"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2023/12/29

Holland szelet

Hozzávalók:

4 mézeslap

A krém:

2 tasak tejszín ízű pudingpor

7 dl tej

25 dkg margarin

25 dkg porcukor

2 tasak vaníliás cukor

2 evőkanál kakaópor

+ baracklekvár a kenéshez


A tejjel megfőzzük a kb 1evőkanál cukorral elkevert pudingot és kihűtjük. A vajat kihabosítjuk a porcukorral és hozzákeverjük a pudinghoz. Szép simára dolgozzuk, majd felét kivesszük és jól elkeverünk benne 2 evőkanál kakaót, a többihez meg a vaníliás cukrot keverjük. Ha kész a krém, félre tesszük.

A következőképpen állítjuk össze a süteményt: az első mézes lapra kenjük a kakaós krémet, rá a második lap, azt lekenjük baracklekvárral, harmadik lap, arra a vaníliás krémet kenjük, rá a negyedik lap, amit később lekenünk mázzal. Mielőtt lekenjük mázzal, az összeállított süteményre rátesszük a tepsit és lenyomatjuk 2 kg cukorral vagy liszttel pár órát, hogy jól összeálljon a sütemény. 

Máz:

18 dkg vaj

18 dkg porcukor

1 tasak főzés nélküli puncs pudingpor 

2 evőkanál tej

pár csepp piros ételfesték, mert anélkül elég halvány a máz 

Mindent összekeverünk, majd gőz fölött addig kavarjuk, amíg el nem kezd sűrűsödni. A mázat melegen a tészta tetejére simítjuk.

Dermedés után hűvös helyen tartjuk és csak másnap szeleteljük, mert a tészta akkorra puhul meg.

Bolti, kész mézeslappal készítettem, ezek kisebb lapok, mint amit házilag sütünk, így a krém vastagabb lett a süteményben (egyáltalán nem baj), a mázhoz viszont csak 10 dkg cukrot és 10 dkg vajat használtam az egy tasak pudingporhoz. Finom lett így is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése