A hagyományos recept helyett kétféle pudinggal készítettem
Hozzávalók:
5 tojássárgáját habosra keverünk 25 dkg porcukorral, 2 csomag vaníliás cukorral, 1 dl olajjal és 1 dl tejjel.
Hozzáadunk 1 csomag sütőporral és 2 evőkanál kakaóporral elkevert 25 dkg lisztet, végül a masszába forgatjuk az 5 tojás kemény habbá vert fehérjét.
Sütőpapiros, közepes méretű tepsibe öntjük.
Előírás szerint megfőzünk 1-1 adag vaníliás illetve puncsos/epres pudingot. Ha kihűlt, váltakozva rákanalazzuk a tésztára. Közepes hőfokon megsütjük. Ha kész, még azon forróan rákenünk 1 nagy pohár tejfölt, amibe 4 evőkanál porcukrot és 1 csomag vaníliás cukrot jól el kevertünk. Kb 5 percre még visszatesszük a sütőbe.
A kész sütemény jól lehűtve kínáljuk.
2014/04/22
Paradicsomos zöldségleves / minestrone
Hozzávalók:
2-3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 csokor petrezselyem
1 bögre zöldborsó
1 bögre zöld ceruzabab
1 bögre főtt, fehér (gyöngy)bab (konzerv, paradicsomos)
fél zeller
2 db zsenge karalábé
2-3 brokkoli és karfiol rózsa
1 doboz (fél literes) paradicsompüré konzerv
2 babérlevél
1 teáskanál só
csipetnyi őrölt fehérbors
tárkony
kevés oliva olaj
kagyló vagy más apró tészta,
ételizesítő
Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, kockákra vagy szeletekre vágjuk, az olajon kicsit megdinszteljük, hogy színüket megőrizzék. Felengedjük kb.2-2,5 liter vízzel, belekeverjük az ízesítőket, valamint az apróra vágott petrezselymet és főni hagyjuk. Amikor a zöldség majdnem megfőtt, belekeverjük a paradicsompürét, végül beletesszük a fehér babot és a tésztát, és készre főzzük.
2-3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 csokor petrezselyem
1 bögre zöldborsó
1 bögre zöld ceruzabab
1 bögre főtt, fehér (gyöngy)bab (konzerv, paradicsomos)
fél zeller
2 db zsenge karalábé
2-3 brokkoli és karfiol rózsa
1 doboz (fél literes) paradicsompüré konzerv
2 babérlevél
1 teáskanál só
csipetnyi őrölt fehérbors
tárkony
kevés oliva olaj
kagyló vagy más apró tészta,
ételizesítő
Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, kockákra vagy szeletekre vágjuk, az olajon kicsit megdinszteljük, hogy színüket megőrizzék. Felengedjük kb.2-2,5 liter vízzel, belekeverjük az ízesítőket, valamint az apróra vágott petrezselymet és főni hagyjuk. Amikor a zöldség majdnem megfőtt, belekeverjük a paradicsompürét, végül beletesszük a fehér babot és a tésztát, és készre főzzük.
Török pörkölt
Különleges, kicsit a birkapörköltre emlékeztető ízű, nagyon finom egytálétel.
Hozzávalók:
10 dkg vaj
3 fej vöröshagyma
1,5 kg pulykacomb filé
5-6 kisebb paradicsom
3-4 paprika
1 doboz/üveg gombakonzerv
1 kisebb padlizsán
3-4 babérlevél
só
egész bors
ketchup
csemeg Piros Arany
őrölt paprika
Elkészítés:
A pataki tálat fél órára vízbe áztatom. Ezután a felkockázott hozzávalókat rétegezve belerakjuk az edénybe (a fenti sorrendben). Hideg sütőbe, lefedve betesszük a tálat, majd a sütőt 250 fokra felmelegítjük, kb. fél óra múlva összeforgatjuk a tál tartalmát és ezután már csak közepes hőfokon folytatjuk tovább a sütést. Ha kész, megpuhult a hús is, akkor levesszük a tál fedelét, és még kb. 10 percig sütjük.
Köret nélkül, friss, puha kenyérrel is nagyon finom de tarhonya, rizs, vagy bulgur körettel is tálalhatjuk.
Hőálló jénai tálban is készíthető.
Hozzávalók:
10 dkg vaj
3 fej vöröshagyma
1,5 kg pulykacomb filé
5-6 kisebb paradicsom
3-4 paprika
1 doboz/üveg gombakonzerv
1 kisebb padlizsán
3-4 babérlevél
só
egész bors
ketchup
csemeg Piros Arany
őrölt paprika
Elkészítés:
A pataki tálat fél órára vízbe áztatom. Ezután a felkockázott hozzávalókat rétegezve belerakjuk az edénybe (a fenti sorrendben). Hideg sütőbe, lefedve betesszük a tálat, majd a sütőt 250 fokra felmelegítjük, kb. fél óra múlva összeforgatjuk a tál tartalmát és ezután már csak közepes hőfokon folytatjuk tovább a sütést. Ha kész, megpuhult a hús is, akkor levesszük a tál fedelét, és még kb. 10 percig sütjük.
Köret nélkül, friss, puha kenyérrel is nagyon finom de tarhonya, rizs, vagy bulgur körettel is tálalhatjuk.
Hőálló jénai tálban is készíthető.
Triple Chocolate Cookie, vagyis a háromcsokis keksz - nálunk csak Csillakeksz :)
A receptet Csillánktól kaptam, ő innen vette.
Nagyon finom, nagyon csokis, nagyon puha - TÖKÉLETES :)
Hozzávalók / 7 adag
1 bögre liszt
1 tk szódabikarbóna (csapott)
1 csipet só (nagy)
0.66 dkg cukrozatlan kakaópor (Holland )
10 dkg margarin (vaj vagy)
0.5 bögre barna cukor
0.25 bögre porcukor
1 db tojás
1 kávéskanál vanília aroma
1 teáskanál instant kávé (csapott instant, elhagyható, ill. növelhető a mennyisége - főzött kávéval helyettesíthető)
10 dkg fehér csokoládé
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A nagyon puha (félig megolvasztott) vajat 2-3 perc alatt habosra verjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a tojást, majd a vanília aromát, 1 ek meleg vízben feloldott instant kávét (vagy 1 ek erős főzött kávét) és 1-2 perc alatt jól összekeverjük.
Egy külön tálba szitáljuk a lisztet és a kakaóport, majd összekeverjük a szódabikarbónát a sót is hozzáadva.
Összekeverjük (egy spatula, vagy lapátszerű fakanál segítségével) a két tál tartalmát. Épp csak addig dolgozzunk a masszával, amíg az nagyjából összeáll, ne keverjük túl!
Hozzákeverjük pár durva mozdulattal a kisebb kockára vágott csokoládékat.
Sütőpapírral bélelt tepsire púpozott evőkanálnyi halmokat helyezünk a masszából (egy sütőtepsire kb. 8 db fér el kényelmesen) köztük legalább 3-4 cm rést hagyva. Ujjainkkal a halmokat kicsit eligazgatjuk - nagyjából kör alakra, 1,5-2 cm vastagságúra lapogatjuk (vékonyabbra nem kell, majd szépen magától megoldja a sütőben).
Majd előmelegített 180 fokos sütőben 8 perc alatt készre sütjük a süteményeket. A 8 perc körülbelüli érték. A kukikat akkor kell kivenni a sütőből, amikor éppen megszűnnek fényesek lenni!
Hagyjuk a tepsin kihűlni őket! Forrón nagyon puhák, majd szép sorjában szilárdabb halmazállapotot ölt a tészta, a fehér csokoládé és végül, pár óra elteltével az étcsoki is (ezt a pár órát azért nem kötelező kivárni, de legalább 15-20 percet azért ajánlott).
Ajánlat
Lezárt dobozban (zacskóban) tároljuk, miután teljesen kihűlt! Másnap még finomabb, éppenolyan puhán kekszes, amilyennek lennie kell!
(Csilla teljes kiőrlésű liszttel csinálja, meg nyírfacukorral, amitől egy picit keményebb - de még mindig jó puha - lesz, mint egyébként)
Nagyon finom, nagyon csokis, nagyon puha - TÖKÉLETES :)
Hozzávalók / 7 adag
1 bögre liszt
1 tk szódabikarbóna (csapott)
1 csipet só (nagy)
0.66 dkg cukrozatlan kakaópor (Holland )
10 dkg margarin (vaj vagy)
0.5 bögre barna cukor
0.25 bögre porcukor
1 db tojás
1 kávéskanál vanília aroma
1 teáskanál instant kávé (csapott instant, elhagyható, ill. növelhető a mennyisége - főzött kávéval helyettesíthető)
10 dkg fehér csokoládé
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A nagyon puha (félig megolvasztott) vajat 2-3 perc alatt habosra verjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a tojást, majd a vanília aromát, 1 ek meleg vízben feloldott instant kávét (vagy 1 ek erős főzött kávét) és 1-2 perc alatt jól összekeverjük.
Egy külön tálba szitáljuk a lisztet és a kakaóport, majd összekeverjük a szódabikarbónát a sót is hozzáadva.
Összekeverjük (egy spatula, vagy lapátszerű fakanál segítségével) a két tál tartalmát. Épp csak addig dolgozzunk a masszával, amíg az nagyjából összeáll, ne keverjük túl!
Hozzákeverjük pár durva mozdulattal a kisebb kockára vágott csokoládékat.
Sütőpapírral bélelt tepsire púpozott evőkanálnyi halmokat helyezünk a masszából (egy sütőtepsire kb. 8 db fér el kényelmesen) köztük legalább 3-4 cm rést hagyva. Ujjainkkal a halmokat kicsit eligazgatjuk - nagyjából kör alakra, 1,5-2 cm vastagságúra lapogatjuk (vékonyabbra nem kell, majd szépen magától megoldja a sütőben).
Majd előmelegített 180 fokos sütőben 8 perc alatt készre sütjük a süteményeket. A 8 perc körülbelüli érték. A kukikat akkor kell kivenni a sütőből, amikor éppen megszűnnek fényesek lenni!
Hagyjuk a tepsin kihűlni őket! Forrón nagyon puhák, majd szép sorjában szilárdabb halmazállapotot ölt a tészta, a fehér csokoládé és végül, pár óra elteltével az étcsoki is (ezt a pár órát azért nem kötelező kivárni, de legalább 15-20 percet azért ajánlott).
Ajánlat
Lezárt dobozban (zacskóban) tároljuk, miután teljesen kihűlt! Másnap még finomabb, éppenolyan puhán kekszes, amilyennek lennie kell!
(Csilla teljes kiőrlésű liszttel csinálja, meg nyírfacukorral, amitől egy picit keményebb - de még mindig jó puha - lesz, mint egyébként)
2014/04/08
Almás-túrós fasírt
Fél kg darált pulykacombot, negyed kg túrót, 3 nagy vagy 4 kisebb reszelt almát összedolgozunk 2-3 db felvert egész tojással, 1-2 evőkanál oliva olajjal (ez akár el is hagyható, de akkor elég száraz lesz a fasírozottunk) egy jó nagy csokor apróra vágott petrezselyemzölddel és ízlés szerinti fűszerekkel (sózni nem árt kicsit erősebben, az alma és a túró miatt).
Szilványi gombócokat formálunk, amiket ellapítva sütőpapírral bélelt, olajjal kicsit megkent tepsire rakosgatunk. Ecsettel a tetejét is megkenhetjük egy kevés olajjal - ha a masszába nem tettünk olajat, akkor mindenképp ! Előmelegített sütőben, közepesnél erősebb lángon addig sütjük, míg szépen megpirul, közben 1-2 alkalommal nem árt átforgatni. Rizzsel, párolt vegyes zöldséggel finom.
Készíthetjük úgy is hogy a masszát egyben belesimítjuk egy sütőpapírral kibélelt, olajjal kikent tepsibe (a hús tetejét szintén lekenve egy kis olajjal) és miután megsült, azután daraboljuk kockákra.
2014/04/07
2014/03/18
Baglyos muffin - Owl cupcakes - OreOwls
Az ötlet Sheri oldaláról való, én kicsit másként csináltam, de a végeredmény ugyan olyan jó lett :)
A muffin tészta nálam hasonló mint a bögrés muffin:
2 tojást, 2 kis pohár meggyes joghurtot (pl. "mindennap"), 1 dl olajat jól kikevertem 2 dl cukorral és 2 csomag vaníliás cukorral.
4 dl lisztet, 2 evőkanál keserű kakaóport és 1 csomag sütőport összevegyítettem.
A száraz és a folyékony hozzávalókat alaposan összekevertem.
Muffin sütő tepsi mélyedéseibe papírkapszlikat tettem, 1/4 részig megtöltöttem őket a tésztával.
Erre 1-1 teáskanál darabos meggylekvárt illetve naspolyalekvárt tettem, majd rákanalaztam annyi tésztát, hogy bő félig lettek a formák. Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütöttem, amíg már nem ragadt a tészta a beleszúrt fogpiszkálóra. A kész muffinokat kihűtöttem.
A fenti adagból nekem 6 nagy és 24 közepes muffinom lett.
A díszítéshez szükséges:
1 csomag Neo keksz (a fekete-fehér), 25 db van benne. Ugyan olyan jó, mint az Oreo, csak olcsóbb.
1 csomag színes Big Hit cukordrazsé. Több és nagyobb szem van benne, mint az m&m's -ben.
A kekszeket 4-esével kistányérra raktam és mikróban 2x5 mp-ig melegítettem, az első 5 mp kevés volt. (Mikró helyett forró sütőbe is betehetjük, kb 10-15 mp-re.)
A kekszeket gyorsan szétcsavartam. (Ha ügyesek vagyunk, az alsó felükön ott marad a fehér krém, ha nem, egy késsel "rásegítünk".)
A fehér krémbe belenyomtam 1-1 színes drazsét. (Ahány muffint sütöttünk, duplázzuk a szemeket.)
A krém nélküli felső kekszeket egy határozott mozdulattal középütt ketté vágtam, ezekből lettek a "bagoly fülek".
Ha minden szem kész, elkészítjük a mázat:
20 dkg porcukrot, 3 evőkanál keserű kakaót és 3 evőkanál forróvizet összekeverünk, kis lángon addig kevergetjük, amíg "összeolvad", majd belekeverünk 6 dkg margarint vagy vajat. Szép sima, fényes mázat kapunk.
Fogunk egy muffint, kenünk rá egy kávéskanálnyi csokimázat, majd ebbe kétoldalt belenyomunk 2-2 "szemet", föléjük 2-2 fél kekszet "fülnek", végül a szemek közé a sárga drazsékat "csőrnek".
Kész is :)
A muffinok a meggyes joghurttól nagyon finom ízűek, még másnap is puhák.
Sheri eredeti receptje:
*****************
Hozzávalók:
1 csésze tej
1 tk. almaecet
3/4 csésze kristálycukor
1/3 csésze repceolaj
1 & 1/2 tk. vanília-kivonat
1 csésze liszt
1/3 csésze kakaópor
3/4 tk. szódabikarbóna
1/2 tk. sütőpor
1/4 tk. só
1 csésze apróra vágott Oreo cookie (kb. 10 cookie)
Melegítsük elő a sütőt.
Keverjük össze a tejet és ecetet egy nagy tálban, majd tegyük félre egy pár percig. Ezután adjuk hozzá a cukrot és a vanília és verjük habosra a kézi mixerrel.
Egy külön tálban szitáljuk össze a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, sütőport és a sót. Két részletben adjuk hozzá a folyékony összetevőket. Addig keverjük, amíg a nagyobb darabok szétesnek (néhány apró csomó még ok). Az apróra vágott Oreo-t szórjuk bele.
Töltsük a muffin formákat 3/4-ig tele tésztával. Süssük 18-20 percig, vagy amíg a fogpiszkálót beleszúrva már nem ragad rá a tészta.
Tegyük egy rácsra és hűtsük le teljesen, mielőtt a mázat rákennénk.
Csokoládé máz:
Hozzávalók:
1/2 csésze tejszín
5 oz. félédes csokoládé, apróra vágva
1 & 1/2 tbl. könnyű kukorica szirup
Keverjük össze a csokoládé és a tejszín közepes mikrohullámú tálban.
Próbáljuk alámeríteni a csokoládét, amennyire csak lehetséges. Mikrózzuk közepes teljesítményen 1 percig. Keverjük össze és melegítsük újra 15 másodperces lépésekben, keverjük el alaposan minden egyes alkalommal, amíg meg nem olvad. Keverjük hozzá a kukorica szirup. Hagyjuk kihűlni és besűrűsödni (hűtőben, ha szükséges) felhasználás előtt.
A bagoly arcok készítése:
Hozzávalók:
1 csomag Oreo cookie, az eredeti
1 doboz Junior Menta
1 kis zacskó M & M vagy a Reese Pieces
Vegyük ketté az Oreo-kat, hogy a krém az egyik oldalon maradjon. Mikrózzunk 5 sütit egyszerre 5 másodpercig. Vegyük ketté és egy késsel távolítsa el a morzsákat és simítsuk el a krémet az alsó oldalon.
A krém nélküli oldalakat fogjuk felhasználni fülnek.
Ezeket vágjuk el középütt egy recés késsel két részre.
Párosítsuk a krémes oldalakat. Óvatosan nyomjuk bele szemnek a Junior Menta-t a krémbe. Légy kreatív és tedd őket különböző irányba, vagy akár keresztbe is nézhetnek !
Egy kiskanállal simítsuk rá a mázat a kihűlt muffinok tetejére. Rakjuk a feldíszített kekszeket a krémes felével felfelé a muffinokra. Óvatosan nyomjuk bele a mázba.
A fülekhez ragasszuk a krém nélküli Oreo keksz darabokat a szemek fölé, mintás oldalukkal felfelé és a lekerekített élek befelé nézzenek. Ezek lelóghatnak a muffinról, de biztosan tartsa őket a máz, ahol lehetséges.
Végül nyomjuk bele a mázba az M & Ms cukrokat csőrnek, kissé a szemek alá.
A muffin tészta nálam hasonló mint a bögrés muffin:
2 tojást, 2 kis pohár meggyes joghurtot (pl. "mindennap"), 1 dl olajat jól kikevertem 2 dl cukorral és 2 csomag vaníliás cukorral.
4 dl lisztet, 2 evőkanál keserű kakaóport és 1 csomag sütőport összevegyítettem.
A száraz és a folyékony hozzávalókat alaposan összekevertem.
Muffin sütő tepsi mélyedéseibe papírkapszlikat tettem, 1/4 részig megtöltöttem őket a tésztával.
Erre 1-1 teáskanál darabos meggylekvárt illetve naspolyalekvárt tettem, majd rákanalaztam annyi tésztát, hogy bő félig lettek a formák. Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütöttem, amíg már nem ragadt a tészta a beleszúrt fogpiszkálóra. A kész muffinokat kihűtöttem.
A fenti adagból nekem 6 nagy és 24 közepes muffinom lett.
A díszítéshez szükséges:
1 csomag Neo keksz (a fekete-fehér), 25 db van benne. Ugyan olyan jó, mint az Oreo, csak olcsóbb.
1 csomag színes Big Hit cukordrazsé. Több és nagyobb szem van benne, mint az m&m's -ben.
A kekszeket 4-esével kistányérra raktam és mikróban 2x5 mp-ig melegítettem, az első 5 mp kevés volt. (Mikró helyett forró sütőbe is betehetjük, kb 10-15 mp-re.)
A kekszeket gyorsan szétcsavartam. (Ha ügyesek vagyunk, az alsó felükön ott marad a fehér krém, ha nem, egy késsel "rásegítünk".)
A fehér krémbe belenyomtam 1-1 színes drazsét. (Ahány muffint sütöttünk, duplázzuk a szemeket.)
A krém nélküli felső kekszeket egy határozott mozdulattal középütt ketté vágtam, ezekből lettek a "bagoly fülek".
Ha minden szem kész, elkészítjük a mázat:
20 dkg porcukrot, 3 evőkanál keserű kakaót és 3 evőkanál forróvizet összekeverünk, kis lángon addig kevergetjük, amíg "összeolvad", majd belekeverünk 6 dkg margarint vagy vajat. Szép sima, fényes mázat kapunk.
Fogunk egy muffint, kenünk rá egy kávéskanálnyi csokimázat, majd ebbe kétoldalt belenyomunk 2-2 "szemet", föléjük 2-2 fél kekszet "fülnek", végül a szemek közé a sárga drazsékat "csőrnek".
Kész is :)
A muffinok a meggyes joghurttól nagyon finom ízűek, még másnap is puhák.
Sheri eredeti receptje:
*****************
Hozzávalók:
1 csésze tej
1 tk. almaecet
3/4 csésze kristálycukor
1/3 csésze repceolaj
1 & 1/2 tk. vanília-kivonat
1 csésze liszt
1/3 csésze kakaópor
3/4 tk. szódabikarbóna
1/2 tk. sütőpor
1/4 tk. só
1 csésze apróra vágott Oreo cookie (kb. 10 cookie)
Melegítsük elő a sütőt.
Keverjük össze a tejet és ecetet egy nagy tálban, majd tegyük félre egy pár percig. Ezután adjuk hozzá a cukrot és a vanília és verjük habosra a kézi mixerrel.
Egy külön tálban szitáljuk össze a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, sütőport és a sót. Két részletben adjuk hozzá a folyékony összetevőket. Addig keverjük, amíg a nagyobb darabok szétesnek (néhány apró csomó még ok). Az apróra vágott Oreo-t szórjuk bele.
Töltsük a muffin formákat 3/4-ig tele tésztával. Süssük 18-20 percig, vagy amíg a fogpiszkálót beleszúrva már nem ragad rá a tészta.
Tegyük egy rácsra és hűtsük le teljesen, mielőtt a mázat rákennénk.
Csokoládé máz:
Hozzávalók:
1/2 csésze tejszín
5 oz. félédes csokoládé, apróra vágva
1 & 1/2 tbl. könnyű kukorica szirup
Keverjük össze a csokoládé és a tejszín közepes mikrohullámú tálban.
Próbáljuk alámeríteni a csokoládét, amennyire csak lehetséges. Mikrózzuk közepes teljesítményen 1 percig. Keverjük össze és melegítsük újra 15 másodperces lépésekben, keverjük el alaposan minden egyes alkalommal, amíg meg nem olvad. Keverjük hozzá a kukorica szirup. Hagyjuk kihűlni és besűrűsödni (hűtőben, ha szükséges) felhasználás előtt.
A bagoly arcok készítése:
Hozzávalók:
1 csomag Oreo cookie, az eredeti
1 doboz Junior Menta
1 kis zacskó M & M vagy a Reese Pieces
Vegyük ketté az Oreo-kat, hogy a krém az egyik oldalon maradjon. Mikrózzunk 5 sütit egyszerre 5 másodpercig. Vegyük ketté és egy késsel távolítsa el a morzsákat és simítsuk el a krémet az alsó oldalon.
A krém nélküli oldalakat fogjuk felhasználni fülnek.
Ezeket vágjuk el középütt egy recés késsel két részre.
Párosítsuk a krémes oldalakat. Óvatosan nyomjuk bele szemnek a Junior Menta-t a krémbe. Légy kreatív és tedd őket különböző irányba, vagy akár keresztbe is nézhetnek !
Egy kiskanállal simítsuk rá a mázat a kihűlt muffinok tetejére. Rakjuk a feldíszített kekszeket a krémes felével felfelé a muffinokra. Óvatosan nyomjuk bele a mázba.
A fülekhez ragasszuk a krém nélküli Oreo keksz darabokat a szemek fölé, mintás oldalukkal felfelé és a lekerekített élek befelé nézzenek. Ezek lelóghatnak a muffinról, de biztosan tartsa őket a máz, ahol lehetséges.
Végül nyomjuk bele a mázba az M & Ms cukrokat csőrnek, kissé a szemek alá.
Labels:
Barátaimtól,
big ben,
big hit,
Desszert,
Édes sütemények,
gyerekeknek,
Gyümölcsös,
kevert sütemény,
Kreatív,
Muffin,
Naspolya,
Neo keksz,
Oreo,
Saját és családi receptek
2014/03/16
Boccaccio szelet (Jugó kocka)
4 tojássárgáját 20 dkg cukorral kikeverünk. Hozzáadunk 8 evőkanál főzött feketekávét (vagy kapucsínót), 10 dkg darált diót, fél cs. sütőporral elkevert 20 dkg lisztet és végül beleforgatjuk a 4 tojásfehérje keményre vert habját.
Kikent, kilisztezett, nagyobb tepsiben sütjük, előmelegített sütőben, közepes hőfokon.
Amíg sül, elkészítjük a krémet:
1 cs. karamell (vagy kapucsínó) ízű pudingport 1-2 evőkanál cukorral felfőzünk 3 dl tejben.
1 kocka rámát habosra keverünk 20 dkg porcukorral és jól kikeverjük a kihűtött pudinggal.
A megsült, majd teljesen kihűlt tésztára kenjük a krémet, a tetejére tortadarát vagy csokireszeléket szórunk.
Tóth mama receptje alapján készült süti, de ő "Jugó kocka"-ként ismeri.
Nála a krémbe kerül még 1 tojássárgája, én ezt elhagyom.
Kikent, kilisztezett, nagyobb tepsiben sütjük, előmelegített sütőben, közepes hőfokon.
Amíg sül, elkészítjük a krémet:
1 cs. karamell (vagy kapucsínó) ízű pudingport 1-2 evőkanál cukorral felfőzünk 3 dl tejben.
1 kocka rámát habosra keverünk 20 dkg porcukorral és jól kikeverjük a kihűtött pudinggal.
A megsült, majd teljesen kihűlt tésztára kenjük a krémet, a tetejére tortadarát vagy csokireszeléket szórunk.
Tóth mama receptje alapján készült süti, de ő "Jugó kocka"-ként ismeri.
Nála a krémbe kerül még 1 tojássárgája, én ezt elhagyom.
Bacon-ös lepcsánka / tócsni
Hozzávalók:
1 kg krumpli, liszt (lehet teljes kiőrlésű is), 2 tojás, 1 csomag kockázott bacon szalonna, 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, mustár, olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A meghámozott krumplit lereszeljük. Hozzáadjuk felvert tojásokat, majd az egészet annyi liszttel keverjük össze, hogy tészta állagú masszát kapjunk. Sóval, őrölt borssal és ízlés szerint mustárral, apróra vágott vörös és fokhagymával ízesítjük és belekeverjük a kockázott bacon szalonnát.
Evőanállal a forró olajba teszünk egy adagot, szétlapítjuk, majd mindkét oldalát pirosra sütjük.
Tálaláskor tejfölt kínálhatunk hozzá.
1 kg krumpli, liszt (lehet teljes kiőrlésű is), 2 tojás, 1 csomag kockázott bacon szalonna, 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, mustár, olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A meghámozott krumplit lereszeljük. Hozzáadjuk felvert tojásokat, majd az egészet annyi liszttel keverjük össze, hogy tészta állagú masszát kapjunk. Sóval, őrölt borssal és ízlés szerint mustárral, apróra vágott vörös és fokhagymával ízesítjük és belekeverjük a kockázott bacon szalonnát.
Evőanállal a forró olajba teszünk egy adagot, szétlapítjuk, majd mindkét oldalát pirosra sütjük.
Tálaláskor tejfölt kínálhatunk hozzá.
Almás pulykacomb
A pulykacombfiléket (két nagyobbat vagy három kisebbet) megmossuk, leszárítjuk és sóval, valamint ízlésünknek megfelelő fűszerrel beszórjuk. 1 liter tejbe belepréselünk 1 kisebb fej fokhagymát. Beletesszük a befűszerezett húst, eligazgatjuk hogy a fokhagyma mindenhol érje. Lefedjük és egy éjszakára (de legalább pár órára) hűtőbe tesszük. Másnap a húst kivesszük a fokhagymás tejből, lecsepegtetjük és sütőtálba tesszük. 4-5 almát (és 2-3 közepes vöröshagymát) megtisztítunk, negyedekbe vágjuk és a húsdarabok közé rakjuk. Egy kevés vizet (vagy még jobb ha húslevest) alá öntünk, a tálat lefedjük (pl alufólia), forró sütőbe tesszük és a húsokat néha átfordítva ropogós pirosra sütjük (ha már puha a hús, vegyük le a tálról a fedőt ).
Párolt rizs vagy krumplipüré illik hozzá leginkább.
Párolt rizs vagy krumplipüré illik hozzá leginkább.
2014/03/06
Céklás boci
Hozzávalók:
1 pohár málnás, epres vagy erdei gyümölcsös joghurt (de jó a natúr is)
2 joghurtos pohárnyi liszt
fél tasak sütőpor
1 joghurtos pohárnyi cukor
2 tasak vaníliás cukor
2 tojás
fél joghurtos pohárnyi olaj
1 közepes fej cékla megtisztítva, apróra reszelve
A cékla és az egyik vaníliás cukor kivételével a hozzávalókat jól kikeverjük, egyik felét sütőpapiros (vagy kikent, lisztezett) tepsibe ötjük. A maradék tésztához keverjük a reszelt céklát és a másik vaníliás cukrot (aki idegenkedik a cékla ízétől, tehet még bele egy kevés rum vagy sherry aromát is) és összevissza ráöntjük a tepsiben lévő tésztára. Villával egy picit segíthetünk hogy jobban "tarka" legyen.
Előmelegített sütőben, gáz 5-ös fokozatán sütjük. Tűpróba nem árt.
Tálalásnál ízlés szerint porcukrot szórhatunk a tetejére.
1 pohár málnás, epres vagy erdei gyümölcsös joghurt (de jó a natúr is)
2 joghurtos pohárnyi liszt
fél tasak sütőpor
1 joghurtos pohárnyi cukor
2 tasak vaníliás cukor
2 tojás
fél joghurtos pohárnyi olaj
1 közepes fej cékla megtisztítva, apróra reszelve
A cékla és az egyik vaníliás cukor kivételével a hozzávalókat jól kikeverjük, egyik felét sütőpapiros (vagy kikent, lisztezett) tepsibe ötjük. A maradék tésztához keverjük a reszelt céklát és a másik vaníliás cukrot (aki idegenkedik a cékla ízétől, tehet még bele egy kevés rum vagy sherry aromát is) és összevissza ráöntjük a tepsiben lévő tésztára. Villával egy picit segíthetünk hogy jobban "tarka" legyen.
Előmelegített sütőben, gáz 5-ös fokozatán sütjük. Tűpróba nem árt.
Tálalásnál ízlés szerint porcukrot szórhatunk a tetejére.
Naspolyalekvárral és kandírozott gyümölccsel töltött "csokis" muffin
A tészta a bögrés muffinom receptje szerint készül.
A muffinforma mélyedéseit vajjal kikenem, 1/4 részig megtöltöm a kakaós masszával, teszek rá 1-1 kanál
naspolyalekvárt vagy kandírozott gyümölcsöt, még annyi tésztát kanalazok rá, hogy a formák kb 2/3 részig legyenek és előmelegített sütőben, közepesnél kicsit nagyobb lángon megsütöm.
A muffinforma mélyedéseit vajjal kikenem, 1/4 részig megtöltöm a kakaós masszával, teszek rá 1-1 kanál
naspolyalekvárt vagy kandírozott gyümölcsöt, még annyi tésztát kanalazok rá, hogy a formák kb 2/3 részig legyenek és előmelegített sütőben, közepesnél kicsit nagyobb lángon megsütöm.
Naspolyalekvár
A naspolyalekvárhoz lehetőleg teljesen érett gyümölcsöt válasszunk. A nagy, lapos fajta finomabb, mint az apróbb kerek. Az a gyümölcs a jó (friss fogyasztásra is), amit egy picit már megcsípett a fagy.
A gyümölcsöket nagyon alaposan megmossuk, kicsit összenyomkodjuk és érettségtől függően, kilónként 2-3 dl vízzel feltesszük főni. Ha már jó puha, szitán áttörjük. Ez nem egyszerű, sok magja van és "szálkás" a gyümölcshús. Az így kapott gyümölcspéphez kilónként 20-30 dkg cukrot keverünk, majd felfőzzük. Ha kellőképpen sűrű, üvegekbe merjük. A lezárt üvegeket 5-10 percre fejre állítjuk, majd száraz dunsztba tesszük. Másnap, teljes kihűlés után mehet a kamrába/spájzba.
Ha nagyon érett, jófajta naspolyából készítjük a lekvárt, nem igazán szükséges cukrot hozzáadni.
A gyümölcsöket nagyon alaposan megmossuk, kicsit összenyomkodjuk és érettségtől függően, kilónként 2-3 dl vízzel feltesszük főni. Ha már jó puha, szitán áttörjük. Ez nem egyszerű, sok magja van és "szálkás" a gyümölcshús. Az így kapott gyümölcspéphez kilónként 20-30 dkg cukrot keverünk, majd felfőzzük. Ha kellőképpen sűrű, üvegekbe merjük. A lezárt üvegeket 5-10 percre fejre állítjuk, majd száraz dunsztba tesszük. Másnap, teljes kihűlés után mehet a kamrába/spájzba.
Ha nagyon érett, jófajta naspolyából készítjük a lekvárt, nem igazán szükséges cukrot hozzáadni.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)