"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2020/11/20

Krumplis pogácsa

Krumplis pogácsa maradék krumplipüréből

Hozzávalók: 25-30 dkg maradék krumplipüré, kb 30 dkg liszt, 10-15 dkg vaj (attól függ, milyen krémes a krumpli), fél kocka élesztő, 1 csésze tej, 1 kávéskanál cukor, 1 téjás, 1 teáskanál só 

+ 1 tojás a lekenéshez, ízlés szerint reszelt sajt, nagy szemű só, köménymag

Elkészítése: míg az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. addig elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, hozzá dolgozzuk a krumplipürét, a felvert tojást, sót majd a felfuttatott élesztőt is. Összedolgozzuk, hogy laza, könnyű tésztát kapjunk. Lisztezett gyúródeszkán hüvelykujjnyira vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, kiszaggatjuk. Tetejüket lekenjük egy felvert tojással és fél órát kelni hagyjuk. Sütés előtt ízlés szerint megszórjuk egy kevés reszelt sajttal (vagy durva szemű sóval, esetleg köménymaggal). Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütjük (kb fél óra, de ez sütő függő)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése