Tóth mama egyik régi receptje:
2023/11/30
Legfinomabb sajtosrúd (Rózsika receptje)
Hozzávalók:
72 dkg rétesliszt
25 dkg margarin
6 evőkanál zsír
2 db tojássárgája
3 dkg friss élesztő
15 dkg trapista sajt
1 nagy pohár (330 gr) tejföl fele
1 evőkanál só
1 dl tej
Összeállítjuk az anyagokat a fele reszelt sajttal. Negyed órát pihentetjük a tésztát, majd kinyűjtjuk derelyevágóval feldaraboljuk, tojással lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Szép sárgára sütjük.
A 6 evőkanál zsír az 6 csapott evőkanál legyen. Élesztőből elég 2-2,5 dkg is. 20! dkg trapista sajt felét belegyúrni a tésztába, a maradékot rászórni a tojással lekent rudakra.
Joghurtos zöldborsós pulykatokány
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg csíkozott pulyka tokányhús
45 dkg zöldborsó (friss, vagy 1 üveg konzerv vagy 1 tasak fagyasztott)
10 dkg füstölt szalonna
2 dkg liszt
2 kis pohár natur joghurt
1 kis fej vöröshagyma
5 dkg vaj
só
bors
petrezselyem zöld (elmaradhat)
A húst sózzuk, borsozzuk, majd a vajon megpirítjuk. A szalonnát apró kockákra vágva kiolvasztjuk, megpirítjuk benne a szintén apróra vágott vöröshagymát, hozzáöntjük a húshoz és kevés vízzel félpuhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a zöldborsót. Mikor a hús és a borsó is puha, ráöntjük a liszttel kikevert joghurtot és összeforraljuk. Ha szükséges, utána ízesítjük. Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk egy kis petrezselyem zölddel. Tésztát adunk hozzá.
2023/11/01
2023/10/31
Tejszínes kolbászos füge
Egy közepes fej vöröshagymát apróra vágok és kevés olajon megdinsztelem. Egy arasznyi kolbászt jó vékony karikákra vágok és együtt megdinsztelem a hagymával. Pirosas lesz, nem kell rá plusz törött paprika. Felöntöm 2dl főző tejszínnel belefőzök nagyságtól függően 6- 8 db, 4 felé vágott érett édes fügét. Megrottyantom és ízlés szerinti kifőtt tésztával tálalom. Ha lehet, jobb többféle kolbászt használni, (1-1 kis darabkát) annál finomabb az étel. Kolbász helyett nyilván csirkemellel is jó. Én legközelebb sonka-kolbász kombóval és másféle (pl masni, penne) tésztával vagy rizzsel készítem, mert viszonylag sok, igen finom szaftja van.
2023/10/02
Áfonyás pite
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg liszt
12 dkg cukor
1 nagyobb tojás
2 dl tejföl
fél tasak sűtőpor
a krémhez:
10 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
3 tojás
5 dkg olvasztott vaj
3 nagy evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
kb fél kg áfonya
Elkészítés: a lisztet elkeverem a sütőporral. A tojást kihabosítom a cukorral, elkeverem a tejföllel, majd a sütőporos liszttel. Egy krémes állagú tésztát kapok. Egy piteformába, vagy egy sütőpapírral bélelt 30 x25 cm-s tepsibe beleöntöm a tésztát, egyenletesen eligazítom és 180 fokos sütőben kb: 15-18 percig elősütöm. Közben a krémhez előbb a tojásokat a porcukrot, majd a többi hozzávalóval alaposan kikeverem. Az elősütött tésztát kiveszem a sütőből és a krémet egyenletesen elosztom rajta, majd elrendezem rajta az áfonyát. Visszarakom a sütőbe és még kb 30 percig sütöm. Amikor kiveszem a tésztát a sütőből a teteje még kicsit remeg, de így a jó. 1-1 .5 órára hűtőbe teszem majd utána porcukorral megszórom és kockákra vágva tálalom. Bármilyen más gyümölccsel (pl eper, málna, szeder, ribizli, meggy, körte, barack) is nagyon finom.
Stefánia vagdalt
Hozzávalók:
fél kg darált hús
2 fej vöröshagyma
4 fokhagymagerezd
3 db zsemle
1-2 dl tej
6 db tojás
pirospaprika
só, bors ízlés szerint
zsemlemorzsa
olaj
Elkészítés: a hagymákat apróra vágom, a zsemléket felszeletelem, tejbe beáztatom, majd jól kinyomkodom. 4 db tojást keményre főzök. A többi hozzávalót alaposan összegyúrom a maradék 2 db nyers tojással, fűszerekkel és annyi zsemlemorzsával, hogy jól formázható masszát kapjak. Felét egy kiolajozott őzgerinc formába vagy egy kisebb tepsire nyomkodom, közepébe kialakítok egy mélyedést, ebbe fektetem egymás után a keményre főtt tojásokat. Betakarom a massza másik felével és jól összenyomkodom, illetve henger alakúra formázom. Tetejét is meglocsolom kevés olajjal és előmelegített sütőbe teszem. Kb. 1 órát sütöm közepesen forró sütőben. Ha hirtelen barnulna, alufóliával beborítom, majd a sütési idő második felében leveszem és így sütöm pirosra. Pihentetés, hűtés után vágom csak ujjnyi vastag szeletekre. Főzelékhez feltétnek, vagy petrezselymes krumplival tálalom.
2023/09/22
Habos gyümölcsös szelet
Habos gyümölcsös/meggyes/málnás szelet, egyszerű és nagyon finom.
Hozzávalók
5 tojás
20 dkg cukor
1dl olaj
1,5 dl szódavíz
fél tasak sütőpor
fél citrom reszelt héja
30 dkg liszt
kb 70 dkg gyümölcs
+ a habhoz 15 dkg cukor és 1 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
A tojások sárgáját, a cukrot, az olajat, 1,5 dl szódavizet, fél sütőport, reszelt citrom héjat habosra keverünk, majd 30 dkg liszttel összedolgozzuk, hogy egy sűrű, de jól kenhető masszát kapjunk. Sütőpapìrral kibélelt tepsiben elegyengetjük, majd megszórjuk bármilyen gyümölcsel. Nálam most fagyasztott erdei gyümölccsel készült. A gyümölcsös tésztát közepes hőfokon félig elősütjük (már ne legyen folyós a tészta). A tojások fehérjét kemény habbá verjük 15 dkg cukorral, vaníliás cukorral és a félig kisült tészta tetejére borítjuk a tojáshabot, villával megcifrázzuk, visszatoljuk a sütőbe, és rásütjük a süteményre a habot. Szép eranybarnára süssük.
Ha kész, kivesszük, hűlni hagyjuk, majd kisebb kockákra vágjuk, és ízlés szerint enyhén megszórjuk porcukorral.
Kőrösi bográcsgulyás
Bográcsgulyás marhalábszárból, 15főre, ahogy Yaska főzi
Hozzávalók
2kg marhalábszár (de lehet vegyesen sertés lapocka és csülök is)
20 dkg nyers kolozsvári szalonna/
25 dkg sertés zsír
75 dkg vöröshagyma
75 dkg sárgarépa
75 dkg fehérrépa
40 dkg zellergumó
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zellerzöld
12,5 dkg házi csipetke
1 kg burgonya
25 dkg lecsó paprika
75 dkg paradicsom
1 kis fej fokhagyma
2 púpozott evőkanál darált pirospaprika
ízlés szerint só, őrölt fűszerkömény, őrölt bors
6-8 db babérlevél
víz
Előkészítjük a bográcsot és az alapanyagokat: megpucoljuk, felkarikázzuk, felkockázzuk a zöldségeket, szalonnát, a fokhagymát csak megpucoljuk, de a gerezdeket egészben hagyjuk. A felkockázott szalonnát a forró zsírba dobjuk, hozzáadjuk a felkockázott hagymát és együtt üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, összeforgatjuk és rögtön jöhet rá a kicsire felkockázott hús. Kb. 30 percet pirítjuk folyamatosan kevergetve (szépen kiereszti a hús a levét), majd hozzáadjuk a jó apróra kockázott paradicsomot és lecsópaprikát és együtt főzzük tovább. Amikor kb. félkész a hús (ha nem öreg a marha, kb jó 1óra főzés), felöntjük vízzel (nem kell túl sok, legyen a gulyásunk jó sűrű), hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, a fokhagyma gerezdeket, csokorba kötött petrezselyem és zellerzöldet. Nagy lángra kapcsoljuk, sózzuk, borsozzuk, babérlevéllel ízesítjük, majd közepes lángon főzzük tovább. Szépen forrdogáljon. Amikor már szinte teljesen kész a hús, hozzáadjuk a kicsire kockákra vágott burgonyát, a csipetkét és készre főzzük. Ha minden kellően megpuhult, eloltjuk a bogrács alatt a tüzet és kb negyed/fél órát (ha tudunk addig várni) beborítva hagyjuk a gulyást, majd friss, ropogós héjú kenyérrel tálaljuk.
2023/09/20
2023/09/10
2023/07/26
2023/06/29
Bögrés kefíres/joghurtos meggyes
Bögrés kefíres/joghurtos gyümölcsös
Ez nagyon régi, egyszerű, de finom süti, nyáron gyakran sütöm cseresznyével, meggyel.
Kell hozzá 1 nagy pohár kefir/joghurt. A poharat a keverőtálba öntés után kimosom, kitörlöm, mert ez lesz a mérce/bögre.
Tehát:
kefir/joghurt - 1 bögre cukor - 1 bögre olaj - 1/2 bögre tojás - 2-3 db, mérettől függően
Teszek bele ízesíteni 1-2 tasak vaníliáscukrot és egy mokkáskanálnyi őrölt fahéjat. Robotgéppel jól kihabosítom, aztán 2 bögre liszttel (+1 tasak sütőpor) készre keverem, mostmár kisebb fokozaton. Sütőpapírral bélelt vagy kikent, kilisztezett tepsibe öntöm és megszórom gyümölccsel. Előmelegített sütőben 180 fokon sütöm.
Finom bármilyen gyümölccsel - meggy, szilva, málna, eper, ribizli, barack, ami van otthon. Friss, befőtt, fagyasztott, mindegy.
Tehát a lényeg, hogy a mérce/bögre = a kefires/joghurtos pohár.
Fontos szabály: amennyi kefir, ugyanannyi cukor, fele annyi olaj, dupla annyi liszt.
Amikor megszórom a gyümölccsel, kicsit megnyomkodom a tésztába, mert ebbe nem süllyed bele.
Almás, zabos kókuszgolyók
Megtisztítok és lereszelek 1-2 almát. Összekeverem annyi aprószemű zabpehellyel, amennyit felvesz. Mézzel és őrőlt fahéjjal vagy Nesquick kakaóporral ízesítem. Kb 10 percig állni hagyom, majd a masszából kisebb gombócokat formálok, amiket megforgatok kókuszreszelékben. Nagyon finom, egészséges, vegán, gyorsan elkészíthető, sem sütni, sem főzni nem kell.
Ezt a régebbi receptemet most Rita készítette el vendégváró sütinek. Mind elfogyott :)
2023/06/11
Túrós csokis-gyümölcsös muffin
Hozzávalók: 3 db tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só, 25 dkg túró, 1 kis pohár (15 dkg) tejföl, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 5-10 dkg gyümölcs (pl meggy, áfonya - aszalt vörös is lehet), 5 dkg csokoládéreszelék.
Elkészítése: a sütőt előmelegítjük180 fokra, illetve előkészítjük a (szilikonos) muffin formát.
A tojások sárgáját kikeverjük a kristály és vaníliás cukorral, a tojásfehérjéket pedig egy csipetnyi sóval jó kemény habbá verjük. A túrót áttörjük, belekeverjük a tejfölt és belereszeljük a citrom héját is. A lisztbe elkeverjük a sütőport, majd beleszórjuk a csokoládé reszeléket. A cukros tojássárgáját összekeverjük a tejfölös túróval, utána felváltva a tojásfehérjehabot és a lisztes keveréket is hozzáadjuk. Végül beleforgatjuk a gyümölcsöt, Megtöltjük a muffin formákat, esetleg még a tetejére is szórunk csokireszeléket, majd kb 20 perc alatt megsütjük.
Amikor már kihűltek, a tetejüket ízlés szerint belemárthatjuk pl olvasztott csokoládéba.
A fenti tésztából 8 nagy és 12 mini muffin lesz, de ez forma/muffin tepsi függő.
2023/06/07
Csokis meggyes piskótatekercs
hozzávalók
4 db tojás
8 dkg finomliszt
8 dkg cukor
2 ek víz
1 csipet só
100 g étcsokoládé
250 g meggylekvár
Elkészítése: az egész tojásokat a cukorral elektromos keverőgép segítségével kb. 10 perc alatt habosra keverjük, majd hozzákeverjük a vizet, csipet sót és a lisztet. Egy nagy gáztepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, és a tésztát beleöntjük. A tetejét elsimítjuk. 180 fokon kb. 13-15 perc alatt aranysárgára sütjük. A piskótáról lehúzzuk a papírt, és a porcukorral meghintett konyharuhával szorosan feltekerjük.
Amikor kihűlt, házi barack vagy meggylekvárral megtöltjük, és porcukorral megszórjuk, illetve olvasztott csokimázzal lecsurgatjuk.
sütési hőfok: 180°C
Recept a régi BrokkOli blogom Network oldaláról
2023/05/20
Raffaello - kókuszgolyó, Kókuszgolyó tejpor nélkül
Hozzávalók:
10 dkg búzadara
10 dkg kókuszreszelék + a forgatáshoz
2 dl tejszín
6 dl tej
kb 1 ek vaj
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
kb 30 – 40 szem mandula
Elkészítése:
A tejet összefőzzük sűrűre a tejszínnel és a kókuszreszelékkel és a cukrokkal. Vajon kissé átforgatjuk a a darát, majd hozzáadjuk a kókuszos masszához. Addig főzzük, míg elválik az edény falától.
Jól lehűtjük. Golyókat formálunk belőle és mindegyik közepébe teszünk 1-1 szem mandulát. Megforgatjuk kókuszreszelékben és már tálalhatjuk is.
2023/05/19
Pudingos-tejfölös süti 2.
Hozzávalók egy 25x35 cm-es tepsihez:
A pudinghoz:
2 csomag epres pudingpor
6 evőkanál cukor
8 dl tej
A tésztához:
6 tojás
20 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 dl víz
1/2 dl olaj
15 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
1 tasak sütőpor
csipet só
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A tetejée:
3 nagy pohár tejföl
ízlés szerint 6-8 evőkanál porcukor
őrölt fahéj
Elkészítése:
Először a pudingot készítjük el a szokásos módon, majd folpackkal letakarva hűtjük addig, amíg elkészítjük a tésztát.
Az egész tojásokat a sóval elkezdjük kihabosítani, majd a cukrokat hozzáadva kb 10 perc alatt jól kihabosítjuk. Ekkorra kifehéredik a massza és a térfogata kb 3-szorosára nő.
Hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd alaposan elkeverjük az egészet. Beleszitáljuk a liszteket és a sütőport, majd egy habverővel körkörös mozdulatokkal az egészet összedolgozzuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A piskótamassza felét belesimítjuk a tepsibe, majd a maradékba beledolgozzuk a kakaóport. A barna tésztát a fehérre öntjük és egy fogpiszkálóval kissé átkeverjük, hogy márványos legyen..
Teáskanállal kis halmokat teszünk a tésztába a pudingból. Soknak tűnik ennyi puding, de kell bele. A tepsit betoljuk a sütőbe, majd 5 perc után visszavesszük a hőt 180 fokra és sütjük még kb 30 percet.
Közben a tejfölt kikeverjük a porcukorral, majd a még forró sütemény tetejére simítjuk. (pár percre visszarakhatjuk a sütőbe) Teljesen kihűtjük, majd 3-4 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt szórhatunk a tetejére fahéjat.
Ez az eredeti recept, de most a tésztához a tojást nem választottam szét.
2023/05/13
Legjobb palacsinta
Nálunk F. Nagy Angéla: Fiatalok főzőiskolája című könyvében levő recept alapján készül idestova 35 éve a palacsinta.
3 dl tej, 3 dl szódavíz, 3 tojás, 30 dkg liszt (10 dkg rétesliszt+20 dkg finomliszt), 1 késhegynyi só, és egy tasak vaníliáscukor, kevés (kb fél dl) olaj. A hozzávalókat mixerrel kikeverem, 1-2 órát állni hagyom (de akár egy éjszakát is állhat a hűtőben) és csak utána sütöm.
2023/05/11
Epres vaníliakrémes szelet
Hozzávalók:
Piskóta - 15 dkg cukor, 3 tojás, 70 ml olaj, 17 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 70 ml szénsavas narancs üdítő,
Krém:7 dl tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 10 dkg cukor, 45 dkg mascarpone
Zselé: 2 csomag piros tortazselé, 5 dl víz, 10 dkg cukor
Eper kb 1 kg
Piskótára eper lekvár
Tepsi 24x37 cm
Elkészítése: a tojást a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a sütőporos lisztet, ezzel is keverjük, hozzá öntjük a narancsüdítőt, egyben jól kikeverjük. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, 180 fokon, 20-25 percig sütjük.
7 dl hideg tejet, 2 csomag vaníliás pudingot és 10 dk cukrot felfőzünk, ha kihűlt, hozzáadunk 45 dkg mascarponét és jól kikeverjük.
A kihűlt piskótát eper lekvárral megkenjük, rá vaniliapudingos/mascarponés krém, kirakjuk félbe vágott eperrel, hűtőbe tesszük.
Tortazseléből, cukorból, vízből zselét főzünk, hűtjük kicsit és az eperre ráöntjük. Pár órára hűtőbe teszük, csak utána szeleteljük.
Bolognai lábasban
Hozzávalók (4-5 adag)
olivaolaj
1 fej apróra vágott hagyma
3 gerezd lereszelt/átnyomott fokhagyma
2 szárzeller, apróra vágva
1 szál sárgarépa, lereszelve
40 dkg darált hús
1 teáskanál szárított oregánó
1 kis doboz paradicsompüré
20 dkg darabos paradicsom konzerv
30 dkg penne tészta
2 bögre (5 dl) húsleves (leveskockából is készíthetjük)
só, bors
egy maroknyi friss bazsalikom
tálaláshoz reszelt sajt ízlés szerint
Tálalja, amint összekeverte a mártást a tészta!
Egy nagyobb lábasban, olivaolajon megdinszteljük a hagymákat, rárakjuk az apróra összevágott zellerszárat és a lereszelt répát. Ha kicsit pirult, jöhet rá a darálthús és a paradicsompüré. Átforgatjuk, pirítjuk, majd jöhet hozzá a paradicsomkonzerv és fűszerek, ízlés szerint. Kicsit átrotyogtatjuk és hozzá adjuk a tésztát, majd felöntjük húslevessel. Beborítva kb 15 percig (vagy amíg a tészta kész lesz) főzzük. Az utolsó pár percben adjunk hozzá pár friss bazsalikom leveleket. Jó sűrű legyen, mire kész, a szaft nagyrészét szívja fel a tészta. Ha viszont kevés lenne a ráöntött lé, fözés közben pótoljuk.
Tányérra szedjük és reszelt sajttal megszórva fogyasztjuk.
Gombás rakott csirkemell
Hozzávalók: 3 tojás, 1,5 dl főző tejszin vagy tejföl, olivaolaj, 4-5 db krumpli, 25 dkg paradicsom, 20 dkg sajt, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál provanszi fűszerkeverék, 3 db csirkemell, 40 dkg gomba, 1 fej hagyma, 1 csokor kapor, só, bors.
Olajjal kikent tepsibe alulra rakni a felkarikázott krumplit, sózni, borsozni, rá a paradicsom karikák, rá a fűszeres reszelt sajt fele, (provanszi fűszeres, fokhagymás), rá a sózott, borsozott, kockára vagy csíkokra vágott csirkemell. Leönteni tojásos keverékkel (tojás, tejföl vagy tejszín, olíva olaj, só, bors), alufóliával befedni, sütni.
Gombát a hagymával összesütni, rárakni a csirkemellre, maradék (fűszeres, fokhagymás) reszelt sajtot rászórni, még 10-15 percig sütni. Ha kész, még forrón megszórni vágott friss kaporral.
Gomba nélkül is finom.
Krémes meggyes pite
Tészta: 3 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, csipetnyi só, 2 evőkanál tejföl - ezeket kikeverem. Hozzá keverek 9 dkg olvasztott vajat, majd több adagban beledolgozok 27 dkg lisztet, amibe 1 teáskanálnyi sütőport kevertem. Az összegyúrt tésztát ketté veszem (2/3 - 1/3), a nagyobb részt egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe (vagy egy 20cm átmérőjű tortaformába) nyomkodom úgy, hogy a tepsi/forma oldalára is kerüljön jó magasan. Beteszem a hűtőbe a maradék tésztával együtt.
Fél kg magozott meggyet/cseresznyét (lehet fagyasztott is) összekeverek 4-5 evőkanál cukorral és 2 evőkanál pudingporral (vaníliás, tejszínes, puncsos, ami tetszik) és összefőzöm, amíg besűrűsödik egy kicsit.
A 3 tojásfehérjét 3 evőkanál cukorral és 1 tasak vaniliáscukorral nagyon kemény habbá verem, majd beledolgozok 40 dkg tejfölt vagy joghurtot és 2 evőkanál pudingport (vaníliás vagy tejszínes).
A tésztán elegyengetem a meggyet, rákenem a habot, arra ráreszelem a maradék tésztát. 170 fokon 40-45 percig sütöm. Ha kihűlt, porcukorral megszórva, szeletekre vágva kínálom.
Krémes almáspite
25 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 10 dkg vaj - ezeket összemorzsoljuk.
2 tojássárgáját 4 dkg cukorral kikeverünk és hozzá adjuk a lisztes keverékhez, de csak morzsás legyen a tészta, nem kell gyúrni.
A tészta bő kb 2/3-át egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe vagy egy 20cm-es tortaformába szórjuk, majd szétnyomkodjuk úgy, hogy a tepsi/forma oldalára is jusson, bő fele magasságig.
Kb félkilónyi (3 jó nagy) almát megmosunk, héjastól kis kockákra vágjuk, 5 dkg cukorral és 4-5 kanál citromlével, ízlés szerint fahéjjal összekeverjük, 8-10 percig pároljuk.
Az almatölteléket, ha kihűlt kicsit, elegyengetjük a tésztán.
A 2 tojásfehérjét 5 dkg cukorral és egy vaníliás cukorral nagyon kemény habbá verjük, majd hozzáadunk 40 dkg tejfölt vagy joghurtot és 3 dkg pudingport (vaníliás, tejszínes, ami tetszik, az almához a karamell ízű is illik) és összekeverjük.
A krémet az almára kenjük, majd a tetején elosztjuk a maradék tészta morzsát.
170 fokon 40-45 percig sütjük.
Ha kihűlt, porcukorral megszorva, szeletekre vágva kínáljuk.
Körtével vagy ízlés szerint más gyümölccsel, de rebarbarával is finom, utóbbihoz ízlés szerint több cukor kell. A gyümölcsöket a kristálycukor helyett cukros darált dióval is összekeverhetjük, még finomabb lesz a sütink.
Régifajta meggyes pite
Hozzávalók:
40 dkg liszt1 tasak sütőpor
csipetnyi só
30 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
3 tojás
10 dkg zsír (vagy 12 dkg margarin)
3 dl tej
fél kg magozott meggy
pár evőkanál liszt (vagy fahéjas kekszmorzsa)
A tojásokat habosra keverem a cukrokkal, pici sóval és a zsírral. Hozzáadom a sütőporral elvegyített lisztet, 3 dl tejet és az egészet jól kikeverem.
Egy közepes méretű (25x35 cm), kizsírozott, liszttel megszórt (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe öntöm. A magozott meggyet a levétől lecsöpögtetem és lisztbe (finomabb, ha fahéjas kekszmorzsába) forgatom (így nem süllyed bele a tésztába) és rászórom a tészta tetejére. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 3/4 órát sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy megsült e. Langyosra hűlve, porcukorral megszórva kínálom.
2023/05/10
Bagaméri kapros lepény receptje
Grádné Jolika, régi kedves TVN-es blogtársam receptje:
A Bagaméri kapros lepény receptjét Édesanyám Szarka Mariska nénitől kapta.2 dkg élesztőt felfuttatok kevés langyos tejben és félkiló lisztel, 3 dl enyhén sós vízzel összedolgozom.
Kelesztés után kinyújtva 2 x hajtogatva,olajjal megkenve, pihentetés után vagdalt, párolt, sós kaporral megkenve feltekerem kalácsként és ropogósra sütöm.
A tetejét olajjal megkenve, bevagdosva szép pirosra sül.
Túróval gazdagíthatjuk, mindenképp nagyon finom.