2020/04/08

Szabolcsi nokedli - Zöldborsós-gombás nokedli

Zöldborsós-gombás nokedli szazsu módra

Hozzávalók:
Nokedli :
1 kg liszt
2-3 tojás

víz
Ragu:
1 db hagyma
1 nagyobb cikk fokhagyma
3,5 dkg zsír
45 dkg zöldborsó
10 dkg sárgarépa
25 dkg gomba
2 dl lecsó vagy 1 evőkanál sűríett paradicsom
Fűszerek: Ízlés szerint

bors
pirospaprika

elkészítés itt, szazsu oldalán





Vegeta leves - gyors zöldségleves

Hozzávalói:
2-3 db sárgarépa és  petrezselyem gyökér
1-2 db burgonya
1-1 kisebb darab karalábé és zeller
2 evőkanál olaj
vegeta ízlés szerint
bors (őrölt)
petrezselyemzöld (elhagyható)

Elkészítése:
a zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk  és kevés olajon megdinszteljük. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a vegetát és ízlés szerint egy kis törött borsot. Ha felforrt, mehet bele egy kis petrezselyemzöld is. Mielőtt a zöldségek teljesen megpuhulnak, valamilyen leves tésztát teszünk bele és készre főzzük.
"Retró leves".




Grízes tészta

1,5 dl grízt (búzadarát) egy mokkáskanál sóval 2-3 evőkanál étolajon vagy diónyi zsíron szép zsemleszínűre pirítunk és felöntjük 2 dl lobogó forró vízzel. Vigyázzunk, mert a gőze megégethet illetve fröcsköl. Jól elkeverjük és lefedjük. A tűzről levesszük, hagyjuk dagadni, közben 1-2x átkeverjük.. Ez idő alatt a szokásos módon kifőzünk fél zacskó (25 dkg) széles metélt tésztát. Leszűrjük és összeforgatjuk a pirított grízzel. Házi baracklekvárral fogyasztjuk.



2020/04/01

Egyszerű meggyes piskóta

30 dkg margarint habosra keverek 25 dkg cukorral és 1 tasak vaníliás cukorral.
Hozzá adok 6 tojássárgáját, 2 dl tejet majd apránként 45 dkg lisztet, amibe előzőleg elvegyítettem 1 tasak sütőport . Végül óvatosan beleforgatom a kemény habbá vert 6 tojásfehérjét. A masszát sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntöm és bőven megszórom kimagozott meggyet. Előmelegített sütőben 180 fokon kb, 40 percig sütöm
Langyosra hűlve felszeletelem és porcukorral meghintve kínálom.


2020/03/29

Sajtos édesburgonya krémleves

Hozzávalók:
50 dkg édesburgonya (batáta)
2 evőkanál étolaj
1 kis fej vörös vagy lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
hús vagy zöldség alaplé (leves kockából) kb 1,5-2  l
2,5 dl tej
ízlés szerint só, bors, csipetnyi kurkuma, kevés oregánó, őrölt gyömbér
5+5 dkg reszelt sajt

A hagymát és az édesburgonyát  megtisztítom. A hagymát felkockázom, a kisebb darabokra aprított édesburgonyát a megfelelő mennyiségű alap lében puhára főzöm.
Egy serpenyőben kevés olajon megfonnyasztom a hagymát, a végén belnyomom a fokhagymát is.
A pirult hagymát és a fűszereket a megfőtt édesburgonyához keverem. Hozzáadom a tejet, 5 dkg reszelt sajtot és 5 percig együtt forralom. Lehúzom a tűzről és botmixerrel pürésítem. Tálalásnál kevés reszelt sajtot teszek a tetejére.




2020/03/11

Volt egyszer rég ... a Kőrösi ketchup

"Kőrösi ketchup
(NAGYKŐRÖSI KONZERVGYÁR RT.)
Véleményem szerint a legjobb ketchuppal van dolgunk. A világ legnagyobb márkáit lepipálva kedvező áron kínálja a NAGYKŐRÖSI KONZERVGYÁR RT. a csúcstermékét. Gyermekeim szinte ebben fürdenek. Külön elismerés, hogy nem tartalmaz tartósítószert. Kiváló termék !"
forrás


Pörkölt pacal

Ezt a bejegyzést az egyik FB csoportban.

Egy 85 éve írt cikket találtam a levéltárban, egy ma már nem ismert régi körösi szokásról a - kipacalozásról - gondoltam hátha valakit érdekel... a cím nem elírás.. 



2020/03/09

Kondorosi betyár raguleves

Hozzávalók:
10 dkg húsos szalonna
2 kisebb fej vöröshagyma
50 dkg kockázott pulykacomb filé
10 dkg füstölt kolbász
50 dkg zöldbab (konzerv is jó, de akkor azt csak a végén főzzük bele a levesbe)
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
egy darabka zeller
3 kisebb krumpli
fél citrom leve
1 kis pohár tejföl
1 dl félédes fehérbor
1 kávéskanál csemegepaprika (őrölt)
1 mokkáskanál tárkony

Elkészítése:
A vékony csíkokra vágott szalonnát megpirítjuk és a zsírján megfonnyasztjuk a felkockázott hagymát, majd a húst is hozzátéve fehéredésig pirítjuk. Meghintjük piros paprikával, felöntjük a borral és annyi vizet öntünk hozzá, amennyi bőven ellepi. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, a zöldbabot, a feldarabolt zöldségféléket és bele morzsoljuk a tárkonyt. Belefacsarjuk a fél citrom levét is. Mielőtt készre fől, egy merőkanálnyi levet kiveszünk a levesből és csomómentesre keverjük a tejföllel, majd visszaöntjük a levesbe és összeforraljuk. Ha az alapanyagokat bőven mérjük és jó sűrűre főzzük a levest, egytálételnek is megfelel.






2020/03/02

Yaska tökéletes piskótája

Hozzávalók:
6 tojás
6 tojás súlyú cukor
6 tojás súlyú liszt (1/3 félfogós + 2/3 sima) esetleg egy kevés sütőpor
6 kanál hideg víz

Tepsit vajjal kikenni, liszttel beszórni (ebbe a lisztbe is mehet egy csipetnyi sütőpor).
Tojásokat egyenként felütni, szétválasztani a sárgát, fehérjét.
Egy fém vagy üvegtálban a tojások sárgáját cukorral felverni (kézi habverővel!, nem robotgéppel).
Mikor már jól összekeveredett, lehet hozzáadni kanalanként! a hideg vizet (6 kanállal, de volt már hogy mama 12-vel tett bele, ugyanolyan jó lett úgy is). Minden kanál víz után nagyon jól kikevergetni. Most 8 kanál víz lett bele rakva.
A tojásfehérjét egy másik fém vagy üvegtálban kemény habbá verni (kézi habverővel!, nem robotgéppel). Fehérjét, sárgáját összekeverni, közben marékkal apránként beleadagolni a lisztet. Lazán kevergetni végig. A tésztát tepsibe önteni. Előmelegített sütőben 3-as fokozaton, felső rácson (mama régi gáztűzhelye) sütni általában 30-35 percig, de most 45 percig sült, lassan, és nagyon szép lett.
Tökéletes piskóta! Szép magas, levegős, rugalmas, sütőből kivéve, kihűlés után sem esik össze.
(Tóth mama instrukciói alapján Jóska készítette)
Érdekesség: a fehérje ugyanazzal a habverővel lett felverve, amivel előzőleg a cukros sárgája és mégis kemény lett, Tóth mama is mindig így csinálja és nála jobb piskótát senki nem süt (na jó, anyué is ugyanilyen finom volt)  :)
Műanyag tál és robotgép helyett fém vagy üvegtál és kézi habverő, mint régen, így hideg marad a tojás.





2020/02/27

Csokoládés palacsinta


A tésztából a szokásos módon palacsintát sütünk.

Töltelék:
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál vaj
3 dl tej
1 tojás
2 evőkanál cukor
1 evőkanál kakaópor

A csokoládét kockákra töröm. A cukrot összekeverem a kakaóporral, majd kikeverem a tojással, hozzáadom a tejet és állandóan kevergetve felforralom. Hozzáadom a vajat és a csokoládét, majd addig keverem, míg az egész szép simára összeolvad. A palacsintákat megkenem a krémmel, feltekerem, csoki és/vagy eper öntettel díszítem.








Hunyadi tekercs

Hozzávalók
8 szelet csirkemell (vagy sertéskaraj)
2 nagy csomag szeletelt bacon szalonna
3 csomag szeletelt trappista sajt (vagy 25 dkg reszelt sajt)
2 csomag szeletelt sonka
4 db csemege vagy kovászos uborka

Elkészítés
A hússzeleteket kiklopfoltam sóval, borssal fűszereztem.

Egy nagy darab alufóliát ketté hajtottam, akkora tálcára tettem, mint a tepsi.
Rárakosgattam a bacon szeleteket, hogy fedjék egymást. Erre raktam a hús szeleteket.
Következett a szeletelt sajt fele, arra a sonka, majd ismét egy réteg sajt. A szélére raktam az uborkákat és az alufólia segítségével jó szorosan feltekertem, a fólia két végét erősen összenyomkodtam. A befóliázott tekercset tepsibe raktam és előmelegített sütőben, közepesnél kicsit alacsonyabb hőfokon kb 40 percig sütöttem. Ekkor kibontottam a fóliát és még addig (kb 5 percig) sütöttem, amíg a bacon is megpirult. Langyosra hűlve szépen lehetett szeletelni. Frissen, petrezselymes burgonya/rizs és párolt zöldség körettel, de hidegen, vékonyra szelve is nagyon finom.
Uborka helyett tölthetjük ízlés szerint, illetve ami épp van: kolbásszal, főtt tojással, brokkolival, sárgarépával, gombával, májjal stb, persze akkor már nem Hunyadi tekercs :)






2020/02/26

Lilahagymás savanyú káposzta saláta

Hozzávalók:
0.5 kg savanyú káposzta
2 fej lilahagyma
3-4 evőkanál oliva olaj
ízlés szerint még babérlevél, szemes bors, köménymag

A káposztát, ha szükséges, a levétől kicsit kinyomkodjuk, késsel össze is vághatjuk, ha vannak benne hosszabb szálak vagy nagyobb darabok. A lilahagymát vékonyan felkarikázzuk, összeforgatjuk a savanyú káposztával a fűszerekkel és az olajjal. Reggelire, vacsorára szalonnához, felvágottakhoz, de húsételek mellé akár önálló köretnek is kiváló ez a finom és egészséges saláta.




Sajtkrémleves

Hozzávalók:
20 dkg sajt ízlés szerint ( pl maradék száraz sajtok nagyon jók ehhez a leveshez)
1 evőkanál liszt
1 csipet szerecsendió
1 liter hús vagy zöldségleves alaplé (vagy két leveskocka 1 liter vízben felfőzve)
1 kisebb burgonya
2 dl főzőtejszín
őrölt fehér bors
5 dkg vaj

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítom, megmosom. A sajtokat lereszelem.
Egy kisebb fazékban felolvasztom a vajat, világos zsemleszínűre pirítom benne a lisztet. Felöntöm az alaplével, beleaprítom a burgonyát, fűszerezem (só, bors, szerecsendió) és puhára főzöm. Belerakom a sajtokat és ha elolvadtak, botmixerrel simára dolgozom. Hozzáöntöm a tejszínt, összeforralom, szükség szerint még utána ízesítem. Forrón, reszelt sajttal vagy fokhagymás, pirított kenyérkockákkal tálalom.





2020/02/21

Piszke télire - palackos egres



Csokis-narancsos muffin

Hozzávalók
10 dkg apróra tört csokoládé (pl maradék mikulás, nyúl figura)
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
15 deka cukor
2 egész tojás
15 deka liszt
fél teáskanálnyi sütőpor
10 dkg narancs lekvár
3 evőkanál narancslé

A fenti hozzávalókat egy nagy tálban összekeverem és a tésztával 3/4 részig töltöm a muffin formákat. Előmelegített sütőben, közepesen közepes hőfokon tűpróbáig sütöm.



2020/02/19

Kókusztekercs - kókuszos keksz tekercs

Hozzávalók, 2 rúdhoz:
a tésztához:
fél kg darált keksz
25 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
2,5 dl tej (ha szükséges, kicsit több)
2 evőkanál kakaópor
1 dl fekete kávé
1-2 evőkanál sárgabarack lekvár
1 teáskanál rum vagy rumaroma

a töltelékhez:
25 dkg porcukor
1 Ráma margarin (25 dkg)
1 tasak vaníliás cukor
2 tasak 10 dkg-os kókuszreszelék
+ kókusz a szóráshoz

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrom, majd egy nagy darab folpack fólián (amit megszórtam kókuszreszelékkel) téglalap alakúra kinyújtom. A margarint habosra keverem a cukrokkal, majd belekeverem a kókuszreszeléket (az összegyúrt tésztát és a kikevert krémet is ketté veszem, mert a fenti alapanyagokból 2 tekercs lesz). Rákenem a tésztára, és a fólia segítségével feltekerem. Pár órára fagyasztóba teszem, hogy szeletelhető legyen. Lefóliázva a fagyasztóban nagyon sokáig eláll, abból kivéve 10 perc múlva könnyen szeletelhető.






2020/02/18

Görög gyümölcsleves

Hozzávalók:
5 dl narancslé
1 nagy doboz mediterrán vegyes gyümölcsbefőtt (40dkg)
1 narancs (ha nincs, jó pár szem őszibarack befőtt is)
2 dl főzőtejszín
1 tasak vaníliás pudingpor
1 tasak vaníliás cukor
cukor ízlés szerint
őrölt fahéj
szerecsendió

A konzervet leszűrjük, a gyümölcsöt félretesszük. A leszűrt léből egy keveset kiveszünk és csomómentesre keverjük benne a pudingport. Hozzáöntjük a többi gyümölcslét, a narancslét és a tejszínt. Belerakjuk a leszűrt gyümölcsöket, a felkockázott narancsot, ízlés szerint fűszerezzük és állandóan kevergetve felforraljuk. Hidegen fogyasztjuk.




Barackos-maracujás sajtkrém torta

A (glutén- és tejmentes) piskóta hozzávalói:
6 tojásfehérje
4 evőkanál cukor
5 evőkanál rizsliszt
1 evőkanál étkezési keményítő
1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 késhegynyi sütőpor

A lisztben elvegyítem a sütőport, kakaóport és a keményítőt. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verem, majd folyamatos keverés mellet beledolgozom a lisztes keveréket. A tésztát sütőpapírral bélelt nagyobb méretű tortaformába öntöm és 170 fokos, előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm (kb 25 perc).  Kihűlés után lapjára ketté vágom. (ötlet innen)

Barackos sajtkrém hozzávalói:
1 doboz (50 dkg) barackos-maracujás desszert sajtkrém (Aldiból)
6 szem őszibarack befőtt
1 kis doboz Hulala laktózmentes tejszínhab
1 csapott evőkanál porcukor
1 tasak Express Zselatin Fix

4 szem barackot apró kockákra vágok, 2-t pedig felcsíkozok 12 darabba.
A Hulala-t kemény habbá verem a porcukorral. A sajtkrémet kikeverem a Zselatin Fix-szel. A kettőt jól összekeverem. Az egyik piskótalapot tálcára teszem, a ketté vett krém felét rákenem, kirakom a barack darabkákkal (kicsit belenyomkodom a krémbe), ráteszem a másik piskótát, megkenem a maradék krémmel (egy kevéssel lekenem körben is a tortát) és a barack csíkokkal (illetve még ízlés szerint) díszítem.




2020/02/10

Gyümölcsös tejszínhabos túrókrém

25 dkg túrót alaposan áttörök, majd kikavarok ízlés szerinti mennyiségű cukorral és vaníliás cukorral.
A feldarabolt gyümölcsöt (pl 20 dkg barack) alaposan lecsöpögtetve  belekavarom.
Egy kis doboz habtejszínt (én HuLaLa-t, vagy egyéb laktózmenteset használok) kemény habbá verek egy tasak expressz zselatin fix-el. A kemény habot összevegyítem a kikavart gyümölcsös túróval.
Bármilyen torta, sütemény töltéséhez, vagy pohárkrém készítéséhez kiváló.
Gyümölcs helyett  egy csomag, előzőleg beáztatott a mazsola is jó.




2020/02/07

Virslis kínaikel leves

Hozzávalók: egy kisebb fej kínai kel, 2 db sárgarépa, 1 nagyobb gyökérzöldség, kb fél kg krumpli,
2 pár virsli, olaj, hagyma, fokhagyma, törött paprika, só, bors, őrölt kömény, fűszerek ízlés szerint, tejföl

Egy kevés olajon üvegesre párolok egy kisebb fej nagyon apróra vágott vöröshagymát, hozzá adok 1-2 gerezd áttört fokhagymát, őrölt köményt, sót, őrölt borsot és egy teáskanál törött paprikát. Gyorsan elkeverem, felengedem vízzel. Karikára vágott sárgarépát, petrezselymet rakok bele, felforralom,  beleteszem a kockára vágott krumplit, mikor újra forr, akkor adom hozzá a csíkokra vágott kínai kelt. Utána fűszerezem (vegeta, majoranna , petrezselyemzöld stb). Mikor majdnem megfőttek a zöldségek, belekarikázom a virslit és egy kis pohár tejföllel behabarom és összeforralom.



2020/02/05

Sütőtök krémleves

Hozzávalók:
60 dkg tisztított és kockára vágott sütőtök
1 jó nagy (kb 20 dkg) burgonya szintén kockára vágva
1 kisebb fej vöröshagyma
oliva olaj
1/2 húsleveskocka
ízlés szerint cukor, só, őrölt fehérbors, szerecsendió
1 kis doboz főzőtejszín

Egy fazékban az olajon kevés cukorral megdinsztelem a tököt és az apróra vágott hagymát. Hozzáadom a krumplit, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Beleteszem a húsleves kockát, adok hozzá még ízlés szerint cukrot, őrölt fehérborsot, csipetnyi reszelt szerecsendiót és az egészet puhára főzöm. Leveszem a tűzről, botmixerrel pürésítem, majd hozzáadom a tejszínt, szükség szerint utána ízesítem és összeforralom. Levesgyönggyel tálalom, de finom hozzá a reszelt füstöltsajt, pirított kalács, bacon chips, pirított tökmag stb.




Kókuszos kocka vizes piskótából

Hozzávalók
a tésztához
4 db tojás
6 evőkanál hideg víz
10 evőkanál finomliszt
fél tasak sütőpor
10 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor
2 csapott evőkanál porcukor

A mázhoz
15 dkg cukrozatlan kakaópor
12 dkg cukor
3 dl forró víz
25 dkg margarin
20 dkg kókuszreszelék

Elkészítés
Vizes piskótát sütünk: először szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét a hideg vízzel és a porcukorral habosra verjük. Kanalanként hozzáadjuk a kristálycukrot, közben folyamatosan keverjük. Ha kifehéredett, akkor egyenkét hozzádolgozzuk a tojások sárgáját. Utoljára belekeverjük a sütőporral átszitált lisztet.
Sütőpapírral kibélelt  nagyméretű tepsibe öntjük a masszát és előmelegített sütőben, 170 fokon  megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!
Amíg sül a piskóta, elkészítjük hozzá a mázat: a kakaót, a cukrot és a forró vizet összekeverjük, beledaraboljuk a margarint és lassú tűzön addig melegítjük, míg teljesen el nem olvad benne.
Egy kistálkába kiöntjük a kókuszreszeléket.
A kihűlt piskótát felkockázzuk és villára szúrva minden oldalát beleforgatjuk a csokimázba, utána pedig a kókuszba.



Kukoricás, babos, lencsés csicseriborsó saláta

Hozzávalók
2 bögre csicseriborsó (főtt vagy konzerv)
2 bögre kukorica (főtt vagy konzerv)
1 bögre fehérbab (főtt vagy konzerv)
1 bögre lencse (főtt vagy konzerv)
3-4 gerezd apróra reszelt/szétnyomott fokhagyma
1 fej apróra vágott édes fehér (hamburger) hagyma
4 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál citromlé
só, őrölt bors ízlés szerint
petrezselyemzöld a díszítéshez (elhagyható)

A hozzávalókat egy nagyobb salátás tálban összekeverem és hűtőben min. 1-2 órát állni hagyom fogyasztás előtt.




2020/02/04

Majonézes zellersaláta

Hozzávalók:
2 nagyobb szárzeller
1 nagy alma
10 dkg sajt (trappista, ementáli esetleg feta, ízlés szerint)
1 kis pohár tejföl
3 evőkanál majonéz
ízlés szerint mustár, só, bors

A tejfölbe keverjük a majonézt és mustárral, sóval, borssal ízesítjük.
A zellert, az almát és a sajtot felcsíkozzuk/felkockázzuk és összekeverjük a szósszal.
Sültek mellé finom köret vagy pl vacsorára magában is kiváló.


Meggyes kevert

Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
1 tasak sütőpor
25 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
3 tojás
3 dl tej
3/4 dl (75 ml) olaj
fél citrom reszelt héja
csipetnyi só
30-40 dkg magozott meggy (barack, eper, málna, ami éppen van)

A tojásokat a cukrokkal és a citromhéjjal fehéredésig keverjük, hozzáöntjük az olajat és a tejet, ezzel is kikeverjük. Végül a sütőporral és pici sóval vegyített lisztet fakanállal csomómentesre keverjük benne. Kivajazott, liszttel megszórt tepsibe öntjük a masszát, tetejére szórjuk a meggyet és 180 fokos sütőben megsütjük (tűpróba). Langyosra hűlve szeleteljük és porcukorral megszórva kínáljuk.


Tápióka pudingos gyümölcsös joghurtos süti

Hozzávalók:
2 pohár joghurt
3 pohár liszt
1 tasak sütőpor
1 pohár olaj
2 pohár cukor
1 tasak vaníliás cukor
5 tojás
csipetnyi só
1 kisebb narancs vagy citrom leve és reszelt héja
45-50 dkg gyümölcs

A tojásokat a cukrokkal és a narancs levével, héjával habosra keverem. Beleöntöm a joghurtot és az olajat, tovább keverem, végül bele forgatom a sütőporral és csipetnyi sóval elkevert lisztet. Még egy kicsit keverem, majd a masszát nagyobb méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. Tetejét megszórom (szükség szerint összeaprított) gyümölccsel (fagyasztott piros bogyósat használtam). Előmelegített sütőben, 170-180 fokon tűpróbáig sütöm. Szeletelés után porcukorral meghintve kínálom (a fele adagra most málnás tápiókás pudingot tettem).