1 tábla, gőz fölött megolvasztott Marika étbevonó csokoládét kikeverünk 4 evőkanál étolajjal. A süteményre kenve fél óra alatt megszilárdul. A Katica csoki is jó, de a Marika jobb. Fényes, nagyon jó állagú, nem túl kemény, de nem is puha, melegített kés nélkül is könnyen vágható, finom csokimázunk lesz. Ez az adag egy kis-közepes tepsi süteményhez vagy normál méretű tortához elég. A 30x40cm-es tepsihez 2 tábla csokoládé+8 evőkanál étolaj, a legnagyobb gáztepsihez (39x43cm) 3 tábla csoki és 12 evőkanál étolaj kell. Ét helyett tejbevonóból is ugyanilyen jó a máz. Lévainé Erzsike receptje.
2024/12/03
Bögrés diós-almás kevert sütemény csoki mázzal
2 bögre cukor, 4 egész tojás, fél bögre étolaj, pici (1 teáskanál) őrölt fahéj, 2 bögre reszelt alma (nem kell kinyomkodni!), 1 bögre darált dió - ezeket folyamatosan keverni. Majd hozzáadok 2 bögre lisztet, 2 kiskanál szódabikarbónát. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntve sütni. Ha kihűlt a sütemény, egy másik tepsire átfordítom, hogy az alja kerüljön felülre és akkor a máz szép síma lesz rajta) csoki mázat teszünk rá: 1 tábla Katica étcsoki, 4 evőkanál étolaj.
Előmelegített sütőben, zsírozott, lisztezett, 30x40 cm-es tepsiben sütni. Marika étbevonó jobb mint a Katica. A nagyobb, 3dl bögréhez 5 tojás és 2 teáskanál fahéj kell.
(Aki nem szereti a szódabikarbóna ízét, az használhat sütőport, illetve fahéj helyett/mellett kakaót vagy akár őrölt kávét is tehetünk bele.)
Lévainé Erzsike receptje.
Túró lepény (alj nélküli)
75 dkg túró, 3 kis pohár tejföl, 6 tojás sárgája, 6 evőkanál liszt, só, vaníliás cukor és cukor ízlés szerint. Ezeket jól összekeverjük és hozzáadjuk a 6 tojás felvert habját. Zsírozott, zsemlemorzsázott (nem lisztezett!) tepsibe öntve sütjük.
Ha kaprosan készítjük, akkor először az összevágott kaprot a cukros masszába keverjük és utána forgatjuk bele a felvert tojáshabot.
Lévainé Erzsike receptje
2024/11/30
Szilvás pite Karácsonyra
Hozzávalók egy tepsihez:
30 dkg liszt
1 (kisebb) tasak sütőpor
csipetnyi só
20 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
25 dkg puha vaj
4 tojás
2 evőkanál kakaópor
1 mokkáskanál őrölt fahéj (elhagyható)
1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
bő fél kg kimagozott szilva (ha kisebbek, felezzük, negyedeljük, ha nagyobbak, vágjuk 8 db-ra a szilvákat (télen a fagyasztott vagy befőtt szilva is jó)
ízlés szerint porcukor a szóráshoz
Elkészítése: a sütőt előmelegítjük 200 fokra előmelegítjük. A puha vajat a tojásokkal és a cukrokkal mikszerrel nagyon alaposan kikeverjük. A liszthez keverjük a sütőport, mézeskalács fűszert, fahéjat, kakaót és egy pici sót, majd a tojásos keverekbe szitáljuk. Kézi habverővel alaposan összekavarjuk. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt kisebb tepsibe öntjük, kirakjuk a szilvával és kb 15 perc alatt készre sütjük. (tűpróba fontos!) A sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, kockákra vágjuk, majd ízlés szerint porcukorral megszórva kínáljuk.
Szilva helyett bármilyen más gyümölccsel is készíthetjük.
2024/11/29
Sós pogácsa
Találtam pár régi receptet anyutól.
Sós pogácsa:
50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, egy Ráma, só, 1 pohár tejföl (régen 175 gramm volt 1 poharas tejföl, nem 125, mint most), 1 tojás sárgája. Ezt összegyúrjuk, 50 percig állni hagyjuk, két centi vastagra nyújtjuk, megvagdaljuk (késsel berácsozzuk a tetejét). 1 tojás fehérjét jól kikeverünk és megkenjük (a tésztát), gyengén megsózzuk, kisebb szaggatóval kiszúrkáljuk és jó meleg sütőben sütjük.
Hájas tészta
Találtam pár régi receptet anyutól (apu írásával).
Hájas tészta:
1/2 kiló liszthez teszünk 2 egész tojást, 4 kanál tejfölt, kis sót, 1 kanál cukrot, 2 kanál borecetet, és annyi tejet vagy vizet, hogy rendes rétestészta keménységű legyen. Jól kidolgozzuk, 2 cipőba vágva letakarjuk, 1 órán át pihenni hagyjuk. 1/2 kg lekapart hájat ecetes vízbe áztatunk, utána tiszta vízben jól megmossuk, kendőben megszárítjuk. 12,5 dkg liszttel összegyúrjuk, és 1/2 óráig szintén pihenni hagyjuk. Az egyik cipót kinyújtjuk és rákenjük a hájat, aztán a másik cipót is kinyújtjuk és rátesszük a hájra. Utána még kétszer hajtogassuk félórás pihentetéssel.
Habos almás
Találtam pár régi receptet anyutól.
Habos almás:
40 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 5 dkg zsír, 1 dl tejföl, 2 dlg élesztő, negyed csomag sütőpor
A zsírt, élesztőt összemorzsoljuk a liszttel. A tojás sárgáját, cukrot, tejfölt habosra keverjük. Összegyúrjuk, kinyújtva kikent tepsibe tesszük. 75 dkg almát meghámozunk, lereszeljük, jól kinyomjuk a levét. Cukorral, fahéjjal, egy kanál prézlivel vagy liszttel összekeverjük, egyenletesen rárakjuk a tésztára. Alsó lángon sütjük. A kettő tojás fehérjéből 3 deka cukorral kemény habot verünk, utána gőz fölött megfőzzük és az (kihűlt) alma tetejére rakjuk, símítjuk. Visszatesszük a sütőbe, még zsemleszínűre nem pirul. Hidegen szeleteljük.
2024/11/22
Meggyes diós kevert
Hozzávalók:
30 dkg félfogós liszt (vagy 15 dkg finomliszt és 15 dkg rétesliszt)
1 tasak sütőpor
2 kis pohár (vagy 3 dl) natur joghurt
3 db tojás
8 dkg vaj
15 dkg porcukor
3 tasak vanilliáscukor
fél kg magozott meggy (befőtt)
3 evőkanál darált dió
Elkészítésie:
A vajat olvasszuk fel, öntsük egy mélyebb edénybe. Adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat és a joghurtot. Tegyük az edénybe a sütőporral elkevert, átszitált lisztet is, majd kézi mixerrel alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat. A tészta felét öntsük egy tálba, keverjük hozzá a diót. Mindkét tésztát alaposan dolgozzuk össze. Egy 35x25 cm-es tepsit borítsunk be sütőpapírral. Kanalazzuk bele a világos, majd halmozzuk rá a barna tésztát. A meggyet csepegtessük le, magozzuk ki és rakjuk a tésztára. Előmelegített sütőben 180 °C-on süssük 20 percig a süteményt, majd kockázzuk fel, és szórjuk meg porcukorral.
A vajat felolvasztjuk és beleöntjük egy mélyebb edénybe. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, a joghurtot és kézi mixerrel habosra keverjük. Bele szitáljuk a sütőporral elkevert lisztet is, majd alaposan összedolgozzuk. Egy 35x25 cm-es tepsit béleljük ki sütőpapírral. Kanalazzuk bele a tlszta felét. A maradék tésztához keverjük hozzá a diót, majd halmozzuk rá a tepsiben lévő tésztára. Fogpiszkálóval akár össze is keverhetjük egy kicsit. A meggyet csepegtessük le, magozzuk ki és rakjuk a tésztára. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük kb 20-25 percig a süteményt. Hűtsük egy kicsit, majd szeleteljük fel és ízlés szerint porcukorral meghintve kínáljuk..
Meggy helyett bármilyen más gyümölccsel (körtével nagyon finom) is elkészíthető a sütemény, de friss helyett akár kandírozott gyümölcsöt, vagy éppen csoki darabokat is tehetünk bele.
2024/11/20
Fahéjas-diós kifli
Hozzávalók:
28 dkg liszt
21 dkg vaj
10 dkg darált dió
7 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
A szóráshoz:
2 dkg porcukor
1 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítése: a hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztából kb. 3 cm átmérőjű rudat sodrunk, ebből fél cm vastag szeletkéket vágunk. Minden darabkát a tenyerünk között kissé megsodrunk, majd kifli formára hajlítunk. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. A még meleg kifliket megszórjuk a fahéjjal összekevert porcukorral.
Karfiol/brokkoli fasírt
Egy finom étel húsmentes napokra.
Hozzávalók 2 személyre:
35 dkg karfiol
2 tojás
4-5 ek zsemlemorzsa
5 dkg reszelt ementáli sajt
fél fej hagyma apróra vágva (lehetőleg édes hagymát -fehér, mogyoró, sonka vagy lila- használjunk)
1 kis csokor petrezselyemzöld összeaprítva
2 evőkanál olaj
Só, bors, őrölt zerecsendió ízlés szerint
Elkészítése: a karfiolt/brokkolit rózsáira szedjük, majd sós vízben kb. 10 percig főzzük. Leszűrjük, hagyjuk hűlni, majd durvára vágjuk. A felvert tojásokat, a reszelt sajtot, az apróra vágott petrezselymet és a hagymát a karfiolhoz/brokkolihoz adjuk. Sóval, borssal és csipetnyi szerecsendióval ízesítjük. Jól elkeverjük, majd hozzádolgozzuk a zsemlemorzsát. Egy serpenyőt felforrósítunk, kevés olajat öntünk bele, a masszából tallérokat formázunk, és a forró olajban oldalanként 2-2 perc alatt aranybarnára sütjük. Ízlés szerint valamilyen mártogatóssal vagy salátával fogyasztjuk, köretként adhatunk hozzá rizst vagy krumplit, de főzelékhez feltétnek is finom.
2024/10/29
Kalandozások a magyar konyhában – Jókai listája
Fehér Béla cikksorozata, Magyar Nemzet 2006. december 30 - 2007. június 23
.....
Jókai ad egy listát. Íme: 1. kolozsvári töltött káposzta, 2. szegedi paprikás hal, 3.
komáromi halászlé, 4. kolozsvári levelén sült, 5. tordai aranygaluska, 6. kecskeméti béles
(elnyújtott, de száraz tésztából), 7. szabadkai rác pite, 8. abrudbányai bálmos, 9. háromszéki
haricskapuliszka, 10. debreceni magyar kolbász, 11. komáromi csíramálé, 12. szegedi tarhonya, 13.
debreceni borsoska, 14. csíki mézes pogácsa, 15. görheny, 16. kőrelebbencs, 17. katakönyöke, 18.
boszorkánypogácsa, 19. vetrece, 20. tokány, 21. bocskoros, 22. tárkonyos, 23. cibere, 24. debreceni
fonatos, 25. miskolci perec, 26. csallóközi tejfelgombóc, 27. erdélyi lucskos káposzta, 28. rest
asszony derelyéje, 29. nyögvenyelő, 30. korhelyleves, 31. ludaskása, 32. hajdúkáposzta, 33.
csöröge, 34. kapros lepény, 35. dorongos fánk, 36. rétesek és derelyék mindenféle nemei és
ezeknek megannyi variációi, azonkívül a komáromi, miskolci kenyér s a kolozsvári cőkös cipó
sütésének módja, az egyszerű kalácssütés s a disznóölés, elkészítés, töltés, aprólékozás magyaros
rendje.
..........
Internetes szavazást rendeztek 2002-ben arról, hogy melyek a
magyar konyhára jellemző ételek. Íme a végeredmény, a hetvenes lista első harminchat helyezettje:
1. bográcsgulyás, 2. töltött káposzta, 3. pörkölt (sertés, marha, birka, csirke), 4. halászlé, 5. paprikás
(csirke, borjú), 6. Újházy-tyúkleves, 7. Jókai-bableves, 8. lecsó, 9. disznótoros, 10. paprikás krumpli,
11. babgulyás, 12. túrós csusza, 13. székelykáposzta, 14. kocsonya, 15. pacalpörkölt, 16. rétes,
17. tepertős pogácsa, 18. somlói galuska, 19. nokedli, 20. palacsinta, 21. töltött paprika, 22. rántott hús
(vagy csirke), 23. rakott krumpli, 24. lángos, 25. Szilvás gombóc (vagy lekváros), 26. lebbencs, 27.
csülök pékné módra, 28. bejgli, 29. brassói aprópecsenye, 30. krumplis tészta, 31. madártej, 32.
mákos tészta, 33. fasírozott, 34. aranygaluska, 35. káposztás tészta, 36. pásztortarhonya.
A két lista több mint egy évszázadot ível át, és mindössze hét találkozási pont fedezhető fel: a töltött
káposzta, a tokány (amennyiben ezt pörköltnek vesszük), a székelykáposzta, az aranygaluska, a
tarhonya, a lebbencs és a pogácsa. Jókai bizonyára szerény mosollyal venné tudomásul, hogy a XXI.
században a hetedik helyen áll a róla elnevezett bableves.
..........
forrás : az egész cikksorozat az alábbi linken olvasható és pdf formátumban letölthető
2024/10/24
Mit mivel helyettesíthetünk? Élesztő, tej- sajt- tejföl, tojás és búzaliszt helyettesítése
Élesztő, Tej,- Sajt,- Tejföl, Tojás és Búzaliszt helyettesítése
Találtam egy nagyon praktikus leírást az élesztő, tej- sajt- tejföl, tojás és búzaliszt helyettesítéséről:
"Élesztő helyett:
Ha szódabikarbónát használunk élesztő helyett, akkor az utóbbiból kiírt mennyiség felével egyenlő szódabikarbónát keverjünk a száraz hozzávalókhoz és ugyanennyi citromlevet a nedvesekhez. Tehát, ha 10g élesztő szükséges a receptbe, akkor 5g szódabikarbónával és 5g citromlével helyettesíthetünk. Sütőpor esetében már nem kell ennyire bonyolítani, hiszen ugyanannyira lesz szükség belőle, mint magából az élesztőből. Ilyenkor viszont arra figyelni kell, hogy a sütőporos tésztát nem kelesztjük, hanem amint készen van rakjuk a sütőbe!
***
Paníroznál? 3 evőkanál keményítő + 6 evőkanál növényi tej, vagy hideg víz + késhegynyi sóval kikeverve – panírozáshoz tojás helyett a legkiválóbb!
Desszerteknél könnyű dolgod van, sokmindenből válogathatsz: 60 gramm almaszósz 60 gramm zöldség pürésítve, kis főzővízzel turmixolva (például főtt krumpli, nudlikhoz).
100 gramm datolyamassza, vagy más aszalványmassza 100 gramm sült tök ·0,5 darab érett banán - villával összetörve, ha nagy a banán, elég lehet a fele is, szaftosan tartja a tésztát és édesíti is.
1 evőkanál pektin + 1 evőkanál hideg víz 3 evőkanál növényi joghurt 100 gramm olvasztott csokoládé 3 evőkanál mogyoróvaj, mandulavaj quafaba – a csicserikonzerv leve tojásfehérje helyett, kitűnően habosodik, akár macaronsütéshez is
***
A tojás esetében a helyettesítő termék mibenléte attól függ, mire, milyen közegben szeretnénk használni. Piskóta? Fasírt? Akár rántotta?! Mindegyiket el tudjuk készíteni tojásmentesen is, de mindegyik mást kíván. Ha az egyben tartó erő a lényeg, például fasírozottak, vagdaltak esetében 1 tojás helyett:
1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál hideg víz
1 evőkanál chia mag + 3 evőkanál hideg víz
1 evőkanál csicseriborsóliszt + 3 evőkanál hideg víz
1 evőkanál útifűmaghéj + 3 evőkanál hideg víz
·teáskanál étkezési keményítő + 3 evőkanál hideg víz
2 evőkanál őrölt zabpehely + 3 evőkanál hideg víz
·100 gramm főtt, pürésített bab vagy burgonya.
Itt fontos, hogy a babon és burgonyán kívül felhasználás előtt a helyettesítők ázzanak körülbelül 5-10 percet és elérjék azt az állagot, amire szükségünk van. Ez a zabpehely esetében ragacsosságot, a len- és chia mag esetében kocsonyás állagot jelent.
***
Lássuk azt a „rántottát”:
2/3 bögre csicseriborsóliszt
½ tk szódabikarbóna
1/8 tk őrölt kurkuma
1/2 tk fekete Himalája só
(ettől lesz tojás-ízű)
½ tk szárított oregánó
½ tk fokhagyma por
1 bögre víz
A masszát ugyanúgy kell kisütni, mintha rántottát készítenél, fonnyaszthatsz bele zöldségeket is, a megszokott módon, ezen kívül bundás kenyérhez is használható!
***
Ha buborékos, könnyed piskótát szeretnél, 1 tojás helyett keverj a nedves hozzávalókhoz:
1 evőkanál ecetet, vagy 1 evőkanál citromlevet, a száraz hozzávalókhoz pedig 3 teáskanál sütőport, vagy egy teáskanál szódabikarbónát. Ne aggódj, nem lesz ecet-ízű a süti!
300 g kókuszreszelék
800 ml víz
1 csipet só
2-3 ek. juharszirup
A kókuszreszeléket két órán keresztül fél liter vízben kell áztatni, majd hozzáadni még 3 dl-t és turmixolni, míg krémes állagot nem kapunk. (A keményebb, nagyobb magokat egy éjszakán keresztül áztassuk a procedúra előtt és leszűrés után 8 dl friss vízzel turmixoljuk őket!) Ezután fogjunk egy gézdarabot és szűrjük át a „tejet”! Könnyen feldobhatjuk az italt, ha a magokat megpirítjuk az áztatás előtt, vagy egy kis kakaóport csempészünk bele. A variációknak csak a képzeleted szab határt (kakaós mogyorótej?! "
forrás: Helyettesitsunk.pdf itt olvasható illetve letölthető
2024/10/15
Tepsis töltelék
8-10 zsömlét vízben áztatunk, majd kicsavarjuk, tálba rakjuk, 10-10 dkg borjú és sertés májkrémet adunk hozzá. Rá 6 tojás (előtte felverjük), 1 csokor vágott petrezselyemzöld, só (bors) ízlés szerint. Egy kanál zsírt vagy olajat is lehet a masszába keverni. Elkeverjük/összegyúrjuk. Tepsit vastagon kizsírozzuk, elterítjük benne a masszát és megsütjük.
Tóth mama tepsis tölteléke, 2006-os recept. Régen sokat készített ilyet, mikor csirkét sütött. Ez az töltelék bármilyen főzelékhez nagyon finom feltétként, de hús helyett petrezselymes krumplival vagy rizzel, de akár valamilyen salátával is fogyaszthatjuk.
Dubarry szelet
Hozzávalók:
8-10 szelet karaj
2 kisebb fakanálnyi zsír (vagy 4 evőkanál olaj)
1 fej karfiol/brokkoli
A besamelhez:
7 dkg vaj
6 dkg liszt
kb fél l tej
15 dkg reszelt sajt
reszelt szerecsendió
só
bors
A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd kevés, forró zsiradékon hirtelen kisütjük, kiszedjük és félre tesszük.
A rózsákra szedett karfiolt és brokkolit enyhén sós vízben kb. 10 percig előfőzzük.
A besamel mártáshoz a hússütésből visszamaradt zsíradékhoz hozzáadunk egy darabka (5 dkg) vajat, felforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, világosra pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, vékony sugárban felöntjük a tejjel, simára keverjük. 2 percig forraljuk, beleteszünk 5 dkg sajtot, 1 csipet sót, és a szerecsendiót.
Egy hőálló tálat kikenünk vajjal, egymás mellé belerakjuk a hússzeleteket, majd ráhalmozzuk a karfiolt és a brokkolit, és az egészet leöntjük a besamellel. Rászórjuk a maradék reszelt sajtot.
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Karfiollal és brokkolival vegyesen készítettem.
2024/10/09
Fügesajt
1kg jó érett, megmosott fügét összedarabolok, kézzel össze is nyomkodom és felteszem főni. Ha már szinte puhára főtt, merülőmixerrel áttöröm, visszateszem még főni, teszek rá egy kevés citromsavat, 50 dkg cukrot és jól átrotyogtatom. Próbaként egy kiskanálnyit cseppentek belőle tányérra: ha nem folyik már, akkor folpackkal bélelt őzgerinc formába (a maradékot pedig vízzel kiöblített kis szilikon formába) kanalazom, kicsit bele is nyomkodom. Másnap a formából sütőpapíros tálcára borítom, azon szikkasztom, ugyan úgy mint a birsalma sajtot.
2024/10/07
Görögjoghurtos almatorta / Osztrák almatorta
Ez a torta is hasonlóképpen készült, mint a tejfölös változat, de itt a krémbe görögjoghurt került, illetve az almaréteg alá sárgabarack lekvárt kentem.
Osztrák almatorta néven találtam a facebookon ezt a receptet.
Az adag a nagyobb tortaformához való.
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 15 dkg vaj vagy ráma margarin, 15 dkg (vagy ízlés szerint) cukor, 1 tasak vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, pici só.
Ezeket összemorzsoljuk. Hozzá adunk még 3 tojássárgáját és azzal is összemorzsoljuk. A tészta jó morzsalékos kell hogy legyen. A töltelékhez megtisztítunk 5 db almát, apró kockára vágjuk (kb 1x1cm) és 5 dkg vajjal, 10 dkg (vagy ízlés szerint) cukorral, 1-2 tasak vaníliás cukorral, fél tasak megmosott mazsolával, az alma savasságától függően 1-2 kanál friss citromlével és 1-2 kávéskanál őrölt fahéjjal puhára dinszteljük. Amikor kész (ha sok leve lenne, azt leszűrjük, vagy összekavarjuk egy kevés vaníliás vagy tejszínes pudingporral), kihűtjük az almát.
A három tojás fehérjéből 5 evőkanál cukorral és pár csepp citromlével kemény habbot verünk, majd ehhez adunk 2 nagy pohár görögjoghurtot (a hab kicsit híg lesz de nem kell megijedni ) amit 1-1 tasak vaníliás cukorral és egy kevés citromlével ízesítünk.
A tészta kb negyed részét félre tesszük, a többit pedig egyenletesen belenyomkodjuk a nagy kapcsos tortaformába. Ízlés szerint megkenjük egy kis rummal elkevert baracklekvárral, erre rákanalazzuk a kihűlt almát, elegyengetjük és rákenjük a joghurtos habot. Végül egyenletesen elosztva rászórjuk a maradék morzsa tésztát a hab tetejére. Előre melegített sütőben 150 fokon kb 40 perc alatt megsütjük. (azért 150 fokon süssük és ne 180 fokon, hogy ne kapja meg hirtelen).
Nálam a 40 perc sütés 150 fokon kevés volt, kellett még kb 10 perc 180 fokon, hogy szép egyenletesre piruljon a tészta teteje. Egyszerű volt elkészíteni, mint a tejfölös változatot, de ezt nem lehetett olyan jól szeletelni, hígabb lett a töltelék, a frissen kisűlt tortából is és szeletelés közben is kifolyt egy kis almalé. Lehet, hogy az újabb fajta alma eresztett több levet sütés közben, amit aztán a lekvárral lekent tészta nem tudott beszívni - nem tudom. Az előző tejfölös hab is jobban ízlett, szinte túrókrém íze volt.
Málnahabos torta
Cinti málnahabos tortái az alábbi recept szerint készültek:
Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához
A piskótához
2 db tojás
50 g porcukor
1 csipet só
60 g finomliszt
A lekenéshez
2 ek málnalekvár
A málnamousse-réteghez
350 g fagyasztott málna
100 g kristálycukor
6 g zselatin
20 ml víz
350 ml hideg, cukrozatlan habtejszín
20 szem málna
2 tk citromlé
6 szem liofilizált málna
A habos málnás torta piskótájához a tojásfehérjét habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a cukorral és egy csipet sóval. A liszt felét a sárgájával elvegyítjük, belekeverjük a fehérje felét is. Mehet bele a liszt másik fele, végül az egészet fellazítjuk a fehérjehab másik felével. Belesimítjuk egy 22 cm-es, kapcsos, sütőpapírral alulról bélelt tortaformába, és 175 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. A málnamousse-hoz a málnát és a cukrot gyorsforralóba rakjuk, és 10-15 percig főzzük (attól függően, hogy mennyi vizet enged ki a málna), hogy szörpállagú alapot kapjunk. Leszűrjük, és hagyjuk legalább langyosra hűlni.
Mikor kihűlt a piskóta, kiszedjük a formából, elmossuk a formát, lehúzzuk a piskótáról a sütőpapírt, majd visszarakjuk a piskótát a formába, és lekenjük a málnalekvárral. A mousse-hoz a zselatint elkeverjük a vízben, és hagyjuk 2-3 percet pihenni. A hideg habtejszínt elkezdjük habbá verni, majd amikor már szép stabil a tejszínhab, belekeverjük a leszűrt málnavelőt, a citromlevet, illetve a mikróban 4-6 mp alatt folyósra melegített zselatint. Alaposan elkeverjük, hogy szép homogén színt kapjunk, majd a piskótára kenjük az egészet. Elsimítjuk a tetejét, körben ráültetünk málnaszemeket, megszórjuk lereszelt liofilizált málnával, és pár órára hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen.
Nagyon finom és mutatós torta!
Bruschetta
Ahogy Olivér készíti:
Két marék koktélparadicsom kb, egy közepes lilahagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 8-10 bazsalikom levél, só, bors, pici olíva olaj
Mindent apró kockákra vágni, fűszerezni és összekeverni. Fokhagymás vajas bagettel fogyasztani.
2024/09/25
Nagyon finom sajtos rúd és ropi Katától
Sajtos rúd
70 dkg rétesliszt
25 dkg Ráma
10 dkg zsír
2 tojás sárgája
1 db élesztő
8 dkg sajt
18 dkg tejföl
1 dl tej
só
A kenéshez tojás+ egy kis pirospaprika, reszelt sajt a tetejére
Sütés 180 fokon
Sajtos ropi
30 dkg liszt
12 dkg zsír
6 dkg sajt
só
annyi tejfül, hogy összeálljon a tészta
Fél cm vastagra kinyújtani, vékony csíkokra váhni (pl pizza vagy derelye vágóval)
Sütés 200 fokon
Málnás meggyes-habos torta
Mimi málnás meggyes-habos tortája. Muffin tészta belekevert csoki darabokkal, a tejszínhabos krém meggylével készült. Recept később.
Tejfölös almatorta / Osztrák almatorta
Osztrák almatorta néven találtam a facebookon ezt a receptet.
Az adag a nagyobb tortaformához való.
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 15 dkg vaj vagy ráma margarin, 15 dkg (vagy ízlés szerint) cukor, 1 tasak vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, pici só.
Ezeket összemorzsoljuk. Hozzá adunk még 3 tojássárgáját és azzal is összemorzsoljuk. A tészta jó morzsalékos kell hogy legyen. A töltelékhez megtisztítunk 5 db almát, apró kockára vágjuk (kb 1x1cm) és 5 dkg vajjal, 10 dkg (vagy ízlés szerint) cukorral, 1-2 tasak vaníliás cukorral, fél tasak megmosott mazsolával, az alma savasságától függően 1-2 kanál friss citromlével és 1-2 kávéskanál őrölt fahéjjal puhára dinszteljük. Amikor kész (ha sok leve lenne, azt leszűrjük, vagy összekavarjuk egy kevés vaníliás vagy tejszínes pudingporral), kihűtjük az almát.
A három tojás fehérjéből 5 evőkanál cukorral és pár csepp citromlével kemény habbot verünk, majd ehhez adunk 2 nagy pohár tejfölt (a hab kicsit híg lesz de nem kell megijedni ) amit 1 tasak vaníliás cukorral és egy kevés citromlével ízesítünk.
A tészta kb negyed részét félre tesszük, a többit pedig egyenletesen belenyomkodjuk a nagy kapcsos tortaformába. Ízlés szerint megkenhetjük egy kis rummal elkevert baracklekvárral, de ez most elmaradt. Erre rákanalazzuk a kihűlt almát, elegyengetjük és rákenjük a tejfölös habot. Végül egyenletesen elosztva rászórjuk a maradék morzsa tésztát a hab tetejére. Előre melegített sütőben 150 fokon kb 40 perc alatt megsütjük. (azért 150 fokon süssük és ne 180 fokon, hogy ne kapja meg hirtelen).
Ez az eredeti recept, nekem volt a hűtőben a zserbó tésztájából kimaradva 2 tojásfehérje, azt is hozzáraktam a habhoz, nem rontotta el. Nálam a 40 perc sütés 150 fokon kevés volt, kellett még kb 10 perc 180 fokon, hogy szép egyenletesre piruljon a tészta teteje. Tényleg nagyon egyszerű volt elkészíteni és finom lett a süti/torta.