megkenem a grízes krémmel, majd kirakoma magozott, felezett meggyel. Befedem a második lappal, rá krém és megint egy sor meggy. A harmadik lap tetejére is teszek a grízes krémből és a maradék meggyel kirakom.. Kevés olvasztott csokival megcsurgatom. Egy éjszakára hűtőbe teszem hogy a mézes lapok megpuhuljanak.




2021/07/23

Gluténmentes gyümölcsös piskóta

Hozzávalók:

8 evőkanál rizsliszt, 8 tojás , csipetnyi só, 8 evőanál cukor, ízlés szerint bármilyen gyümölcs (most meggy)

A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verem. A sárgákat jól kihabosítom a cukorral.  A keverékhez hozzáadom a lisztet, alaposan elkeverem benne, majd óvatosan beleforgattam a tojáshabot. Sütőpapírral bélelt (25x35-ös) tepsibe belesimítom a tésztát és rászórom a gyümölcsöket (ha a gyümiket  megforgatjuk egy kevés lisztben, a tészta tetején maradnak)

175 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsül (sütő függő, tűpróba kell!)




2021/07/09

Möggyes krémes

Möggyes krémes – A 2021. év möggyes sütijének receptje!

Az idei évben is kiválasztották a möggyes süti verseny nyertesét. A beküldött sütemény receptek közül Rapi Ferencné volt az a szerencsés nyertes, akinek receptjét kiválasztotta a zsűri. Ezúton gratulálunk Rapi Ferencnének a finom sütihez.

Hozzávalók:

Barna lap:

4 tojás                 

4 evőkanál olaj

4 evőkanál cukor

4 evőkanál víz

4 evőkanál liszt

1 evőkanál kakaó

½ csomag sütőpor


Fehér lap:

6 tojásfehérje

20 dkg cukor

10 dkg durvára vágott dió

1 üveg meggybefőtt (lecsepegtetve)

15 dkg liszt


Krém:

6 tojássárgája

20 dkg cukor

3 dl tej

1 cs. vaníliás puding

3 cs. vaníliás cukor

1 margarin


Csokimáz:

1 tábla étcsokis tortabevonó

2 evőkanál olaj (gőz fölött felolvasztjuk)


Elkészítése:

A barna laphoz a tojások fehérjét a cukorral felverjük kemény habnak, egyenként hozzáadjunk a tojássárgáját, fokozatosan az olajat és a vizet, végül a kakaót és a lisztet, amibe elkevertük a sütőport. Előmelegített sütőben 180 fokon, 26×36 cm-es tepsiben megsütjük. A fehér laphoz a diót darabokra vágjuk. A tojásfehérjéket egy csipet sóval, cukorral felverjük kemény habnak, óvatosan hozzákeverjük a lisztet a diót és a lecsepegtetett meggyet. Ezt is megsütjük. A krémhez a tojás sárgákat, vaníliás cukrot, pudingot elkeverjük a hideg tejjel és megfőzzük. Fedjük le fóliával és hűtsük le.   A margarint a cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt krémmel összekeverjük.

Összeállítás: Barna lap kerül alulra, rá a krém tetejére a fehér lap és bevonjuk a felolvasztott csokoládéval.  2-3 óra múlva szeletelhető.

Kb. 10-15 főnek elegendő ez a mennyiség

forrás

2021/07/08

Möggyes-kávés szelet

1 nagy üveg meggybefőtt levét leszűröm, hagyom, hogy jól lecsöpögjön.

6 tojásból, 6 evőkanál cukorral és 6 evőkanál liszttel, pici sütőporral a szokásos módon piskótát sütök, 

Közben elkészítem a krémet: a tejből a pudingból és a kb fél dl vízben feloldott instant kávékból krémet főzök. Amíg hűl, a margarint a porcukorral és vaníliás cukorral habosra kavarom. Ha kihűlt a puding, apránként hozzákeverem a margarinhoz és jól kihabosítom.

A krém hozzávalói: 2 tasak vaníliás vagy tejszín ízű pudingpor, 6 dl tej, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tasak instant kávépor (lehet koffeinmentes is) + tortabevonó a tetejére.

Összeállítás: a kész piskótára rákenem a krém felét, kirakom a kimagozott meggyel és arra rákenem a krém másik felét. Végül a tetejére csurgatom az olvasztott csokit.

Lehet úgy is készíteni, hogy a meggyet kisebb-nagyobb darabokra vágom és belekeverem a krémbe - ekkor kevesebb meggy is elég. Az így kapott meggyes-kávés krémet rásimítom a piskótára majd rákenem az olvasztott csokit. Friss meggyből is készíthető, de csak ha az igazán jó érett, nem túl savanyú.



2021/05/14

Egyedényes piskóta (tekercs)

A sütőt bekapcsolom, amikor hozzá kezdek a piskóta készítéséhez.                                                               6 tojást (nem kell szétválasztani a sárgáját és a fehérjét!) 6 csapott evőkanál cukorral és egy csipet sóval nagyon jó krémesre felverek kézi habverővel, utána 6 evőkanál átszitált liszttel elkeverem, szintén kézi habverővel. Vajazott, lisztezett tepsiben, 180 fokon kb 15 percig sütöm. Tűpróba fontos!. Amikor kiveszem a piskótát a sütőból, rögtön feltekerem nedves konyharuhával és hagyom kihűlni. Ha kihűlt megkenem lekvárral és visszatekerem. A végén porcukorral megszórom. 

Másik változat:

Először 6 tojás fehérjét egy pici sóval félig felverek, majd apránként 6 evőkanál cukorral jó keményre verem. Utána kézi habverővel belekeverem egyesével a tojások sárgáját, majd óvatosan 6 evőkanál réteslisztet. Vajazott, lisztezett tepsibe símítom a masszát. Hideg sütőbe teszem és a legkisebb fokozaton sütöm kb. 35-40 percig. Ahogy melegszik, úgy emelkedik szépen.



2021/05/13

Virslis zöldbableves

Hozzávalók:

45 dkg zöldbab
1-1 szál sárgarépa és gyökérzöldség
1 kis fej vöröshagyma
2-3 szem krumpli
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál étolaj
1 evőkanál fűszerpaprika
1 kis pohár tejföl
1+1 evőkanál liszt
kapor
só, bors
1 kis csomag füstölt virsli
+ ízlés szerint petrezselyem és zellerzöld

 A babot megtisztítjuk és 2-3 cm-es darabokra vágjuk.
A hagymát finomra aprítjuk. A répát, zöldséget, krumplit tisztítás után felszeleteljük.
Az olajon a hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a babot és a zöldséget. Sózzuk, borsozzuk, majd először a liszttel, utána a pirospaprikával meghintjük. Jól elkeverjük és kb. 2,5 liter vízzel felöntjük. Felforraljuk, hozzá adjuk a krumplit, a felkarikázott virslit és a kaprot (levélzöldségeket) Addig főzzük, amíg az összes zöldség meg nem puhul. Végül egy pohár tejfölben elkevert egy kanál liszttel behabarjuk, friss petrezselyemmel és kaporral ízesítjük.


.


2021/05/06

Mirinda szelet vagy Üdítős süti

Receptem a régi, TVN blogomból:




Kókuszos túrós

Hozzávalók:

a tésztához:

35 dkg liszt

1 kocka (25 dkg) Ráma margarin

15 dkg cukor

3 tojássárga

1 tasak vaníliás cukor

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 csipetnyi só


a töltelékhez:

50 dkg túró

20 dkg cukor

1 tasak vaníliás cukor

1 kispohár (2 dl) tejföl

2-3 evőkanál  búzadara

10 dkg aprószemű kókuszreszelék

+ a 3 tojásfehérje pár csepp citromlével kemény habbá verve

A töltelék hozzávalóit robotgéppel jól kikeverem, végül beleforgatom a tojáshabot is.


A lisztet elmorzsolom a margarinnal és összegyúrom a többi hozzávalóval. A tésztát elfelezem és mindkét darabot kinyújtom. Közepes tepsi aljára teszem az egyik lapot, rákenem a tölteléket, majd befedem a másik lappal. Villával megszurkálom és előmelegített sütőben, közepes lángon szép rózsaszínre sütöm. A megsűlt és kihűlt süteményt  rombusz vagy hosszűkás szeletekre vágom és porcukorral meghintve kínálom.





2021/03/18

Túró puffancs

Hozzávalók: 25 dkg túró, 4 evõkanál liszt, 4 tojás, 1 tasak vaníliáscukor, pici só

Elkészítése: A sóval és vaníliáscukorral áttört túrót simára keverjük a tojássárgákkal és a liszttel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjébõl vert kemény habot. és óvatosan elkeverjük, hogy a masszát ne nagyon törjük össze. Olajba mártott evőkanállal fánkokat szaggatunk belõle és bő, forró olajban, közepes lángon pirosra sütjük.Lekvárral, porcukorral fogyasztjuk. 



Túrófánk

Hozzávalók:

50 dkg tehéntúró

5 dkg liszt

4 db tojás 

1 tasak vaníliáscukor

5 dkg zsemlemorzsa 

késhegynyi só

a panírozáshoz zsemlemorzsa, a sütéshez olaj

Elkészítése:

A tojásokat ketté válaszjuk és a fehérjéket egy pici sóval vagy pár csepp citromlével kemény habbá verjük. A túrót áttörjük, kikeverjük a 4 tojássárgájával, majd hozzáadjuk a vaníliáscukrot, sót, a lisztet és a zsemlemorzsát, majd végül a tojáshabbal óvatosan összekavarjuk. Vizes kézzel  kisebb gombócokat vagy hosszúkás kroketteket formázunk, amiket zsemlemorzsába forgatunk és bõ, forró olajban, közepes lángon aranybarnára sütjük. Fahéjas, kakaós vagy vaníliás porcukorral meghintve, melegen tálaljuk (kb. 25-30 db lesz belõle). Lekvárral is finom.



2021/03/03

Szaftos petrezselymes krumpli köret

2 kanálnyi kacsazsíron vagy olajon megfuttatom az összeaprított petrezselyemzöldet (egy kevés apróra vágott hagyma/fokhagyma nem rontja el). Meghintem egy kis liszttel és pirospaprikával. Öntök hozzá a krumpli főzőlevéből 1-1,5 decit, összeforralom és megforgatom benne a kockára vágott, kifőtt krumplit. Kicsit más, mint a hagyományos petrezselymes krumpli, de ugyanolyan finom.





2021/03/02

Csányi vagy más néven Sári mézes

Hozzávalók:

a tésztához:

50 dkg liszt

5 dkg zsír

1 db tojás

20 dkg porcukor

3 evőkanál tej (ha szükséges, több)

2 evőkanál méz

1 jó evőkanálnyi kakaópor

1 kávéskanál szódabikarbóna

a krémhez:

20 dkg margarin

20 dkg porcukor

3 tasak vaníliás cukor

6 dkg liszt

0,5 l tej


Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, három részre osztjuk és egy félórát pihentetjük. A lapokat kinyújtjuk, és - külön-külön - egy kb. 30x25 cm-es tepsi zsírozott, lisztezett hátoldalán megsütjük.  A krémhez a tejet, lisztet, vaníliás cukrot simára keverjük, majd folyamatoan kevergetve sűrűre főzzük. A margarint a porcukorral habosra kikeverjük, majd apránként beledolgozzuk a kihűlt tejkrémet. A tésztalapokat a krémmel megtöltjük. A tetejét csokimázzal vonjuk be, de máz nélkül, porcukorral meghintve is finom (Csak másnap szeleteljük fel, mivel a mézes tészta csak addigra puhul meg)




Svájci lakodalmas szelet

Hozzávalók : 60-70 dkg sertéskaraj,20 dkg császárszalonna,1 evőkanál libazsír,20 dkg kemény reszelni való sajt,20 dkg előfőzött zöldborsó, 3 közepes méretű alma,30 dkg fehér csiperke gomba,2 csomag zöld hagyma,3 gerezd fokhagyma,1 kis csokor petrezselyem ,6-8 cl száraz fehérbor, só, tört színes bors, zsálya. A panírozáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa. Ha tűzdelve lesz a hús akkor darabonként 3 db fogvájó. A kisütéshez bő zsiradék.

Forrás, recept elkészítése Szoky konyhája