"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2016/12/21

Békebeli zserbó


 Hozzávalók

a tésztához:
45-50 dkg liszt
20 dkg zsír
1 evőkanál porcukor
fél tasak sütőpor
fél kocka élesztő
1 dl tej
1 tasak vaníliás cukor
1 tojás + 2 tojássárgája
2-3 ek tejföl (jó a joghurt is)

a töltelékhez:
30 dkg darált dió
20 dkg (vagy ízlés szerinti) cukor
1 tasak vaníliás cukor
reszelt citromhéj, rum(aroma)
1 nagy üveg baracklekvár
a tetejére:
1 tortabevonó (10 dkg)+ kevés étolaj

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. Minden hozzávalót egy tálba teszünk, és könnyen nyújtható tésztává dolgozzuk. Nem kell megijedni, ha először ragacsos, de még kb 5 deka lisztet hozzáadva nagyon jó állagú lesz a tésztánk. Amíg elkészítjük a tölteléket, addig a tésztát egy szalvétaruhával leborítva félre tesszük.
A diót, a cukrot, vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéját összekeverjük.
A tésztát négy részre vágjuk, majd az elsőt kinyújtjuk és zsírozott tepsibe tesszük. Megkenjük a rummal ízesített barack lekvár 1/3-ával, megszórjuk a cukros dió 1/3-ával, rátesszük a második kinyújtott tésztát, majd lekvár, dió, amíg el nem fogy minden - legfelül tészta van. Megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, gáz 5-ös fokozaton megsütjük. Ha kihűlt, csoki mázzal bevonjuk.
(a nagy gáz tepsihez való a fent megadott mennyiség)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése