Ha a lelkünk egymáshoz ér, az adja az ünnep igazi értékét és melegét.
Ha emellé szépen terített asztal társul, finom étkekkel, az emeli természetesen az ünnep fényét, de szeretet nélkül az anyagi világ értéktelen és elenyésző halmai lesznek csupán.
(Simon András)
2016/01/02
2015/11/20
Kolbászos - olivabogyós penne
1 csomag (fél kg) penne tésztát kifőzünk.
1 szál lángolt vagy száraz kolbászt felkarikázunk és 15 dkg felkockázott sonkával 2-3 evőkanál oliva olajon megpirítunk. 2 gerezd fokhagymát belenyomunk, megszórjuk 1 mokkáskanál olasz fűszerkeverékkel (vagy organóval, bazsalikommal). Ízlés szerint teszünk bele sót, borsot, chili paprikát és 1 evőkanál cukrot. Ráöntünk egy doboz hámozott (darabolt) paradicsom konzervet és kb negyed óráig főzzük. Ekkor beleteszünk fél-fél maroknyi feldarabolt, zöld és fekete konzerv olivabogyót, majd egy fél pohár tejfölt lassan hozzákeverve összeforraljuk. A kifőtt pennét összekeverjük a kolbászos, olivabogyós szósszal.
Reszelt sajttal tálaljuk.
1 szál lángolt vagy száraz kolbászt felkarikázunk és 15 dkg felkockázott sonkával 2-3 evőkanál oliva olajon megpirítunk. 2 gerezd fokhagymát belenyomunk, megszórjuk 1 mokkáskanál olasz fűszerkeverékkel (vagy organóval, bazsalikommal). Ízlés szerint teszünk bele sót, borsot, chili paprikát és 1 evőkanál cukrot. Ráöntünk egy doboz hámozott (darabolt) paradicsom konzervet és kb negyed óráig főzzük. Ekkor beleteszünk fél-fél maroknyi feldarabolt, zöld és fekete konzerv olivabogyót, majd egy fél pohár tejfölt lassan hozzákeverve összeforraljuk. A kifőtt pennét összekeverjük a kolbászos, olivabogyós szósszal.
Reszelt sajttal tálaljuk.
2015/11/05
Citromos goffri
Fél kiló lisztben jól elkeverünk egy késhegynyi sót, fél csomag sütőport és kevés reszelt citromhéjat.
5 tojássárgáját kikeverünk 10 dkg cukorral, 2 csomag vaníliás cukorral, 10 dkg olvasztott margarinnal, 1 citrom kinyomott levével és fél liter tejjel. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
A sütóporos lisztet simára dolgozzuk a tejes keverékkel, végül beleforgatjuk a tojáshabot is.
Sütjük, lekvárral, pudinggal, tejszínhabbal fogyasztjuk.
5 tojássárgáját kikeverünk 10 dkg cukorral, 2 csomag vaníliás cukorral, 10 dkg olvasztott margarinnal, 1 citrom kinyomott levével és fél liter tejjel. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
A sütóporos lisztet simára dolgozzuk a tejes keverékkel, végül beleforgatjuk a tojáshabot is.
Sütjük, lekvárral, pudinggal, tejszínhabbal fogyasztjuk.
Párolt lilahagymás padlizsánkrém
Hozzávalók:2 nagyobb padlizsán
2 nagy fej fej lilahagyma (a padlizsán jó sok hagymát elbír)
4 gerezd fokhagyma
olaj
2-3 nagy evőkanál majonéz
ízlés szerint só, bors
A két fej hagymát apróra vágom, serpenyőben, kevés olajon üvegesre párolom, majd kiszedem egy mélyebb tálba. A visszamaradt olajon a meghámozott, felaprított padlizsánt is megpirítom/dinsztelem, közben sózom.
Összekeverem a tálban lévő párolt hagymával, a belenyomott fokhagyma gerezdekkel, pár kanál majonézzel és jól kikavarom, közben ízlés szerint adok hozzá sót és borsot. A padlizsánkrém lelke a sok kavarás, szánjunk rá időt, közben adjunk hozzá még egy kis olajat, ettől szépen kifehéredik.
Természetesen készíthetjük sütőben sütött, lehéjazott, kis fa bárddal összevágott padlizsánból is.
2 nagy fej fej lilahagyma (a padlizsán jó sok hagymát elbír)
4 gerezd fokhagyma
olaj
2-3 nagy evőkanál majonéz
ízlés szerint só, bors
A két fej hagymát apróra vágom, serpenyőben, kevés olajon üvegesre párolom, majd kiszedem egy mélyebb tálba. A visszamaradt olajon a meghámozott, felaprított padlizsánt is megpirítom/dinsztelem, közben sózom.
Összekeverem a tálban lévő párolt hagymával, a belenyomott fokhagyma gerezdekkel, pár kanál majonézzel és jól kikavarom, közben ízlés szerint adok hozzá sót és borsot. A padlizsánkrém lelke a sok kavarás, szánjunk rá időt, közben adjunk hozzá még egy kis olajat, ettől szépen kifehéredik.
Természetesen készíthetjük sütőben sütött, lehéjazott, kis fa bárddal összevágott padlizsánból is.
2015/10/21
Julie & Julia - Két nő, egy recept
Nem recept, de ... :)
Julie & Julia - Két nő, egy recept
(Julie & Julia, 2009)
A film Julie Powell Julie & Julia – Kalandjaim a konyhában és Julia Child Az életem Franciaországban című önéletrajzi regények alapján készült, párhuzamot vonva e két nem mindennapi hősnő élete között, akik azonban sohasem találkoztak.
A történet egy nagy szerelem körül forog: a főzés szeretete körül és hogy mit jelent ez férjük, családjuk, barátaik számára.
...
A film főhőse, Julia Child zseniális szakács volt. Sokszor ügyetlen, nagyon esendő,
nagyon emberi, de zseniális. Ráadásul nő egy ízig-vérig férfi világban, a mesterszakácsok világában. Azt a szakácskönyvét, amelyből egész Amerika tanult meg normális ételeket főzni, és amelynek 58 (!) változatlan kiadása jelent meg, csak a harmadik nekifutásra fogadta el egy
kiadó. Senki sem hitt abban, hogy egy ilyen vaskos kötet, ilyen nehezen elkészíthető ételekkel siker lehet. Senki – kivéve Juliát.
A film másik főszereplője Julie, egy fiatal nő, aki a fejébe veszi, hogy blogot indít, és 365 nap alatt megfőzi Julia Child szakácskönyvének összes ételét: több mint ötszáz remeket. Az év során ezerszer tűnik teljesíthetetlennek a kitűzött cél. Julie megbukik mint szakács és mint
írónő is. Sokszor. Elhagyja a férje. De talpra áll. Folytatja. Folytatja és befejezi. Visszaszerzi a férjét, és teljesíti gyermekkori álmát, hogy íróno lesz. Jó íróno.
Két nő, két különböző korban, ugyanazzal a szenvedéllyel talál önmagára a fenséges ízek, finom illatok és a francia konyha varázsán keresztül. Mert vajból sosem elég!
Szereplők: Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina, Linda Emond, Helen Carey...
A film ITT online nézhető
esetleg ITT vagy ITT letölthető/online nézhető, ha beírod a kódot ( 13571 )
esetleg ITT vagy ITT letölthető/online nézhető, ha beírod a kódot ( 13571 )
2015/10/16
Kavart citromos túrós - az Orosz óvodás túrós :) citromosan
Ismert még öntött túrós, talpatlan túrós néven is.
1 kg túrót alaposan áttörünk 20 dkg cukorral és 2 tasak vaníliás cukorral. Hozzákeverünk 4 tojást, 1 kis pohár tejfölt vagy egy tejfölös pohárnyi tejet, 1 mokkáskanál sót, 10 dkg olvasztott vajat, 1 citrom reszelt héját és fél citrom levét, valamint 20 dkg búzadarát. Az egészet jól kikeverjük és minimum fél órát állni hagyjuk. Addig a dara jól megdagad. Utána sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, 180 fokon aranyszínűre sütjük. Ez kb 3/4 óra (sütőfüggő). Ha a beleszúrt késhegyre már nem tapad tészta, készen van. Ne süssük túl, mert száraz lesz. Melegen, hidegen, magában, porcukorral vagy lekvárral is nagyon finom. Lehet fél adagot is sütni (az eredei orosz "óvodás" recept szerint), de az elég kis adag. A citromhéj-lé, vaníliás cukor, esetleg mazsola opcionális, az eredeti változatban nem szerepel.
1 kg túrót alaposan áttörünk 20 dkg cukorral és 2 tasak vaníliás cukorral. Hozzákeverünk 4 tojást, 1 kis pohár tejfölt vagy egy tejfölös pohárnyi tejet, 1 mokkáskanál sót, 10 dkg olvasztott vajat, 1 citrom reszelt héját és fél citrom levét, valamint 20 dkg búzadarát. Az egészet jól kikeverjük és minimum fél órát állni hagyjuk. Addig a dara jól megdagad. Utána sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, 180 fokon aranyszínűre sütjük. Ez kb 3/4 óra (sütőfüggő). Ha a beleszúrt késhegyre már nem tapad tészta, készen van. Ne süssük túl, mert száraz lesz. Melegen, hidegen, magában, porcukorral vagy lekvárral is nagyon finom. Lehet fél adagot is sütni (az eredei orosz "óvodás" recept szerint), de az elég kis adag. A citromhéj-lé, vaníliás cukor, esetleg mazsola opcionális, az eredeti változatban nem szerepel.
Paraszt tokány
3 személyre:
Két nagy szelet kenyeret ujjnyi darabkákra felcsíkozunk (a héját vágjuk le).
Egy jó nagy serpenyőben, kevés olajon átpirítjuk a kenyérdarabkákat, kiszedjük és félre tesszük.
4 tojást felverünk, teszünk bele vegetát és egy kevés összeaprított (szárított) metélőhagymát. Tojáslepényt sütünk belőle. Ha kicsit meghűlt, felcsíkozzuk és ezt is félre tesszük.
10 dkg szalonnát és 15 dkg sonkát vékony csíkokra vágunk. A nagy serpenyőben kicsit kiolvasztjuk a szalonnát, hozzá adjuk a sonkát és két fej hagymát, amit félbe vágva vékonyra feldaraboltunk. Megsózzuk, összesütjük, közben öntünk alá egy kevés fehér bort is (kb. fél decinyit). Mikor ízlésünk szerint megpirult a szalonna, sonka, hagyma, hozzátesszük a felcsíkozott tojáslepényt, végül a kenyér csíkokkal is összeforgatjuk at egészet. Friss paprikával, paradicsommal és sajttal (vagy bármilyen salátával) tálaljuk. Tetejére tegyünk pár kanál tejfölt is.
Nagyon ízletes, kiadós, nem fogyókúrás ! egytálétel. Reggelire, ebédre, vagy vacsorára is kiváló.
Az eredeti receptet Gasztropajti blogjában találtam. Köszönet érte :)
Két nagy szelet kenyeret ujjnyi darabkákra felcsíkozunk (a héját vágjuk le).
Egy jó nagy serpenyőben, kevés olajon átpirítjuk a kenyérdarabkákat, kiszedjük és félre tesszük.
4 tojást felverünk, teszünk bele vegetát és egy kevés összeaprított (szárított) metélőhagymát. Tojáslepényt sütünk belőle. Ha kicsit meghűlt, felcsíkozzuk és ezt is félre tesszük.
10 dkg szalonnát és 15 dkg sonkát vékony csíkokra vágunk. A nagy serpenyőben kicsit kiolvasztjuk a szalonnát, hozzá adjuk a sonkát és két fej hagymát, amit félbe vágva vékonyra feldaraboltunk. Megsózzuk, összesütjük, közben öntünk alá egy kevés fehér bort is (kb. fél decinyit). Mikor ízlésünk szerint megpirult a szalonna, sonka, hagyma, hozzátesszük a felcsíkozott tojáslepényt, végül a kenyér csíkokkal is összeforgatjuk at egészet. Friss paprikával, paradicsommal és sajttal (vagy bármilyen salátával) tálaljuk. Tetejére tegyünk pár kanál tejfölt is.
Nagyon ízletes, kiadós, nem fogyókúrás ! egytálétel. Reggelire, ebédre, vagy vacsorára is kiváló.
Az eredeti receptet Gasztropajti blogjában találtam. Köszönet érte :)
2015/10/15
Kelt szőlős pite
Tóth mama receptje:
1 dl tejben elkeverünk egy kávéskanál cukrot, majd felfuttatunk benne 1/3 kocka élesztőt.
Jó bő fél liter tejet meglangyosítunk, feloldunk benne másfél evőkanál cukrot és egy szűk csapott teáskanál sót. Egy csomag (10 dkg) vajat, vagy 1/3 csomag Rámát megolvasztunk. 2 tojást kicsit felverünk.
Fél kiló (langyos helyen tartott) lisztet (fele sima, fele félfogós) tálba szitálunk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáöntjük a tejet (először csak egy részét), a tojásokat és kevergetés közben az olvasztott vajat. Tejet annyit adjunk hozzá, hogy a fánk tésztánál kicsit lágyabb legyen. Ha túl híg a tésztánk, dolgozzunk bele még egy kevés lisztet, ha túl kemény, akkor egy kis tejet. Fakanállal lazán kidolgozzuk a tésztánkat, nem kell nagyon dagasztani. Letakarva langyos helyen kelesztjük.
Egy nagyobb tepsit vajjal kikenünk, kevés liszttel megszórunk. Mikor a tésztánk 3/4-re megkelt, tepsibe öntjük, eligazgatjuk. Bőven megszórjuk (előzőleg nagyon alaposan megmosott) szőlővel és kb. 2 félmarék kristálycukorral. 3-5 percig előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük. Akkor jó, ha a tésztája felvágva nem esik össze.
1 dl tejben elkeverünk egy kávéskanál cukrot, majd felfuttatunk benne 1/3 kocka élesztőt.
Jó bő fél liter tejet meglangyosítunk, feloldunk benne másfél evőkanál cukrot és egy szűk csapott teáskanál sót. Egy csomag (10 dkg) vajat, vagy 1/3 csomag Rámát megolvasztunk. 2 tojást kicsit felverünk.
Fél kiló (langyos helyen tartott) lisztet (fele sima, fele félfogós) tálba szitálunk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáöntjük a tejet (először csak egy részét), a tojásokat és kevergetés közben az olvasztott vajat. Tejet annyit adjunk hozzá, hogy a fánk tésztánál kicsit lágyabb legyen. Ha túl híg a tésztánk, dolgozzunk bele még egy kevés lisztet, ha túl kemény, akkor egy kis tejet. Fakanállal lazán kidolgozzuk a tésztánkat, nem kell nagyon dagasztani. Letakarva langyos helyen kelesztjük.
Egy nagyobb tepsit vajjal kikenünk, kevés liszttel megszórunk. Mikor a tésztánk 3/4-re megkelt, tepsibe öntjük, eligazgatjuk. Bőven megszórjuk (előzőleg nagyon alaposan megmosott) szőlővel és kb. 2 félmarék kristálycukorral. 3-5 percig előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük. Akkor jó, ha a tésztája felvágva nem esik össze.
2015/09/24
Vesu
A vesu, vesikalács a nehéz fizikai munkát végző parasztság és a legelőkön élő pusztai pásztor ember sült tésztája volt.
A XVI. Nagykőrösi Arany Napokon vesut a Nagykőrösi Toldi Élelmiszeripari Szakközépiskola cukrász és pék tanulói készítettek. A tésztába töltelékként lilahagyma, paradicsom és tejföl került.
Vesu: tésztamaradékból (kenyér- vagy kalácstészta) vese alakra formázott, sertészsírral töltött péksütemény. Jellegzetességét a sütés közben megolvadó és a tésztába szívódó zsír adja.
A vesu középbarna színű, matt héjú, jól lazított, apró lyukacsos bélzetű, közepén a megolvadt zsírtól üreges, kissé szétnyíló, maréknyi (10- l5 dkg) nagyságú, vese alakú termék.
Egyszerű összetétele és a hagyományőrző pásztorkultúrához való kapcsolódása alapján feltételezhető, hogy már a XVIII. században általánosan fogyasztott kalácsféle volt. Lehetne akár az első kalácsféle is, amit a magyarok kezdtek sütni, és finnugor (nem szláv) eredetű, saját nyelvükön jelöltek. A vesu, vesi (kalács) terminológiák a XX. század végére visszaszorultak, tájjellegűvé váltak.
Az emlékezet szerint vesu, vesikalács név alatt nem árusítottak cipókalácsokat még a híres debreceni vásárokon, piacokon sem. A pékipar sem karolta fel gyártását. Története során meg maradt a paraszti konyha sült tésztájának. Idős asszonyok saját családjuknak a mai napig elkészítik hétvégére. A sütés napján el is fogyasztják, bár 2-3 napig is megőrzi ízét, állagát különösebb tárolási feltételek nélkül.
Felhasználás Jellegzetes, kenyérsütés napján fogyasztott, laktató sütemény. Frissen a legízletesebb. Kiegészítő étkezéshez aludttej vagy bor kíséretében is fogyasztják.
Magyar Pékszövetség
"Kenyér, vagy kalácstészta tésztamaradékából vese alakra formázott, sertészsírral töltött péksütemény. Jellegzetességét a sütés közben megolvadó és a tésztába szívódó zsír adja.
A vesu alapja a kenyértészta, míg a vesikalács kalácstésztából készül."
Változatok:
vesikalács, vesekalács
Történet:
A vesu, vesikalács a legegyszerűbb kalácstípushoz, azaz a cipókalácshoz tartozik. Lényege, hogy a nyers állapotban ökölnyi nagyságúra becipózott kelt kalács- kenyértészta közepébe kávéskanálnyi zsírt és esetenként fahéjat tesznek, erre ráhajtják a tészta egyik végét. Így veséhez hasonlítható formát nyernek. A kalács kisütve kissé szétnyíló maroknyi nagyságú sült tészta, amit egy személy egy evéssel el tud fogyasztani. Íze inkább édeskés, mint sós. Leggyakrabban csak magában fogyasztották. Illik aludttejhez, tejeskávéhoz és borhoz is. Laktató étel. A vesu, vesikalács a nehéz fizikai munkát végző parasztság és a legelőkön élő pusztai pásztor ember sült tésztája volt.
A kutatások alapján az biztosnak látszik, hogy a 19. század második felében már paraszti háztartásokban gyakran sütötték. A családnak vasárnapokra, a segítőknek a kalákában végzett munkák idejére készítették. A pásztoroknak a nagy ünnepek alkalmával, a jószágszemléhez kapcsolódva, a kántáló gyerekeknek karácsonyra ajándékozták. Az év nagy részét legelőkön tartózkodó hortobágyi pásztoroknak még ma is a legkedvesebb ajándék, amit az állatok gazdájától kap.
Az emlékezet szerint vesu, vesikalács név alatt nem árusítottak cipókalácsokat még a híres debreceni vásárokon, piacokon sem. A pékipar sem karolta fel gyártását. Története során megmaradt a paraszti konyha sült tésztájának.
Felhasználás:
Jellegzetes, kenyérsütés napján fogyasztott, laktató sütemény. Frissen a legízletesebb.
Szakmai fogások:
A vesu általában a kenyérkészítéskor megmaradt tésztából, a vesikalács néha - jelesebb ünnepek körül - maradék kalácstésztából készül. A maradékból öklömnyi darabokat csípnek ki. A gömbölyített, pihentetett tésztát ellapítják, egy kanál zsírt tesznek a közepére, olykor fahéjjal is meghintik, és félbe hajtva kelesztetik, majd kemencében megsütik. A sütés során a zsírt a tészta magába szívja, és az összehajtás mentén kicsit szét is nyílik, ettől bélzet zamatosabbá válik, a szélek ropogósra sülnek.
Magyar Pékek Fejedelmi Rendje
A XVI. Nagykőrösi Arany Napokon vesut a Nagykőrösi Toldi Élelmiszeripari Szakközépiskola cukrász és pék tanulói készítettek. A tésztába töltelékként lilahagyma, paradicsom és tejföl került.
Vesu: tésztamaradékból (kenyér- vagy kalácstészta) vese alakra formázott, sertészsírral töltött péksütemény. Jellegzetességét a sütés közben megolvadó és a tésztába szívódó zsír adja.
A vesu középbarna színű, matt héjú, jól lazított, apró lyukacsos bélzetű, közepén a megolvadt zsírtól üreges, kissé szétnyíló, maréknyi (10- l5 dkg) nagyságú, vese alakú termék.
Egyszerű összetétele és a hagyományőrző pásztorkultúrához való kapcsolódása alapján feltételezhető, hogy már a XVIII. században általánosan fogyasztott kalácsféle volt. Lehetne akár az első kalácsféle is, amit a magyarok kezdtek sütni, és finnugor (nem szláv) eredetű, saját nyelvükön jelöltek. A vesu, vesi (kalács) terminológiák a XX. század végére visszaszorultak, tájjellegűvé váltak.
Az emlékezet szerint vesu, vesikalács név alatt nem árusítottak cipókalácsokat még a híres debreceni vásárokon, piacokon sem. A pékipar sem karolta fel gyártását. Története során meg maradt a paraszti konyha sült tésztájának. Idős asszonyok saját családjuknak a mai napig elkészítik hétvégére. A sütés napján el is fogyasztják, bár 2-3 napig is megőrzi ízét, állagát különösebb tárolási feltételek nélkül.
Felhasználás Jellegzetes, kenyérsütés napján fogyasztott, laktató sütemény. Frissen a legízletesebb. Kiegészítő étkezéshez aludttej vagy bor kíséretében is fogyasztják.
Magyar Pékszövetség
"Kenyér, vagy kalácstészta tésztamaradékából vese alakra formázott, sertészsírral töltött péksütemény. Jellegzetességét a sütés közben megolvadó és a tésztába szívódó zsír adja.
A vesu alapja a kenyértészta, míg a vesikalács kalácstésztából készül."
Változatok:
vesikalács, vesekalács
Történet:
A vesu, vesikalács a legegyszerűbb kalácstípushoz, azaz a cipókalácshoz tartozik. Lényege, hogy a nyers állapotban ökölnyi nagyságúra becipózott kelt kalács- kenyértészta közepébe kávéskanálnyi zsírt és esetenként fahéjat tesznek, erre ráhajtják a tészta egyik végét. Így veséhez hasonlítható formát nyernek. A kalács kisütve kissé szétnyíló maroknyi nagyságú sült tészta, amit egy személy egy evéssel el tud fogyasztani. Íze inkább édeskés, mint sós. Leggyakrabban csak magában fogyasztották. Illik aludttejhez, tejeskávéhoz és borhoz is. Laktató étel. A vesu, vesikalács a nehéz fizikai munkát végző parasztság és a legelőkön élő pusztai pásztor ember sült tésztája volt.
A kutatások alapján az biztosnak látszik, hogy a 19. század második felében már paraszti háztartásokban gyakran sütötték. A családnak vasárnapokra, a segítőknek a kalákában végzett munkák idejére készítették. A pásztoroknak a nagy ünnepek alkalmával, a jószágszemléhez kapcsolódva, a kántáló gyerekeknek karácsonyra ajándékozták. Az év nagy részét legelőkön tartózkodó hortobágyi pásztoroknak még ma is a legkedvesebb ajándék, amit az állatok gazdájától kap.
Az emlékezet szerint vesu, vesikalács név alatt nem árusítottak cipókalácsokat még a híres debreceni vásárokon, piacokon sem. A pékipar sem karolta fel gyártását. Története során megmaradt a paraszti konyha sült tésztájának.
Felhasználás:
Jellegzetes, kenyérsütés napján fogyasztott, laktató sütemény. Frissen a legízletesebb.
Szakmai fogások:
A vesu általában a kenyérkészítéskor megmaradt tésztából, a vesikalács néha - jelesebb ünnepek körül - maradék kalácstésztából készül. A maradékból öklömnyi darabokat csípnek ki. A gömbölyített, pihentetett tésztát ellapítják, egy kanál zsírt tesznek a közepére, olykor fahéjjal is meghintik, és félbe hajtva kelesztetik, majd kemencében megsütik. A sütés során a zsírt a tészta magába szívja, és az összehajtás mentén kicsit szét is nyílik, ettől bélzet zamatosabbá válik, a szélek ropogósra sülnek.
Magyar Pékek Fejedelmi Rendje
Marcza-fánk / Arany János kedvenc édessége
XVI. Nagykőrösi Arany Napok - Arany János kedvenc ételei.
Hogy mi volt Arany kedvenc étele ?
A receptet az egykori geszti esperestől, Szabó Istvántól tudjuk:
"Csirkepaprikás galuskával és túrós csusza tejfellel nyakon öntve..."
Kedvenc édességét, a Marcza-fánkot a Nagykőrösi Toldi Élelmiszeripari Szakközépiskola cukrász és pék tanulói készítették.
Arany János "marcza-fánk"-ja
Leírását egyik tréfás levelében küldte el Debrecenbe, régi költőbarátjának Szilágyi Istvánnak - akinek sokat köszönhetett, még a pályája kezdeti időszakában.
Íme a levélrészlet:
"... itt a recipe: üss egy csuporba (például) két tojást. Belé egy kevés sót, cukrot. Verd össze jól és önts hozzá egy meszely tejet; annyi lisztet, hogy palacsinta tészta sűrűségű legyen. Akkor tégy zsírt tepsibe, egy ujjnyi vastagul, s ezt forrald fel. Mikor legjobban forr, a tésztát kanalankint rakd belé, egy-egy kiskanállal egyhelyre és pirosra süsd meg. Punctum. Ez fiam, oly egyszerű, hogy magad is megcsinálhatod. Hirtelen étel, amikor hamar kell valamit csinálni!!!..."
(Egy meszely = a régi iccének a fele, pontosabban: 0,35 l)
Tényleg nagyon egyszerű, még a sütés-főzés gyakorlatában kevésbé járatosak is könnyedén elkészíthetik a leírás alapján. Porcukorral meghintve és/vagy baracklekvárral a legfinomabb.
Milánói csicseriborsó ragu
Olivaolajon megfonnyasztunk egy kis fej finomra vágott vöröshagymát. Hozzápirítunk 10 dkg apróra kockázott sonkát és egy üveg levétől leszűrt, szeletelt konzerv gombát. Felöntjük egy nagyobb boboz sűrített paradicsommal. Ízlés szerint sózzuk, teszünk bele egy kevés cukrot és kakukkfűvel, oreganóval fűszerezzük.
Kb 15 percig főzzük, majd hozzáadunk egy üveg levétől leszűrt konzerv csicseriborsót. Átforraljuk és valamilyen körettésztával, reszelt sajttal tálaljuk. Friss gombából még jobb.
2015/09/11
Meggyes bólyi túrós (lusta asszony rétese, dobálós süti)
Míg az alap Bólyi túrós rétesben valamennyi mazsola van a túróra rászorva, ez a süti jó sok meggyel készül.
Hozzávalók:
30 dkg rétes liszt
1 cs. sütőpor
20 + 5 dkg cukor
fél kg túró (a krémesebb fajta)
12,5 dkg margarin (fél kocka)
1 pohár tejföl (150 gr-os) vagy 2 kis pohár (125 gr-os) natur joghurt (én azzal készítem)
4 tojás
fél liter tej
2 cs. vaníliás cukor
csipetnyi só
legalább fél kg magozott meggy(lehet több is)
A lisztet a sütőporral és 20 dkg cukorral alaposan összekeverjük és felét egyenletesen beleszórjuk egy tepsibe (előzőleg kibélelhetjük sütőpapírral). A margarin felét apró forgácsokra vágva elosztjuk a lisztes keverék tetején. A túrót áttörjük a tejföllel (joghurttal), csipetnyi sóval és a vaníliás cukrokkal. Aki édesebben szereti, tehet a túróba is egy kevés cukrot. A túrót rákanalazzuk a vajas lisztes rétegre. Kirakjuk a lecsöpögtetett meggyel. Erre rászorjuk a lisztes keverék másik felét. A tojásokat a tejjel, a kimaradt 5 dkg cukorral és a maradék, felolvasztott margarinnal kikeverjük és egyenletesen ráöntjük a tepsi tartalmára. Legalább negyed órát (de jobb, ha felet) állni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, közepesnél egy kicsit nagyobb lángon, kb. 3/4 órát sütjük. Ha szép aranysárga a teteje és a beleszúrt tű nem lesz ragacsos, készen van. Kihűlve szeleteljük, porcukorral megszórva kínáljuk.
(Langyosan még finomabb, csak nehéz szeletelni)
tepsi méret 25x35 cm
Hozzávalók:
30 dkg rétes liszt
1 cs. sütőpor
20 + 5 dkg cukor
fél kg túró (a krémesebb fajta)
12,5 dkg margarin (fél kocka)
1 pohár tejföl (150 gr-os) vagy 2 kis pohár (125 gr-os) natur joghurt (én azzal készítem)
4 tojás
fél liter tej
2 cs. vaníliás cukor
csipetnyi só
legalább fél kg magozott meggy(lehet több is)
A lisztet a sütőporral és 20 dkg cukorral alaposan összekeverjük és felét egyenletesen beleszórjuk egy tepsibe (előzőleg kibélelhetjük sütőpapírral). A margarin felét apró forgácsokra vágva elosztjuk a lisztes keverék tetején. A túrót áttörjük a tejföllel (joghurttal), csipetnyi sóval és a vaníliás cukrokkal. Aki édesebben szereti, tehet a túróba is egy kevés cukrot. A túrót rákanalazzuk a vajas lisztes rétegre. Kirakjuk a lecsöpögtetett meggyel. Erre rászorjuk a lisztes keverék másik felét. A tojásokat a tejjel, a kimaradt 5 dkg cukorral és a maradék, felolvasztott margarinnal kikeverjük és egyenletesen ráöntjük a tepsi tartalmára. Legalább negyed órát (de jobb, ha felet) állni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, közepesnél egy kicsit nagyobb lángon, kb. 3/4 órát sütjük. Ha szép aranysárga a teteje és a beleszúrt tű nem lesz ragacsos, készen van. Kihűlve szeleteljük, porcukorral megszórva kínáljuk.
(Langyosan még finomabb, csak nehéz szeletelni)
tepsi méret 25x35 cm
Zöldséges-sajtkrémes tészta
Hozzávalók:
1 nagy csokor zeller zöld
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 fej hagyma
20 dkg sonka, császár vagy valamilyen húsos füstölt szalonna
1 doboz főzősajt, vagy bármilyen tömlős sajt
olaj
só, bors
körettészta
A sonkát/szalonnát felkockázzuk és egy kevés olajon ropogósra sütjük.
A levél zöldségeket és a hagymát megmossuk, felaprítjuk. A sonka kisült zsírján megfuttatjuk a hagymát.
Ha már egy kis színt kapott, rárakjuk az összevágott levélzöldeket. Nagy lángon, kevergetve addig pirítjuk/pároljuk, amíg kicsit össze nem esik. Pár evő kanál vizet is önthetünk alá. Belekeverjük a főzősajtot (sajtkrémet) és lassan, hogy a zöldségek egy kicsit megpuhuljanak, összeforraljuk.
Körettésztával tálaljuk. A tetejére ízlés szerint lehet még egy kis reszelt sajtot is szórni.
A zellerzöld nagyon egészséges, ám igen intenzív ízt ad ennek az ételnek.
1 nagy csokor zeller zöld
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 fej hagyma
20 dkg sonka, császár vagy valamilyen húsos füstölt szalonna
1 doboz főzősajt, vagy bármilyen tömlős sajt
olaj
só, bors
körettészta
A sonkát/szalonnát felkockázzuk és egy kevés olajon ropogósra sütjük.
A levél zöldségeket és a hagymát megmossuk, felaprítjuk. A sonka kisült zsírján megfuttatjuk a hagymát.
Ha már egy kis színt kapott, rárakjuk az összevágott levélzöldeket. Nagy lángon, kevergetve addig pirítjuk/pároljuk, amíg kicsit össze nem esik. Pár evő kanál vizet is önthetünk alá. Belekeverjük a főzősajtot (sajtkrémet) és lassan, hogy a zöldségek egy kicsit megpuhuljanak, összeforraljuk.
Körettésztával tálaljuk. A tetejére ízlés szerint lehet még egy kis reszelt sajtot is szórni.
A zellerzöld nagyon egészséges, ám igen intenzív ízt ad ennek az ételnek.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)