"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2021/07/27

Rétes

Réteslapból készítve.

Hozzávalók: 2 csomag rétes lap, 6 vagy 8 lapos. Attól függően, hogy 12 vagy 16  darab a lap, 6 vagy 8 rúd rétesünk lesz). A tepsik kenéséhez olaj vagy olvasztott margarin.

A túrós töltelékbe: 1 kiló áttört túró, 1 citrom reszelt héja és a leve, egy csipetnyi só, 1 tasak sütőpor, kb 20 dkg cukor (ízlés szerint lehet több is), 2 tasak vaníliás cukor  - ezeket jól kikeverem.  2 tojást felverek és belekeverem a citromos cukros túróba, végül hozzákeverek még 1 zacskó (10 dkg) mazsolát, amit előzőleg megmostam és kis időre beáztattam. 1 nagy vödrös tejfölből 4-5 evőkanálnyit a túró töltelékhez adok, a többivel kenem majd a lapokat. Hozzákeverek még a töltelékhez 3-5 evőkanál búzadarát is, hogy ne folyjon a töltelék, de nem kell túl sok, nehogy kemény legyen.

Ezen kívül kell még alma, meggy, esetleg barack (az összeaprított sárga vagy őszibarackot mazsola helyett keverhetjük a túrótöltelékbe).

Almás töltelék: 

1 kg meghámozott, lereszelt savanykás almát megszórok ízlés szerint cukorral és őrölt fahéjjal. A saját levében (időnként keverve) kicsit megpárolom. Az almás masszába 1-2 evőkanál kekszmorzsát  is teszek (de jó a zsemlemorzsa, gríz vagy darált diót is), hogy felszívja a levét. Kihűtöm.

Meggyes töltelék: 

1 kg magozott, felezett, levétől lecsöpögtetett meggyet (télen a levétől jól lecsurgatott meggybefőttet vagy gyorsfagyasztott meggyet használok) ízlés szerint megcukrozok, megszórok egy kevés őrölt fahéjjal és összekeverem pár kanál kekszmorzsával, de itt is jó a zsemlemorzsa vagy gríz is.

Egy tiszta konyharuhát vagy sütőpapírt kiterítek, ráhelyezem az első tölteni való réteslapot. Vékonyan meglocsolom étolajjal, kb 1-2 evőkanálnyi kell. Ecsettel szétkenem a lapon, utána teszek rá két- három kanál tejfölt, azt is szétkenem rajta. Megszórom (kézzel) egy pici cukorral és egy kevés grizzel. Ezután ráteszem a második lapot. Ezt ismét megkenem étolajjal, tejföllel, megszórom finoman kristálycukorral, grizzel és erre kenem a réteslap aljára kb 4 ujjnyi széles csíkban a tölteléket. Ezután a ruha/sütőpapír segítségével feltekerem, majd a ruhával/sütőpapírral együtt átemelem a már megkent tepsibe - mivel puha és szétszakadna, kézzel nem lehet, csak igy. Tehát a ruháról gurítom bele. Általában két tepsibe fér bele a 6-8 rúd. Sütési idő:175 fokon kb 30  perc, illetve  amíg szép piros nem lesz a teteje - ez sütő függő. Ha megsűlt, még melegen felvágom rombusz alakúra és porcukorral meghintve kínálom.

Egyéb töltelékek:

Túrós töltelék másként: 75 dkg félzsíros túrót áttörök sima állagúra. Hozzáadok 2 evőkanál sűrű tejfölt, 10 dkg beáztatott, leszűrt mazsolát, lereszelt citromhéjat, 2 felvert tojást, 2 evőkanál búzadarát és ízlés szerint cukrot és 1 tasak vaníliás cukrot. Alaposan összekeverem az egészet és széles sávban a rétestészta aljára kenem a tölteléket.

Mákos töltelék: 30 dkg darált mákot leforrázok, 30 dkg cukorból 1,5 dl vízzel vagy tejjel sűrű szirupot főzök, összekeverem a mákkal, adok hozzá reszelt citromhéjat és beáztatott mazsolát. A kihűlt tölteléket az olajos tejföllel megkent,  morzsával megszórt réteslap aljára kenem és felsodrom. Egy másik változat szerint, az olajjal meglocsolt réteslapra szórjunk őrölt mákot, erre cukrot majd locsoljuk meg tejföllel, hogy szaftos legyen. Ekkor is használjunk mazsolát. Még finomabb, ha az egyszerű mákos töltelék helyett almás-mákos, vagy tökös mákos rétest készítünk.

Káposztás töltelék: egy közepes fej káposztát vágjunk négyfelé, vágjuk ki a torzsáját és reszeljük le (egyszerűbb, ha piacon egyből gyalult káposztát veszünk).  Olajon megpirítjuk a káposztát, sót, őrölt borsot, cukrotszórunk rá . Ha kész, kihűtjük. Az olajjal meglocsolt, prézlivel meghintett réteslap felénk néző részére egy csíkba egyenletesen rákenjük a dinsztelt káposztát és felcsavarjuk a nedves konyharuha segítségével. Sütés előtt a tészta tetejét is megkenjük olajjal.

Újabban már a tejfölbe belekeverek kb 1-1,5 dl étolajat és ezzel az olajos tejföllel kenem le a réteslapokat. Egyszerűbb, gyorsabb így, nem kell külön-külön kenegetni először olajjal, utána tejföllel. Egyszerre mindig csak azt a 2 réteslapot veszem ki a tasakból, amit megtöltök, nehogy a többi kiszáradjon, mert akkor nagyon töredezik.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése