"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2016/06/03

Meggyes (cseresznyés, szilvás) pite

Hozzávalók:
35 dkg liszt
17 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojás + 1 tojás sárgája
2 kanál tajföl


tetejére kevés tejföl vagy felvert tojás
 

A hozzávalókat összegyúrjuk, két egyforma cipócskát készítünk belőle és hűtőbe tesszük. 
Elkészítjük a tölteléket:
1 kg meggyet vagy cseresznyét, szilvát kimagozunk, összekeverjük 15 dkg cukorral, kevés fahéjjal,
15 dkg kekszmorzsával (vagy őrölt dióval, zsemlemorzsával).

Az egyik tésztát kinyújtjuk és egy közepes méretű, kikent, kilisztezett tepsibe helyezzük, majd rásimítjuk a tölteléket, Befedjük a másik kinyújtott tésztával. Villával megszurkáljuk és egy kevés tejföllel megkenjük. 30-35 perc alatt szép aranybarnára sül. Kicsit hűlni hagyjuk, csak utána szeleteljük.


Úgy is készíthetjük, hogy a szilvát kimagozzuk, megmossuk, egy lábosban, kevés cukorral és egy kis fahéjjal összerottyantjuk de csak éppen addig, míg engedett egy kis levet. A szilvákat a morzsával bőven megszórt tésztára halmozzuk és elegyengetjük, majd ugyan úgy rá a másik tészta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése