"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2020/02/21

Piszke télire - palackos egres



Csokis-narancsos muffin

Hozzávalók
10 dkg apróra tört csokoládé (pl maradék mikulás, nyúl figura)
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
15 deka cukor
2 egész tojás
15 deka liszt
fél teáskanálnyi sütőpor
10 dkg narancs lekvár
3 evőkanál narancslé

A fenti hozzávalókat egy nagy tálban összekeverem és a tésztával 3/4 részig töltöm a muffin formákat. Előmelegített sütőben, közepesen közepes hőfokon tűpróbáig sütöm.



2020/02/19

Kókusztekercs - kókuszos keksz tekercs

Hozzávalók, 2 rúdhoz:
a tésztához:
fél kg darált keksz
25 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
2,5 dl tej (ha szükséges, kicsit több)
2 evőkanál kakaópor
1 dl fekete kávé
1-2 evőkanál sárgabarack lekvár
1 teáskanál rum vagy rumaroma

a töltelékhez:
25 dkg porcukor
1 Ráma margarin (25 dkg)
1 tasak vaníliás cukor
2 tasak 10 dkg-os kókuszreszelék
+ kókusz a szóráshoz

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrom, majd egy nagy darab folpack fólián (amit megszórtam kókuszreszelékkel) téglalap alakúra kinyújtom. A margarint habosra keverem a cukrokkal, majd belekeverem a kókuszreszeléket (az összegyúrt tésztát és a kikevert krémet is ketté veszem, mert a fenti alapanyagokból 2 tekercs lesz). Rákenem a tésztára, és a fólia segítségével feltekerem. Pár órára fagyasztóba teszem, hogy szeletelhető legyen. Lefóliázva a fagyasztóban nagyon sokáig eláll, abból kivéve 10 perc múlva könnyen szeletelhető.






2020/02/18

Görög gyümölcsleves

Hozzávalók:
5 dl narancslé
1 nagy doboz mediterrán vegyes gyümölcsbefőtt (40dkg)
1 narancs (ha nincs, jó pár szem őszibarack befőtt is)
2 dl főzőtejszín
1 tasak vaníliás pudingpor
1 tasak vaníliás cukor
cukor ízlés szerint
őrölt fahéj
szerecsendió

A konzervet leszűrjük, a gyümölcsöt félretesszük. A leszűrt léből egy keveset kiveszünk és csomómentesre keverjük benne a pudingport. Hozzáöntjük a többi gyümölcslét, a narancslét és a tejszínt. Belerakjuk a leszűrt gyümölcsöket, a felkockázott narancsot, ízlés szerint fűszerezzük és állandóan kevergetve felforraljuk. Hidegen fogyasztjuk.




Barackos-maracujás sajtkrém torta

A (glutén- és tejmentes) piskóta hozzávalói:
6 tojásfehérje
4 evőkanál cukor
5 evőkanál rizsliszt
1 evőkanál étkezési keményítő
1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 késhegynyi sütőpor

A lisztben elvegyítem a sütőport, kakaóport és a keményítőt. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verem, majd folyamatos keverés mellet beledolgozom a lisztes keveréket. A tésztát sütőpapírral bélelt nagyobb méretű tortaformába öntöm és 170 fokos, előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm (kb 25 perc).  Kihűlés után lapjára ketté vágom. (ötlet innen)

Barackos sajtkrém hozzávalói:
1 doboz (50 dkg) barackos-maracujás desszert sajtkrém (Aldiból)
6 szem őszibarack befőtt
1 kis doboz Hulala laktózmentes tejszínhab
1 csapott evőkanál porcukor
1 tasak Express Zselatin Fix

4 szem barackot apró kockákra vágok, 2-t pedig felcsíkozok 12 darabba.
A Hulala-t kemény habbá verem a porcukorral. A sajtkrémet kikeverem a Zselatin Fix-szel. A kettőt jól összekeverem. Az egyik piskótalapot tálcára teszem, a ketté vett krém felét rákenem, kirakom a barack darabkákkal (kicsit belenyomkodom a krémbe), ráteszem a másik piskótát, megkenem a maradék krémmel (egy kevéssel lekenem körben is a tortát) és a barack csíkokkal (illetve még ízlés szerint) díszítem.




2020/02/10

Gyümölcsös tejszínhabos túrókrém

25 dkg túrót alaposan áttörök, majd kikavarok ízlés szerinti mennyiségű cukorral és vaníliás cukorral.
A feldarabolt gyümölcsöt (pl 20 dkg barack) alaposan lecsöpögtetve  belekavarom.
Egy kis doboz habtejszínt (én HuLaLa-t, vagy egyéb laktózmenteset használok) kemény habbá verek egy tasak expressz zselatin fix-el. A kemény habot összevegyítem a kikavart gyümölcsös túróval.
Bármilyen torta, sütemény töltéséhez, vagy pohárkrém készítéséhez kiváló.
Gyümölcs helyett  egy csomag, előzőleg beáztatott a mazsola is jó.




2020/02/07

Virslis kínaikel leves

Hozzávalók: egy kisebb fej kínai kel, 2 db sárgarépa, 1 nagyobb gyökérzöldség, kb fél kg krumpli,
2 pár virsli, olaj, hagyma, fokhagyma, törött paprika, só, bors, őrölt kömény, fűszerek ízlés szerint, tejföl

Egy kevés olajon üvegesre párolok egy kisebb fej nagyon apróra vágott vöröshagymát, hozzá adok 1-2 gerezd áttört fokhagymát, őrölt köményt, sót, őrölt borsot és egy teáskanál törött paprikát. Gyorsan elkeverem, felengedem vízzel. Karikára vágott sárgarépát, petrezselymet rakok bele, felforralom,  beleteszem a kockára vágott krumplit, mikor újra forr, akkor adom hozzá a csíkokra vágott kínai kelt. Utána fűszerezem (vegeta, majoranna , petrezselyemzöld stb). Mikor majdnem megfőttek a zöldségek, belekarikázom a virslit és egy kis pohár tejföllel behabarom és összeforralom.



2020/02/05

Sütőtök krémleves

Hozzávalók:
60 dkg tisztított és kockára vágott sütőtök
1 jó nagy (kb 20 dkg) burgonya szintén kockára vágva
1 kisebb fej vöröshagyma
oliva olaj
1/2 húsleveskocka
ízlés szerint cukor, só, őrölt fehérbors, szerecsendió
1 kis doboz főzőtejszín

Egy fazékban az olajon kevés cukorral megdinsztelem a tököt és az apróra vágott hagymát. Hozzáadom a krumplit, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Beleteszem a húsleves kockát, adok hozzá még ízlés szerint cukrot, őrölt fehérborsot, csipetnyi reszelt szerecsendiót és az egészet puhára főzöm. Leveszem a tűzről, botmixerrel pürésítem, majd hozzáadom a tejszínt, szükség szerint utána ízesítem és összeforralom. Levesgyönggyel tálalom, de finom hozzá a reszelt füstöltsajt, pirított kalács, bacon chips, pirított tökmag stb.




Kókuszos kocka vizes piskótából

Hozzávalók
a tésztához
4 db tojás
6 evőkanál hideg víz
10 evőkanál finomliszt
fél tasak sütőpor
10 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor
2 csapott evőkanál porcukor

A mázhoz
15 dkg cukrozatlan kakaópor
12 dkg cukor
3 dl forró víz
25 dkg margarin
20 dkg kókuszreszelék

Elkészítés
Vizes piskótát sütünk: először szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét a hideg vízzel és a porcukorral habosra verjük. Kanalanként hozzáadjuk a kristálycukrot, közben folyamatosan keverjük. Ha kifehéredett, akkor egyenkét hozzádolgozzuk a tojások sárgáját. Utoljára belekeverjük a sütőporral átszitált lisztet.
Sütőpapírral kibélelt  nagyméretű tepsibe öntjük a masszát és előmelegített sütőben, 170 fokon  megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!
Amíg sül a piskóta, elkészítjük hozzá a mázat: a kakaót, a cukrot és a forró vizet összekeverjük, beledaraboljuk a margarint és lassú tűzön addig melegítjük, míg teljesen el nem olvad benne.
Egy kistálkába kiöntjük a kókuszreszeléket.
A kihűlt piskótát felkockázzuk és villára szúrva minden oldalát beleforgatjuk a csokimázba, utána pedig a kókuszba.



Kukoricás, babos, lencsés csicseriborsó saláta

Hozzávalók
2 bögre csicseriborsó (főtt vagy konzerv)
2 bögre kukorica (főtt vagy konzerv)
1 bögre fehérbab (főtt vagy konzerv)
1 bögre lencse (főtt vagy konzerv)
3-4 gerezd apróra reszelt/szétnyomott fokhagyma
1 fej apróra vágott édes fehér (hamburger) hagyma
4 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál citromlé
só, őrölt bors ízlés szerint
petrezselyemzöld a díszítéshez (elhagyható)

A hozzávalókat egy nagyobb salátás tálban összekeverem és hűtőben min. 1-2 órát állni hagyom fogyasztás előtt.




2020/02/04

Majonézes zellersaláta

Hozzávalók:
2 nagyobb szárzeller
1 nagy alma
10 dkg sajt (trappista, ementáli esetleg feta, ízlés szerint)
1 kis pohár tejföl
3 evőkanál majonéz
ízlés szerint mustár, só, bors

A tejfölbe keverjük a majonézt és mustárral, sóval, borssal ízesítjük.
A zellert, az almát és a sajtot felcsíkozzuk/felkockázzuk és összekeverjük a szósszal.
Sültek mellé finom köret vagy pl vacsorára magában is kiváló.


Meggyes kevert

Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
1 tasak sütőpor
25 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
3 tojás
3 dl tej
3/4 dl (75 ml) olaj
fél citrom reszelt héja
csipetnyi só
30-40 dkg magozott meggy (barack, eper, málna, ami éppen van)

A tojásokat a cukrokkal és a citromhéjjal fehéredésig keverjük, hozzáöntjük az olajat és a tejet, ezzel is kikeverjük. Végül a sütőporral és pici sóval vegyített lisztet fakanállal csomómentesre keverjük benne. Kivajazott, liszttel megszórt tepsibe öntjük a masszát, tetejére szórjuk a meggyet és 180 fokos sütőben megsütjük (tűpróba). Langyosra hűlve szeleteljük és porcukorral megszórva kínáljuk.


Tápióka pudingos gyümölcsös joghurtos süti

Hozzávalók:
2 pohár joghurt
3 pohár liszt
1 tasak sütőpor
1 pohár olaj
2 pohár cukor
1 tasak vaníliás cukor
5 tojás
csipetnyi só
1 kisebb narancs vagy citrom leve és reszelt héja
45-50 dkg gyümölcs

A tojásokat a cukrokkal és a narancs levével, héjával habosra keverem. Beleöntöm a joghurtot és az olajat, tovább keverem, végül bele forgatom a sütőporral és csipetnyi sóval elkevert lisztet. Még egy kicsit keverem, majd a masszát nagyobb méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. Tetejét megszórom (szükség szerint összeaprított) gyümölccsel (fagyasztott piros bogyósat használtam). Előmelegített sütőben, 170-180 fokon tűpróbáig sütöm. Szeletelés után porcukorral meghintve kínálom (a fele adagra most málnás tápiókás pudingot tettem).





2020/01/22

Stefánia vagdalt

Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús (még jobb, ha a fele darált marhahús)
3 db szikkadt zsemle
tej
6 tojás
1 kisebb vöröshagyma
zsír
só, bors, fokhagyma, pirospaprika, petrezselyemzöld
zsemlemorzsa

Három tojást főzz keményre, hámozd meg, a két végüket vágd egyenesre (nem fontos, de így majd jobban illeszkednek egymáshoz), s tedd félre.
A hagymát vágd kis kockákra, s fonnyaszd meg 5 dkg zsíron. A zsemléket  áztasd tejbe,  majd jól nyomkodd ki; végül a hagymával, valamint három elhabart tojással  együtt add a húshoz. Sózd, borsozd (esetleg ízesítsd még zúzott fokhagymával, vágott petrezselyemmel, vagy őrölt pirospaprikával).
A masszát jól dolgozd össze, formálj belőle hosszúkás cipót, azt lapíts ki, hosszanti tengelyében rakd végig a keménytojásokat, majd két oldalról és a végekről hajtsd rájuk a masszát.
Egy tepsit hints meg zsemlemorzsával és tedd bele a fasírozottat. A hús tetejét kend meg kevés zsírral és szórd meg zsemlemorzsával.
Előmelegített sütőben - lassú tűz mellett,  időnként a saját zsírjával locsolgatva  - süsd pirosra.

A fasírt sokkal ízletesebb lesz, ha fele-fele részben disznó, illetve marhahúst használunk.
Az alapanyag további zsemlék hozzáadásával szaporítható, de azt tartani kell, hogy minden újabb zsemléhez újabb tojás is jár.
konyhamester


Ez pedig az eredeti Stefánia sült receptje
Hozzávalók: 80 deka egyetlen nagy szeletre vágott felsál, 3 evőkanál olaj vagy zsír, 25 deka darált sertéshús, 1 tejben áztatott és összemorzsolt zsemle, 1 nyers tojás, 3-4 keményre főtt tojás, só.
A húst egy nagy, újjnyi vastag szeletre vágjuk négyszög alakaúra és besózzuk. A darált húst a sóval, borssal, zsemlével, tojással összegyúrva a húsra simítjuk. A hús közepére hosszába vágott keményre főtt főtt tojást helyezünk, összegöngyöljük, kötözzük át, és pároljuk, majd süssük, mint a pecsenyét.
Tálaláskor rozsdamártást készítünk hozzá.
Bármilyen burgonya- vagy rizskörettel tálalhatjuk.
Hidegen, melegen nagyon fínom.




2020/01/21

Diós almáspite golyók

Hozzávalók:
4 alma
10 dkg darált dió
3 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
kevés citromlé
20-25 dkg darált háztartási keksz (de jó másfajta is, pl zabpelyhes vagy mézes Győri édes))

Az almákat meghámozzuk, apróra reszeljük. Levét kinyomkodjuk. A cukrokkal, egy kevés citromlével és fahéjjal megpároljuk. Ha kihűlt, összegyúrjuk a darált keksszel, kis golyókat formázunk belőle és darált dióban megforgatjuk. Ha van elég, akkor a darált dióból a masszába is gyúrhatunk.




Sült tök nagydobosi módra

"Az egész tököt kettő vagy nagyobb tök esetén négy darabba vágjuk, a magot, a belső részeit eltávolítjuk, kikaparjuk. Ha a tisztítás során a húsrész szálkásodik, szálakra bomlik, vagy a színe világos citromsárga, akkor rossz tököt választottunk, ezt ne süssük meg, használjuk más célra.
A megtisztított tököt szeleteljük. A felszeletelt sütőtököt tepsin, sütőlapon tesszük az előmelegített sütőbe, a darabok között minden oldalról legalább 3 cm távolságot hagyva. Egy normál sütőbe egy sütésre 2 kg-nál több nyers tököt ne tegyünk, ne zsúfoljuk túl a tepsit, mert a kiáramló pára miatt a töknek főtt jellege lesz.
A tök sütési ideje 80-90 perc, a sütést 30 percig 220 fokon, majd 30 percig 200 fokon, a végén 20-30 percig 160 fokon végezzük. A hőfok növelésével a sütési idő csökkenthető, ennek az a következménye, hogy a sült tök külső héja a világossárga szín helyett enyhén égetett barna színt kap, esetleg feketére éghet, ha nem vigyázunk.
Sütőtök sütése légkeveréses sütőben: a légkeveréses sütővel egyszerűbb a dolgunk, az előzőekben ismertetett módon előkészített nagydobosi sütőtököt légkeveréses sütőben 180 fokon 60 percig süssük. A tök akkor van kész, ha villával könnyen átszúrható. A jó minőségű tökből a szakszerűen készített sült tök halványsárga színt kap, teljesen száraz, kenyérhéjszerű külső réteggel. A külső réteg alatt világosabb vagy sötétebb sárga, állaga szilárd, krémestől az omlósig változhat. A krémesek általában édesebbek, míg az omlósabb (parázs töknek is mondják) sokkal gazdagabb ízvilággal rendelkezik." (Nagydobosi sütőtök)




2020/01/20

Bendegúz meggyes muffinja

(Bendegúznak készült Karácsonyra)
hozzávalók:
20 dkg liszt
20 dkg cukor
12.5 dkg vaj
2 db tojás
1.5 dl tej
3 evőkanál étolaj
1 tasak sütőpor
2 tasakvaníliás cukor
1 csipetnyi só
fél üveg magozott meggybefőtt vagy 25 dkg fagyasztott, magozott meggy

elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a meggyet szűrőben lecsepegtetjük.
A lisztbe belekeverjük a sütőport és a sót..
Habosra keverjük a cukrokat a tojásokkal, majd hozzá keverjük az olvasztott vajat, a vaníliás cukrot, a tejet és az olajat. Beleszitáljuk a sütőporos lisztet és összekeverjük.
A muffin tepsit kibéleljük a kapszlikkal, félig töltjük a tésztával, rárakjuk a meggyszemeket és előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük 180 fokon.




Hamis túrógombóc (tejbegrízből)

Fél liter tejből 4 evőkanál búzadarával és ízlés szerinti mennyiségű cukorral jó sűrű tejbegrízt főzünk-
Még melegen belekeverünk 1 evőkanál vaníliás cukrot és fél citrom reszelt héját. Teljesen kihűtjük.
Összedolgozzuk 25 dkg áttört túróval, diónyi gombócokat formálunk belőle és megforgatjuk pirított zsemlemorzsában. Ízlés szerint porcukorral megszórva vagy tejföllel kínáljuk.
Ebből az adagból kb 15 gombóc lesz.



Diós-mákos hókifli

Hozzávalók:
a tésztához:
40 dkg rétesliszt
25 dkg sütőmargarin
1 kis pohár (2 dl) tejföl
csipetnyi só

A töltelékhez:
20 dkg darált dió
20 dkg darált mák
20 dkg porcukor
1 kis tasak (10 dkg) mazsola
1 citrom reszelt héja
2 tasak vaníliás cukor
szükség szerint tej és rum

A forgatáshoz:
25 dkg vaníliás porcukor

Elkészítés
A lisztet, a sót és a margarint a tejföllel gyorsan összegyúrjuk. Ketté osztjuk és letakarva 15 percre félrerakjuk. Ezalatt elkészítjük a töltelékeket: a diót a fele porcukorral, mazsolával, citromhéjjal és egy kevéske rummal (vagy rumaromás tejjel) összekeverjük. A mákot ugyanígy készítjük el, csak rum helyett tej kerül bele. A tésztát kinyújtjuk, 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a leeső részeket is összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk. A tésztakorongok alsó részére tesszük a tölteléket, feltekerjük, kifli formára alakítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 15 perc alatt megsütjük. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk. Dobozban sokáig eláll.




Meggyes-mákos guba vaníliás öntettel

Hozzávalók:
6 db szikkadt kifli
5 dl tej
6 evőkanál mák
6 evőkanál cukor
1-2 kanál méz
csipetnyi só
5 dkg vaj
1 tasak vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
25 dkg magozott meggy

a pudinghoz:
3 dl tej
fél tasak vaníliás pudingpor
2 kanál cukor
pár csepp vanília aroma
csipetnyi só
késhegynyi vaj

A kifliket felkarikázzuk, a mákot a cukorral ledaráljuk, a citrom héját lereszeljük. A tejbe belerakjuk a mézet, a vajat, a sót és a vaníliás cukrot, majd az egészet egy kislábasban forróra melegítjük. Leöntjük vele a kiflikarikákat, rászórjuk a cukros mákot és a meggyet majd az egészet jól összekeverjük.

Egy hőálló tálat kivajazunk. Belesimítjuk a meggyes-mákos masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Akkor jó, ha a kiflik oldalai kicsit megpirulnak.

Közben elkészítjük a vaníliás öntetet:
egy kevés tejben a cukorral, csipet sóval csomómentesre keverjük a pudingport. Hozzá öntjük a többi tejet, teszünk bele egy kevéske vanília aromát és egy pici darab vajat. Állandóan kevergetve felforraljuk. Amikor forrni kezd, rögtön elzárjuk alatta a lángot, hogy a krém folyós maradjon. Tálaláskor a guba tetejére locsoljuk.

A mákos gubát nem fontos sütni. Ha a gubát a tejjel meglocsoljuk és cukros mákkal megszórjuk, összeforgatjuk, már ehetjük is. Nagyon régen pl csak így fogyasztottuk.






Meggyes-sajtkrémes karácsonyi piskótatekercs



3 tojásból piskóta tekercset sütök: 3 evőkanál lisztet elkeverek fél teáskanál sütőporral.
3 tojás sárgáját fehéredésig keverek 3 evőkanál cukorral. A 3 tojás fehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verem. A cukros tojássárgáját összeforgatom a liszttel, majd a fehérjehabot lazán hozzákeverem. Sütőpapírral bélelt közepes (30x30cm) tepsibe simítom és 180 fokon (gáz 4-es fokozat) kb 15 percig sütöm. Porcukorral megszórt konyharuhára borítom, óvatosan, oda-vissza feltekerem párszor, majd feltekerve hagyom kihűlni.

Közben elkészítem a krémet.
Hozzávalók:
1 doboz (50 dkg) meggyes sajtkém desszert (Lidl-ben kapható)
20 dkg magozott meggy a levével
1 kis doboz Hulala cukrászhab (200 ml)
5 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
1 zselatin fix

A meggyet kicsit összevágom, a levét lecsöpögtetem.
A sajtkrémhez öntöm a meggylevet, belekeverem a zselatin fixet és jól kihabosítom. A Hulalát kemény habbá verem a cukorral. A meggyes krémet simára keverem a tejszínhabbal.

Ha már hidegre hűlt a piskóta, kigöngyölöm, vastagon megkenem a krémmel, megszórom a meggy darabokkal. Feltekerem, a külsejét is lekenem krémmel. Fenyőfa és hópehely cukordíszekkel dekorálom.






Gluténmentes linzer - linzerkarika rizslisztből



Gluténmentes Chef Blog receptje alapján készült

Hozzávalók

30 dkg rizsliszt
20 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 db tojás

Összeállításhoz:
20 dkg baracklekvár

2 literes tálban az alapanyagokat egynemű tésztává gyúrjuk.
Hűtőben 20 percig pihentetjük fóliával lefedve, majd lisztezett deszkán 5 mm vastagra kinyújtjuk.
Párosával köröket vágunk ki hullámos élű kiszúróval vagy üveg pohár szájával. A leeső darabokat újra összegyúrjuk, majd kinyújtjuk és újra karikákat szúrunk ki belőle, ezt addig folytatjuk, amíg teljesen el nem fogy a tészta.

SÉF TIPP:
Próbáljunk minél gyorsabban dolgozni, mert ahogy a tészta és benne a vaj melegszik, úgy lesz nehezen kezelhető. Ilyenkor gyúrjuk össze újból és tegyük vissza a hűtőbe, amíg a vaj visszaszilárdul a tésztában, majd folytassuk a munkát.

Minden második karika közepét egy kisebb kiszúró segítségével eltávolítjuk. A tepsibe sütőpapírt teszünk, óvatosan ráhelyezzük a tészta karikákat.
180 fokra melegített sütőben, alsó-felső sütési módozaton 12-15 perc alatt készre sütjük.

Nagyon fontos!:
1.) A TÉSZTÁNAK SÜTÉS UTÁN IS VILÁGOS SZÍNŰNEK KELL MARADNI! HA KEZD “SZÉP SZÍNE” LENNI, AZONNAL VEGYÜK KI A SÜTŐBŐL, MERT HA TÚLSÜL, AKKOR SZÁRAZ-PORLÓS LESZ AZ ÁLLAGA.
2.) HA KÉSZ, HAGYJUK KIHŰLNI A TÉSZTÁT A SÜTŐLEMEZEN, MERT KÜLÖNBEN TÖRIK.

Ha kihűlt, tökéletesen kezelhető lesz a linzer. Majd a karikákat megkenjük baracklekvárral, majd összetapasztjuk az alsó és felső darabokat.

Sütés előtt megszórhatjuk a tésztánk tetejét durvára darált dióval vagy mandulával is. Hogy jobban megtapadjon a szórás, előtte tojásfehérjével vagy egész tojással kenjük meg és így szórjuk meg.

a diós virág-linzereket mindig baracklekvárral, a többit házi eperlekvárral töltöm



Emese karácsonyi gyümölcskenyér kuglófja




saját készítésű szamócalekvárral ettük



Balatoni palacsinta

Hozzávalók (kb. 40 db palacsintához!): 0,5 k liszt,3 egész tojás,fél evőkanál só,1 liter jéghideg víz!
A lisztet a tojásokkal, a sóval és annyi vízzel,hogy könnyedén el lehessen dolgozni, egy habverővel simára keverjük, majd ehhez adagoljuk a vizet úgy, hogy közben folyamatosan keverjük. Jót tesz neki, ha egy órát állni hagyjuk. Sokan tesznek a palacsintába olajat ( én is) , ami azért nemszerencsés, mert ha túl meleg a palacsinta sütő, attól nagyon lyukacsos lesz a tészta."Ez a vékony,rugalmas tészta,amit a Balatonnál annyian  szeretnek,csak a vízzel érhető el!"
"Igazán vékony palacsintát csak jó meleg, de nem tűzforró serpenyőben tudunk sütni, és minden palacsintánál érdemes picik olajat kenni a serpenyőbe, úgy lesz szép rózsás a palacsinta!"
Ilia Lászlóné osztotta meg a 70-es évek alatt kikísérletezett receptrúra titkát!
recept innen
(Én szódavízzel és csak egy teáskanál sóval készítettem)




2020/01/15

Karácsonyi sütemények


Mézeskalács, mézes krémes, zserbó, meggyes piskótarolád, kókuszcsók, gluténmentes linzer, gyümölcskenyér-kuglóf, kókuszkocka, meggyes muffin stb - receptleírások képpel, külön bejegyzésekben.