"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2024/01/17

Talpatlan túróslepény

Hozzávalók:

3/4 kg túró 

egy késhegynyi só

4-5 evőkanál cukor (ízlés szerint lehet kevesebb)

1 tasak vaníliás cukor

4 nagy vagy 5 kicsi tojás 

1 nagypohár (330gr) tejföl + 1 kispohár joghurt

7,5 dkg olvasztott vaj 

6 csapott evőkanál gríz 

A túrót cukorral és sóval áttörjük, a tojásokat felverjük. Minden hozzávalót egybeöntünk és jól kikeverjük. Zsírozott, grízes liszttel megszórt tepsibe öntjük és közepes hőfokon aranysárgára sütjük.

Ez az alap recept egy közepes tepsihez, kb jó ujjnyi vastagságú lesz a kész süteményünk. Kisebb tepsiben vastagabb lesz, akkor egy kicsit hosszabb ideig kell sütni.

Tovább ízesíthetjük, gazdagíthatjuk vaníliás cukorral, reszelt citrom vagy narancs héjjal, mazsolával, valamilyen gyümölccsel (áfonya nagyon finom benne) vagy ízlés szerint kaporral.

Aljnélküli vagy öntött túróslepény/pite néven is ismert.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése