"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2016/11/03

Túrógombóc

Tóth mama receptje:

hozzávalók 4 személyre
fél kg dabasi túró áttörve
2 tojás
7 dkg vaj
12 dkg rétesliszt
fél tasak sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
7 dkg zsemlemorzsa vagy gríz (búzadara)
pici só

a forgatáshoz zsemlemorzsa, olaj

Kevés olajban zsemlemorzsát pirítok, ha kész, félre teszem - később ebben forgatom meg a kifőtt gombócokat.
A tojásokat felverem és a többi hozzávalóval összedolgozom. Lisztes kézzel apró gombócokat formálok a masszából (olyan kis kávétejszín kapszula méretűeket) és zsírpapirra rakosgatom, ahhoz nem ragadnak oda. Állni hagyom legalább fél órát, hogy a gríz kicsit megszívja magát, akkor nem esik szét főzés közben.
Forrásban lévő sós vízben kifőzöm. 2 adagban rakom a forró vízbe, hogy elférjenek. Ha a gombócok feljönnek a víz színére, beborítva még hagyom 2-3 percig gyöngén forrdogálni. Ha már kicsit puhák/lazák a gombócok, szűrőkanállal hideg vízbe átszedem, átforgatom (így megőrzik az állagukat), majd lecsöpögtetem és a pirított zsemlemorzsában megforgatom.
Cukros tejföllel meglocsolva vagy porcukorral megszórva fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése