"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2020/01/22

Stefánia vagdalt

Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús (még jobb, ha a fele darált marhahús)
3 db szikkadt zsemle
tej
6 tojás
1 kisebb vöröshagyma
zsír
só, bors, fokhagyma, pirospaprika, petrezselyemzöld
zsemlemorzsa

Három tojást főzz keményre, hámozd meg, a két végüket vágd egyenesre (nem fontos, de így majd jobban illeszkednek egymáshoz), s tedd félre.
A hagymát vágd kis kockákra, s fonnyaszd meg 5 dkg zsíron. A zsemléket  áztasd tejbe,  majd jól nyomkodd ki; végül a hagymával, valamint három elhabart tojással  együtt add a húshoz. Sózd, borsozd (esetleg ízesítsd még zúzott fokhagymával, vágott petrezselyemmel, vagy őrölt pirospaprikával).
A masszát jól dolgozd össze, formálj belőle hosszúkás cipót, azt lapíts ki, hosszanti tengelyében rakd végig a keménytojásokat, majd két oldalról és a végekről hajtsd rájuk a masszát.
Egy tepsit hints meg zsemlemorzsával és tedd bele a fasírozottat. A hús tetejét kend meg kevés zsírral és szórd meg zsemlemorzsával.
Előmelegített sütőben - lassú tűz mellett,  időnként a saját zsírjával locsolgatva  - süsd pirosra.

A fasírt sokkal ízletesebb lesz, ha fele-fele részben disznó, illetve marhahúst használunk.
Az alapanyag további zsemlék hozzáadásával szaporítható, de azt tartani kell, hogy minden újabb zsemléhez újabb tojás is jár.
konyhamester


Ez pedig az eredeti Stefánia sült receptje
Hozzávalók: 80 deka egyetlen nagy szeletre vágott felsál, 3 evőkanál olaj vagy zsír, 25 deka darált sertéshús, 1 tejben áztatott és összemorzsolt zsemle, 1 nyers tojás, 3-4 keményre főtt tojás, só.
A húst egy nagy, újjnyi vastag szeletre vágjuk négyszög alakaúra és besózzuk. A darált húst a sóval, borssal, zsemlével, tojással összegyúrva a húsra simítjuk. A hús közepére hosszába vágott keményre főtt főtt tojást helyezünk, összegöngyöljük, kötözzük át, és pároljuk, majd süssük, mint a pecsenyét.
Tálaláskor rozsdamártást készítünk hozzá.
Bármilyen burgonya- vagy rizskörettel tálalhatjuk.
Hidegen, melegen nagyon fínom.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése