Hozzávalók:
20 dkg liszt (használhatunk eleve tökagos lisztet is)
1 tasak sütőpor
2 db tojás
10 dkg Liga margarin
2,5 dl tej
1 csomag tisztított tökmagbél
1 kávéskanál só
1 mokkáskanál őrölt fehérbors
10 dkg reszelt trappista sajt,
a muffinforma kikenéséhez margarin
1-1 teáskanálnyi len és szezámmag (opcionális)
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük sóval, borssal, sütőporral, reszelt sajttal és a magvakkal.
A tojást felverjük az olvasztott margarinnal és a tejjel. Összedolgozzuk a lisztes keverékkel.
A muffinsütőt kibéleljük kapszlikkal vagy kikenjük margarinnal. A mélyedéseket háromnegyedig töltjük a tökmagos masszával. Előmelegített sütőben, közepesnél kicsit nagyobb lángon kb. 20-25 percig sütjük. A formából csak kb. 10 prc hűlés után vesszük ki.
2016/02/03
2016/01/30
Sonkás-sajtos zöldségfelfújt
Hozzávalók:
25 dkg sonka
2 csomag fagyasztott zöldségkeverék (brokkoli, répa, borsó, karfiol)
2 kis pohár tejföl
3 tojás
vaj vagy olaj
só, bors, fokhagyma
sajt
A sonkát felcsíkozzuk és egy kevés vajon megpirítjuk. A zöldségeket félpuhára pároljuk.
A tojásokat a tejföllel és a fűszerekkel habosra kavarjuk. Egy tűzálló tál alját kikenjük a sonka zsírjával és teszünk is bele egy kevés sonkát. A többit hozzákeverjük a zöldséghez. Az egészet a tálba rakjuk. Leöntjük a tojásos tejföllel. A tetejét bőven megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokos sütőben kb fél óráig, illetve addig sütjük, amíg a sajt pirosra nem sül.
Zabpelyhes-túrós - a "Gyúrós süti"
Régi "reform" receptem új néven :)
Hozzávalók:
1 kis csomag (25 dkg) túró
10 dkg zabpehely
1 tasak vaníliás pudingpor
fél tasak sütőpor
3 db tojás
3 evőkanál kristály cukor
1 pohár natur joghurt
fél narancs reszelt héja
1-2 kanál sárgabaracklekvár
ízlés szerint gyümölcs, csoki, kókuszreszelék stb
Először habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd a többi hozzávalóval.
Dúsíthatjuk apróra vagdalt aszalt gyümölccsel, csokival, kókusz reszelékkel, kinek mi ízlik.
Egy 20x30 cm-es kikent, lisztezett (sütőpapírral bélelt még jobb) tepsibe beleöntjük a masszát.
Előmelegített sütőben, gáz 5-ös fokozatán kb 25-30 percig sütjük. Tűpróba !
A tetejére szórhatunk porcukrot, kenhetünk csokimázat vagy simán csak valamilyen lekvárt.
Ez a régen még "reform" recept ma azért "gyúrós", mert a zabpehely és a túró a testépítőknek (illetve azoknak, akik rendszeresen edzenek) un. "jó" szénhidrát és "jó" fehérje forrás.
Hawaii tészta
Egy kis pohár tejfölt, 2 evőkanál lisztet és az ananász levét simára keverjük és a gyümölcsös sonkára öntjük. Kevergetve átforraljuk. Bármilyen köret tészta jó hozzá. Semmilyen fűszer, még só sem kell bele. A sonkától és az ananásztól pont annyira sós és édes, amennyire szükséges. Gyors, egyszerű és nagyon finom.
Meggyes-mákos pudingos kiflifelfújt (kiflikoch)
10 db tejes kiflit kb fél cm-es karikákra darabolunk.
1 liter tejhez adunk 2 dl vizet, 4 db tojás sárgáját , 4 evőkanál cukrot, 1 csomag vanlliás pudingport és 1 csomag vaníliás cukrot. Jó habosra kikeverjük. Ezután majdnem forrásig melegitjük a keveréket, vigyázva, nehogy lesűljön, kifusson, vagy összecsomósodjon. A tojásfehérjéket felverjük egy kávéskanál citromlével és ízlés szerint 2-3 evőkanál cukorral. Merőkanalanként hozzáadjuk a meleg tejes mártást (nem a habot kanalazzuk a mártásba, mert az forró és összekapja, csomós lesz) és közben simára keverjük.
Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, belerakosgatjuk a kiflikarikák felét. Rámerjük a mártás felét. Mikor ezt egy picit beszívták a kiflik, megszórjuk cukorral elkevert darált mákkal, arra jön egy jó bő fél üvegnyi magozott rumos meggybefőtt. Szépen rárakosgatjuk a kiflikarikák másik felét és lelocsoljuk a maradék mártással. Előmelegített sütőben, közepesnél kicsit magasabb hőfokon aranysárgára sütjük.
Sűlés közben igencsak megnő, ezért magasabb oldalú sütőformában készítsük. Hűlés közben viszont összeesik, ettől nem kell megilyedni. Langyosan a legfinomabb, de kihűlve szebben szeletelhető.
2016/01/13
Sajtos-zöldséges-bacon-ös csirkemell őzgerincben
Hozzávalók 2 őzgerinc formához:
2 csirkemell filé
2 csomag szeletelt bacon
6 tojás
1 csomag mirelit franciasaláta
20 dkg reszelt sajt (fele füstölt is lehet)
1 közepes fej vöröshagyma
pár gerezd fokhagyma
1 cs. petrezselyem
liszt
tejföl
só, bors, majoranna, egyébb fűszer ízlés szerint
Elkészítés:
A zöldséget nem túl puhára előfőzzük, A felkockázott vöröshagymát egy kevés olajon megdinszteljük.
A csíkokra vágott csirkemellet egy nagyobb tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy kis majorannát, ízlés szerinti fűszereket, belenyomunk 3-4 gerezd fokhagymát és a felaprított petrezselyemzöldet is rászorjuk. Hozzátesszük a hagymát, az előfőzött zöldségeket, a reszelt sajt felét.
A tojásokat picit megsózzuk, kevés liszttel felverjük és ráöntjük a húsos-zöldséges keverékre és lazán, de alaposan összeforgatjuk az egészet.
2 őzgerinc formát kibélelünk baconnal, úgy, hogy a szalonna szeletek fedjék egymást és túl lógjanak a forma szélén (két formát tegyük előtte egy tepsibe). Belöntjük a masszát, és ráhajtjuk a szalonna szeletek végeit. Megkenjük tejföllel, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és közepes lángon (gáz 5-ös fokozat) pirosra sütjük.
Szeletelés előtt hűtsük ki egy kicsit.
Nem csak frissen, de hidegen szeletelve, valamilyen salátával isnagyon finom.
2 csirkemell filé
2 csomag szeletelt bacon
6 tojás
1 csomag mirelit franciasaláta
20 dkg reszelt sajt (fele füstölt is lehet)
1 közepes fej vöröshagyma
pár gerezd fokhagyma
1 cs. petrezselyem
liszt
tejföl
só, bors, majoranna, egyébb fűszer ízlés szerint
Elkészítés:
A zöldséget nem túl puhára előfőzzük, A felkockázott vöröshagymát egy kevés olajon megdinszteljük.
A csíkokra vágott csirkemellet egy nagyobb tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy kis majorannát, ízlés szerinti fűszereket, belenyomunk 3-4 gerezd fokhagymát és a felaprított petrezselyemzöldet is rászorjuk. Hozzátesszük a hagymát, az előfőzött zöldségeket, a reszelt sajt felét.
A tojásokat picit megsózzuk, kevés liszttel felverjük és ráöntjük a húsos-zöldséges keverékre és lazán, de alaposan összeforgatjuk az egészet.
2 őzgerinc formát kibélelünk baconnal, úgy, hogy a szalonna szeletek fedjék egymást és túl lógjanak a forma szélén (két formát tegyük előtte egy tepsibe). Belöntjük a masszát, és ráhajtjuk a szalonna szeletek végeit. Megkenjük tejföllel, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és közepes lángon (gáz 5-ös fokozat) pirosra sütjük.
Szeletelés előtt hűtsük ki egy kicsit.
Nem csak frissen, de hidegen szeletelve, valamilyen salátával isnagyon finom.
2016/01/05
Brigi puha sajtosrúdja
Hozzávalók
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
3 dkg élesztő
0,5 dl tej
pici cukor
só ízlés szerint (kb. 1 evőkanál)
1 tojás
1 kis pohár tejföl
20 dkg trappista sajt reszelve
A kenéshez: 1 db tojás
A tetejére: reszelt sajt ízlés szerint
Elkészítés:
Az elésztőt felfuttatjuk a tejjel és a cukorral, majd a hozzávalókból tésztát gyúrunk, hűtőben pihentetjük kb. 40 percig. Vékonyra nyújtjuk, tojással megkenjük, és derelyevágóval felvágjuk. Kevés reszelt sajttal megszórjuk, és 180 fokon kb. 20-25 perc alatt szép aranysárgára megsütjük.
Figyeljünk a sütésnél, mert hamar megsülnek. Harmadnapra sem keményedik meg.
Brigi e szerint a recept szerint készítette. Finom puha lett. :)
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
3 dkg élesztő
0,5 dl tej
pici cukor
só ízlés szerint (kb. 1 evőkanál)
1 tojás
1 kis pohár tejföl
20 dkg trappista sajt reszelve
A kenéshez: 1 db tojás
A tetejére: reszelt sajt ízlés szerint
Elkészítés:
Az elésztőt felfuttatjuk a tejjel és a cukorral, majd a hozzávalókból tésztát gyúrunk, hűtőben pihentetjük kb. 40 percig. Vékonyra nyújtjuk, tojással megkenjük, és derelyevágóval felvágjuk. Kevés reszelt sajttal megszórjuk, és 180 fokon kb. 20-25 perc alatt szép aranysárgára megsütjük.
Figyeljünk a sütésnél, mert hamar megsülnek. Harmadnapra sem keményedik meg.
Brigi e szerint a recept szerint készítette. Finom puha lett. :)
Narancsos túrós szelet
Az alaprecept a régi, jó bevált Talpatlan túrós. de hozzáadtam még egy narancsnak a reszelt héját és a kinyomott levét, valamint 3 helyett 4 tojással készítettem, ezeknek a fehérjét kemény habbá verve kevertem a masszába. Nagyon finom lett ! :)
2016/01/02
2015/11/20
Kolbászos - olivabogyós penne
1 csomag (fél kg) penne tésztát kifőzünk.
1 szál lángolt vagy száraz kolbászt felkarikázunk és 15 dkg felkockázott sonkával 2-3 evőkanál oliva olajon megpirítunk. 2 gerezd fokhagymát belenyomunk, megszórjuk 1 mokkáskanál olasz fűszerkeverékkel (vagy organóval, bazsalikommal). Ízlés szerint teszünk bele sót, borsot, chili paprikát és 1 evőkanál cukrot. Ráöntünk egy doboz hámozott (darabolt) paradicsom konzervet és kb negyed óráig főzzük. Ekkor beleteszünk fél-fél maroknyi feldarabolt, zöld és fekete konzerv olivabogyót, majd egy fél pohár tejfölt lassan hozzákeverve összeforraljuk. A kifőtt pennét összekeverjük a kolbászos, olivabogyós szósszal.
Reszelt sajttal tálaljuk.
1 szál lángolt vagy száraz kolbászt felkarikázunk és 15 dkg felkockázott sonkával 2-3 evőkanál oliva olajon megpirítunk. 2 gerezd fokhagymát belenyomunk, megszórjuk 1 mokkáskanál olasz fűszerkeverékkel (vagy organóval, bazsalikommal). Ízlés szerint teszünk bele sót, borsot, chili paprikát és 1 evőkanál cukrot. Ráöntünk egy doboz hámozott (darabolt) paradicsom konzervet és kb negyed óráig főzzük. Ekkor beleteszünk fél-fél maroknyi feldarabolt, zöld és fekete konzerv olivabogyót, majd egy fél pohár tejfölt lassan hozzákeverve összeforraljuk. A kifőtt pennét összekeverjük a kolbászos, olivabogyós szósszal.
Reszelt sajttal tálaljuk.
2015/11/05
Citromos goffri
Fél kiló lisztben jól elkeverünk egy késhegynyi sót, fél csomag sütőport és kevés reszelt citromhéjat.
5 tojássárgáját kikeverünk 10 dkg cukorral, 2 csomag vaníliás cukorral, 10 dkg olvasztott margarinnal, 1 citrom kinyomott levével és fél liter tejjel. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
A sütóporos lisztet simára dolgozzuk a tejes keverékkel, végül beleforgatjuk a tojáshabot is.
Sütjük, lekvárral, pudinggal, tejszínhabbal fogyasztjuk.
5 tojássárgáját kikeverünk 10 dkg cukorral, 2 csomag vaníliás cukorral, 10 dkg olvasztott margarinnal, 1 citrom kinyomott levével és fél liter tejjel. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
A sütóporos lisztet simára dolgozzuk a tejes keverékkel, végül beleforgatjuk a tojáshabot is.
Sütjük, lekvárral, pudinggal, tejszínhabbal fogyasztjuk.
Párolt lilahagymás padlizsánkrém
Hozzávalók:2 nagyobb padlizsán
2 nagy fej fej lilahagyma (a padlizsán jó sok hagymát elbír)
4 gerezd fokhagyma
olaj
2-3 nagy evőkanál majonéz
ízlés szerint só, bors
A két fej hagymát apróra vágom, serpenyőben, kevés olajon üvegesre párolom, majd kiszedem egy mélyebb tálba. A visszamaradt olajon a meghámozott, felaprított padlizsánt is megpirítom/dinsztelem, közben sózom.
Összekeverem a tálban lévő párolt hagymával, a belenyomott fokhagyma gerezdekkel, pár kanál majonézzel és jól kikavarom, közben ízlés szerint adok hozzá sót és borsot. A padlizsánkrém lelke a sok kavarás, szánjunk rá időt, közben adjunk hozzá még egy kis olajat, ettől szépen kifehéredik.
Természetesen készíthetjük sütőben sütött, lehéjazott, kis fa bárddal összevágott padlizsánból is.
2 nagy fej fej lilahagyma (a padlizsán jó sok hagymát elbír)
4 gerezd fokhagyma
olaj
2-3 nagy evőkanál majonéz
ízlés szerint só, bors
A két fej hagymát apróra vágom, serpenyőben, kevés olajon üvegesre párolom, majd kiszedem egy mélyebb tálba. A visszamaradt olajon a meghámozott, felaprított padlizsánt is megpirítom/dinsztelem, közben sózom.
Összekeverem a tálban lévő párolt hagymával, a belenyomott fokhagyma gerezdekkel, pár kanál majonézzel és jól kikavarom, közben ízlés szerint adok hozzá sót és borsot. A padlizsánkrém lelke a sok kavarás, szánjunk rá időt, közben adjunk hozzá még egy kis olajat, ettől szépen kifehéredik.
Természetesen készíthetjük sütőben sütött, lehéjazott, kis fa bárddal összevágott padlizsánból is.
2015/10/21
Julie & Julia - Két nő, egy recept
Nem recept, de ... :)
Julie & Julia - Két nő, egy recept
(Julie & Julia, 2009)
A film Julie Powell Julie & Julia – Kalandjaim a konyhában és Julia Child Az életem Franciaországban című önéletrajzi regények alapján készült, párhuzamot vonva e két nem mindennapi hősnő élete között, akik azonban sohasem találkoztak.
A történet egy nagy szerelem körül forog: a főzés szeretete körül és hogy mit jelent ez férjük, családjuk, barátaik számára.
...
A film főhőse, Julia Child zseniális szakács volt. Sokszor ügyetlen, nagyon esendő,
nagyon emberi, de zseniális. Ráadásul nő egy ízig-vérig férfi világban, a mesterszakácsok világában. Azt a szakácskönyvét, amelyből egész Amerika tanult meg normális ételeket főzni, és amelynek 58 (!) változatlan kiadása jelent meg, csak a harmadik nekifutásra fogadta el egy
kiadó. Senki sem hitt abban, hogy egy ilyen vaskos kötet, ilyen nehezen elkészíthető ételekkel siker lehet. Senki – kivéve Juliát.
A film másik főszereplője Julie, egy fiatal nő, aki a fejébe veszi, hogy blogot indít, és 365 nap alatt megfőzi Julia Child szakácskönyvének összes ételét: több mint ötszáz remeket. Az év során ezerszer tűnik teljesíthetetlennek a kitűzött cél. Julie megbukik mint szakács és mint
írónő is. Sokszor. Elhagyja a férje. De talpra áll. Folytatja. Folytatja és befejezi. Visszaszerzi a férjét, és teljesíti gyermekkori álmát, hogy íróno lesz. Jó íróno.
Két nő, két különböző korban, ugyanazzal a szenvedéllyel talál önmagára a fenséges ízek, finom illatok és a francia konyha varázsán keresztül. Mert vajból sosem elég!
Szereplők: Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina, Linda Emond, Helen Carey...
A film ITT online nézhető
esetleg ITT vagy ITT letölthető/online nézhető, ha beírod a kódot ( 13571 )
esetleg ITT vagy ITT letölthető/online nézhető, ha beírod a kódot ( 13571 )
2015/10/16
Kavart citromos túrós - az Orosz óvodás túrós :) citromosan
Ismert még öntött túrós, talpatlan túrós néven is.
1 kg túrót alaposan áttörünk 20 dkg cukorral és 2 tasak vaníliás cukorral. Hozzákeverünk 4 tojást, 1 kis pohár tejfölt vagy egy tejfölös pohárnyi tejet, 1 mokkáskanál sót, 10 dkg olvasztott vajat, 1 citrom reszelt héját és fél citrom levét, valamint 20 dkg búzadarát. Az egészet jól kikeverjük és minimum fél órát állni hagyjuk. Addig a dara jól megdagad. Utána sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, 180 fokon aranyszínűre sütjük. Ez kb 3/4 óra (sütőfüggő). Ha a beleszúrt késhegyre már nem tapad tészta, készen van. Ne süssük túl, mert száraz lesz. Melegen, hidegen, magában, porcukorral vagy lekvárral is nagyon finom. Lehet fél adagot is sütni (az eredei orosz "óvodás" recept szerint), de az elég kis adag. A citromhéj-lé, vaníliás cukor, esetleg mazsola opcionális, az eredeti változatban nem szerepel.
1 kg túrót alaposan áttörünk 20 dkg cukorral és 2 tasak vaníliás cukorral. Hozzákeverünk 4 tojást, 1 kis pohár tejfölt vagy egy tejfölös pohárnyi tejet, 1 mokkáskanál sót, 10 dkg olvasztott vajat, 1 citrom reszelt héját és fél citrom levét, valamint 20 dkg búzadarát. Az egészet jól kikeverjük és minimum fél órát állni hagyjuk. Addig a dara jól megdagad. Utána sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, 180 fokon aranyszínűre sütjük. Ez kb 3/4 óra (sütőfüggő). Ha a beleszúrt késhegyre már nem tapad tészta, készen van. Ne süssük túl, mert száraz lesz. Melegen, hidegen, magában, porcukorral vagy lekvárral is nagyon finom. Lehet fél adagot is sütni (az eredei orosz "óvodás" recept szerint), de az elég kis adag. A citromhéj-lé, vaníliás cukor, esetleg mazsola opcionális, az eredeti változatban nem szerepel.
Paraszt tokány
3 személyre:
Két nagy szelet kenyeret ujjnyi darabkákra felcsíkozunk (a héját vágjuk le).
Egy jó nagy serpenyőben, kevés olajon átpirítjuk a kenyérdarabkákat, kiszedjük és félre tesszük.
4 tojást felverünk, teszünk bele vegetát és egy kevés összeaprított (szárított) metélőhagymát. Tojáslepényt sütünk belőle. Ha kicsit meghűlt, felcsíkozzuk és ezt is félre tesszük.
10 dkg szalonnát és 15 dkg sonkát vékony csíkokra vágunk. A nagy serpenyőben kicsit kiolvasztjuk a szalonnát, hozzá adjuk a sonkát és két fej hagymát, amit félbe vágva vékonyra feldaraboltunk. Megsózzuk, összesütjük, közben öntünk alá egy kevés fehér bort is (kb. fél decinyit). Mikor ízlésünk szerint megpirult a szalonna, sonka, hagyma, hozzátesszük a felcsíkozott tojáslepényt, végül a kenyér csíkokkal is összeforgatjuk at egészet. Friss paprikával, paradicsommal és sajttal (vagy bármilyen salátával) tálaljuk. Tetejére tegyünk pár kanál tejfölt is.
Nagyon ízletes, kiadós, nem fogyókúrás ! egytálétel. Reggelire, ebédre, vagy vacsorára is kiváló.
Az eredeti receptet Gasztropajti blogjában találtam. Köszönet érte :)
Két nagy szelet kenyeret ujjnyi darabkákra felcsíkozunk (a héját vágjuk le).
Egy jó nagy serpenyőben, kevés olajon átpirítjuk a kenyérdarabkákat, kiszedjük és félre tesszük.
4 tojást felverünk, teszünk bele vegetát és egy kevés összeaprított (szárított) metélőhagymát. Tojáslepényt sütünk belőle. Ha kicsit meghűlt, felcsíkozzuk és ezt is félre tesszük.
10 dkg szalonnát és 15 dkg sonkát vékony csíkokra vágunk. A nagy serpenyőben kicsit kiolvasztjuk a szalonnát, hozzá adjuk a sonkát és két fej hagymát, amit félbe vágva vékonyra feldaraboltunk. Megsózzuk, összesütjük, közben öntünk alá egy kevés fehér bort is (kb. fél decinyit). Mikor ízlésünk szerint megpirult a szalonna, sonka, hagyma, hozzátesszük a felcsíkozott tojáslepényt, végül a kenyér csíkokkal is összeforgatjuk at egészet. Friss paprikával, paradicsommal és sajttal (vagy bármilyen salátával) tálaljuk. Tetejére tegyünk pár kanál tejfölt is.
Nagyon ízletes, kiadós, nem fogyókúrás ! egytálétel. Reggelire, ebédre, vagy vacsorára is kiváló.
Az eredeti receptet Gasztropajti blogjában találtam. Köszönet érte :)
2015/10/15
Kelt szőlős pite
Tóth mama receptje:
1 dl tejben elkeverünk egy kávéskanál cukrot, majd felfuttatunk benne 1/3 kocka élesztőt.
Jó bő fél liter tejet meglangyosítunk, feloldunk benne másfél evőkanál cukrot és egy szűk csapott teáskanál sót. Egy csomag (10 dkg) vajat, vagy 1/3 csomag Rámát megolvasztunk. 2 tojást kicsit felverünk.
Fél kiló (langyos helyen tartott) lisztet (fele sima, fele félfogós) tálba szitálunk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáöntjük a tejet (először csak egy részét), a tojásokat és kevergetés közben az olvasztott vajat. Tejet annyit adjunk hozzá, hogy a fánk tésztánál kicsit lágyabb legyen. Ha túl híg a tésztánk, dolgozzunk bele még egy kevés lisztet, ha túl kemény, akkor egy kis tejet. Fakanállal lazán kidolgozzuk a tésztánkat, nem kell nagyon dagasztani. Letakarva langyos helyen kelesztjük.
Egy nagyobb tepsit vajjal kikenünk, kevés liszttel megszórunk. Mikor a tésztánk 3/4-re megkelt, tepsibe öntjük, eligazgatjuk. Bőven megszórjuk (előzőleg nagyon alaposan megmosott) szőlővel és kb. 2 félmarék kristálycukorral. 3-5 percig előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük. Akkor jó, ha a tésztája felvágva nem esik össze.
1 dl tejben elkeverünk egy kávéskanál cukrot, majd felfuttatunk benne 1/3 kocka élesztőt.
Jó bő fél liter tejet meglangyosítunk, feloldunk benne másfél evőkanál cukrot és egy szűk csapott teáskanál sót. Egy csomag (10 dkg) vajat, vagy 1/3 csomag Rámát megolvasztunk. 2 tojást kicsit felverünk.
Fél kiló (langyos helyen tartott) lisztet (fele sima, fele félfogós) tálba szitálunk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáöntjük a tejet (először csak egy részét), a tojásokat és kevergetés közben az olvasztott vajat. Tejet annyit adjunk hozzá, hogy a fánk tésztánál kicsit lágyabb legyen. Ha túl híg a tésztánk, dolgozzunk bele még egy kevés lisztet, ha túl kemény, akkor egy kis tejet. Fakanállal lazán kidolgozzuk a tésztánkat, nem kell nagyon dagasztani. Letakarva langyos helyen kelesztjük.
Egy nagyobb tepsit vajjal kikenünk, kevés liszttel megszórunk. Mikor a tésztánk 3/4-re megkelt, tepsibe öntjük, eligazgatjuk. Bőven megszórjuk (előzőleg nagyon alaposan megmosott) szőlővel és kb. 2 félmarék kristálycukorral. 3-5 percig előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük. Akkor jó, ha a tésztája felvágva nem esik össze.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)