"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2016/11/29

A legfinomabb almás linzer - Tóth mama receptje



Először a tölteléket készítjük el:
1,5 kiló (kb 6-7 nagy) almát meghámozunk, lereszeljük, összekeverjük 3 evőkanál cukorral és 2 evőkanál morzsával. Ha 10 perc múlva még sok leve van, keverjünk még bele egy kis morzsát.

Hozzávalók a tésztához::
1 kocka margarin (megpuhítva)
2 maréknyi cukor
1 tasak vaníliás cukor
2 tojás
1 citrom reszelt héja

Ezeket habosra keverjük és hozzáadunk annyi lisztet, amennyit felvesz, míg könnyen összeáll a tészta (a lisztet keverjük össze egy késhegynyi szalagáréval, de nem baj, ha kimarad). Rúddá formázzuk. Ketté vesszük, az egyik felét jó vékonyra! kinyújtjuk, alacsony oldalú nagyobb méretű tepsibe rakjuk, rákenjük az alma tölteléket, a másik kinyújtott tésztalappal beborítjuk.Tojással lekenjük, vagy cukorral megszórjuk. Előmelegített sütőben világosra sütjük. A legfinomabb almás linzer !









Ági 10 perces túrópitéje (gabonás-gyümölcsjoghurtos finomság)

Hozzávalók:
fél kg túró
1 nagy pohár gabonás-gyümölcsös joghurt (220-250 gr)
1 nagy pohár tejföl (320gr)
fél kocka Ráma vagy 1 csomag vaj - megolvasztva
6 tojás
6 evőkanál cukor
2 tasak vaníliás cukor
1 csésze (2 dl) liszt

1 tasak sütőpor
3 evőkanál búzadara

A túrót először áttöröm, majd a többi
hozzávalóval együtt jó alaposan kikeverem - elég híg massza lesz, de az nem baj. Felhasználhatjuk a narancs kifacsart levét is, de akkor 1-2 kanállal több grízt keverjünk a masszába.  Sütőpapírral bélelt (vagy vajjal kikent, lisztezett), közepes méretű (25x30 cm) tepsibe öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben, tűpróbáig sütöm. Melegen/langyosan a legfinomabb ! de kihűlve (feltéve, ha marad addig belőle) is nagyon jó. 






2016/11/07

Keszőcés lepény


 
Hozzávalók:
1,5 dl tej, 1 tojás sárgája, 5 dkg vaj, kevés cukor, csipet só, 30 dkg liszt és 3 dkg élesztő. 
Az élesztőt a tejben felfuttatni, majd a maradék alapanyagot összegyúrni, 20-30 percig kelni hagyni.  Magozott szilvát megpárolni az kerül rá a tepsiben szétterített tésztára. A tetejére pedig rászórni a 10-15 dkg őrölt, cukros mákot. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készen is van. 

Nagyon-nagyon finom ! 
Olyan igazi régi, nagymamás lepény :)



A fenti receptet - egy kedves leírással egyetemben - az egyik facebook csoportban olvastam.
Íme, az eredeti, szívmelengető bejegyzés:

Gasztrohangulat Toll És Fakanál, 
Mert emlékezni sokféle módon lehet - nem vagyok a sírhelyek közelében, nincs lehetőségem kimenni és elidőzni a fejfákra meredve könnyes szemmel de mégis ki akartam fejezni a tiszteletemet az ősök felé. Üknagyanyám kedvenc desszertje volt a keszőcés lepény minthogy mák termesztéssel foglalkoztak és a házuk mögötti területen alma és szilvafák sorakoztak. A legenda szerint kedvenc időtöltése volt a még gőzölgő friss lepénnyel kiülni a diófa alatti sámlira és figyelni a templom tornyát. Aztán jött a viharos évszázad, a Nagy Háború után pedig búcsút kellett intsen a szilvafáknak és a mákültetvénynek. De a keszőcés lepény megmaradt kedvencnek, mára pedig misztérium övezi a családban.
Tok Lilla a fejfa szerint 1948-ban hunyt el, de amikor az ő kedvencét készítem, ott van velem a tészta gyúrásánál, velem együtt fúrja bele az ujjait a zacskó mákba és velem együtt égeti meg a nyelvét a gőzölgő lepénnyel. 
Recept: A tészta roppant egyszerű - 1,5 dl tej, 1 tojás sárgája, 5 dkg vaj, kevés cukor, csipet só, 30 dkg liszt és 3 dkg élesztő. Az élesztőt a tejben felfuttattam, majd a maradék alapanyagot összegyúrtam, 20-30 percig kelni hagytam. Mivel én nem csinálok külön lekvárt, ezért a magozott szilvát megpárolom az kerül rá a tepsiben szétterített tésztára. A tetejére pedig rászórom a 10-15 dkg őrölt, cukros mákot. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készen is van. Jó étvágyat hozzá és értesíts ha elkészíted."
 Itt is köszönöm szépen a receptet  Gasztrohangulat Toll és Fakanál  :)





Bacon-be tekert töltött kelkáposzta

1 nagy fej kelkáposztát megmosunk, leveleire szedjük és sós, köménymagos vízben roppanósra főzzük.
Lecsepegtetjük, a szép nagy leveleket félre tesszük, a többit apróra daraboljuk.
Fél kg darálthúst sóval, borssal, ízlés szerinti fűszerekkel kevés olajon puhára sütünk/párolunk.
20 dk rizst a szokásos módon megfőzünk. A húst összedolgozzuk a rizzsel, 2 felvert tojással és az apróra vágott káposztával. Kanálnyi adagokat teszünk 1-1 káposzta levélre, feltekerjük, két végét benyomkodjuk (mint a rendes töltött káposztánál). A töltéseket betekerjük 1-1 csík bacon szalonnába, ha szükséges, fogpiszkálóval meg is tűzhetjük. Olajjal kikent tepsibe rakjuk és forró sütőben addig sütjük, míg a szalonnák megpirulnak.
Borsos vagy petrezselymes krumplival, vegyes savanyúsággal tálaljuk.




2016/11/03

Csirkés-gombás bableves

30 dkg (előző este kiválogatott, átmosott, beáztatott) babot felteszünk főni 2 gerezd zúzott fokhagymával, 3-4 babérlevéllel, mokkás kanálnyi köménymaggal, szemes borssal és 2 tyúkhúsleves-kockával. Egy másik fazékban kevés olajon megpirítunk 1 nagy fej apróra vagott hagymát. 1 megmosott csirkemellet kockára vágunk, sóval, borssal és még 2 gerezd zúzott fokhagymával összekeverjük és a hagymás olajon átpiritjuk. 
Mikor a hús kifeheredett, hozzá adunk 1 doboz levétől leszűrt gombakonzervet és együtt puhára pároljuk. Ha kész a bab és a csirke is, akkor összeöntjük őket, hozzáadunk 1 doboz sűritett paradicsomot, morzsolunk bele kakukkfuvet és bazsalikomot. Összeforraljuk. Tálaláskor a tányérba reszelt füstölt sajtot teszünk és erre szedjük a forró levest. 




Túrógombóc

Tóth mama receptje:

hozzávalók 4 személyre
fél kg dabasi túró áttörve
2 tojás
7 dkg vaj
12 dkg rétesliszt
fél tasak sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
7 dkg zsemlemorzsa vagy gríz (búzadara)
pici só

a forgatáshoz zsemlemorzsa, olaj

Kevés olajban zsemlemorzsát pirítok, ha kész, félre teszem - később ebben forgatom meg a kifőtt gombócokat.
A tojásokat felverem és a többi hozzávalóval összedolgozom. Lisztes kézzel apró gombócokat formálok a masszából (olyan kis kávétejszín kapszula méretűeket) és zsírpapirra rakosgatom, ahhoz nem ragadnak oda. Állni hagyom legalább fél órát, hogy a gríz kicsit megszívja magát, akkor nem esik szét főzés közben.
Forrásban lévő sós vízben kifőzöm. 2 adagban rakom a forró vízbe, hogy elférjenek. Ha a gombócok feljönnek a víz színére, beborítva még hagyom 2-3 percig gyöngén forrdogálni. Ha már kicsit puhák/lazák a gombócok, szűrőkanállal hideg vízbe átszedem, átforgatom (így megőrzik az állagukat), majd lecsöpögtetem és a pirított zsemlemorzsában megforgatom.
Cukros tejföllel meglocsolva vagy porcukorral megszórva fogyasztjuk.








2016/09/28

Barackos-túrós morzsás sütemény

A tészta hozzávalói:
fél kg liszt
1 csomag sütőpor
1 sütőmargarin
20 dkg cukor
6 db tojás
1 citrom reszelt héja
1 citrom kifacsart leve
2 tasak vaníliás cukor
csipetnyi só

1 doboz barack konzerv

A tejfölös túró:
fél kg túró,
1 nagy pohár tejföl,
20 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
fél citrom reszelt héja

A morzsa:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
1 csipet só
20 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja

Egy kisebb tálban összedolgozzuk a morzsa hozzávalóit és hűtőbe rakjuk.
A barackot leszűrjük, feldaraboljuk.
A túrótt áttörjük és kikeverjük a többi hozzávalóval.

A tészta hozzávalóit simára összedolgozzuk egy tálban, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. Rákanalazzuk a túrós krémet, arra rárakosgatjuk a levétől jól leecsöpögtetett barack darabokat.
Előmelegített sütőbe tesszük és kb 30 percig sütjük.
Ekkor egyenletesen rászorjuk a hűtőből kivett morzsát, amivel még kb 10 percig sütjük, ne piruljon meg a tetején a morzsa ! A tepsiben langyosra hűtjük és úgy szeleteljük.
Barack helyett más gyümölccsel is finom.









2016/09/19

Rakott (savanyú) káposzta Ági módra

Hozzávalók: 
1.5 kg savanyú káposzta
0.5 kg darálthús
25 dkg rizs
1 nagy hagyma apróra felkockázva
pirospaprika
só,
bors
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
öröltkömény
kis doboz paradicsompüré
zsir v.olaj
tejföl 



Elkészítés:
A káposztát kevés vizzel megpároljuk,és leszürjük.(Ha nagyon savanyú, előtte kimossuk.)
A hagymát megpároljuk,megszórjuk pirospaprikával.Felengedjük egy kis vizzel,belerakjuk a köményt,fokhagymát paradicsomot,sót,és összeforraljuk.Belerakjuk a húst,és ha félig puha,hozzáadjuk a rizst.Felengedjük vizzel,utánna izesitjük.Tepsibe, mélyebb jénaiba vagy kacsasütőtálba rétegezve lerakjuk :káposzta,rizseshús,tejföl,kápszta.A tetejére tejfölt rakunk.Megsütjük.A tetejére lehet szeletelt baconszalonnát is tenni,és lehet kolbász meg tojás karikákat is belerakni.(Akkor meg már kolozsvári rakottas lesz belőle :-))
Tálalásnál tejfölt adunk mellé,nagyon finom, laktató egytálétel. 

(Egy régi receptem a régi blogomból)

2016/09/01

Habos-meggyes-pudingos sütemény (habos-rácsos meggyes pite másként)


Hozzávalók a tésztához:
1 kocka sütőmargarin
fél kg félfogós liszt (vagy 25 dkg sima és 25 dkg grízes keveréke)
3 tojássárgája
1 cs. sütőpor
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom lereszelt héja és a leve
szükség esetén pici tej

töltelék:
meggylekvár
magozott meggy
1-2 evőkanál darált dió vagy édes morzsa
cukor
fahéj
vaníliás pudingpor

hab:
6 tojás fehérje (a tésztából kimaradt 3 + 3)
15 dkg cukor
1 mokkáskanál citromlé

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (ha lágy lenne, lisztet, ha kemény, egy kevés tejet adjunk hozzá). és két részre osztjuk, 2/3-ad, 1/3-ad arányban.
A nagyobb tésztát kinyújtjuk és a gáztepsibe terítjük úgy, hogy pereme legyen.
Megkenjük a pudingporral kikevert meggylekvárral és megszórjuk magozott meggyel, amit előzőleg egy kevés fahéjas cukorral és morzsával összekevertünk.
(Ha sűrű a lekvárunk, a pudingport 1-1,5 dl meggylében feloldva keverjük hozzá a lekvárhoz.)
A tojásfehérjéket pici citromlével felverjük, majd mikor már jó kemény, tovább verjük a cukorral és a meggyre kanalazzuk, elkenjük. A maradék tésztát is kinyújtjuk, derelyevágóval vékonyan felcsíkozzuk és berácsozzuk vele a habot. Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütjük, míg a tésztarács és a hab meg nem pirul. Kihűlés után szeleteljük. Nagyon finom sütemény !













2016/08/04

Kuszkusz zöldségekkel és mazsolával - marokkói egytálétel



Az előgőzölt kuszkuszt tegyük egy mélyebb tálba, keverjük el egy kevés olivaolajjal vagy olvasztott vajjal, ízlés szerint sóval, öntsük fel másfélszeres mennyiségű forró vízzel (még jobb a húsleves lé) és fedjük le. 10 perc múlva átkeverjük/szétmorzsoljuk és kész.
Egy csésze nagy szemű mazsolát mossunk meg és egy kevés (pár evőkanál) forró vízbe (amit mézzel és fahéjjal ízesítettünk) áztassuk be.
A felaprított zöldségeket (padlizsán, cukkini, piros húsú paprika, hagyma, sárgarépa, kukorica stb) 1-2 evőkanál oliva olajon/vajon kicsit megpirítjuk, majd kevés vizet aláöntve, ízlés szerint (gyömbérrel, kurkumával, mentával, szerecsendióval, curry-vel, korianderrel, fokhagymával, pici balzsamecettel) fűszerezve megpároljuk (nem kell túl puhára). Rakhatunk bele konzerv csicseriborsót is.
A szétmorzsolt kuszkuszt vegyítsük össze a sült/párolt zöldségekkel, végül keverjük közé a mazsolát is a mézes-fahéjas levével.









2016/08/03

Vajdasági finom meggyszörp

Vajda Attilától (Olivér barátja/főiskolai kartársa) meggyszörpöt kaptunk, amit az édesapja készített. Nagyon-nagyon finom, köszönjük szépen :)


Vajda József meggyszörp receptje a Vajdaságból:

Hozzávalók:
5kg kimagozott meggy, 5kg cukor, 2liter víz 50g citromkő (citromsav)
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverni és 24 órát állni hagyni. Utána paradicsompaszírozón átpaszírozni,
2 tasak tartósítószert (szalicilt) beletenni, ezután lehet palackozni.




2016/08/02

Gyors körtés szelet


Hozzávalók:
3 tojás
20 evőkanál cukor és 1 cs. vaníliás cukor
(ízlés szerint 1 kávéskanál "Almás fűszerkeverék")
20 ek. olaj
25 ek. tej
25 ek.liszt (benne elkeverve másfél csomag sütőpor)
4 db nagyobb körte (de lehet fele - vagy csak - alma is) felkockázva
egy kis csomag mazsola megmosva
3 evőkanál kakaópor
10 dkg dióbél durvára aprítva

A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben kikeverjük. Egy közepes méretű tepsit margarinnal kikenünk, liszttel megszórunk. A tészta felét beleöntjük, kirakjuk a darabolt körtével és a mazsolával. A tészta másik felében jól elkeverjük a kakaót majd egyenletesen a gyümölcsre öntjük. Tetejére szórjuk a vagdalt diót. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük. 

Régi, most megtalált receptem.



2016/08/01

Görög padlizsánkrém

Lehet kapni készen is (horror áron) de a házi legalább olyan finom.

Hozzávalók 4-6 személyre

2 padlizsán (legalább fél kg)
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy, piros húsú paprika
1 paradicsom
kb fél dl olaj
3 gerezd fokhagyma
kevés oregánós/bazsalikomos fűszerecet (ha nincs, jó a citromlé is)
só és őrölt fekete bors ízlés szerint
csipetnyi oregánó, bazsalikom és kakukkfű
mokkáskanálnyi apróra vagdalt kapor

Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, héjastul karikákra vágjuk és mindkét oldalát megsózva, kb fél órát állni hagyjuk, hogy a keserű levét kiengedje. 

Ezalatt a hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. 
A padlizsán levét leöntjük, és szűrőben le is öblítjük. Ha lecsöpögött, felkockázzuk.
A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a padlizsánt. 

Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt, gyakori keverés közben, 1-1 feldarabolt piros paprikával és paradicsommal, valamint a fűszerekkel puhára pároljuk. 
Fakéssel jól összevagdaljuk, kevés fűszerecettel/citromlével meglocsoljuk, beleszórjuk a fokhagymanyomón áttört fokhagymát és pépesre törjük (aki krémesebbre szereti, az botmixerrel dolgozza össze) 
Teljesen kihűlve megkóstoljuk és ha szükséges még kevés sóval, borssal ízesíthetjük. 
Alapvetően savanykásabb ízű legyen, mint a megszokott (majonézes) padlizsánkrém.
Pirítóssal vagy sajtos-hagymás kenyérlepénnyel kínáljuk.



2016/06/18

Szamócás grízes-krémes piskóta



6 tojásból nagy tepsiben piskótát sütünk (vékony lesz)

Grízes krémet készítünk:


7 dl tej
20 dkg cukor

2 tasak vaníliás cukor
5 evőkanál búzadara
- ezekből tejbegrízt főzünk (kb 10 perc), majd kihűtjük.


25 dkg vajat habosra keverünk. Összedolgozzuk a grízzzel. Rákenjük a piskótára és a tetejét kirakjuk félbe vágott eper szemekkel (friss nem lévén, itt konzerv epret használtam). Tetejére tortaszselét öntünk (1 tasak tortazselépor, 2,5 dl víz és 3 evőkanál cukor), hűtőbe tesszük legalább 1-2 órára, utána szépen szeletelhető. Hútő-hidegen finom igazán.











2016/06/03

Sajtos-csirkemelles rakott brokkoli



80 dkg csirkemellet felkockázunk, fűszerekkel, kevés olajon megpárolunk.
1 fej brokkolit rózsáira szedve sós vízben roppanósra párolunk.
Besamel mártást készítünk:
10 dkg vaj
5 dkg liszt
3 dl tej
csipetnyi reszelt szerecsendió
1 kávéskanál só
- a vajban világosra pirítjuk a lisztet, felengedjük a tejjel, sózzuk, kevés szerecsendiót reszelünk bele.
A csirkemellet egyenletesen elterítjük egy kivajazott/olajozott tepsiben.
Elrendezzük rajta a brokkolit.
Rálocsoljuk a besamel mártást, bőven megszórjuk reszelt sajttal és pirosra sütjük.



Egyszerű, gyors almás lepény

Tészta hozzávalói:
30 dkg liszt, 1 sütőpor, 15 dkg cukor, 10-12 dkg margarin, 1 tojás, 1 csipet só + kevés tejföl.
Az egészet összegyúrom és ha nehezen áll össze, egy kis tejföl kell még hozzá . 
2 részre osztom a tésztát. Az egyiket kinyújtom, kikent, lisztezett tepsibe teszem. Rárakom az almás tölteléket, beborítom a másik kinyújtott tésztával, a tetejét lekenem felvert tojással, villával megszurkálom. Előmelegített sütőbek aranybarnára sütöm. Ha kész, hűlni kell hagyni, csak utána lehet szeletelni.
Almatöltelék:
1 kg almát lereszelek, lábasban kevés cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal megdinsztelem egy kicsit.


Sajtos, gombás, kukoricás rizottó

Kevés olajon üvegesre dinsztelek 1 fej apróra vágott hagymát, majd ráteszek egy nagy bögre (3 dl) megmosott rizst. Megszórom vegetával, felöntöm egy bögre vízzel és felforralom.Majd állandó kavargatás mellett mindig felöntöm vízzel, mikor már látom, hogy a többit felszívta. Amikor félig megpuhult a rizs, beleöntök egy fél pohár száraz fehérbort. Ekkor borsozom és újra felöntöm kevés vízzel. Az alkohol gyorsan elpárolog belőle, de az íze megmarad. Most beleteszem a feldarabolt gombát és kavargatom tovább. Fél kocka vajat beledarabolok és tovább kevergetem. Mikor már puha a rizs, beleteszek egy doboz, levétől leszűrt kukoricát.
Végül reszelek bele sajtot, ettől finom krémes lesz az ételt.


 

Joghurtos poharas

Hozzávalók:
1 pohár natur vagy gyümölcs joghurt
2 joghurtospohár cukor
3 joghurtos pohár liszt
3/4 joghurtos pohár olaj

4 tojás
fél citrom reszelt héja
1 sütőpor
magozott meggy/cseresznye vagy bármilyen más gyümölcs

A gyümölcs kivételével összekeverünk mindent, kikent, lisztezett tepsibe öntjük, rászórjuk a gyümölcsöt
(a meggyet/cseresznyét lecsepegtetjük és beleforgatjuk kekszmorzsába vagy darált dióba) és mehet az előmelegített sütőbe, amíg szép aranybarnára nem sül.




Meggyes (cseresznyés, szilvás) pite

Hozzávalók:
35 dkg liszt
17 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojás + 1 tojás sárgája
2 kanál tajföl


tetejére kevés tejföl vagy felvert tojás
 

A hozzávalókat összegyúrjuk, két egyforma cipócskát készítünk belőle és hűtőbe tesszük. 
Elkészítjük a tölteléket:
1 kg meggyet vagy cseresznyét, szilvát kimagozunk, összekeverjük 15 dkg cukorral, kevés fahéjjal,
15 dkg kekszmorzsával (vagy őrölt dióval, zsemlemorzsával).

Az egyik tésztát kinyújtjuk és egy közepes méretű, kikent, kilisztezett tepsibe helyezzük, majd rásimítjuk a tölteléket, Befedjük a másik kinyújtott tésztával. Villával megszurkáljuk és egy kevés tejföllel megkenjük. 30-35 perc alatt szép aranybarnára sül. Kicsit hűlni hagyjuk, csak utána szeleteljük.


Úgy is készíthetjük, hogy a szilvát kimagozzuk, megmossuk, egy lábosban, kevés cukorral és egy kis fahéjjal összerottyantjuk de csak éppen addig, míg engedett egy kis levet. A szilvákat a morzsával bőven megszórt tésztára halmozzuk és elegyengetjük, majd ugyan úgy rá a másik tészta.

Palóc tokány



60 dkg megtisztított, feldarabolt zöldbabot annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzünk.
Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, megsütünk benne 1 fej apróra vágott hagymát, majd kiszedjük és félre tesszük. A visszamaradt olajban fél kg felcsíkozott sertéscombot hirtelen pirosra sütünk. Pár kanál liszttel megszórjuk, átforgatjuk, kicsit azzal is pirítjuk. Hozzá adunk 1 evőkanál paprikakrémet, elkeverjük, felöntjük a bab leszűrt főzőlevével, hozzáadjuk a sült hagymát, 1-2 babérlevelet, ízlés szerint fűszerezzük és lassan puhára pároljuk. Beletesszük a babot, egy csokor apróra vágott kaprot, majd a tejföllel (1 kis pohár) elkevert liszttel (1 evőkanál) behabarjuk. Pár percig még együtt pároljuk. Tésztával vagy rizzsel körítve fogyasztjuk.






Temesvári sertésszelet

Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb
1 kis pohár tejföl
1 fej hagyma
1 evőkanál pirosarany/paprika krém
fél kiló zöldbab (tisztítva, feldarabolva)
liszt

olaj

A zöldbabot annyi sós vízben megfőzzük, amennyi épp ellepi.
A húst felszeleteljük és vékonyra kiverjük. Sózzuk, lisztbe mártjuk és serpenyőben, forró olajon mindkét oldalát hirtelen pirosra sütjük. Kivesszük, félre tesszük. A visszamaradt olajban üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát.hozzá adjuk a paprikakrémet, felengedjük a bab főzőlevével.
Beletesszük a hús szeleteket és puhára pároljuk.Tejföllel elkevert liszttel behabarjuk. Végül hozzáadjuk a babot és még pár percig együtt pároljuk.
Galuskával, rizzsel vagy tésztával tálaljuk.




Pirított hagymás, sajtos-tejfölös csirkemell


4 főre: 1 fej vörösagymát megtisztítunk, felkockázunk és kevés olajon ropogósra pirítunk.
80 dkg csirkemellet felszeletelünk, kicsit kiveregetjük. A szeleteket ízlés szerint fűszerezzük.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és/vagy olajjal vékonyan kikenjük. A hússzeleteket szorosan egymás mellé belerakjuk. 1 nagy pohár (450 gr) tejfölt kikeverünk pici sóval és rákenjük a húsra. A tejfölre rászórjuk a pirított hagymát. 20 dkg reszelt füstölt sajtot teszünk rá és forró sütőben addig sütjük, míg szép pirosra nem pirul. Sültkrumplival, körte befőttel nagyon finom.



Zabkorpás túrólepény / zabpelyhes túrófánk

Hozzávalók:
50 dkg túró
4-6 evőkanál zabkorpa
2 nagy tojás
cukor ízlés szerint + 1 tasak vaníliás cukor
fél tasak sütőpor

A túrót áttörjük a cukrokkal és a sütőporral. A tojásokat jó habosra felverjük. Hozzáadjuk a zabkorpát.
Az egészet összekeverjük. Kanállal kis halmokat teszünk forró olajba, ellapítjuk és mindkét oldalát átsütjük. Magában, lekvárral, fahéjas porcukorral egyaránt nagyon finom.
A zabkorpa mennyisége attól függ, mennyire száraz a túró. Ne legyen se nagyon kemény, de túl híg sem a keverékünk.


II.
Hozzávalók
2-3 tojás
10 dkg zabpehely
10 dkg sovány túró
1 kis pohár gyümölcsös joghurt

1 tasak vaníliás cukor (ha natur joghurtot használunk)
csipetnyi só
1 teáskanál sütőpor


A zabpelyhet ledaráljuk, a tojásokat habosra felverjük. Összekeverjük a hozzávalókat.

Serpenyőben kevés olajat forrósítunk. A masszából jó evőkanálnyi adagokat teszünk bele, kicsit ellapítjuk és sütjük. Amint kész az egyik oldala (ha egyben marad a lepényke, akkor jó) megfordítjuk és tovább sütjük Nem szabad nagy lángon (vagy magas fokozaton) sütni, mert akkor előbb megég az alja, minthogy megsülne a közepe.
Porcukorral megszórva, lekvárral megkenve, de magában fogyasztva is nagyon finom. 

III.
Hozzávalók
1/4 kg túró
1 tasak vaníliás cukor
3 nagy evőkanál zabpehely
2 tojás
csipetnyi só

A zabpelyhet ledaráljuk, a túrót áttörjük, a tojásokat a sóval és cukorral habosra keverjük.
Mindent összedolgozunk. Serpenyőben olajat forrósítunk, a masszát evőkanalanként belerakjuk, ellapítjuk, megsütjük. Papírtörlőre szedjük. Porcukorral vagy lekvárral fogyasztjuk

IV.
Hozzávalók:
35 deka túró
20 deka liszt
2 evőkanál zabkorpa
ízlés szerinti mennyiségű cukor
2-3 tojás
1 kávéskanál sütőpor vagy szódabikarbóna.

A hozzávalókat összedolgozom, evőkanállal forró olajba szaggatom, ellapítom és kisütöm.