"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2014/04/22

Triple Chocolate Cookie, vagyis a háromcsokis keksz - nálunk csak Csillakeksz :)

A receptet Csillánktól kaptam, ő innen vette.
Nagyon finom, nagyon csokis, nagyon puha - TÖKÉLETES :)

Hozzávalók / 7 adag

1 bögre liszt
1 tk szódabikarbóna (csapott)
1 csipet só (nagy)
0.66 dkg cukrozatlan kakaópor (Holland )
10 dkg margarin (vaj vagy)
0.5 bögre barna cukor
0.25 bögre porcukor
1 db tojás
1 kávéskanál vanília aroma
1 teáskanál instant kávé (csapott instant, elhagyható, ill. növelhető a mennyisége - főzött kávéval helyettesíthető)
10 dkg fehér csokoládé
10 dkg étcsokoládé

Elkészítés
A nagyon puha (félig megolvasztott) vajat 2-3 perc alatt habosra verjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a tojást, majd a vanília aromát, 1 ek meleg vízben feloldott instant kávét (vagy 1 ek erős főzött kávét) és 1-2 perc alatt jól összekeverjük.
Egy külön tálba szitáljuk a lisztet és a kakaóport, majd összekeverjük a szódabikarbónát a sót is hozzáadva.
Összekeverjük (egy spatula, vagy lapátszerű fakanál segítségével) a két tál tartalmát. Épp csak addig dolgozzunk a masszával, amíg az nagyjából összeáll, ne keverjük túl!
Hozzákeverjük pár durva mozdulattal a kisebb kockára vágott csokoládékat.
Sütőpapírral bélelt tepsire púpozott evőkanálnyi halmokat helyezünk a masszából (egy sütőtepsire kb. 8 db fér el kényelmesen) köztük legalább 3-4 cm rést hagyva. Ujjainkkal a halmokat kicsit eligazgatjuk - nagyjából kör alakra, 1,5-2 cm vastagságúra lapogatjuk (vékonyabbra nem kell, majd szépen magától megoldja a sütőben).
Majd előmelegített 180 fokos sütőben 8 perc alatt készre sütjük a süteményeket. A 8 perc körülbelüli érték. A kukikat akkor kell kivenni a sütőből, amikor éppen megszűnnek fényesek lenni!
Hagyjuk a tepsin kihűlni őket! Forrón nagyon puhák, majd szép sorjában szilárdabb halmazállapotot ölt a tészta, a fehér csokoládé és végül, pár óra elteltével az étcsoki is (ezt a pár órát azért nem kötelező kivárni, de legalább 15-20 percet azért ajánlott).
 

Ajánlat
Lezárt dobozban (zacskóban) tároljuk, miután teljesen kihűlt! Másnap még finomabb, éppenolyan puhán kekszes, amilyennek lennie kell!


(Csilla teljes kiőrlésű liszttel csinálja, meg nyírfacukorral, amitől egy picit keményebb - de még mindig jó puha - lesz, mint egyébként) 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése