"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2020/08/11

Májgaluska leves

Hozzávalók:
4 db csirke vagy annak megfelelő súlyú (kb 30 dkg) pulykamáj
1 gerezd fokhagyma
1 db tojás
1 kávéskanál ételízesítő
őrölt bors
grízes liszt
1 kis csokor petrezselyemzöld (elmaradhat)
3 szál sárgarépa
2 szál gyökérzöldség
1-1 kisebb darab zeller és karalábé
1 kis fej vöröshagyma
húsleves kocka
olaj

Elkészítése:
A májat megmossuk, a hártyákat eltávolítjuk róla és késsel elkaparjuk (vagy húsdarálón/aprítógépben ledaráljuk). Hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet, zúzott fokhagymát, tojást, ételízesítőt, 1 késhegynyi őrölt borsot, összekeverjük, s beleszórunk annyi lisztet, hogy galuskánál kicsit keményebb állagú masszát kapjunk. A hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk. A zöldségeket megpucoljuk, karikára, ill. kisebb szeletekre vágjuk és a hagymához adva egy kevés olajon megdinszteljük. Felengedjük 1,5-2 liter vízzel, sóval, borssal és 1-2 húsleveskockával ízesítjük. Amikor a zöldség megfőtt, a forró levesbe mártogatott teáskanállal beleszaggatjuk a májas masszát. Addig főzzük, míg a májgaluska is meg nem puhult. 
Ha a megdinsztelt zöldségeket piros őrölt paprikával is megszórjuk, akkor "alföldi" lesz a májgaluska levesünk. Ha nincs csirke vagy pulyka májunk, májkrémből is készíthetjük a galuskát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése