XVI. Nagykőrösi Arany Napok - Arany János kedvenc ételei.
Hogy mi volt Arany kedvenc étele ?
A receptet az egykori geszti esperestől, Szabó Istvántól tudjuk:
"Csirkepaprikás galuskával és túrós csusza tejfellel nyakon öntve..."
Kedvenc édességét, a Marcza-fánkot a Nagykőrösi Toldi Élelmiszeripari Szakközépiskola cukrász és pék tanulói készítették.
Arany János "marcza-fánk"-ja
Leírását egyik tréfás levelében küldte el Debrecenbe, régi költőbarátjának Szilágyi Istvánnak - akinek sokat köszönhetett, még a pályája kezdeti időszakában.
Íme a levélrészlet:
"... itt a recipe: üss egy csuporba (például) két tojást. Belé egy kevés sót, cukrot. Verd össze jól és önts hozzá egy meszely tejet; annyi lisztet, hogy palacsinta tészta sűrűségű legyen. Akkor tégy zsírt tepsibe, egy ujjnyi vastagul, s ezt forrald fel. Mikor legjobban forr, a tésztát kanalankint rakd belé, egy-egy kiskanállal egyhelyre és pirosra süsd meg. Punctum. Ez fiam, oly egyszerű, hogy magad is megcsinálhatod. Hirtelen étel, amikor hamar kell valamit csinálni!!!..."
(Egy meszely = a régi iccének a fele, pontosabban: 0,35 l)
Tényleg nagyon egyszerű, még a sütés-főzés gyakorlatában kevésbé járatosak is könnyedén elkészíthetik a leírás alapján. Porcukorral meghintve és/vagy baracklekvárral a legfinomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése