"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2016/09/01

Habos-meggyes-pudingos sütemény (habos-rácsos meggyes pite másként)


Hozzávalók a tésztához:
1 kocka sütőmargarin
fél kg félfogós liszt (vagy 25 dkg sima és 25 dkg grízes keveréke)
3 tojássárgája
1 cs. sütőpor
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom lereszelt héja és a leve
szükség esetén pici tej

töltelék:
meggylekvár
magozott meggy
1-2 evőkanál darált dió vagy édes morzsa
cukor
fahéj
vaníliás pudingpor

hab:
6 tojás fehérje (a tésztából kimaradt 3 + 3)
15 dkg cukor
1 mokkáskanál citromlé

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (ha lágy lenne, lisztet, ha kemény, egy kevés tejet adjunk hozzá). és két részre osztjuk, 2/3-ad, 1/3-ad arányban.
A nagyobb tésztát kinyújtjuk és a gáztepsibe terítjük úgy, hogy pereme legyen.
Megkenjük a pudingporral kikevert meggylekvárral és megszórjuk magozott meggyel, amit előzőleg egy kevés fahéjas cukorral és morzsával összekevertünk.
(Ha sűrű a lekvárunk, a pudingport 1-1,5 dl meggylében feloldva keverjük hozzá a lekvárhoz.)
A tojásfehérjéket pici citromlével felverjük, majd mikor már jó kemény, tovább verjük a cukorral és a meggyre kanalazzuk, elkenjük. A maradék tésztát is kinyújtjuk, derelyevágóval vékonyan felcsíkozzuk és berácsozzuk vele a habot. Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütjük, míg a tésztarács és a hab meg nem pirul. Kihűlés után szeleteljük. Nagyon finom sütemény !













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése