"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2020/03/02

Yaska tökéletes piskótája

Hozzávalók:
6 tojás
6 tojás súlyú cukor
6 tojás súlyú liszt (1/3 félfogós + 2/3 sima) esetleg egy kevés sütőpor
6 kanál hideg víz

Tepsit vajjal kikenni, liszttel beszórni (ebbe a lisztbe is mehet egy csipetnyi sütőpor).
Tojásokat egyenként felütni, szétválasztani a sárgát, fehérjét.
Egy fém vagy üvegtálban a tojások sárgáját cukorral felverni (kézi habverővel!, nem robotgéppel).
Mikor már jól összekeveredett, lehet hozzáadni kanalanként! a hideg vizet (6 kanállal, de volt már hogy mama 12-vel tett bele, ugyanolyan jó lett úgy is). Minden kanál víz után nagyon jól kikevergetni. Most 8 kanál víz lett bele rakva.
A tojásfehérjét egy másik fém vagy üvegtálban kemény habbá verni (kézi habverővel!, nem robotgéppel). Fehérjét, sárgáját összekeverni, közben marékkal apránként beleadagolni a lisztet. Lazán kevergetni végig. A tésztát tepsibe önteni. Előmelegített sütőben 3-as fokozaton, felső rácson (mama régi gáztűzhelye) sütni általában 30-35 percig, de most 45 percig sült, lassan, és nagyon szép lett.
Tökéletes piskóta! Szép magas, levegős, rugalmas, sütőből kivéve, kihűlés után sem esik össze.
(Tóth mama instrukciói alapján Jóska készítette)
Érdekesség: a fehérje ugyanazzal a habverővel lett felverve, amivel előzőleg a cukros sárgája és mégis kemény lett, Tóth mama is mindig így csinálja és nála jobb piskótát senki nem süt (na jó, anyué is ugyanilyen finom volt)  :)
Műanyag tál és robotgép helyett fém vagy üvegtál és kézi habverő, mint régen, így hideg marad a tojás.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése