"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2014/12/19

Diós és mákos bejgli

Hozzávalók (2 rúdhoz)

A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
4 tojássárgája
2 dkg élesztő
2 dkg porcukor
1,5 dl tej
1 tojás a kenéshez
csipetnyi só

Diótöltelék:
20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
0,5 dl tej
5 dkg mazsola
2 cl rum

Máktöltelékhez
20 dkg darált mák
20 dkg porcukor
1db citrom leve és reszelt héja
0,5 dl tej
5 dkg mazsola
2 cl rum

Elkészítése
A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a hűtőszekrényből kivett vajat és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és egynemű tésztává dolgozzuk. Két egyforma nagyságú cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük, és 20-30 percig hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket az alábbiak szerint, függetlenül attól, hogy mák vagy dió tölteléket készítünk. A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk. A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat – diótöltelék esetén a vaníliás cukrot is – elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük.

A tésztát a hűtőből kivéve 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.

A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd a fehérjével (nem kell felverni, csak kicsit elkeverni) megtesszük ugyanezt. A tojással való megkenés és szikkasztás adja a beigli márványosságát. Lisztezett tepsibe téve tetejét megszúrkáljuk villával – ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé – előmelegített (kb. 180 fok) sütőben készre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni és ujjnyi szeletekre ferdén vágva adjuk asztalra.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése