"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2024/01/19

Almás körtés, bababarát muffin

Az alap muffin recept bababarát változata: 25 dkg lisztet, fél teáskanál sót és 3 teáskanál sütőport összeszitálunk. 2,5 dl tejet, 1 tojást, 1 evőkanál cukrot (az eredeti receptben 10 dkg cukor van) és 0,6 dl olajat összekeverünk. A száraz és nedves hozzávalókat kikeverjük és belevegyítünk jó sok reszelt gyümölcsöt. 200 fokon 25 percig sütjük. Cinti és Lana muffinja.





2024/01/17

Sajtos zöldséges muffin

Hozzávalók:

2 csésze reszelt sajt + egy kevés a tetejére

2 csésze liszt

1 tasak sütőpor

2 tojás

1,5 csésze tej

125 g kukorica konzerv

1 piros paprika

1 marék spenót

só és bors ízlés szerint

friss bazsalikomlevél ízlés szerint

A lisztet átszitáljuk, a tojásokat felverjük, az összes zöldséget apróra vágjuk,  A lisztet és a sütőport összekeverjük a reszelt sajttal, Adjuk hozzá a kukoricát, az apróra vágott zöldségeket, fűszereket és fűszernövényeket. Öntsük bele a tejet és a felvert tojásokat, A hozzávalókat alaposan keverjük össze.    A muffinformát kikenjük olajjal és egyenletesen osszuk el benne a tésztát. A tetejére is tegyünk egy kis reszelt sajtot. A sütőt melegítsük elő 180 fokra és süssük a muffinokat kb 25 perc alatt aranybarnára.

(a csésze 2,5 dl-es)



Túrós muffin sonkával és sajttal

Hozzávalók:

1 csésze túró

4 tojás

1 csésze liszt

1 teáskanál sütőpor

1/4 teáskanál só

10 dkg sonka, apró kockákra vágva

1/2 csésze reszelt sajt

apróra vágott zöldhagyma (lilahagyma is jó)


Elkészítése:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A túrót, a tojást, a lisztet, a sütőport és a sót alaposan összekeverjük. Adjuk hozzá a sonkát, a sajtot és a zöldhagymát és keverjük át újra.  A muffinformát jól kikenjük olajjal, majd egyenletesen elosztjuk benne a tésztát. Kb. 15-20 percig sütjük (fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült e!). Hűtsük 5 percig tálalás előtt.

(a csésze 2,5 dl-es)



Hot-dog muffin

Hozzávalók:

1/2 csésze olvasztott vaj

egy késhegynyi cukor

2 tojás

1 pohár kefir

1/2 teáskanál szódabikarbóna

2 csésze liszt

1/2 teáskanál só

hot-dog kolbász/virsli kisebb darabokra vágva


Elkészítése:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Az olvasztott vajat és a cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat és alaposan felverjük. Ezután adjunk hozzá egy pohár kefirt és verjük fel újra. Egy külön tálban keverjük össze alaposan a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Öntsük össze és keverjük alaposan össze a két keveréket. A muffinformákat kenjük ki olajjal vagy olvasztott vajjal, vagy béleljük ki muffinpapírral, majd egyenletesen osszuk el benne a masszát. Minden tészta közepébe helyezzünk egy-egy darabka kolbászt. Süssük 12-15 percig vagy amíg a muffin felülete aranybarna nem lesz. Tálalás előtt legalább 5 percig hűtsük. Melegen fogyasszuk.



Áfonyás / Gyümölcsös muffin

Áfonyás / Gyümölcsös muffin

Hozzávalók:

1 csésze liszt

1/2 csésze cukor

1,5 teáskanál sütőpor

csipetnyi só

1 tojás

1/2 csésze tej

3 evőkanál olvasztott vaj

1 tasak vaníliás cukor

3/4 csésze apró szemű áfonya (vagy ízlés szerint bármilyen kedvenc gyümölcs, de lehet bele tenni diót vagy csokoládét is)


Elkészítése:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az olvasztott a vajat összekeverjük a tojással és a tejjel. Egy külön tálban összekeverjük a lisztet, a cukrokat, a sütőport és a sót. A száraz és folyékony hozzávalókat egybeöntjük és habverővel alaposan összekeverjük. A muffinsütő mélyedéseit kikenjük olajjal vagy olvasztott vajjal, vagy kibéleljük muffinpapírral. A tészta felét öntsük a mélyedésekbe, tegyünk mindegyikre pár szem áfonya bogyót és a többi tésztát osszuk el rajta. A tetejére is tehetünk áfonyát, ha esetleg maradt ki. Előmelegített sütőben kb 15 percig sütjük, vagy amíg aranysárga nem lesz.

(a csésze 2,5 dl-es)





Banános-zabos muffin

Hozzávalók:

2,5 csésze aprószemű zabpehely

1 csésze natur joghurt

2 tojás

1/3 csésze méz

1,5 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál szódabikarbóna

3 db apróra vágott, érett banán


Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Keverjük össze az összes hozzávalót robotgéppel. A muffinsütő mélyedéseit kenjük ki olajjal vagy olvasztott vajjal vagy báleljük ki muffinpapírral és egyenletesen osszuk el benne a masszát. Süssük 15-20 percig.

(a csésze 2,5 dl-es)




Talpatlan túróslepény

Hozzávalók:

3/4 kg túró 

egy késhegynyi só

4-5 evőkanál cukor (ízlés szerint lehet kevesebb)

1 tasak vaníliás cukor

4 nagy vagy 5 kicsi tojás 

1 nagypohár (330gr) tejföl + 1 kispohár joghurt

7,5 dkg olvasztott vaj 

6 csapott evőkanál gríz 

A túrót cukorral és sóval áttörjük, a tojásokat felverjük. Minden hozzávalót egybeöntünk és jól kikeverjük. Zsírozott, grízes liszttel megszórt tepsibe öntjük és közepes hőfokon aranysárgára sütjük.

Ez az alap recept egy közepes tepsihez, kb jó ujjnyi vastagságú lesz a kész süteményünk. Kisebb tepsiben vastagabb lesz, akkor egy kicsit hosszabb ideig kell sütni.

Tovább ízesíthetjük, gazdagíthatjuk vaníliás cukorral, reszelt citrom vagy narancs héjjal, mazsolával, valamilyen gyümölccsel (áfonya nagyon finom benne) vagy ízlés szerint kaporral.

Aljnélküli vagy öntött túróslepény/pite néven is ismert.




2024/01/04

Virslis majonézes lencsesaláta

 Hozzávalók:

40 dkg lencse

4 db frankfurti virsli 

1 nagy doboz tejföl

8 evőkanál majonéz

1 teáskanál mustár

ízlés szerint citromlé

pár db babérlevél

Elkészítése:

A lencsét előre beáztatom, majd kb 40 perc alatt sóval és babérlevéllel puhára főzöm. Leszűröm, kihűtöm és hozzáadom a tejfölt, a majonézt, a mustárt és ízlés szerint egy pici citromlevet. A virslit megfőzöm és karikára vágom. Hozzáadom a salátához és összekeverem vele. Sültek mellé, de önálló ételként is nagyon finom.

Aprószemű konzerv lencséből készítve 10 perc alatt kész a finom (szilveszteri) saláta. Ha gazdagabb salátát szeretnék, akkor vághatok bele egy fej lilahagymát vagy zöldhagymát és a kész salátát díszíthetem főtt tojással is.





2023/12/30

Karácsonyi aszalt vörösáfonyás pulykamell

Hozzávalók kb 10-12 személyre:

1 kg pulykamell

20 dkg trappista sajt 

3-4 csomag szeletelt bacon szalonna

10 db tojás

1 csomó újhagyma (vagy egy fej lilahagyma)

20 dkg aszalt vörösáfonya

4 gerezd fokhagyma

2 teáskanál grill fűszerkeverék

só. bors

Elkészítés:

A pulykamellet kisujjnyi csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a grill fűszerkeverékkel. A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a lereszelt sajtot, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott hagymát, az aszalt áfonyát és a fűszeres hússal jól összekeverjük. A sütőformát kizsírozzuk, zsemlemorzsával megszórjuk (ez nálam most elmaradt) és kibéleljük bacon szeletekkel. Beleöntjük a húsos keveréket, elegyengetjük. Végül ráhajtjuk a bacon szeleteket és 160 fokon pirosra sütjük.  Kihűlés után felszeleteljük. Petrezselymes rizzsel és krumplisalátával tálaljuk. Nagyon finom, mutatós, egyszerűen elkészíthető karácsonyi sült. Tepsiben, kuglóf vagy tortaformában is süthetjük. A fenti adag egy 20x30x7 cm-es tepsiben sült és 12 főre bőven elég.





Kolbászhússal töltött sertésszűz

Hozzávalók:

2 db kisebb sertés szűzpecsenye

60 dkg kolbászhús (ez két kisebb sertésszűz töltésére elegendő)

2 teáskanál só

1 kávéskanál őrölt bors 

1 kávéskanál őrölt köménymag 

1 teáskanál morzsolt majoranna (aki nem szereti, elhagyhatja)

1 kávéskanál fokhagymapor

zsír vagy napraforgó olaj (1-1,5 dl)

A sertésszüzet hártyázzuk le. Szúrjuk fel hosszában egy vékony, hosszú pengéjű késsel és tágítsuk ki a hús belsejét. A kolbásztölteléket tömködjük bele szorosan, de a hús mindkét végén hagyjunk egy kis helyet, ne lógjon ki a töltelék. A fűszereket keverjük ki kevés olajjal, és jól dörzsöljük be a húst. 1-2 órát pihentessük lefedve hűtőben, hogy a hús puhuljon és magába szívja a fűszereket. Hevítsünk fel a serpenyőben kevés zsírt és közepes lángon lassan pirítsuk le minden oldalról a szüzet pirosra. Ha langyosra hűlt, tekerjük be alufóliával - a szaftot is öntsük rá a húsra a fóliában. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Helyezzük sütőformába a becsomagolt húst és süssük kb 3/4 órát. Ezután vegyük le róla a fóliát és pirítsuk tovább 180 fokon, szükség szerint  kb10-15 percig, hogy körben szép pirosra süljön. Ha kész, hagyjuk hűlni egy kis ideig, majd vágjuk fel szép szeletekre. Ha esetleg a kolbászhús nem sült volna meg teljesen, nyugodtan tegyük vissza sülni pár percre. 






2023/12/29

Krémes rolád, kozák sapka, diós kifli

Leveles tésztából sütött roládok Oetker Házi krémes krémből főzött krémmel töltve - Mimi készítette.

Piroska Kozáksapkája (kockára vágott piskóta csokis krémmel töltve) és diós kiflicskéi.




Holland szelet

Hozzávalók:

4 mézeslap

A krém:

2 tasak tejszín ízű pudingpor

7 dl tej

25 dkg margarin

25 dkg porcukor

2 tasak vaníliás cukor

2 evőkanál kakaópor

+ baracklekvár a kenéshez


A tejjel megfőzzük a kb 1evőkanál cukorral elkevert pudingot és kihűtjük. A vajat kihabosítjuk a porcukorral és hozzákeverjük a pudinghoz. Szép simára dolgozzuk, majd felét kivesszük és jól elkeverünk benne 2 evőkanál kakaót, a többihez meg a vaníliás cukrot keverjük. Ha kész a krém, félre tesszük.

A következőképpen állítjuk össze a süteményt: az első mézes lapra kenjük a kakaós krémet, rá a második lap, azt lekenjük baracklekvárral, harmadik lap, arra a vaníliás krémet kenjük, rá a negyedik lap, amit később lekenünk mázzal. Mielőtt lekenjük mázzal, az összeállított süteményre rátesszük a tepsit és lenyomatjuk 2 kg cukorral vagy liszttel pár órát, hogy jól összeálljon a sütemény. 

Máz:

18 dkg vaj

18 dkg porcukor

1 tasak főzés nélküli puncs pudingpor 

2 evőkanál tej

pár csepp piros ételfesték, mert anélkül elég halvány a máz 

Mindent összekeverünk, majd gőz fölött addig kavarjuk, amíg el nem kezd sűrűsödni. A mázat melegen a tészta tetejére simítjuk.

Dermedés után hűvös helyen tartjuk és csak másnap szeleteljük, mert a tészta akkorra puhul meg.

Bolti, kész mézeslappal készítettem, ezek kisebb lapok, mint amit házilag sütünk, így a krém vastagabb lett a süteményben (egyáltalán nem baj), a mázhoz viszont csak 10 dkg cukrot és 10 dkg vajat használtam az egy tasak pudingporhoz. Finom lett így is.





Karácsonyi gyümölcskenyér

Hozzávalók:

30 dkg liszt

25 dkg porcukor

3 dl tejföl

2 tojás

fél tasak sütőpor

rum vagy rumaroma

aszalt és kandírozott gyümölcs

porcukor a tetejére (elhagyható)

Elkészítés:

Bármit használhatunk tölteléknek, amit szeretünk: diót, mogyorót, mandulát, magvakat, csokidarabokat, friss és aszalt gyümölcsöket. Én most Tropi Mix kandírozott trópusi gyümölcsök keveréket, aszalt sárgabarackot, mazsolát és egy marék vagdalt diót tettem bele. Először a gyümölcsöket aprítjuk fel, és beáztatjuk egy kis rumba, vagy csak meglocsoljuk kevés rumaromával. 

A tésztához a tojásokat a porcukorral habosra keverjük, aztán hozzáadjuk a tejfölt. Majd jöhet bele a sütőporos liszt, végül a gyümölcsök. A gyümölcsöket érdemes egy kis liszttel elkeverni, hogy ne süllyedjenek le a tészta aljára. A kész tésztát kivajazott-kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt őzgerinc formába öntjük, és előmelegített sütőben 160-180 fokon 30-40 percig sütjük (tűpróba!). A formában hűtjük ki, majd kiborítjuk egy tálra, porcukorral meghintjük, szeleteljük. Le lehet önteni csoki mázzalis. Nagyon jól dekorálható, de csak úgy magában is tökéletes. A fenti adag tészta 2 őzgerinc formáoz elegendő.




Puha sajtos, szezámmagos pogácsa

Csilla sajtos, szezámmagos apró pogácsája, recept ez .

Hozzávalók

60 dkg finomliszt

3 db tojás

175 g tejföl

25 dkg margarin

4 tk só

1 teáskanál cukor

5 dkg élesztő

a tetejére

5 dkg reszelt sajt 

fehér és fekete szezámmag

1 db tojás (a kenéshez)


Elkészítés

A lisztet egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojásokat. A margarint és a tejfölt a mikróban szobahőmérsékletűre melegítjük, és a tejfölbe belekeverjük az élesztőt. Majd mindent hozzáadunk a liszthez. Átgyúrjuk, és hagyjuk kelni kb. 1-2 órát. Pihenés után párszor hajtogatva kinyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra, és a legkisebb pogácsa formával kiszaggatjuk. Tetejét megkenjük tojással, és sajtot, szezámmagot szórunk rá. Előmelegített sütőben kb.15 perc alatt megsütjük.




Csilla majonézes burgonyasalátája

Hozzávalók

60 dkg burgonya

4 db főtt tojás

5 közepes db csemegeuborka

1 közepes db sonkahagyma (lila)

30 dkg majonéz 

2 evőkanál mustár

1 nagy pohár (350 gr)  tejföl

só, bors, cukor ízlés szerint


Elkészítés

A burgonyát sós vízben megfőzzük, lehámozzuk, kihűtjük. A majonézt összekeverjük a tejföllel, mustárral. Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk, borsozzuk. Belekeverjük az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a karikákra vágott burgonyát, a csíkokra vágott uborkát, a felszeletelt főtt tojást. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Eredeti recept ez, Csilla kukorica nélkül készíti, nekünk így tökéletes.




Narancsos kakaós süti

Hozzávalók:

1 tojás

6 dkg zsír (vagy 10 dkg Ráma margarin)

25 dkg cukor

25 dkg liszt

1 tasak sütőpor

2-3 evőkanál kakaó

2 dl tej

4 evőkanál narancslekvár és egy narancs lereszelt héja


 Elkészítés:

A cukrot, a lekvárt, narancs héjat, a zsírt és a tojást keverjük habosra habverővel. A lisztet, sütőport és a kakaót keverjük össze. A masszát a liszttel kavarjuk el és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet. Előmelegített sütőben, közepes méretű tepsiben 160°C-on 25 percig süssük. (TŰPRÓBA!)

Ez az eredeti recept, csak most a baracklekvár helyett darabos narancslekvárt és reszelt narancshéjat használtam.





Puha mézeskalács

 Csilla puha mézeskalácsa. A lenti recept alapján, 70 dkg lisztből készült, 4 tepsivel lett.

"De akkor a legjobb, ha nem csak egy éjszakán át áll, hanem minimum kettő. Nekem van, h egy hétig áll a hűtőben és a végét már csak akkor használom el, akkor lesz a legjobb ☺"






Puha mézeskalács

 Cinti és Lana puha mézeskalácsa.







TANTE FANNY RECEPTFÜZETEK

 Letölthető TANTE FANNY RECEPTFÜZETEK






2023/12/11

Karácsonyi sajtos-tejfölös-baconös csirkemell őzgerincben

 Hozzávalók

1 kg csirkemellfilé

só, bors és piros töröttpaprika ízlés szerint

15 dkg sajt +5 dkg a tetejére

20 dkg tejföl

2 db tojás

2 evőkanál liszt

3 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyemzöld

3 dkg vaj a kenéshez

1 evőkanál zsemlemorzsa

20 dkg bacon (inkább több)

10 dkg aszalt gyümölcs (pl vörös áfonya, aszalt szilva, fekete cseresznye)


Elkészítés:

A csirkemellet apró kockákra vágjuk, ízlés szerint fűszerezzük majd félretesszük. Egy tálba rakjuk a reszelt sajtot, tejfölt, a felvert tojásokat, a lisztet és az aprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával és a felaprított petrezselyemmel, majd jól elkeverjük. Belerakjuk a csirkemellet és a szükség szerint összevágott gyümölcsöt, majd mégegyszer jól átforgatjuk. A  sütőformát kivajazzuk, majd megszórjuk zsemlemorzsával, és kibéleljük a baconszeletekkel úgy, hogy a szalonnacsíkok lógjanak túl a peremén. Megöltjük a keverékkel és szorosan betakarjuk a lelógó szalonna szeletekkel. 180 fokos sütőben 40-50 percig sütjük.



Karácsonyi egyben sült fasírt

 Hozzávalók

50 dkg darált sertéshús (sertéslapocka a legjobb)

2 db tojás

2 nagyobb szelet kenyér 

3 gerezd fokhagyma

3 fél db színes paprika (piros, zöld, sárga)

1 csokor petrezselyemzöld

só, bors és piros tötöttpaprika ízlés szerint

kb 1 evőkanál zsemlemorzsa 

1 evőkanál étolaj a sütőforma kikenéséhez és a fasírtrúd lekenéséhez

esetleg 4-5 kemény főtt tojás


Elkészítés

A kenyérszeleteket egy kevés vízbe áztatjuk. A paprikákat igen apró kockákra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Egy tálba tesszük a darált húst, fűszerezzük, belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a felaprított paprikát és petrezselymet, a tojásokat, végül a víztől kinyomkodott kenyeret is belemorzsoljuk. Az egészet kézzel jó alaposan összedolgozzuk. Ha nagyon lágy a masszánk, akkor nem lehet rendesen formázni, ezért egy-két evőkanálnyi zsemlemorzsát dolgozzunk bele. Egy sütőformát (kb. 30x15x5-6 cm) kenjünk ki olajjal, majd nyomkodjuk bele a masszát . Kicsit a fasírtrúd tetejét is kenjük meg olajjal.

Ha van főtt tojásunk, akkor tegyük a húsmassza kisebbik felét a formába/tepsire, majd lapítsuk ki a forma alján (vagy a  tepsiben kb 10 cm széles sávban). Sorakoztassuk rá egymás után a főtt tojásokat, majd a húskeverék másik felét egyenletesen halmozzuk rá, szinte betapasztva vele felül és oldalt a tojásokat. Nedves kézzel alaposan nyomkodjuk össze, hogy a tojások összetapadjanak a masszával és ne essen szét. A  formázás után egy henger alakú "fasírt rudat" kell hogy kapjunk. Alufóliával lefedjük (ne hajtsuk rá a tál szélére, hogy a gőz ki tudjon jönni alóla, de a hús ne kezdjen el nagyon pirulni.) Kb 1 órát süssük így, majd vegyük le a fóliát, a sütési hőfokot emeljük 200 fokra és még kb 20 percig így sütjük, hogy szép piros legyen.



Joghurtos poharas süti

 Hozzávalók:

2 kis pohár joghurt (vagy 1pohár joghurt és 1pohár tejföl)

2 pohár cukor

1 pohár étolaj

1 tasak vaníliás cukor

4 pohár liszt (2 pohár rétesliszt és 2 pohár sima liszt)

1 tasak sütőpor

4 tojás

csipetnyi só

gyümölcs


A tojásokat ketté vesszük, a fehérjét pár csepp citromlével kemény habbá verjük. A sárgákat jól kikeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, ezekkel jó habosra keverjük. Beleszitáljuk a sütőporos lisztet, azzal is jól elkeverjük, végül beleforgatjuk a tojáshabot. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, tetejét megszórjuk ízlés szerint gyümölccsel és közepes hőfokon megsütjük. Tűpróba!

Ez a finom, könnyű tészta akár piskóta helyett is jó.