"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2015/03/15

Kossuth-kifli

Úgynevezett egyensúly tésztát készítünk:
25 dkg lisztet (fele rétes, fele sima liszt) átszitálunk 1 csomag sütőporral.
25 dkg kristálycukrot habosra keverünk 25 dkg puha margarinnal és 5 db tojássárgájával, fél citrom reszelt héjával és kifacsart levével.
(az 5 tojás szintén 25 dkg, ezért "egyensúly" a tészta)
Az 5 tojásfehérjét egy teáskanálnyi citromlével kemény habbá verjük.
A margarinos keverékhez felváltva hozzáadagoljuk a lisztet illetve a tojáshabot. Lazán átforgatjuk, hogy egyenletes legyen, de ne nagyon törjön meg. Ehhez legjobb lyukas fakanalat használni.
A tésztát sütőpapírral bélelt, vagy margarinnal kikent, liszttel behintett nagyobb tepsibe simítjuk.
Tetejét megszórjuk 10 dkg mandulaforgáccsal - ennek hiányában jó a durvára vágott dió is, vagy esetleg keverhetjük a kettőt. A tepsit előmelegített sütőbe tesszük és a tésztát 25-30 perc alatt, gázsütő 5-ös fokozatán megsütjük. Ne süssük túl, végezzünk tűpróbát !
Ha kész, langyosra hűtjük, majd egy közepes fánkszaggatóval félholdakat szúrunk a tésztából. Ízlés szerint meg is lehet hinteni porcukorral.

Citrommázzal :
a citrommázhoz fél citrom kifacsart levéhez annyi átszitált porcukrot keverünk, hogy jó sűrű, egynemű masszát kapjunk. A sütőből kivett meleg, de már nem tűzforró tésztára csurgatjuk. Kb. 15 perc alatt teljesen megszilárdul. Ezután félholdakra vágjuk.

(Kossuth Lajos 1848-ban, Pozsonyban kóstolta először ezt a süteményt a Jakab vendéglőben. Palugyay Jakabot a "pozsonyi Gundel"-ként is emlegették.)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése