"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2023/12/29

Karácsonyi gyümölcskenyér

Hozzávalók:

30 dkg liszt

25 dkg porcukor

3 dl tejföl

2 tojás

fél tasak sütőpor

rum vagy rumaroma

aszalt és kandírozott gyümölcs

porcukor a tetejére (elhagyható)

Elkészítés:

Bármit használhatunk tölteléknek, amit szeretünk: diót, mogyorót, mandulát, magvakat, csokidarabokat, friss és aszalt gyümölcsöket. Én most Tropi Mix kandírozott trópusi gyümölcsök keveréket, aszalt sárgabarackot, mazsolát és egy marék vagdalt diót tettem bele. Először a gyümölcsöket aprítjuk fel, és beáztatjuk egy kis rumba, vagy csak meglocsoljuk kevés rumaromával. 

A tésztához a tojásokat a porcukorral habosra keverjük, aztán hozzáadjuk a tejfölt. Majd jöhet bele a sütőporos liszt, végül a gyümölcsök. A gyümölcsöket érdemes egy kis liszttel elkeverni, hogy ne süllyedjenek le a tészta aljára. A kész tésztát kivajazott-kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt őzgerinc formába öntjük, és előmelegített sütőben 160-180 fokon 30-40 percig sütjük (tűpróba!). A formában hűtjük ki, majd kiborítjuk egy tálra, porcukorral meghintjük, szeleteljük. Le lehet önteni csoki mázzalis. Nagyon jól dekorálható, de csak úgy magában is tökéletes. A fenti adag tészta 2 őzgerinc formáoz elegendő.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése