"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2021/07/26

Meggyes mézes-grízes szelet

Hozzávalók:

Tészta: 60 dkg liszt, csipetnyi só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 tasak vaníliás cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 12 dkg méz, 10 dkg margarin , 0,5 dl tej, 16 dkg kristálycukor, fél citrom leve, 2 tojás


Krém: 20 dkg vaj25 dkg porcukor,  fél liter tej, 5 evőkanál gríz , 2 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só

50-60 dkg fejtett meggy


Elkészítés:

A tésztához a mézet a vajjal és a tejjel felforrósítom, majd gyors mozdulatokkal beledolgozom a cukorral és citromlével elhabart tojásokat. Hozzá adom a szódabikarbónával, vaníliás cukorral, fahéjjal és egy csipet sóval elkevert lisztet, fakanállal össze dolgozom (ragacsos lesz, de nem baj) és a keverő tálban hagyva, fél órára a hűtőbe teszem. A sütőt előmelegítem majd a tésztát 3 részre osztom. Két sütőpapír között, kb. fél cm vastagra kinyújtom tésztát, és 3 lapot sütök belőle. (Nem szabad túl vékonyra nyújtani, mert elázik a grízes-meggyes krémtől)

A tejben megfőzöm a darát, ha kihűlt, összekeverem az előre kikavart cukros vajjal. 

A lapokat megkenem a grízes krémmel, majd kirakoma magozott, felezett meggyel. Befedem a második lappal, rá krém és megint egy sor meggy. A harmadik lap tetejére is teszek a grízes krémből és a maradék meggyel kirakom.. Kevés olvasztott csokival megcsurgatom. Egy éjszakára hűtőbe teszem hogy a mézes lapok megpuhuljanak.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése