2024/10/07

Málnahabos torta

Cinti málnahabos tortái az alábbi recept szerint készültek:

Habos málnás torta

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához

A piskótához

2 db tojás

50 g porcukor

1 csipet só

60 g finomliszt

A lekenéshez

2 ek málnalekvár

A málnamousse-réteghez

350 g fagyasztott málna

100 g kristálycukor

6 g zselatin

20 ml víz

350 ml hideg, cukrozatlan habtejszín

20 szem málna

2 tk citromlé

6 szem liofilizált málna

A habos málnás torta piskótájához a tojásfehérjét habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a cukorral és egy csipet sóval. A liszt felét a sárgájával elvegyítjük, belekeverjük a fehérje felét is. Mehet bele a liszt másik fele, végül az egészet fellazítjuk a fehérjehab másik felével. Belesimítjuk egy 22 cm-es, kapcsos, sütőpapírral alulról bélelt tortaformába, és 175 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. A málnamousse-hoz a málnát és a cukrot gyorsforralóba rakjuk, és 10-15 percig főzzük (attól függően, hogy mennyi vizet enged ki a málna), hogy szörpállagú alapot kapjunk. Leszűrjük, és hagyjuk legalább langyosra hűlni.

Mikor kihűlt a piskóta, kiszedjük a formából, elmossuk a formát, lehúzzuk a piskótáról a sütőpapírt, majd visszarakjuk a piskótát a formába, és lekenjük a málnalekvárral. A mousse-hoz a zselatint elkeverjük a vízben, és hagyjuk 2-3 percet pihenni. A hideg habtejszínt elkezdjük habbá verni, majd amikor már szép stabil a tejszínhab, belekeverjük a leszűrt málnavelőt, a citromlevet, illetve a mikróban 4-6 mp alatt folyósra melegített zselatint. Alaposan elkeverjük, hogy szép homogén színt kapjunk, majd a piskótára kenjük az egészet. Elsimítjuk a tetejét, körben ráültetünk málnaszemeket, megszórjuk lereszelt liofilizált málnával, és pár órára hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen.

forrás

Nagyon finom és mutatós torta!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése