"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2020/01/20

Meggyes-mákos guba vaníliás öntettel

Hozzávalók:
6 db szikkadt kifli
5 dl tej
6 evőkanál mák
6 evőkanál cukor
1-2 kanál méz
csipetnyi só
5 dkg vaj
1 tasak vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
25 dkg magozott meggy

a pudinghoz:
3 dl tej
fél tasak vaníliás pudingpor
2 kanál cukor
pár csepp vanília aroma
csipetnyi só
késhegynyi vaj

A kifliket felkarikázzuk, a mákot a cukorral ledaráljuk, a citrom héját lereszeljük. A tejbe belerakjuk a mézet, a vajat, a sót és a vaníliás cukrot, majd az egészet egy kislábasban forróra melegítjük. Leöntjük vele a kiflikarikákat, rászórjuk a cukros mákot és a meggyet majd az egészet jól összekeverjük.

Egy hőálló tálat kivajazunk. Belesimítjuk a meggyes-mákos masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Akkor jó, ha a kiflik oldalai kicsit megpirulnak.

Közben elkészítjük a vaníliás öntetet:
egy kevés tejben a cukorral, csipet sóval csomómentesre keverjük a pudingport. Hozzá öntjük a többi tejet, teszünk bele egy kevéske vanília aromát és egy pici darab vajat. Állandóan kevergetve felforraljuk. Amikor forrni kezd, rögtön elzárjuk alatta a lángot, hogy a krém folyós maradjon. Tálaláskor a guba tetejére locsoljuk.

A mákos gubát nem fontos sütni. Ha a gubát a tejjel meglocsoljuk és cukros mákkal megszórjuk, összeforgatjuk, már ehetjük is. Nagyon régen pl csak így fogyasztottuk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése