"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2016/12/14

Boldogi nagyrózsa / Virágfánk

Hozzávalók

a tésztához:
5 tojás
1 evőkanál porcukor
fél l tej
fél kg liszt
pici só
késhegynyi szódabikarbóna (ez el is maradhat)

a sütéshez:
1 l étolaj
1 púpos evőkanál sertészsír

Elkészítése

A kisűlt fánkokat megszórhatjuk porcukorral, fahéjas cukorral, csurgathatunk rá csokoládé vagy eper öntetet, de magában is nagyon finom.

Az eredeti Boldogi nagyrózsát öt indás vas sütőformával sütik, amit egy helybéli készítőtől lehet megrendelni: Lapu János - Boldog Béke út 91. - Tel:37/355-080
A vásárokban, webáruházakban kapható lemez anyagú, három indás mintázatú nem az igazi (bár azokkal is szép fánkok süthetőek).
A fenti tésztával készül az egyszerű virágfánk, régi vagy most is kapható virág, lepke, levél, jégvirág, stb sütőformákkal.

Nagyrózs (Boldogi recept az Ízőrzőkből)

Hozzávalók: kb. 1 kg liszt, 10 db tojás, 1 liter tej, 1 evőkanál porcukor, a sütéshez 1 liter étolaj, és egy púpos evőkanál sertészsír. A tetejére porcukor.

A tojásokat tálba ütjük, és összekeverjük a porcukorral. Apránként hozzáadagoljuk a tejet, és annyi lisztet, hogy palacsinta tészta sűrűségű masszát kapjunk. Szűrőn átszűrjük, hogy ne legyen csomós.

Egy literes lábosba először csak fél liter olajat öntünk, és a zsírral együtt átmelegítjük. A nagyrózsa sütőformát belehelyezzük, és amikor már minden felforrósodott, akkor a vasat belemártjuk a tésztába. Vigyázzunk, hogy ne merüljön bele, mert akkor sütés után nem jön le a formáról a sütemény. Hirtelen átsül. Közben kicsit megrázogatjuk, majd az olajat lecsöpögtetjük róla, és tálcára helyezzük. A sütés során elvesztett étolajat folyamatosan pótoljuk. Amikor az összes rózsa kisült, porcukorral gazdagon megszórjuk a tetejét, és úgy kínáljuk.

A fentihez hasonló a Velencei varázsfánk  (recept az 1930-as évekből)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése