"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2017/01/03

Zsírégető káposztaleves

Káposztaleves

Hozzávalók:
1 nagy fej (legalább 1,5 kg) édeskáposzta
6 db közepes vöröshagyma
20 dkg zöld ceruzabab
1-2 kis doboz paradicsompüré konzerv
2 db piros húsú paprika
4 db sárgarépa
2 db zellergumó
2 db leveskocka (bármilyen ízű lehet)
1-1 csomó petrezselyem és zellerzöld

A hozzávalókat apróra feldaraboljuk, beletesszük egy nagy fazékba és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Hozzáadjuk a leveskockákat, Felforraljuk, majd 10 percig nagy lángon főzzük. Beletesszük az összevágott zöldfűszereket majd további fél órát lassú tűzön főzzük, míg minden megpuhul.Sóval, borssal ízesítjük.



10 perces joghurtos fánk

Hozzávalók:
30 dkg liszt
2 tojás
2 kis pohár jughurt (natur vagy gyümölcsízű, mindegy)
1 tasak sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
csipetnyi só

A hozzávalókat jól kikeverjük (kb nokedli tészta sűrűségű lesz).
Kanállal forró olajba adagoljuk, sütjük. Sülés közben elvileg maguktól megfordulnak a fánkocskák, ha véletlenül mégsem, forgassuk meg mi. Papírtörlőre szedjük, leitatjuk a felesleges olajat és vaníliás/kakaós porcukorral megszórva vagy lekvárral kínáljuk.





Rezi mákos sütije

Hozzávalók

a tésztához:
28 dkg liszt
15 dkg cukor
5 dkg darált dió
5 dkg szemes mák
3 tojás
3 dl tejföl
1,5 dl tej
3 evőkanál kakaópor
3 mokkáskanál szódabikarbóna
csipet só

a krémhez:
20 dkg vaj
15 dkg cukor
7 dl tej
2 tasak vanília ízű pudingpor
2 tojás sárgája
2 tasak vaníliás cukor
1 teáskanál reszelt citromhéj

a tetejére
10 dkg tejcsokoládé
5 dkg vaj

Elkészítése:
a cukrot habosra kavarjuk a tojásokkal, hozzáadjuk a tejfölt meg a tejet.
A lisztet elvegyítjük a szódabikarbónával meg a sóval, és a tojásos masszába kavarjuk.
A masszát három részre osztjuk. Az elsőbe vegyítjük a diót, a másodikba a mákot, a harmadikba a kakaót. 30x21 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk és egyenként 3 lapot sütünk.
A krémhez a tojás sárgákat kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a pudingport és kevés tejjel csomómentesre kavarjuk. A maradék tejet főni tesszük a citromhéjjal, amikor meleg, belecsurgatjuk a pudingos keveréket és sűrűre főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a vajjal krémesre kavarjuk.
A krémet 1 órára hűtőbe tesszük (tetejét lefóliázva), majd a kihűlt lapok közé töltjük úgy, hogy alulra kerül a mákos, középre a kakaós, tetejére meg a diós lap. A csokit vízgőz fölött összeolvasztjuk a vajjal és a sütemény tetejére kenjük. Néhány órára hűtőbe tesszük, utána szeleteljük.
Ez az eredeti recept, aminek alapján a Rózsika csíkos (diós-mákos-kakaós) sütije készült.




Pizza tészta és szósz

Hozzávalók:
fél kiló liszt
1 csapott evőkanál só
fél evőkanál szárított oregáno
1 tasak szárított élesztő
1 teáskanál cukor
3 deci langyos víz
3 evőkanál olivaolaj (ha nincs oliva, jó más is) + kevés olivaolaj a tészta átkenéséhez
egy csipetnyi őrölt  bors

A lisztet meglangyosítom, beleszitálom egy tálba, hozzákeverem a sót, a szárított oregánót és egy kevés őrölt borsot.
Egy másik nagy keverőtálba beleszórom a szárított élesztőt és a cukrot, majd a langyos vízzel és az olivaolajjal simára keverem.
Kézi robotgéppel (lassú fokozaton) az élesztős-olajos vízbe apránként belekeverem a fűszeres lisztet. Amikor már az összes lisztet beledolgoztam, akkor a gépet magasabb fokozatra kapcsolva kb 6-8 perc alatt hólyagosra/simára dagasztom a tésztát.
Utána azért még 1-2 percig kézzel is átdolgozom a tésztacipót. Ezután egy kevés olivaolajjal bekenem a külsejét, hogy sehol ne száradjon ki, majd tálba rakom és konyharuhával lefedve, meleg helyen ! mintegy 45 perc alatt a duplájára kelesztem.
Utána újra átgyúrom a tésztát majd 2 egyenlő részre osztom. Amíg az egyiket kinyújtom (kb jó 1 centis vastagságúra), addig lefedve, meleg helyen tartom a másik cipót. (Ha közben nagyon megkelne, akkor hűvösebb helyre teszem a tálat)
A kinyújtott pizzatésztát enyhén megolajozott sütőlapra teszem és ott iss még kb 15 percig pihentetem (ha annyi ideig elősütöm, hogy a tészta teteje picit száraz legyen, akkor nem issza be a szószt). Utána vékonyan megkenem pizzamártással és rárakom a feltétet (mikor mi van), megszórom reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben, 220 fokon (gáz 7-es fokozat) kb 20-25 perc alatt ropogósra sütöm (sütő és feltét függő, mikorra lesz jó).
A fenti hozzávalókból vagy 2 db kerek, vagy egy nagy gáztepsi méretű pizza lesz,.


Hozzávalók a szószhoz:
1 nagy doboz (40 dekás) hámozott paradicsom konzerv
1-2 evőkanálnyi sűrített paradicsom vagy ketchup
2 evőkanál olivaolaj
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál szárított oregáno (vagy pizza fűszerkeverék)
frissen őrölt fekete bors

A paradicsomokat lecsepegtetem, belerakom a turmixgépbe.
Hozzáadom az oregánot, a megtisztított és fokhagymanyomón áttört fokhagymagerezdeket, az olivaolajat és a sűrített paradicsomot.
Szórok rá egy kevés frissen őrölt borsot és sót, majd krémesre turmixolom az egészet.
Ez az adag kb 4 pizzához elég.


2016/12/28

Smile keksz - Pecsételhető keksz



Hozzávalók:
35 dkg liszt
15 dkg porcukor

1 tasak vaníliás cukor
15 dkg vaj
2 tojás
1 teáskanál reszelt citromhéj vagy fahéjas cukor

A hozzávalókat összegyúrjuk és folpackba csomagolva 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Ezután kb 3 mm vékonyra nyújtjuk (jól belisztezett nyújtódeszkán) és a keksz mintázóval megegyező méretű kerek formával kiszúrjuk, majd rányomjuk a süti pecséteket (ezeket előbb mártsuk lisztbe, mert különben beleragadnak a tésztába)
A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk - nem kell távol egymástól, mert nemigen nőnek meg.
160-180 fokra előmelegített sütőben (gáz 4-5 fokozat) kb 10 percig sütjük. Ha a kekszek talpa már picit rózsaszínesedik, jó. A kész kekszek szélét körben bemárthatjuk olvasztott csokiba és megszórhatjuk darált dióval, mogyoróval, színes tortadarával/díszítőcukorral vagy kókuszreszelékkel.

A fenti adagból 42 db keksz lett.





Kávés-lekváros keksztekercs (kókusztekercs)

Hozzávalók a kekszes tésztához:
fél zacskó (25 dkg) darált háztartási keksz
10 dkg porcukor

1 tasak vaníliás cukor
2 nagy evőkanál kakaópor
2 evőkanál lekvár
1 dl fekete kávé 

(ha gyerekek is esznek a sütiből, a kávét koffein mentes/gyerek/kávéból főzzük)
1 evőkanál rum (vagy rum aroma)
kevés tej

a töltelékhez:
10 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor

1 tasak vaníliás cukor
5 dkg kókuszreszelék


a szóráshoz kókuszreszelék

Elkészítés
A hozzávalókat annyi tejjel, hogy összeálljon a massza, alaposan összegyúrjuk.
A vajat előbb a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket és ezzel is jól összedolgozzuk.
Egy sütőpapírt kiterítünk, megszórjuk kókuszreszelékkel és a kekszes masszát kinyújtjuk rajta. Rákenjük a kókuszos vajkrémet, megszórjuk még egy kevés kókusszal, majd a sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük. Ha kevésnek találjuk a tekercs külsején a kókuszt, most még szórhatunk rá.

Alufóliába jól becsomagolva a fagyasztóba rakjuk legalább pár órára, de több napot/hetet is állhat ott.
Hűtőből kivéve 5-10 perc múlva már szeletelhető. 





2016/12/27

Szilvi szezámos-mákos rúdja




Hozzávalók:
40 dkg teljes kiörlésű liszt
40 dkg rétesliszt
1 tasak sütőpor
50 dkg margarin
20 dkg reszelt sajt
2 tojás
10 dkg szemes mák
1,5 (kis)pohár tejföl
2 púpozott teáskanál só
szóráshoz szezámmag

Összekeverjük a kétféle lisztet, a mákot, sót és a sütőport. A keveréket elmorzsoljuk a margarinnal, majd összegyúrjuk a tojások sárgájával, a reszelt sajttal és a tejföllel. A tésztát 4 cipóra osztjuk, egyenként kb fél cm vastagra nyújtjuk, Lekenjük a kicsit felvert tojásfehérjével, megszórjuk szezám maggal és derelye vágóval kb 15 cm hosszú, ujjnyi széles csíkokra daraboljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk (nem kell távol egymástól, inkább csak felfelé nőnek meg a rudacskák), előmelegített sütőben, 180 fokon (gáz 4-es fokozat) arany színűre sütjük. 
A fenti adagból nekem 7 közepes tepsivel lett.
Nagyon-nagyon finom, tényleg abbahagyhatatlan :)
(A receptet Privigyei Szilvitől kaptam, egy kicsit még változtattam rajta - az eredeti recept a neten többfelé megtalálható "Abbahagyhatatlan szezámos-mákos" néven) 









ANYU PISKÓTÁJA


6 db tojás
6 csapott evőkanál kristálycukor
6 púpozott evőkanál rétesliszt
csipetnyi só


A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverem.
A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval nagyon !!! kemény habbá verem (amíg fokhagyma szaga nem lesz - mondaná apu :) )
A cukros sárgájába belekavarom a lisztet majd kanalanként lazán hozzákeverem a habot.
Vajazott-lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben, közepes hőfokon "tűpróbáig" sütöm.
(ez a nagyobb zománcos tepsi adagja)


a kis teflon tepsi adagja:
3 tojásból pisótát sütünk az alábbi módon:
3 evőkanál lisztet elkeverünk 1/2 tk sütőporral.
3 tojás sárgáját kikeverünk 3 evőkanál cukorral.
3 tojás fehérjéjét 1 csipet sóval habbá verjük.
A cukros tojássárgáját összeforgatjuk a liszttel, majd a fehérjehabot lazán hozzákeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180-200 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
Hűlni hagyjuk.




Kókuszkrémes piskótatekercs



3 tojásból piskóta tekercset sütünk: 3 evőkanál lisztet elkeverünk 1/2 teáskanál sütőporral.
3 tojás sárgáját fehéredésig keverünk 3 evőkanál cukorral. A 3 tojás fehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verünk. A cukros tojássárgáját összeforgatjuk a liszttel, majd a fehérjehabot lazán hozzákeverjük.
Sütőpapírral bélelt közepes (25x30-35 cm) tepsibe simítjuk és 180 fokon (gáz 4-es fokozat) kb 15 perc alatt megsütjük.

Porcukorral megszórt konyharuhára borítjuk, óvatosan, oda-vissza feltekerjük párszor, majd feltekerve hagyjuk kihűlni. Ha már hideg, kigöngyöljük, megkenjük a kókuszos krém 3/4 részével, újra feltekerjük, kívülröl is bekenjük a maradék krémmel, végül olvasztott scokit csurgatunk rá. Hűvös helyen pár órát állni hagyjuk, majd szeleteljük.
Krém: fele adag a Mézeskrémes II.  krémjéből + 5 dkg kókuszreszelék beledolgozva.




2016/12/26

Mézeskrémes

I.
Hozzávalók :
50 dkg liszt , 6 dkg zsír , 15 dkg porcukor , 1 kávéskanál szódabikarbóna , 2 tojás , 4 evőkanál méz  és annyi tejföl , hogy könnyen nyújtható legyen a tészta . Ha kész, 4 részre osztom és közepes méretű (25x30 cm) tepsi hátán egyenként megsütöm. Gyorsan sül !
Krém: 

3 tojássárgáját kikeverek 10 dkg cukorral  és 5 evőkanál liszttel. 6 dl tejben sűrűre főzöm, kiihűtöm.
20 dkg Rámát és 10 dkg porcukrot habosra keverek majd a kihült krémmel összedolgozom
Összeállítás 

1 lapra kenem a krém felét, rá a 2 lap, azt megkenem lekvárral, erre jön a 3 lap, rákenem a krém másik felét és ráteszem a 4. lapot. Csokimázzal lekenem vagy majd szeletelés után porcukrot szitálok a tetejére. Csak másnap szeletelem, amikor már megpuhult a tészta. 


II.
Tészta mint fent, csak 3 lapot sütök nagy gáztepsi hátulján.
Krém:
6 dl tejbe belekeverek 15 dkg grízt, 25 dkg cukrot és 1 tasak vaníliás cukrot - felfőzöm. Ha kihűlt, jól kikeverem 25 dkg vajjal.
Összeállítás: 
első lapra krémet kenek, a másodikat megkenem valamilyen lekvárral és a lekváros felével ráborítom a krémes lapra. A második lap tetejét bekenem krémmel. A harmadik lapot is megkenem lekvárral és ráborítom a krémes lapra. A tetejét bevonom csoki mázzal. Másnap szeletelem.
 



2016/12/21

3:2:1 linzer

I.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, csipetnyi só + ízesíteni lehet kevés őrölt fahéjjal vagy reszelt citrom/narancshéjjal.
A hozzávalókat összegyúrom, 1 órára beteszem a hűtőbe, utána kinyújtom és különböző formával kiszaggatom.
180 fokos (előmelegített) sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben kb 8-10 perc alatt megsütöm.
Ha kihűlt, tetszőleges ízű lekvárral vagy mogyorókrémmel megtöltöm (2-2 darabot összeragasztok) és/vagy olvasztott csokival díszítem. Lehet úgy is, hogy a virágforma linzerek talpát olvasztott csokiba mártom.


II.
Hozzávalók
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 tasak vaníliás cukor
1/2 tasak sütőpor
reszelt citrom vagy narancshéj
csipetnyi só
+
baracklekvár

Elkészítés
A lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a reszelt citromhéjat összekeverem, majd belemorzsolom a margarint, végül hozzáadom a tojássárgát és jól összedolgozom, cipóvá formázom.
Fóliába csomagolom és kb.1 órára hűtőbe teszem.
Utána tésztának a felét levágom és (vaníliás porcukorral megszórt) deszkán kb. fél cm vékonyra nyújtom. Különböző linzerkiszúró formákkal (virág vagy egyéb figurák) kiszaggatom (
a lyukas tésztákat felvert tojásfehérjével megkenem és cukros vagdalt dióba mártom) és sütőpapírral bélelt tepsibe rakom.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb.10 percig sütöm. Nem kell tovább, mert akkor megbarnul, megszárad nagyon.
1-1 lyukas és teli virágformájú linzert baracklekvárral összeragasztok.
Vaníliás porcukrot szitálok a tetejére és a lyukakba még pöttyintek egy kis lekvárt..
Ha sima kör alakú kiszúróval szaggatjuk ki a tésztát, akkor minden másodiknak középébe kisméretű formákkal csillag vagy szív alakú lyukakat szúrjunk.



Puha mézeskalács

Hozzávalók:
fél kg liszt
15 dkg porcukor
15 dkg puha margarin
1 tojás+1 sárgája
bő 1 dl méz
1 púpozott teáskanál szódabikarbóna
fél tasak mézeskalács fűszerkeverék

A száraz hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk a margarint, mézet és tojást, összegyúrjuk, alaposan lisztezett deszkán legalább fél cm vastagra kinyújtjuk, formákkal kiszúrjuk, sütőpapiros tepsibe rakva 8 percig sütjük (előmelegített sütő, gáz 4-es fokozat), tovább nem, nem kell az aljának megbarnulni és nem baj, ha még a teteje puha, ha megnyomjuk.
Kihűlés után díszíthető. 
Minél vastagabbra hagyjuk a tésztát, annál puhább lesz. Amit díszítünk, nyújthatjuk vékonyabbra is (kb 3 mm), nem baj, ha ropogósabb, keményebb lesz.


 






Lekváros hókifli

I. 
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 25 dkg Rama margarin, 1 kis doboz tejföl, csipet só, 

töltelék: szilvalekvár
porcukor a forgatáshoz

Elkészítés:
sütés előtti este a tészta hozzávalóit összegyúrjuk és éjszakára hűtőbe rakjuk. 

Másnap vékonyra kinyújtjuk, 6-8 cm-es kerek formával kiszaggatjuk és megtöltjük szilvalekvárral. 
Kiflit formázunk belőle és tepsire rakva, forró sütőben megsütjük.
Még melegen porcukorban megforgatjuk. Lekvár helyett mákkal, dióval, nutellával is tölthető.




II.
Hozzávalók
a tésztához:
fél kg liszt
1/4 kg zsír
1 teáskanál vaníliás cukor
1 csipet só
2,5 dl tejföl
keményebb illetve sütésálló lekvár a töltéshez
a szóráshoz: egy csésze porcukor és 1tasak vaníliás cukor keveréke

Elkészítés:
a zsírt elmorzsoljuk a liszttel, a cukorral és a sóval, majd összegyúrjuk a tejföllel. Folpackba csomagoljuk és fél-egy órára a hűtőben tesszük.
Utána a tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd egy nagyobb pohárral (kb. 8 cm átmérőjű) köröket szúrunk ki belőle. Mindegyik szélére tesszük a lekvárból  majd feltekerjük, összenyomkodjuk és kifliket formázunk belőlük.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 180 fokon kb. 12 perc alatt készre sütjük. Még forrón vaníliás cukorral elkevert porcukorba forgatjuk. 




Attila mézeskalácsa - Erdélyi Mézeskalács

Alapanyagok 1,3 kg liszt, 30dkg porcukor, 300ml méz, 1,5 tasak sütőpor, 1 tasak mézeskalács fűszerkeverék, 3 tojás. Elkészítés: A száraz alapanyagokat összekeverjük majd hozzáadjuk a mézet és a tojást. Miután összegyúrtuk 3 részre osztjuk és 1cm vastagságúra nyújtjuk, formákkal kiszúrjuk, ez után jöhet a sütés 180 fokon 10-12 percig. Díszítőhab elkészítése: 150g porcukor, 1 tojás fehérje kimikszerelni.
Vajda Attilától kaptam a receptet. Köszönöm szépen :)






Békebeli zserbó


 Hozzávalók

a tésztához:
45-50 dkg liszt
20 dkg zsír
1 evőkanál porcukor
fél tasak sütőpor
fél kocka élesztő
1 dl tej
1 tasak vaníliás cukor
1 tojás + 2 tojássárgája
2-3 ek tejföl (jó a joghurt is)

a töltelékhez:
30 dkg darált dió
20 dkg (vagy ízlés szerinti) cukor
1 tasak vaníliás cukor
reszelt citromhéj, rum(aroma)
1 nagy üveg baracklekvár
a tetejére:
1 tortabevonó (10 dkg)+ kevés étolaj

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. Minden hozzávalót egy tálba teszünk, és könnyen nyújtható tésztává dolgozzuk. Nem kell megijedni, ha először ragacsos, de még kb 5 deka lisztet hozzáadva nagyon jó állagú lesz a tésztánk. Amíg elkészítjük a tölteléket, addig a tésztát egy szalvétaruhával leborítva félre tesszük.
A diót, a cukrot, vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéját összekeverjük.
A tésztát négy részre vágjuk, majd az elsőt kinyújtjuk és zsírozott tepsibe tesszük. Megkenjük a rummal ízesített barack lekvár 1/3-ával, megszórjuk a cukros dió 1/3-ával, rátesszük a második kinyújtott tésztát, majd lekvár, dió, amíg el nem fogy minden - legfelül tészta van. Megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, gáz 5-ös fokozaton megsütjük. Ha kihűlt, csoki mázzal bevonjuk.
(a nagy gáz tepsihez való a fent megadott mennyiség)




2016/12/14

Rakott brokkoli/karfiol gazdagon


Fél-fél kg brokkolit és karfiolt megmosunk, rózsákra szedünk és kevés vegetás vízben megpárolunk.
Bő 1/2 kg rizst a szokásos módon megfőzünk.
Egy szép nagy csirkemellet apró kockákra vágunk és kevés olajon, ízlés szerint fűszerezve puhára párolunk. Egy nagy pohár tejfölt kikeverünk ízlés szerint sóval, borssal  és 2-3 felvert tojással. Egy nagyobb (25x35cm) tepsit kikenünk olajjal. A rizst összevegyítjük a hússal és a tepsibe terítjük. A brokkolit és a karfiolt vegyesen rárakjuk, majd meglocsoljuk a tojásos tejföllel. A tetejét kirakjuk bacon szalonna szeletekkel és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Tóth mama receptje.




Velencei varázsfánk

Kell hozzá:
3 tojás, 10 dkg liszt, 3 kávéskanál cukorpor, 1 félpohárka rum és 4-5 dl tej. A tojást elkeverjük a liszttel, beletesszük a cukorport és a rumot és a tejjel felhígítjuk, valamivel sűrűbbre, mint a palacsintatészta. A nyeles rózsa vagy lepke formát forró zsírba mártjuk, azután a tésztába és bő zsírban kisütjük. Tálba téve jól megcukrozzuk és lekvárt adunk hozzá. (Tábori Piroska: A ma szakácskönyve, receptek az 1930-as évekből)
(cukorpor=porcukor)
A fentihez hasonló a ma ismert Boldogi nagyrózsa / Virágfánk


Boldogi nagyrózsa / Virágfánk

Hozzávalók

a tésztához:
5 tojás
1 evőkanál porcukor
fél l tej
fél kg liszt
pici só
késhegynyi szódabikarbóna (ez el is maradhat)

a sütéshez:
1 l étolaj
1 púpos evőkanál sertészsír

Elkészítése

A kisűlt fánkokat megszórhatjuk porcukorral, fahéjas cukorral, csurgathatunk rá csokoládé vagy eper öntetet, de magában is nagyon finom.

Az eredeti Boldogi nagyrózsát öt indás vas sütőformával sütik, amit egy helybéli készítőtől lehet megrendelni: Lapu János - Boldog Béke út 91. - Tel:37/355-080
A vásárokban, webáruházakban kapható lemez anyagú, három indás mintázatú nem az igazi (bár azokkal is szép fánkok süthetőek).
A fenti tésztával készül az egyszerű virágfánk, régi vagy most is kapható virág, lepke, levél, jégvirág, stb sütőformákkal.

Nagyrózs (Boldogi recept az Ízőrzőkből)

Hozzávalók: kb. 1 kg liszt, 10 db tojás, 1 liter tej, 1 evőkanál porcukor, a sütéshez 1 liter étolaj, és egy púpos evőkanál sertészsír. A tetejére porcukor.

A tojásokat tálba ütjük, és összekeverjük a porcukorral. Apránként hozzáadagoljuk a tejet, és annyi lisztet, hogy palacsinta tészta sűrűségű masszát kapjunk. Szűrőn átszűrjük, hogy ne legyen csomós.

Egy literes lábosba először csak fél liter olajat öntünk, és a zsírral együtt átmelegítjük. A nagyrózsa sütőformát belehelyezzük, és amikor már minden felforrósodott, akkor a vasat belemártjuk a tésztába. Vigyázzunk, hogy ne merüljön bele, mert akkor sütés után nem jön le a formáról a sütemény. Hirtelen átsül. Közben kicsit megrázogatjuk, majd az olajat lecsöpögtetjük róla, és tálcára helyezzük. A sütés során elvesztett étolajat folyamatosan pótoljuk. Amikor az összes rózsa kisült, porcukorral gazdagon megszórjuk a tetejét, és úgy kínáljuk.

A fentihez hasonló a Velencei varázsfánk  (recept az 1930-as évekből)




2016/12/12

Mindenes tészta

Kell hozzá 26 dkg liszt, 22 dkg vaj, 2 dl tejfel, kis só.
Mindezt nagyon jól eldolgozzuk. Legjobb, ha előző este készítjük el, kis cipókat formálunk belőle és így pihentetjük másnapig. De lehet aznap is csinálni és 4-5 órát pihentetni hűvös helyen. Mindenre használhatjuk, amire a leveles, vajas tésztát: pitének, lepénynek, kis kifliknek stb. Tölthetjük édes és sós töltelékkel. Szabály: ha egyszer kinyújtottuk, többé összegyúrni nem szabad !


Boldizsár tortája


Hozzávalók:
1 csomag cukros tetejű babapiskóta
1-1 doboz ananász és vegyes gyümölcs konzerv (vagy fél kg bármilyen gyümölcs)
2 nagy doboz gyümölcsös-gabonás joghurt
15 dkg cukor
3 tojás sárgája
1 tasak vaníliás pudingpor
1 doboz cukrászhab (Hulala)
(1 tasak habfixáló, ha nem növényi tejszínt használunk)
1 doboz csoki-macis keksz
tortadíszek

A gyümölcsöket leszűrjük, kis kockákra daraboljuk.
A cukrot habosra kavarjuk a tojás sárgákkal, csomómentesre belekeverjük a pudingport, pár kanál gyümölcslét, a joghurtokat és az egészet felfőzzük.Gyakori kevergetés mellett kihűtjük.
A Hulalát kemény habbá verjük és összeforgatjuk a kihűlt joghurtos krémmel.

Egy 21 cm-es kapcsos tortaforma alját és oldalát is kibéleljük sütőpapírral.
A babapiskótákat megmártjuk a gyümölcskonzerv levében és kirakjuk vele a forma alját.
Rákenünk egy réteget a krémből, majd a forma szélét körberakjuk a csoki-macis keksszel. A krémre rárakjuk a gyümölcsöt, arra a maradék krémet. Elsimítjuk és a tetejét kirakjuk tortadíszekkel. Pár órára (de jobb, ha egy éjszakára) hűtőbe tesszük. Ha cukor díszeket használunk, azokat csak 1-2 óra hűtés után tegyük a krém tetejére, különben engedik a színüket.




Barack perecek (Karácsonyfa dísz)

Kell hozzá:
14 deka őrölt, lehéjazott mandula, 14 deka cukor. A mandulát, cukrot összegyúrjuk annyi barackízzel, hogy ne nagyon kemény tészta legyen. Kis pereceket formálunk belőle, megkenjük tojásfehérrel és színes kristálycukorba hengergetjük. Lassú tűznél megszárítjuk.


Babi csók

20 deka lisztet, 20 deka vajat 3 tojás sárgájával, kevés Stella vaníliáscukorral és 3 kockacukor súlyú cukorral összegyúrunk deszkán. Vékonyra kinyújtjuk s nagyon kis formára kiszúrjuk. Minden darabot bevonunk cukorhabbal s nem túlforró sütőben sütjük. A pléhet nem kell kikenni. Ha kihűlt, megkenjük ízzel és kettőt összeragasztunk.
A cukorhabot a következőképpen készítjük:
20 deka porcukrot habosra keverünk 2 tojásfehérjével.
(pléh=tepsi, a Stella vaníliáscukor helyett ma bármilyen jó)



Kovásznai piskótatészta

Kell hozzá:
56 dkg liszt, u.a. cukor, 9 tojás, kávéskanálnyi fahéj
A tojássárgát a cukorral habzásig keverjük, a fehérjéből nagyon kemény habot verünk, és a liszttel váltakozva összekeverjük. Végül belekeverjük a fahéjat, zsírral kikent, lisztezett pléhen lassú tűznél sütjük.
(pléh=tepsi)


Sólet

Hozzávalók:
1 kg apró szemű tarkabab (átválogatva, megmosva, beáztatva, másnap leszűrve)
2 evőkanál olvasztott libazsír (a sólet mindig libazsírral készül !)
4 fözőkanálnyi grízes líszt
1 jó nagy fej apróra vágott vöröshagyma
3-4 gerezdzd fokhagyma
1-1 kiskanál törött paprika és só

A fenti hozzávalókat egy nagyobb edényben (amit sütőbe is lehet tenni) összekeverjűk, azután teszűnk bele föstőlt liba húst (comb vagy mell) és felöntjük annyi vizzel, amennyi bőven ellepi. Felforraljuk, kőzben többször megkeverjűk. Ha felforrt, belerakunk még pár db (nagyon alaposan megmosott) héjas tojást. Az edényt befedjük és betesszük a sűtőbe. Lassú tűzön addig sütjük, míg a bab és a hús is meg nem puhul.