2015/03/15

Kossuth-kifli

Úgynevezett egyensúly tésztát készítünk:
25 dkg lisztet (fele rétes, fele sima liszt) átszitálunk 1 csomag sütőporral.
25 dkg kristálycukrot habosra keverünk 25 dkg puha margarinnal és 5 db tojássárgájával, fél citrom reszelt héjával és kifacsart levével.
(az 5 tojás szintén 25 dkg, ezért "egyensúly" a tészta)
Az 5 tojásfehérjét egy teáskanálnyi citromlével kemény habbá verjük.
A margarinos keverékhez felváltva hozzáadagoljuk a lisztet illetve a tojáshabot. Lazán átforgatjuk, hogy egyenletes legyen, de ne nagyon törjön meg. Ehhez legjobb lyukas fakanalat használni.
A tésztát sütőpapírral bélelt, vagy margarinnal kikent, liszttel behintett nagyobb tepsibe simítjuk.
Tetejét megszórjuk 10 dkg mandulaforgáccsal - ennek hiányában jó a durvára vágott dió is, vagy esetleg keverhetjük a kettőt. A tepsit előmelegített sütőbe tesszük és a tésztát 25-30 perc alatt, gázsütő 5-ös fokozatán megsütjük. Ne süssük túl, végezzünk tűpróbát !
Ha kész, langyosra hűtjük, majd egy közepes fánkszaggatóval félholdakat szúrunk a tésztából. Ízlés szerint meg is lehet hinteni porcukorral.

Citrommázzal :
a citrommázhoz fél citrom kifacsart levéhez annyi átszitált porcukrot keverünk, hogy jó sűrű, egynemű masszát kapjunk. A sütőből kivett meleg, de már nem tűzforró tésztára csurgatjuk. Kb. 15 perc alatt teljesen megszilárdul. Ezután félholdakra vágjuk.

(Kossuth Lajos 1848-ban, Pozsonyban kóstolta először ezt a süteményt a Jakab vendéglőben. Palugyay Jakabot a "pozsonyi Gundel"-ként is emlegették.)





2015/03/10

Kosztolányi Dezső ebédje (1927)

"Tábor ucca 12 szám alatt, Buda egyik csöndes sarkában lakik Kosztolányi Dezső, a kiváló magyar költő, író és műfordító. A közeli Vérmezőről mély, sűrű köd hömpölyög a csinos Kosztolányi-villa felé, amelynek kapuját egy hatalmas komondor: a Hattyú őrzi. A Hattyú külön nevezetessége a háznak, nemcsak azért, mert több kutyakiállításon díjat nyert, hanem azért is: mert ő az egyetlen húsevő a házban.

Kosztolányiék nem esznek húst, sőt főtt ételt sem esznek csak egyedül a Hattyú nem tudta megszokni az úgynevezett nyers-kosztot. A vadállat! - mondja mosolyogva Kosztolányi Dezső.

Éppen ebédidő van és terítve asztal. Természetes, hogy kíváncsi vagyok arra, hogy mit eszik ebédre a nagyhírű író, aki emellett még „nyerskosztos”is. Az egyes fogásokat idejegyzem: méz, vaj, sajtok, tejtöl, gombasaláta, kókuszdió, paradió, datolya, mandula, banán, mogyoró, malaga, alma, narancs, kenyér, bor és még sok minden jó és szép dolog. Az ember emellett az asztal mellett még a szemeivel is jóllakik.

Körülbelül egy esztendő óta eszem nyerskosztot - mondja Kosztolányi - nem meggyőződésből, nem fanatizmusból, hanem szokásból. A feleségem egyszer elém tette ezeket ételeket és mivel ízlett, megettem. Azóta ennek egy kis története is van.

A feleségem igen súlyos gyomorbajos volt, egyik orvostól a másikig vittem, de senki sem tudott rajta segíteni Ebben az időben kezdte meg a feleségem a nyerskosztot és meggyógyult. Tökéletesen. Merem állítani, hogy ettől az úgynevezett nyerskoszttól gyógyult meg.

Megkezdődik az ebéd. Kosztolányi Ádám, Kosztolányi tizenkét éves fia az asztalhoz ül szülei társaságában és nem mogyorót, datolyát vagy kókuszdiót tesz a tányérjára - amint azt minden budapesti gyermek tenne - hanem salátát. Hattyú pedig, a ház egyetlen húsevője, a „vadállat”, ezalatt csontot rág a küszöbön …"


2015/03/02

Zöldséges-görögjoghurtos rakott hús

5-6 szem héjában főtt krumplit megtisztítunk, felkarikázunk.
Enyhén sós vízben megfőzünk azonos mennyiségű brokkolit, karfiolt, sárgarépát és kelbimbót.
8 szelet sertéskarajt/combot, vagy csirkemellet puhára párolunk/sütünk.
Egy közepes tepsit vékonyan kiolajozunk, beleterítjük a felkarikázott krumplit, picit megsózzuk.
Rárakjuk a hússzeleteket, azokon elrendezzük a párolt zöldségeket, amik közé teszünk még pár szem koktél paradicsomot is. 1 nagy doboz görög jughurtot kikeverünk a hússütésnél visszamaradt szafttal és rálocsoljuk a zöldségekre. Az egészet megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben arany színűre süütjük.



Serpenyős bab

Hozzávalók:
fél kg füstölt-főtt csülök
1-1 doboz paradicsom, vörös és fehérbab, valamint kükorica konzerv
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
ketchup
pirospaprika
chili
oregánó

bors

Elkészítés:
Tisztítsuk meg a hagymákatt, majd a vöröshagymát vágjuk apróra, a fokhagymát pedig nyomjuk át. Egy nagyobb, mélyebb serpenyőben felforrósítunk egy kevés olajat és a hagymákat megdinszteljük benne. Öntsük rá a felkockázott füstölt-főtt csülköt, pirítsuk le egy picit, sózzuk, borsozzuk és ízesítsük paprikával, a chilivel és az oregánóval. Adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot, ketchup és egy kevés vizet is.
Kb fél órát főzzük, ha szükséges, felönthetjük még egy kevés vízzel. Adjuk hozzá a konzerveket és az egészet jól forraljuk össze. Ha megfelelő az állaga, kész. Fogyasszuk friss kenyérrel.

Mézes kókuszkocka

Hozzávalók
a tésztához:
40 dkg finomliszt
1 sütőpor
8 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 db tojás
1 evőkanál méz
2 dl tej
az öntethez:
25 dkg margarin
25 dkg cukor
3 nagy evőkanál kakaópor
1 dl tej
a beforgatáshoz 1 nagy csomag kókuszreszelék

Elkészítés:
a kicsit megolvasztott margarint a porcukorral kihabosítjuk. A tojásokat egyenként belekeverjük. Majd belekeverjük a mézet és a tejet, végül a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt közepes (kb. 30x27 cm-es), magasabb oldalú tepsiben, 180 C fokon kb. 25 perc alatt világosra sütjük. Az öntet hozzávalóit egy lábasba mérjük és összefőzzük. Ha felforrt, már jó is. Ha kihűlt a tészta, felkockázzuk. Ne vágjunk nagy kockákat, inkább kisebbeket. Ha langyosra hűlt az öntet, egy villa segítségével belemártjuk a tésztát, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk.
Ha gazdagabban szeretnénk, a tésztába sütés előtt tehetünk meggyet is.


2015/02/18

Gesztenyés-babapiskótás-krémes torta (sütés nélkül)



Hozzávalók a nagyobb tortaformához:
2 csomag gesztenyemassza (2x25 dkg)
15 dkg darált háztartási keksz
5 dkg olvasztott vaj
10 dkg porcukor
kevés tej

A fagyasztott gesztenyemasszát kiolvasztjuk, majd a keksszel és a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
A tortaforma aljára egyenletesen rányomkodjuk. (Tejből éppen csak annyit adjunk hozzá, hogy formálható legyen a massza.)

Krém:
2 csomag vaníliás pudingport a szokásos módon (de csak 2 evőkanál cukorral) megfőzünk.
20 dkg vajat, 20 dkg porcukrot és 1 csomag vaníliáscukrot habosra kavarunk, majd apránként hozzákeverjük a kihült pudingot. Jól kikeverjük.
(vagy 1 tasak Házi Krémes krémport 9 dl tejjel és egy Expressz Zselatin Fix-el habosra keverünk)
A vaníliás krém felét a gesztenyés alapra kenjük.
Kevés rummal (vagy aromával) izesített hideg feketekávéba babapiskótákat mártogatunk és a krémre rakosgatjuk. Erre rákenjük a vaníliás krém másik felét.

Egy nagy doboz (5 dl) habtejszínt, 1 evőkanál porcukrot és 2 csomag habfixálót kemény habbá verünk és rásimítjuk a vaníliás krémre.
Tetejére étcsokoládét reszelünk.
Néhány órára tegyük hűtőbe, utána szépen szeletelhető.








Párolt hajdina (pohánka)

Erőteljes íze, illata miatt (talán a dióra hasonlít) sokan nem szeretik, pedig rendkívül egészséges.
Hasonlóképpen készítjük, használjuk, mint a rizst.


4 személyre 20-25 dkg hántolt hajdinát egy nagyobb fej, apróra vágott hagymával kevés olajon megpirítunk.
Felöntjük vízzel, vagy húsleves lével, adunk hozzá sót, ízlés szerint őrölt borsot, csipetnyi majorannát és bazsalikomot, esetleg kakukkfüvet. Beborítva puhára főzzük.
Párolt zöldséggel önálló fogásként is finom, de adhatjuk köretként húshoz, halhoz.
Készíthetjük úgy is, hogy az olajon megpirított hagymát utólag keverjük a készre főtt hajdinához.


(az Életfa Élelem -nek van hántolt, konyhakész, főzőtasakos hajdinája, azt még gyorsabban, egyszerűbben elkészíthetjük.)





2015/02/16

Mézes gránátalma-saláta vegyes gyümölcsökkel



Hozzávalók:
1-2 gránátalma
2 banán
2 kivi
1 alma
(vagy bármilyen más gyümölcs, ízlés szerint)
méz

A gránátalmát kicsit körbe nyomkodjuk, majd derékon kettévágjuk. A fél gyümölcsöt tál fölé tartjuk és egy fakanál segítségével kiütögetjük belőle a magokat. Az igazán érett grránátalmából ezzel a módszerrel fél perc alatt kinyerhetőek a magok. Darabolunk hozzá többféle gyümölcsöt és meglocsoljuk egy kis mézzel. Azonnal fogyasztható. Rendkívül finom, egészséges gyümölcssaláta.







Fokhagymás-rozmaringos sült csirke comb

Az egész csirkecombokat megtisztítjuk, félbevágjuk, majd sóval, őrölt borssal behintjük. Kizsírozott (olajozott) serpenyőbe tesszük, rozmaring leveleket és fokhagyma gerezdeket rakunk a húsdarabok közé, kevés vizet (vagy húslevest) öntünk alá és először fedő alatt puhára pároljuk, majd a fedőt levéve megpirítjuk.
Sült/párolt zöldségekkel, vagy rizzsel és valamilyen salátával tálaljuk.






Gesztenyés szelet / Gesztenyés krémes / Habos gesztenyés kocka (sütés nélküli)



Hozzávalók a "tésztához" :
2 kisebb csomag gesztenyemassza (2x20 dkg)
1 csomag omlós kakaós keksz (18-20 dkg)
8-10 dkg vaj vagy Ráma
pici rum vagy aroma (ez el is hagyható, ha van rum a gesztenyemasszában)
5-10 dkg porcukor (ízlés szerint)
kevés tej

A fagyasztott gesztenyemasszát kiolvasztjuk. A kekszet ledaráljuk és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Tejből éppen csak annyit adjunk hozzá, hogy formálható legyen. A masszát közepes tepsibe vagy szögletes tálba nyomkodjuk/simítjuk.

Krém:
2 csomag vaníliás pudingport a szokásos módon (de csak 2 evőkanál cukorral) megfőzünk.
20 dkg vajat, ízlés szerint (ki milyen édesen szereti) 15-20 dkg porcukrot és 1 csomag vaníliáscukrot habosra kavarunk, majd apránként hozzákeverjük a kihült pudingot.
Ezt a vaníliás krémet a tepsiben lévő gesztenyés alapra kenjük.

Egy nagyobb doboz (5 dl) habtejszínt, 1 evőkanál porcukrot és 2 csomag habfixálót kemény habbá verünk és rásimítjuk a vaníliás krémre.

Tetejére ét vagy tejcsokit, esetleg gesztenyemasszát reszelünk.
1-2 órára tegyük hűtőbe, utána szépen szeletelhető.













"Anya palacsintája" :)

Hozzávalók:
30 dkg liszt
6 dl tej
3 tojás
0,5-1 dl olaj
csipet só
5-6 dl szódavíz

Az összes hozzávalót alaposan, csomómentesre kikeverem (robotgéppel szoktam), legalább 1 órát állni hagyom. Sütés kezdetekor átkeverem a palacsintatésztát. Az első palacsinta előtt kikenem olajjal a serpenyőt, utána legfeljebb minden 10.-nél, de ha teflonban sütjük, az sem fontos. Felforrósított serpenyőben sütöm a palacsintákat. A fenti adagból kb 20-25 db palacsinta lesz (mi jó vékonyan szeretjük). A kisült palacsintákat ízlés szerint tölthetjük túróval, lekvárral, fahéjjal, kakaóval, csokis tejszínhabbal, nutellával, pudinggal, stb.

2015/02/08

Gombás-tojásos csirkecomb



5-6 db csirke felsőcombot elősütünk. 1 kg gombát 2 fej vöröshagymával puhára párolunk/pirítunk, közben sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. A húsokat egy kiolajozott sütőtálba rakjuk, ízlés szerint megfűszerezzük. A hagymás gombát a hús köré rakjuk, lekenjük tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal (csak a gombás részt). A húsokra egy-egy tojást ütünk, pirospaprikával megszórjuk és készre sütjük.
Köretként vegyes párolt zöldséget, esetleg rizst adhatunk hozzá.
Aki nem szereti a gombát, megpróbálhatja hagymás csirkemájjal.
Ötlet a szgetbecsei gombás tükörtojásos tarja













2014/12/30

ÚJÉVI recept.

Vegyél 12 hónapot.
Gondosan tisztítsd meg
a keserűségtől, kicsinyességtől,
félelemtől, haragtól.
Azután oszd fel a hónapokat
30 vagy 31 napra.
Minden napot készíts el
1 rész munkából,
3 rész jóakaratból
és egy gyűszünyi derüből.
Mindehhez adj
3 evőkanál optimizmust,
1 csipetnyi iróniát,
1 késhegynyi tapintatosságot.
A kapott masszát bőven öntsd le szeretettel..
A kész ételt mindig diszítsd
apró figyelmességgel
és tálald mosolygó arccal.

Boldog Új Évet Kivánok mindekinek!



2014/12/19

Isler, nagyon egyszerűen

Hozzávalók:
20 dkg liszt, 10 dkg darált dió, 15 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, csipetnyi só
Ezeket összedolgozzuk és egy órát hűtőben pihentetjük. 5 mm vastagra kinyújtjuk, kerek formával kiszúrjuk, 200 fokon sütjük. Pikáns lekvárral összeragasztjuk, és csokival bevonjuk. Finom, omlós és hetekig eláll.

Másik változat

Hozzávalók:
14 dkg vaj
21 dkg liszt
10 dkg porcukor
7 dkg őrölt dió
fél citrom reszelt héja
1 késhegynyi őrölt fahéj
pici só
összeragasztáshoz: lekvár

Mázhoz:
15 dkg étcsoki, vagy fél dl víz, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál keserű kakaópor, 30 g vaj - ezt összeolvasztani

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyorsan összedolgozzuk, cipót formázunk belőle, majd letakarva hűtőben legalább fél óráig pihentetjük. Utána fél cm vékonyra kinyújtjuk és korongokat szúrunk ki belőle.
Kikent, kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a korongokat és 180 fokos, előmelegített sütőben világossárgára sütjük (kb. 10-12 perc)
Ha kihűltek a korongjaink, kettőt-kettőt lekvárral összeragasztunk.
Csokimázzal bevonjuk

A mázat kétféleképpen készíthetjük:
első:
2 evőkanál kristálycukorból és fél dl vízből sűrű szirupot főzünk és egy jó púpos evőkanál keserű kakaóport, valamint 3 dkg vajat keverünk el benne.
második:
egyszerűen gőz fölött felolvasztunk másfél tábla étcsokit és egy kevés étolajajjal vagy vajjal simára keverjük.


Zserbó tekercs

Bejgli, zserbó jellegű töltelékkel.

bejgli tésztát a következő hozzávalókból összeállított töltelékkel töltjük meg:
20 dkg darált dió vagy dejó. de utóbbihoz kevesebb cukrot adjunk
20 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
0,5 dl tej
5 dkg mazsola
2 cl rum
késhegynyi őrölt fahéj
pár kanál sárgabarack íz
1- 1,5 tábla étcsokoládé, apró darabkákra tördelve - ez adja a különleges, zserbóra emlékeztető íz

Nem kell bele sok lekvár, a cukor pedig mindenképp kristálycukor legyen, így lesz a végeredmény olyan finom, mint a hagyományos lakodalmas zserbó íze - kicsit száraz töltelékes, a cukortól picit ropogós, jó édes.




Diós és mákos bejgli

Hozzávalók (2 rúdhoz)

A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
4 tojássárgája
2 dkg élesztő
2 dkg porcukor
1,5 dl tej
1 tojás a kenéshez
csipetnyi só

Diótöltelék:
20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
0,5 dl tej
5 dkg mazsola
2 cl rum

Máktöltelékhez
20 dkg darált mák
20 dkg porcukor
1db citrom leve és reszelt héja
0,5 dl tej
5 dkg mazsola
2 cl rum

Elkészítése
A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a hűtőszekrényből kivett vajat és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és egynemű tésztává dolgozzuk. Két egyforma nagyságú cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük, és 20-30 percig hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket az alábbiak szerint, függetlenül attól, hogy mák vagy dió tölteléket készítünk. A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk. A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat – diótöltelék esetén a vaníliás cukrot is – elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük.

A tésztát a hűtőből kivéve 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.

A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd a fehérjével (nem kell felverni, csak kicsit elkeverni) megtesszük ugyanezt. A tojással való megkenés és szikkasztás adja a beigli márványosságát. Lisztezett tepsibe téve tetejét megszúrkáljuk villával – ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé – előmelegített (kb. 180 fok) sütőben készre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni és ujjnyi szeletekre ferdén vágva adjuk asztalra.



Bejgli - almás-diós, gazdag, magyaros


Almás-diós bejgli


Hozzávalók a tésztához: 

50 dkg liszt, 5-5 dkg vaj és porcukor, 2 tojássárgája, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, csipet só, 1 tasak vaníliáscukor, reszelt citromhéj

Hozzávalók a töltelékhez: 

1,5 kg alma, 25 dkg darált dió, cukor, reszelt citromhéj, fahéj

Elkészítés: A langyos tejbe keverjük az élesztőt, egy kanál cukrot, négy kanál lisztet, és megkelesztjük. A többi lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliáscukrot, a citromhéjat, a tojássárgáját, majd az élesztős tejet. Jól összegyúrjuk, letakarjuk, megkelesztjük, újra átgyúrjuk, két kis cipót formálunk belőle, és ismét kelesztjük. A töltelékhez az almát lereszeljük, megcukrozzuk, és addig pároljuk, míg elfő a leve. Kihűtjük, citromhéjjal, fahéjjal ízesítjük, és belekeverjük a diót. A tésztákat kinyújtjuk, a töltelékkel megtöltjük, feltekerjük, tepsibe rakjuk, meleg helyen fél órát pihentetjük, majd a tetejüket megkenjük felvert tojássárgájával, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.



Bejgli gazdagon

Hozzávalók a tésztához: 
3 dkg élesztő, 0,5 dl tej, 3 kiskanál kristálycukor, 50-50 dkg finom- és rétesliszt, 50 dkg margarin, 50 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 0,5 dl rum, 2 evőkanál tejföl, 1 citrom reszelt héja, 1 csapott evőkanál só, a tészta nyújtásához: kb. 15 dkg finomliszt,

Hozzávalók a töltelékekhez: 

40-40 dkg darált dió és mák, 40 dkg porcukor, 24 dkg mazsola, 2-3 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor, kb. 1 dl rum, 1-1,5 dl forralt, kihűtött tej, a tepsi kikenéséhez: 2-3 dkg vaj, a tészta lekenéséhez: 4 tojássárgája

Elkészítés: A tésztához az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük, ezalatt felfut. A kétféle lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután az élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral és a rummal összekeverjük.  

Másnap a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 3 milliméter vékony, tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk. Kettőt mák-, kettőt pedig diótöltelékkel megkenünk, majd felcsavarjuk és kivajazott tepsibe rakjuk. A négy rúd pontosan elfér a nagy tepsiben. Két tojássárgájával megkenjük, bő fél órán át pihentetjük. Ezután újból lekenjük a maradék két tojássárgájával. Villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 1 órán át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával takarjuk le!


Diós-mákos bejgli magyar módra

Hozzávalók a tésztához: 
60 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 10 dkg zsír, 1,5 dl tej, 1 púpozott evőkanál cukor, 1,5 dkg élesztő, 2 tojás, csipetnyi só, 

a máktöltelékhez: 

20 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál baracklekvár,
a diótöltelékhez: 

20 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, a tészta nyújtásához: liszt, a megkenéshez: 2 tojás, a tepsi kikenéséhez: vaj vagy zsír

Elkészítés: A lisztet a vajjal meg a zsírral elmorzsoljuk, majd a langyos tejben cukorral fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk. A tojásokkal, csipetnyi sóval tésztává gyúrjuk. Hűtőszekrénybe tesszük, míg a töltelékek elkészülnek. A darált mákot, illetve diót a cukorral összekeverjük, és a tejjel felforrázzuk. A mazsolát hozzáadjuk, a reszelt citromhéjjal fűszerezzük, a máktölteléket még baracklekvárral is ízesítjük. Ebből a mennyiségből 4 tekercset (bejglit) vagy 20 kiflit süthetünk.
Az előbbihez a tésztát 4 részre osztjuk, és lisztezett deszkán egyenként 3 milliméter vastagságú téglalappá nyújtjuk. Kettőt a mák-, kettőt a diótöltelékkel kenünk meg, majd feltekerjük. Ha kifliket készítünk, akkor az egész tésztát 2 milliméter vastagságúra nyújtjuk, és 8x8 centis négyzetekre vágjuk. A közepükre tölteléket halmozunk, egyenként felhengergetjük, majd kifli formájúra hajtjuk. Mind a bejglit, mint a kifliket vajjal kikent tepsire rakjuk, tojássárgájával megkenjük, és hideg helyen - legjobb hűtőszekrényben- 40-50 percet pihentetjük. Utána a tojásfehérjével megkenjük, és langyos helyen 30 percig pihentetjük. Tulajdonképpen ekkor kezd kelni, amitől a tésztája kicsit megreped, így lesz márványos. Előmelegített sütőben a közepesnél erősebb lánggal a kifliket kb. 20, a tekercseket kb. 35 percig sütjük.  


 

Bejglitorta

Hozzávalók a tésztához:
2 dkg élesztő, 0,25 dl tej, 2 kávés kanál kristálycukor, 50 dkg liszt, 25 dkg  Rama sütőmargarin, 25 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 2 ek. rum, 1 ek. tejfől, fél citrom reszelt héja, fél kávés kanál só.
Töltelék:
30- 30 dkg darált dió és mák, 30 dkg porcukor, 15 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 2-3 csomag vaniliás cukor, 0,5 dl rum, 1 dl tej.
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk, 10 percig pihentetjük, ezalatt felfut.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután a tejes élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A diótöltelékhez a diót fele cukorral, a fele mazsolával a reszelt citromhéjjal, 1 cs. vaniliás cukorral meg a rummal összegyúrjuk.
A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi, hogy a rum helyett, forralt kihűtött tej kerül bele. Mindkettőt hűtőbe tesszük. Még finomabb a töltelék, ha a mazsolát sütés előtt 1-2 napra rumba áztatjuk.
A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket lisztezett gyúrólapon egy kb. 26 cm átmérőjű körre kinyújtjuk, a tortakarikát ráfektetjük, ami mentén a tésztát körbevágjuk. A leeső részeket az egyik cipóhoz gyúrjuk, ahogyan majd a többi maradékot is, ebből lesz ugyanis a torta oldala.
Sütőpapírral bélelt v. kivajazott tepsire tesszük, villával megszúrkáljuk és előmelegített sütőben közepes lánggal 10 perc alatt elősütjük. Ugyanígy még egy lapot sütünk.
Egy 20 cm átmérőjű tortaformát a maradék margarinnal kikenünk. Egy kerekre nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A legducibb cipót téglalap alakúra nyújtjuk és belülről körben a forma oldalához tapasztjuk.
A máktöltelék felét vizes késsel rásimítjuk. Egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre kerül az egész diótöltelék, amit a másik elősütött tésztával beborítunk. A maradék máktölteléket rásimítjuk, az utolsó kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük. A tésztaszéleknél jól összenyomkodjuk. A tetejét tojássárgájával lekenjük, bő fél órán át pihentetjük. Ezután újból lekenjük, villával megszúrkáljuk, előmelegített sütőben közepes lánggal kb. 45 percen át sütjük. Formában hagyjuk kihűlni és csak másnap szeleteljük fel.
(a recept a Príma konyha magazin 2005. decemberi számából való.)