2020/11/26

Vadász szelet - vadász mézes

Hozzávalók

3 db, előre megsütött vagy készen vett kakaós mézes lap

Csokoládé krém: 1 tasak tejszín ízű pudingpor, 3 dl tej, 5 dkg étcsoki, fél dl habtejszín, 12,5 dkg puha Ráma margarin , 10 dkg porcukor, 1 evőkanál rum (vagy aroma), 2 evőkanál fekete kávé (főzött vagy instant) - utóbbi 2 elhagyható, de sokkal finomabb tőle a krém.

Kókuszos krém: 1 tasak tejszín ízű (ha van kókuszos, még jobb) pudingpor, 3 dl tej , 5-10 dkg kókuszreszelék, fél dl habtejszín, 12,5 dkg puha Ráma margarin , 10 dkg porcukor 

Tetejére csokimáz: 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál étolaj

szóráshoz: kókuszreszelék 

Összeállítás: 1.lap - csokikrém - 2.lap - kókuszoskrém - 3.lap - csokimáz - kókuszreszelék

(Karácsonyra!)



2020/11/23

Tejfölös linzer

Hozzávalók

40 dkg finomliszt

1 tasak sütőpor

1 késhegynyi só

15 dkg porcukor

1 tasak vaníliás cukor

25 dkg margarin

1 tojás

2 kanál tejföl

+ az összeregasztáshoz házi baracklekvár 

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval és a cukrokkal. Elmorzsoljuk a margarinnal, beletesszük a felvert tojást és annyi tejfölt (kb 2 evőkanállal), hogy jól formálható legyen a tészta. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Az összeállított tésztát folpackba csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük. Az idő letelte után a tésztát kinyújtjuk és linzer formákkal kiszaggatjuk, sütőpapiros tepsire rakjuk és világosra sütjük. Ha kihűlt, lekvárral összeragasztjuk őket. Ha frissen fogyasztjuk, porcukorral megszórva vagy olvasztott csokival megcsurgatva/csíkozva díszíthetjük. Ugyanolyan jól tárolható mint a hagyományos linzer és szintén nagyon finom. 



2020/11/20

Házi májpástétom - Kőrösi csepleszes májas

Hozzávalók

3 kg sertéslapocka

1.5 kg sertésmáj

3 db cseplesz (sertésháló)

3 közepes fej vöröshagyma

2 kis fej fokhagyma

10 tenyérnyi szelet szkkadt kenyér (vagy száraz zsömle)

10 db tojás

10 dkg őrölt fűszerpaprika 

1 evőkanál őrölt bors 

1 kávéskanál őrölt köménymag 

10 dkg sertés zsír

só ízlés szerint


Elkészítés: a csepleszeket langyos vízben többször átmossuk, majd egy tál hideg vízben félretesszük. A hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymákat apróra felkockázzuk, és a zsírban megpirítjuk. A fokhagyma gerezdeket egy kevés vízben puhára főzzük. A megfőtt fokhagymákat kivesszük a főzővízből, és a pirított vöröshagymával együtt hűlni hagyjuk. A szikkadt kenyérszeleteket (zsömléket) ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A húst és a májat szintén ujjnyi szélesen felcsíkozzuk. Az összes előkészített alapanyagot húsdarálón ledaráljuk. A daráló kisebb lyukú vágólapját használjuk. A darálékba beleütjük a tojásokat, és kézzel a masszát összegyúrjuk. Közben adagoljuk bele a fűszereket. A csepleszeket kivesszük a hideg vízből és tésztaszűrőben lecsepegtetjük. A masszát kb. félkilós kis cipókra szedjük. A fenti mennyiségből kb 8-10 adag lesz. A csepleszekből megfelelő méretű téglalapokat vágunk, és beburkoljuk a májas cipókat. Kevés zsírral kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a májas cipókat, és közepes lángon kisütjük. A tepsiben, saját zsírjában hűtjük ki.Télen a hideg kamrában/spájzban 1hétig minden gond nélkül eláll így. Ha nem akarunk egyszerre ennyi májast megsütni, akkor alufóliából készített kis sütő tálakba téve lefagyaszthatjuk a nyers májasokat. forrás

Hagyományos nagykőrösi recept. Nincs tudomásom róla, hogy bárhol felhasználják a csepleszt a májpástétomhoz. Nálunk disznóvágáskor így készítették a májpástétomot csepleszbe, ami a sertés hashártyája. Az elkészült pástétomot nemcsak összefogta, hogy a sütésnél ne essen szét, hanem a hártyában lévő zsírerek kellő zsiradékkal is látták el sütéskor. Eredetileg befűszerezett, ledarált kész kolbászhúst használtak fel hozzá, de a közölt recept alapján bármikor elkészíthető. A máj mennyisége azért ennyi, mert egy kétmázsás mangalica májából általában ennyi maradt, mire a májpástétom készítéséhez fogtak. Fontos, hogy kétszer annyi legyen a hús, mint a máj. Készítettem már a lapocka helyett sertésnyelvből is. Ez esetben a nyelveket meg kell abálni, tisztítani, és a mennyiségtől függően kell hozzá zsírszalonna. A közölt mennyiséghez legalább negyed kilogramm. forrás






Krumplis pogácsa

Krumplis pogácsa maradék krumplipüréből

Hozzávalók: 25-30 dkg maradék krumplipüré, kb 30 dkg liszt, 10-15 dkg vaj (attól függ, milyen krémes a krumpli), fél kocka élesztő, 1 csésze tej, 1 kávéskanál cukor, 1 téjás, 1 teáskanál só 

+ 1 tojás a lekenéshez, ízlés szerint reszelt sajt, nagy szemű só, köménymag

Elkészítése: míg az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. addig elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, hozzá dolgozzuk a krumplipürét, a felvert tojást, sót majd a felfuttatott élesztőt is. Összedolgozzuk, hogy laza, könnyű tésztát kapjunk. Lisztezett gyúródeszkán hüvelykujjnyira vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, kiszaggatjuk. Tetejüket lekenjük egy felvert tojással és fél órát kelni hagyjuk. Sütés előtt ízlés szerint megszórjuk egy kevés reszelt sajttal (vagy durva szemű sóval, esetleg köménymaggal). Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütjük (kb fél óra, de ez sütő függő)




2020/11/09

Milánói sertésborda

(Rántott karaj, sonkás-gombás bazsalikomos-paradicsomos szószos spagetti körettel)

Hozzávalók 4-6 személyre:

4 nagyobb vagy 8 kisebb szelet sertéskaraj, a panírozáshoz liszt, tojás és zsemlemorzsa, 1 csomag spagetti (vagy makaróni) tészta, kevés olivaolaj, 20 dkg apróra vágott sonka,  3-4 tisztított és szeletelt (vagy egy doboz konzerv) csiperke gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl sűrű paradicsomszósz (vagy darabos konzerv paradicsom is jó), kávéskanálnyi cukor, egy-egy csapott mokkáskanál aprított/szárított oregano, bazsalikom és kakukkfű (ha van, jó helyettük az olasz fűszerkeverék is), só, bors, a sütéshez étolaj, a tálaláshoz reszelt sajt.

Elkészítés:

A hússzeleteket a szokásos módon bepanírozzuk: kicsit kiklopfoljuk, megsózzuk, picit meg is borsozhatjuk, lisztben megforgatjuk, belemártjuk a fölvert tojásba, aztán morzsába bundázzuk és félre tesszük.

Kevés olivaolajon megfonnyasztjuk az aprított hagymát, rátesszük a darabolt gombát és a sonkát, sózzuk, borsozzuk, és állandóan kevergetve megpirítjuk. Beleöntjük a paradicsomot, hozzáadjuk a fűszereket, ízlés szerint egy picit megcukrozzuk és fedő alatt még kb 10 percig főzzük. Közben bő sós vízben kifőzzük a spagettit. A megfőtt tésztát leszűrjük és a forró paradicsomos szószba forgatjuk. Addig kevergetjük, míg a tészta teljesen fel nem issza a mártás levét. Ez a lényege!

A bepanírozott hússzeleteket forró olajban kisütjük. Tálalásnál minden tányérra szedünk a paradicsomos tésztából, rátesszük a hússzeleteket és megszórjuk reszelt sajttal.






2020/11/05

Tejbegríz

Hozzávalók: 1 liter lm tej, 8 evőkanál búzadara, ízlés szerint 2-3 evőkanál cukor, 1 csipetnyi só

A tejet egy lábasba öntjük. Hozzás adjuk a cukrot, sót és a darát. Előbb közepes, majd alacsony lángon gyakran kevergetve addig főzzük, míg kellően besűrűsödik. Azon forróan tányérba szedjük. Ízlés szerint pici lm vajdarabkákat rakunk rá, megszórjuk fahéjjal vagy (cukros) kakaóporral és vékonyan mézet csurgatunk rá. (Ha már a hideg tejbe tesszük a darát, sosem lesz csomós a gríz! lm=laktózmentes. Kukoricadarával és kicsit több cukorral készítve ugyanolyan finom, de gluténmentes lesz a grízünk)






2020/11/04

Kókuszos keksztekercs (hamis pisztáciás és puncsos)

A hagyományos fehér kókuszkrémes keksztekercs mellett most színesek is készültek, pisztáciás és puncsos ízben. Hamisan.

Az alap recept ez

Az egyik tekercs hagyományosan készült, 

A másiknál a fele adag krémet még ketté osztottam, aromával ízesítettem/színeztem és a kinyújtott tészta egyik illetve másik felére kentem. Feltekerés után kb középütt ketté vágtam a tekercset.

"Pisztácia" ízű krém: a fehér kókuszkrémhez zöld színű mandula aromát és kevés rumaromát adtam.

"Puncs" ízű krém: mivel nem volt itthon rumpuncs aroma, így vérnarancs és rumaromát kevertem a fehér krémbe. 

(A feketekávét instant kávéból készítem, illetve vaj helyett mindig Liga margarint használok, így laktózmentesek a keksztekercsek.)






Baracklekváros piskótatekercs

Hozzávalók: 5 tojás, 5 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt + baracklekvár tölteléknek

A nagy gáztepsibe sütőpapírt teszek. Előmelegítem a sütőt 200 fokra. Míg melegszik, egy tálba felütök 5 tojást és az 5 kanál cukorral habos-fehérre keverem (robotgéppel legalább 5 perc). Egyenként hozzáadok 4 kanál lisztet, közben azzal is keverem. A masszát elkenem a tepsiben lévő sütőpapiron és az előmelegített sütőben bő 10 perc alatt megsütöm. Ha kész, kiveszem a sütőből és azon melegében párszor oda-vissza feltekerem a sütőpapírral, majd feltekerve hagyom kihűlni. Ha teljesen kihűlt, kitekerem, lehúzom a tésztáról a papírt, megkenem baracklekvárral, jó szorosan feltekerem és egy kicsit állni hagyom, csak utána szeletelem. Ízlés szerint porcukorral mehintve kínálom.





Csokoládészelet

 Egy régi recept ha nem tudnátok mit süssetek a hétvégén! 6 éve jelent meg a megyei lapban!

Gyűjteményemből két recept ami a mai 24 Órában jelent meg !! (2014.)

Guszti (Búzer Gusztávreceptje





Galagonya tea

 "Jó reggelt! Meghívlak benneteket egy teára!"

Guszti (Búzer Gusztávreceptje





Babkása

 "Még gyerekkoromban többször ettem! Tegnap nosztalgia ebédet főztem!"

Guszti (Búzer Gusztávreceptje




2020/10/12

Anyu fejtettbab levese

60 dkg fejtett babot másfél-két liter vízzel felöntünk, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá 3-4 babérlevelet és 2 feldarabolt paradicsomot, majd félfövésben kettő felkockázott krumplit. Lefedve addig főzzük, míg a bab megpuhul. 2 evőkanál lisztet elkeverünk egy kisebb pohár tejföllel és ezzel behabarjuk a levest. Ha levettük a tűzről ízlés szerint pici ecettel is ízesíthetjük.




2020/09/16

Finom petrezselymes krumpli

 

Ha húst sütünk, nagyon finom petrezselymes krumplit készíthetünk köretként hozzá a következő egyszerű módon: az előzőleg kockára vágott és sós vízben megfőzött krumplit leszűrjük, majd beleforgatjuk a hús kisült zsírjába, bőven megszórjuk apróra vagdalt friss petrezselyemzölddel, jól átforgatjuk és a sülthöz fogyasztjuk.





2020/09/08

Egyenleves

 Mottó: 'Egyen Egyenlevest!' by Edó ☺

Íme a recept: 

Hozzávalók: 3 nagy fej, vagy 4 közepes fej vöröshagyma, kb. 6 db sárgarépa, kb. 4 db fehérrépa, zeller ízlés szerint, 1 nagy fej karalábé, 1 nagy vagy 2 közepes krumpli, olaj, só, ételízesítő, víz. 

Elkészítése: a hagymát apróra (!) vágom, majd az olajon és kevés vízen elkezdem párolni. Közben apróra vágom a többi hozzávalót (a zellert és a karalábét nagyobbra), majd a hagymához öntöm, és kevés vízzel összekeverve tovább párolom; sót, ételízesítőt teszek bele és kis idő múlva felengedem  vízzel, azután várom, hogy mikor lesz már készen?? 

Ez csak az alapleves, most már tudom, hogy legközelebb mit kell feltétlen beletennem: brokkolit. 

(Ízlés szerint egyéb zöldségeket is lehet hozzáadni: a lényeg, hogy ehető legyen!) 










2020/09/01

Gyors virslis lencse saláta

Hozzávalók: 2 doboz lencse konzerv, 1 nagy fej lila hagyma, 1 pár frankfurti virsli, 1 pohár tejföl, ízlés szerint majonéz, mustár, só, bors

A virslit megfőzöm, kihűtöm, felkarikázom. A hagymát megtisztítom és vékony félkarikákra vágom. 1 kis pohár tejfölt kikeverek 2-3 evőkanál majonézzel és egy evőkanál mustárral. Ízlés szerint sózom, borsozom. A levétől leszűrt, lecsöpögtetett lencsét összekeverem a többi hozzávalóval és fogyasztás előtt legalább 1-2 órára hűtőbe teszem.






2020/08/13

Pásztortarhonya gazdagon

Hozzávalók: 
60 dkg sertéscomb (de jó a pulyka combfilé is)
1/4 kg tarhonya
1/2 kg krumpli
1 fej vöröshagyma
5 dkg füstölt szalonna
5 dkg zsír 
1 evőkanál pirospaprika 
2 gerezd fokhagyma 
pár evőkanál lecsó vagy 2-2 paprika és paradicsom
egy pár debreceni
só, vegeta, őrölt kömény

Egy nagyobb jénai tálban, vagy sütőben is használható lábosban a felkockázott szalonnát kevés zsíron kisütjük, a pörcöt félre tesszük. Az apróra vágott vöröshagymát a zsírban aranysárgára fonnyasztjuk. 
Megszórjuk pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük és visszapirítjuk a zsírjára. Beletesszük a zúzott fokhagymát, majd a kb 2cm-es kockákra vágott húst és sóval, vegetával, pici köménnyel ízesítjük. Annyi forró vizet öntünk rá, ami éppen csak ellepi. Ha a hús olyan háromnegyedre megpuhult, hozzáadjuk a lecsót és a vastagabb karikákra vágott kolbászt és a félretett szalonnapörcöt.. Közben a tarhonyát aranysárgára pirítjuk és a krumplit is 2x2cm-es kockákra/szeletekre vágjuk, majd a húshoz adjuk, és felöntjük kb fél liter forrásban lévő vízzel. A tálat/lábost beborítjuk és az ételt forró sütőben készre főzzük - szükség szerint párszor átkavarjuk.. 
Házi tarhonyával, marhahússal, szárazkolbásszal és bográcsban főzve az igazi!





Olajos piskóta, mindig sikerül.

Hozzávalók:
6 tojás
25 dkg cukor
25 dkg liszt
1 tasak sütőpor 
7 evőkanál olaj
1 csipetnyi só
1 kávéskanál citromlé

A tojásfehérjékből csipetnyi sóval, kevés citromlével és a cukorral jó kemény habot verünk.A tojássárgákat az olajjel fehéredésig keverjük, majd kézzel a fehérje habba kavarjuk, apránként beleszitáljuk a sütőporos lisztet és lazán összeforgatjuk. Egy 26 centis tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és beleöntjük a masszát a közepébe. Nem kell kikenni, kirázogatni a forma széléig! .Előmelegített sütőben először 10 percig 180 fokon, majd a hőt 160 fokra mérsékelve további 25-30 percig sütjük. Közben tilos a sütőt kinyitni! Ha kész, elzárjuk a sütőt, a sütőajtót résnyire megnyitjuk, kitámasztjuk egy fakanál nyelével és a sütőben hagyjuk kihűlni a piskótát. Ha kihűlt, óvatosan körbevágjuk a formát, a piskótát megfordítva egy tálcára borítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt, így a piskóta sima alja lesz majd a torta teteje. 3 lapba vágjuk és ízlés szerinti krémmel töltjük, díszítjük.Ha kakaós piskótát szeretnénk, vegyünk ki a lisztből 3 evőkanállal és helyette keverjünk el benne ugyanannyi jó minőségű kakaóport.




2020/08/11

Májgaluska leves

Hozzávalók:
4 db csirke vagy annak megfelelő súlyú (kb 30 dkg) pulykamáj
1 gerezd fokhagyma
1 db tojás
1 kávéskanál ételízesítő
őrölt bors
grízes liszt
1 kis csokor petrezselyemzöld (elmaradhat)
3 szál sárgarépa
2 szál gyökérzöldség
1-1 kisebb darab zeller és karalábé
1 kis fej vöröshagyma
húsleves kocka
olaj

Elkészítése:
A májat megmossuk, a hártyákat eltávolítjuk róla és késsel elkaparjuk (vagy húsdarálón/aprítógépben ledaráljuk). Hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet, zúzott fokhagymát, tojást, ételízesítőt, 1 késhegynyi őrölt borsot, összekeverjük, s beleszórunk annyi lisztet, hogy galuskánál kicsit keményebb állagú masszát kapjunk. A hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk. A zöldségeket megpucoljuk, karikára, ill. kisebb szeletekre vágjuk és a hagymához adva egy kevés olajon megdinszteljük. Felengedjük 1,5-2 liter vízzel, sóval, borssal és 1-2 húsleveskockával ízesítjük. Amikor a zöldség megfőtt, a forró levesbe mártogatott teáskanállal beleszaggatjuk a májas masszát. Addig főzzük, míg a májgaluska is meg nem puhult. 
Ha a megdinsztelt zöldségeket piros őrölt paprikával is megszórjuk, akkor "alföldi" lesz a májgaluska levesünk. Ha nincs csirke vagy pulyka májunk, májkrémből is készíthetjük a galuskát.


Lasagne, ahogyan Cinti készíti

Lasagne: en ugy szoktam h 1 nagy fej voroshagymat elkezdek olivaolajon parolni  ra 1 kb 20%os daralthus igy szaftosabb es nem szarad ki a hus. 5-6 gerezd fokhagyma so bors bazsalikom es igy parolom a hust. Fel liter paradicsomszosz en szoktam 1 uveg olyan paradicsomszoszt tenni bele amiben paradicsomdarabok vannak plusz 1 vagy 2 kis konzerv suritett paradicsom. Ha megpuhult a hus akkor mehetnek ra a paradicsomszoszok es ossze kell fozni, utanfuszerezni izles szerint so bors bazsalikom. A besamel 1 liter tej 10 dkg vaj so bors es szerecsendio (en imadom bele) es kb 10 dkg liszt. Az olvasztott vajhoz elkezdem adagolni a lisztet folyamatos kevergetes kozben utana le a tuzrol es szepen lassan adagolni hozza a tejet csomomentesre keverve. Amint rottyan egyet kesz is. Nekem ennyi adag hushoz nem szokott eleg lenni fel kg teszta ( kb 3/4 kg kell hozza). Ha minden kesz akkor rakok egy kis szoszt es besamellt a tepsi aljara es johet a retegezes. A tetejere annyi sajt amennyi belefér. letakarva kb 1 ora sutes 180 fokon majd ra kell piritani a tetejere
Ja nagyon fontos
En szoktam a husba rakni aprora vagott repar is kb 2t
Picire vagom es a hus ha mar picit bebarnult mehet hozza hogy parolodjon az is
Nagyo finom izt ad neki.



2020/07/20

Márványos meggyes piskóta

   
Hozzávalók
25 dkg liszt
25 dkg cukor
4 db tojás
1,5 dl étolaj
1 kispohárnyi tejföl kevés vízzel kikeverve.
1 tasak sütőpor
3-4 ek kakaópor
1 tasak vaníliás cukor
1 tasak citromos cukor
kevés citromlé
fél kg magozott meggybefőtt

Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a tejfölt. A fehérjét pár csepp citromlével kemény habbá verjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd csomómentesre keverjük a kikevert tojássárgájával, végül óvatosan beleforgatjuk a felvert habot. A kapott masszát ketté vesszük és az egyikhez a kakaóport a másikhoz pedig a vaníliás és citromos cukrot (vagy egy kevés citromlevet) adunk.
Egy kikent/kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe először a vaníliás masszát öntjük majd erre cikkcakkban a kakaós masszát és fogpiszkálóval hullámokat húzgálunk a tésztába. A lecsepegtetett meggyet rárakosgatjuk. 170 C fokon kb. 45 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!
Langyosan, porcukorral megszórva fogyasztjuk. A maradék másnap is nagyon finom, puha.
A meggyet én összeforgattam egy kevés fahéjjal és darált keksszel (Zabálom süteményalap), mielőtt a tésztára szórtam.