"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2018/02/23

Nagyon egyszerű sajtos pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg Ráma vagy Liga margarin
1 evőkanál só
1 tojás
1 doboz tejföl
reszelt sajt
A sajt kivételével az összes hozzávalót összedolgozzuk, de a tojásnak csak a sárgáját használjuk fel. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, késsel bevagdossuk, pogácsa szaggatóval kiszurkáljuk, a tojásfehérjével lekenjük, sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 15-20 percig sütjük.



Tökmagos-zöldborsós tarhonyás hús

 Hozzávalók:
50 dkg tarhonya + 2 evőkanál olivaolaj (eredetileg 1 evőkanál zsír)
50 dkg zöldborsó
50 dkg sertés pörkölthús + 2 evőkanál olivaolaj (eredetileg 1 evőkanál zsír)
1 kis fej vöröshagyma
1 evőkanál. tökmagolaj + 5 dkg pörkölt tökmagbél
só, bors, pirospaprika

A húsból a szokott módon pörköltet főzünk, csak kevesebb szafttal. Mielőtt megpuhulna, hozzáadjuk a zöldborsót és együtt készre főzzük.
Közben a tarhonyát olivaolajon megpirítjuk, vízzel felöntjük és födő alatt puhára főzzük.
Ha a zöldborsós pörkölt és a tarhonya is kész, összekeverjük. Tányérokba szedjük és mindegyik adagra csepegtetünk kevés olivaolajat és szórunk egy kevés pirított tökmagot. Ízlés szerint uborkával vagy egyéb savanyúsággal fogyasztjuk.
Javaslat: a zöldborsót külön is megpárolhatjuk és úgy vegyítsük hozzá a pörkölttel elkevert tarhonyához.



2018/02/13

Málnás túrótorta - Valentin napra is (glutén és laktózmentes)

Hozzávalók a tésztához:
1 tojás, 2 tojásfehérje, 1 tasak tejszínízű pudingpor, 1 csipet só, vagy pár csepp citromlé
A sütőt előmelegítjük. A (23 cm-es) tortaformát kibéleljük sütőpapírral.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 3 evőkanál vízzel és 4 dkg cukorral habosra keverjük. A fehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A pudingport a krémbe kavarjuk, hozzáadjuk a habbá vert fehérjét, majd óvatosan összekeverjük. A tésztát a formába öntjük és közepes tűznél világosra sütjük (15-20 perc). Ezután hagyjuk kihűlni.

Krém:
fél kg laktózmentes krémes túró
12,5 dkg laktózmentes vaj
10 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
75 ml forró tej (lektózmentes)
1 kis tasak zselatin

A puha vajat a cukrokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk az áttört túrót, és eldolgozzuk.
A forró tejhez hozzáadjuk a zselatint, elkeverjük benne és folyamatos keverés mellett, még forrón, a túrós keverékhez adjuk, majd jól kikeverjük. A kihűlt tésztára ráöntjük a túrós masszát, egy műanyag tortalapáttal elsimítjuk rajta és a hűtőbe tesszük pár órára, amíg teljesen megszilárdul.

Öntet a tetejére
25 dkg málna (fagyasztott)
2 tasak piros tortazselé
5 dkg cukor
2,5 dl víz
A málnát leturmixoljuk. A tortazselét összekeverjük a cukorral, felöntjük a vízzel és felforraljuk. Forrás után még egy picit főzzük, majd félrehúzzuk, és hagyjuk hűlni. Ha már csak éppen langyos, hozzákeverjük a málnapürét. A tortát kivesszük a hűtőből. A málnás keveréket a túrós rétegre öntjük, elsimítjuk és pár órára ismét visszatesszük a hűtőbe.
Málna helyett eperrel, de ízlés szerint más gyümölccsel is készíthető.





minelly Morzsás szilváslepénye

Hozzávalók:

Tészta:
15 dkg margarin,
20 dkg liszt,
1 tojás,
5 dkg cukor,
1 dl tej,
2 dkg élesztő,
csipet só,
1-1,5 kg szilva.
2-3 tk őrölt fahéj,

Az édes morzsához: 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, 20 dkg liszt. (*a tészta tetejére!)

Elkészitése:
A tejet meglangyosítjuk, pici cukorral és liszttel felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a puha margarint, csipet sót, végül a felfuttatott élesztőt, és sima tésztává gyúrjuk. 30 percre félretesszük pihenni. Ennyi idő alatt kimagvaljuk a szilvát: megmossuk, félbevágjuk, magját kiszedjük.
A morzsához összekeverjük a cukrot a liszttel, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Nem az a cél, hogy összeálljon, morzsát készítünk! A kipihent tésztát sütőpapírral borított közepes tepsibe nyomkodjuk-nyújtjuk. Fontos, hogy a tepsinek legyen pereme! Vágott felükkel felfelé sűrűn kirakjuk a fél szilvákkal, meghintjük fahéjjal. Egyenletes vastagságban megszórjuk a morzsával, majd előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha pici színt kap a tetején a morzsa. Langyosra hűlve vágjuk csak fel!

* Nagyon hig lett a tészta, talán, mert (csak szemre) az ivópohár feléig öntöttem a tejet!!!
Raktam bele utólag még 2 ek. lisztet..Igy is híg lett – belesímítottam a sütőpapirral kibélelt tepsibe és egy kicsit felfelé „kentem” a tésztát.
A kimagozott és felezett szilvákat felfelé raktam sorba a tészta tetejére és meghintettem a morzsával.
A sütő nem volt előmelegitve, ezért kb 5 percet rászámolok a sütési időre…
35 percig sütöttem 180C-on és még 5percet 140-en.
minelly-től, régi kedves Picasa-s ismerősömtől sok éve (2011-ben) kapott receptem.


Kólás sült csirkecomb

Hozzávalók:
8-10 db egész csirkecomb
1-2 fej vöröshagyma
só, fűszerek ízlés szerint
coca cola
olaj

Elkészítés:
A hagymákat megtisztítom, apróra darabolom, beleszórom a tepsibe, öntök rá egy kevés olajat, ráteszem a megtisztított, előre befűszerezett csirkecombokat és felöntöm annyi kolával hogy félig ellepje. Alufóliával lefedem és forró sütőbe teszem. Kb fél órát sütöm, míg kezd puhulni a hús. Ekkor leveszem a tepsiről a fóliát és a combokat párszor átfordítva szép pirosra sütöm. A hús
nagyon finom, kellemesen édeskés, belül omlós, kívül ropogós lesz.


 

2018/02/08

Olcsó krémes mézes

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 tojás
10 dkg cukor
5 dkg margarin
1 evőkanál méz
kevés tej

A tojást, cukrot, mézet és margarint gőz felett kikeverjük, hozzáadjuk a szódabikarbónával és mézes fűszerrel elkevert lisztet meg egy kicsi tejet. Összegyúrjuk. 4 részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk és kisebb tepsi hátán külön-külön megsütjük.

Krém:
4 evőkanál lisztből fél liter tejjel és 2 tasak vaníliás cukorral sűrű pépet főzünk, kihűtjük.
20 dkg margarint, 20 dkg porcukorral habosra kkavarunk, a kihült a péppel simára keverjük.

Összeállítás:
mézes lap - krém fele - mézes lap - lekvár - mézes lap - krém másik fele - mézeslap.
A tetejét csokimázzal kenjük be (1 tábla -10 dkg- tortabevonót 2-3 evőkanál olajjal felolvasztok gőz fölött és széles pengéjű késsel a süteményre kenem)


2018/01/31

minelly Lekváros túróskiflije

Az „egyensúly-tészta” összetevői:
250 gr.liszt
250 gr. margarin
250 gr túró

A lisztet a margarinnal a tenyeremmel elmorzsolom, egészen homogénné, majd belegyúrom a túrót.
Eléggé ragadós tésztát kapok. Összekaparom egy csinos gömbbé és a hőtőben egy éjszakát pihentetem.
Másnap 4 részre osztom.
Lisztezett deszkán nagyon vékonyra (1-2 mm) kisodrom. Felvágom ca. 7 cm-es kockákra a tésztát.
A közepébe kajszilekvárt pöttyentek (borsó/maximum.egresnagyságut) és felülről lefelé felsodrom. A hajtás az aljára kerüljön, majd begörbitem a hengerkét kifli-formájura.
Előmelegitett sütőben (180C) kellemes drapp-sárgás szinűre sütöm. Ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. Ha meg nem sül meg rendesen, akkor nyers marad a közepe.
Szóval, ha a széle szinesedik, az az optimális!!!
Azon forrón vaniliás pocukorba hempergetem, ujjaimmal besegitek, hogy ráragadjon.
Ujabbam 2x hepergetem meg  (10’ mulva) mert akkor még finomabb…

(minelly-től, régi kedves Picasa-s ismerősömtől sok éve kapott receptem)



Vörösáfonyás csirkekuglóf

Hozzávalók:
2 kg csirke és pulykamell vegyesen
20 dkg kemény sajt
30 dkg szeletelt bacon (lehet 40 dkg is)
10 db tojás
2 közepes lilahagyma (zöldhagymával mutatósabb)
20 dkg aszalt vörösáfonya (lehet több is, más is)
4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál grill fűszerkeverék

só, bors
zsír
zsemlemorzsa (nálam most zöldfűszeres)
- a fenti mennyiség a nagyobb kuglóf formába való

A húst kis csíkokra vágom, sózom, borsozom és megszórom a grill fűszerkeverékkel.
A tojásokat egy tálba ütöm, hozzáadom a lereszelt sajtot, a zúzott fokhagymát az apróra vágott lilahagymát, az aszalt áfonyát és jól összekeverem.
A kuglóf formát jól kizsírozom, zsemlemorzsával bőven megszórom és kibélelem a bacon szeletekkel úgy, hogy azok körben lelógjanak a forma szélén.
A fűszeres hús egyharmadát belerakom körben a formába, meglocsolom a tojásos masszával, majd újból hús, massza, hús és masszával fejezem be, végül ráhajtom a bacon szeletek lilógó szélét és 180 fokon kb másfél óráig sütöm
Kihűlés után kiborítom a formából és felszeletelem.

Tipp: 
a kuglóf formát úgy béleljük ki a bacon szeletekkel, hogy azok mindenütt fedjék egymást, de sülés közben még így is összezsugorodnak és valamennyi lé kifolyhat, ezért  a kuglóf formát állítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, hogy a sülés közben esetlegesen kicsöpögő hús vagy tojáslé arra folyjon. 
Vörösáfonyából és hagymából lehet többet is használni, a sok hús elbirja. Áfonya mellé (vagy helyett) aszalt sárgabarack, meggy stb is nagyon jó.
Recept ötlet Karcsi Főzdéje




Csirkekuglóf és Kólás sült csirkecomb

Csirkekuglóf és Kólás sült csirkecomb




Kekszes banángolyók

3 nagy banánt összenyomok villával, 30 dkg darált kekszet és 10 dkg porcukrot gyúrok hozzá.
Kisebb diónyi gombócokat formálok belőle. Ezeket lehet ízlés szerint kókuszreszelékbe vagy csokidarába forgatni. Ha éppen egyik sincs, megteszi egy kis maradék darált keksz is, úgy is finom.
(régi kedves főnökasszonyom, Róza Imréné Valika receptje)

minelly Különleges töltött paprikája

Hozzávalók: 10 darab tölteni való paprika, 30 deka darált hús, 1 csésze párolt rizs,1 pohár tejföl, 1 darab tojás,
2 tojás sárgája, 3 szál apróra vágott petrezselyemzöld, füstölt szalonna /lehet bacon is/ vöröshagyma, paradicsom, só, bors, reszelt sajt ,olaj.

A húst összekeverjük a párolt rizzsel, 1 tojással,a petrezselyemmel, a sóval, borssal. A tepsi vagy a jénaialját kiolajozzuk, a hosszában kettévágott paprikákat megtöltjük a masszával és az edénybe fektetjük.
Mindegyikre teszünk egy karika vöröshagymát, egy szelet szalonnát, egy szelet paradicsomot.
Rásímitjuk a tejföllel elkevert 2 darab tojás sárgáját, ha szükséges ízesítjük, és reszelt sajttal meghintve, közepesen meleg sütőben fél óra alatt készre sütjük .
Nagyon finom és könnyű étel!

(minelly-től, régi kedves Picasa-s ismerősömtől sok éve kapott receptem)



Egyszerű sajtos pogácsa - nem kell se dagasztani, se keleszteni


Hozzávalók:
40-50 dkg liszt (annyi, hogy jó állagú legyen a tészta)
25 dkg sütőmargarin
2 dl tejföl
3 dkg élesztő
10 dkg reszelt sajt (a tésztába)
3 teáskanál só

a tetejére: 1 felvert tojás, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk - nem kell se dagasztani, se keleszteni. Kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét késsel bevagdossuk, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük és egy kevés reszelt sajtot teszünk rá. Forró sütőben (180 fok kb. 20-25 perc alatt) aranysárgára sütjük. BlikkRúzs  recept.














Régi idők receptjei

Régi receptek 1941-es és 1960-as évek újságjaiból

Guszti barátomtól kaptam még régebben ezeket a recepteket

Muszaka

MUSZAKA (húsos, görög) 6 személyre

Hozzávalók:
80 dkg padlizsán, só, bors, 50 dkg krumpli, 50 dkg paradicsom (jobb a héj nélküli konzerv) , 2 nagy fej v.hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk.oreganó, 1 csomó petrezselyem, 2+1 ek. olaj + ami a sütéshez kell.
50 dkg darált hús (marha vagy bárány), 1 ek.paradicsompüré, 1 kk. cukor, 1/2 kk. őrölt fahéj, 1,5 dl száraz fehérbor vagy vermut, 1+3 tojás, 15 dkg reszelt gouda vagy juhsajt, 5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg liszt, 5 dl tej, szerecsendió,

A padlizsánokat megmossuk, szárukat levágjuk, hámozatlanul felkarikázzuk, 1 órára erősen besózzuk. A krumplit héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk. A finomra vágott hagymákat 2 ek. olajon megfonnyasztjuk, rárakjuk a darálthúst, élénk tűzön morzsásra pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, cukrot, fahéjat, bort, zöldfűszert. Sózzuk, borsozzuk, élénk tűzön fedő nélkül 10 percig pirítjuk, levét teljesen elfőzzük. Kihűtjük, majd összedolgozzuk 1 tojással, és a sajt felével. A besamelhez rózsaszínűre pirítjuk a margarinon a lisztet, simára keverjük a tejjel, sűrűsödésig főzzük, langyosra hűtjük. A maradék 3 tojást ketté vesszük, a sárgákat a besamelhez keverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele kevés szerecsendiót. hozzáadjuk a maradék sajtot. A 3 tojásfehérjéből egy csipet sóval félkemény habot verünk, a leöblített, kinyomkodott padlizsánszeleteket beleforgatjuk, forró olajban, több adagban kisütjük (erős tűzön, hirtelen, pirosra). Papírtörlőre szedjük. A tepsit (tűzálló tálat) olajjal kikenjük, aljára karikázzuk a krumplit, sózzuk, beterítjük a padlizsán felével, rásimítjuk a húsos ragut, elkenjük rajta a besamel felét, rárakjuk a padlizsán másik felét, a felkarikázott paradicsomot, végül bevonjuk a maradék besamellel.  200 fokra előmelegített forró sütőben, középső rácson, kb. 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük. Tálalás előtt 10 percet pihentetjük. Kockákra vágva tálaljuk.


minelly Habos almása

Almalekvár: 1.5 kg édes alma hámozva mérve. Az almát vékony kis háromszögekre vágom és 20 dkg cukorral felteszem főni. Addig főzöm, míg elfőtte az összes levét és szinte lekvárszerű, darabos marad nem lesz teljesen pépes. Ekkor hűlni hagyom. Én előző nap szoktam elkészíteni.

Sárga tésztához: 4 tojássárgáját kikeverek 10 dkg *zsírral, 6 *evőkanál cukorral, 2 dl tejjel. Majd hozzá keverek 6 evőkanál lisztet és 1 csomag sütőport. Ezt egy zsírozott lisztezett tepsibe terítem. Erre teszem rá az alma lekvárt.
(Én vajjal készitettem és 4 evőkanál cukorral én csak 1- 1  csomag sütőport használtam)

Barna tészta: 4 tojássárgáját kikeverek 10 dkg *zsírral, *6 evőkanál cukorral, 3 evőkanál kakaóporral és 2 dl tejjel. Majd hozzáadunk 6 evőkanál lisztet és 1* csomag sütőport. Majd ezt a masszát az almalekvár tetejére kenjük egyenletesen.
160 fokra előmelegítette sütőben majd nem teljesen megsütjük. Mikor a teteje megszilárdult és a tűre nem ragad akkor rákenjük a tojáshabot. Addig sütjük tovább míg a hab szépen meg nem pirul és szárad.  A tésztát ekkor kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk.

Tojáshab: 8 tojásfehérjét habbá verjük 12* (én 10 e.k) kanál cukorral és kevés citromlével.

Csoki máz: 3 dkg vajat felolvasztunk, majd hozzákeverünk 2 evőkanál kakaóport és 1 evőkanál cukrot. Majd ezt a mázat csak rácsurgatjuk a süti tetejére.

*én tettem a csokimázba még, amikor egy kicsit meghűlt 1 tojásfehérjét és némi vizet is és kikevertem, amig még kissé folyós maradt  és szép fényes lett.
Ezt csorgattam rá a tetejére.
Vajjal készitettem a sütit és a S+Barna tésztákhoz csak 4-4 e.kanál cukrot használtam, illetve fél-fél csomag sütőport.
minelly-től, régi kedves Picasa-s ismerősömtől sok éve (2011-ben) kapott receptem.
 






2018/01/30

Babapiskótás mézes krémes

Mézes lapok :
1 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál méz, 5 evőkanál tej
- ezeket összefőzzük, majd beledolgozunk 40 deka lisztet amibe 1 evőkanál kakaóport és 1 tasak sütőport kevertünk. A tésztát elfelezzük, kinyújtjuk és sütőlapon vagy tepsi hátulján, közepes hőfokon 2 lapot sütünk.

Krém :
1 l tej
3 tasak vaníliás pudingpor
4 tasak vaníliás cukor
25 dkg Ráma margarin
20 dkg porcukor
A krémhez a pudingport a vaníliás cukrokkal kevés tejben elkeverjük, majd a többi tejjel felöntve sűrű krémmé főzzük.Teljesen kihűtjük.
A margarint habosra kavarjuk a porcukorral és összedolgozzuk a kihűlt pudingkrémmel.

Töltelék :
egy csomag babapiskóta
2 dl tej
rum vagy rumaroma (helyettük jó pl befőtt meggy leve is, én most azzal készítettem)

A sütemény összeállítása:
Az egyik mézes lapra rákenjük a krém felét. A rumos tejbe mártogatott piskótákat szép sorban rárakjuk. Erre rákenjük a krém maradékát és befedjük a másik mézes lappal (aki ügyes, az a másik mézeslapra kenje a maradék krémet és a krémes felével óvatosan borítsa rá a piskótás rétegre). Gyengén összenyomkodjuk. Fóliával letakarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap bevonjuk csokimázzal. Ha az megkötött, szépen szeletelhető a sütemény.

Máz :
20 dkg porcukor
1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 evőkanálnyi vaj
3 evőkanál forró víz
- ezeket kis lángon összemelegítjük és rákenjük a süteményre.



Mosolygós linzerek - Cukros-diós linzervirág - Nutellás linzer

Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
fél tasak sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
1 tojás sárgája
1 kisebb citrom reszelt héja
szükség esetén egy kevés tejföl

A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk.
Fele-fele mennyiségű sima/teli illetve mintás/lyukas formával kiszaggatjuk. Sütőpapiros tepsire rakjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt (sütő függő) megsütjük.
Ha kihűltek, lekvárral vagy nutellával megkenve összeragasztjuk őket.
Olvasztott csokival is megcsurgathatjuk a felső linzereket.
A diós-cukros változatnál a lyukas virágforma tésztákat sütés előtt tojásfehérjével lekenjük, majd cukorral elkevert, durvára vágott dióba mártjuk.
Én a fenti tésztaadagból mindig dupla mennyiséget készítek.











2018/01/29

Lencsefőzelék

Hozzávalók:
40 dkg lencse
3 dkg zsír
5 dkg liszt
1 fej vöröshagyma

pirospaprika
ecet
cukor
1-2 babérlevél
mustár
1 dl tejföl

A lencsét többször átmossuk és ízlés szerint sózva, pár babérlevéllel, hideg vízbe feltesszük főni.
Közben a zsíron megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk a liszttel, zsemleszínűre pirítjuk, majd meghintjük kevés pirospaprikával. Pár kanál hideg vízzel elkeverjük és felengedjük vele a megfőtt lencsét. Kevés ecettel és egy kis cukorral, esetleg egy kiskanál mustárral  ízesítjük és tejfölt keverünk bele. Főtt, füstölt hússal (csülök, tarja, oldalas) vagy sült kolbásszal/virslivel tálaljuk.





Habroló vagy Sajtos roló

Habroló
Lehet a tésztát kész, bolti fél kg-os leveles tésztából is csinálni,:

kinyújtjuk, 4-be vágjuk és minden részt 6 csíkra vágunk. Így kijön belőle 24 darab.
Ha magunk csináljuk: 

60 dkg liszt, 2 kocka Rama, kb. 1,5 pohár tejföl, pici só, 1 evőkanál cukor, fél tasak sütőpor. Összegyúrni, 3 cipóba osztani és hideg helyen 2 órát pihentetni. Majd jó vékonyra nyújtani, 2 cm-es csíkokra kell vágni, sütőformákra feltekerni, és forró sütőben megsütni.
Krém: 

fél liter tejszín plusz egy csomag habfixáló, 3 evőkanál porcukor, 2 tasak vaníliás cukor.
A tejszínt fel kell verni, bele kell keverni a cukrokat. Ha kisült és kihűlt a tészta, akkor habzsákból (nylon zacskóba bele a hab, zacskó csücskét levágni) bele kell tölteni a krémet. 

Porcukorral meglehet szórni.




Sajtos roló I.
28 dkg lisztet, 22 dkg margarint, 1 pohár tejfölt, 1 evőkanál ecetet késsel összedolgozunk. Azért nem kézzel, hogy minél kevesebbet érjünk hozzá, így is elég lágy tésztát kapunk. Betesszük a hűtőbe (jobb ha még este összeállítjuk a tésztát és csak másnap folytatjuk).
Elővesszük a tésztát, jó vékonyra kinyújtjuk (1-2 mm). Kis csíkokat vágunk kb 2x5cm, a fém formákra (a régi, eredeti recept szerint pedig cirokra vagy kis, fából készült, megfelelő vastagságú rudakra) rátekerjük,  tojással megkenjük és sütjük. Vigyázat, nagyon hamar megsül!
Krém:
3 dl tejet 3 evőkanál liszttel sűrűre főzzünk, elzárjuk alatta a gázt, belekeverünk 3 tojás sárgáját és hagyjuk kihűlni.
Közben 1 Camping sajtot (ma ehelyett bármilyen tömlős sajt jó) 10 dkg vajjal, ízlés szerint sóval, kicsi borssal kikavarunk. A kihült krémmel összekavarjuk és beletöltjük a tészta rudakba.
A két végét, ahol kiér a töltelék, reszelt sajtba mártjuk.

Sajtos roló II.
Hozzávalók
A tésztához:
28 dkg liszt,
20 dkg margarin,
2 dl tejföl,

A hozzávalókat összedolgozzuk, 2 órát pihentetjük, majd 2 mm vékonyra nyújtjuk, és 2 cm-es csíkokra vágjuk. A tészta csíkokból egyet-egyet feltekerünk a sütőformákra, megkenjük tojással, és megsütjük. Miután kisültek, óvatosan, habzsák segítségével (nylon zacskóba bele a töltelék, zacskó csücskét levágni)  esetleg kiskanállal, megtöltjük azokat. A megtöltött rolók krémes végeit reszelt sajtba mártjuk.
Töltelék:
20 dkg margarin
10 dkg liszt
5 dl tej
20 dkg sajt
2 tojás

bors
A margarinból és a lisztből rántást készítünk, felengedjük a forrásban lévő tejjel, vigyázva, hogy a kapott massza ne legyen túl lágy. Hozzákeverjük a tojások sárgáját a felvert fehérjével együtt. Végül hozzáadjuk a sajtot, és közben ízesítjük.

(Itt is, mint a habrolónál, lehet a tésztákat kész, bolti fél kg-os leveles tésztából is csinálni,:
kinyújtjuk, 4-be vágjuk és minden részt 6 csíkra vágunk. Így 24 darab lesz.)








10 perces bögrés mézeskalács


Hozzávalók:
2 bögre liszt
1/2 bögre porcukor
7 dkg vaj vagy margarin
1/4 bögre méz
1 tojás
1 teáskanál sütőpor
1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
m&m's cukorka (helyette jó a big hit vagy a big ben is)

(a bögre 2,5 dl-es)

Elkészítése:
A margarint és a mézet egy picit megolvasztjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni, majd az összes hozzávalót egy tálba tesszük és összegyúrjuk.
Amit összekeveredtek a hozzávalók, már nyújthatjuk is. Körülbelül 3 mm vastagságóra nyújtjuk és különböző formákat szúrunk ki belőle.
170 fokon, 8-10 perc alatt készre sütjük. A cukorkákat még sütés előtt nyomkodjuk bele a tésztába.
(Nassolda recept)
A tésztát  mintázhatjuk színes vagy fehér cukormázzal, vagy még szaggatás előtt valamilyen mintát nyomhatunk bele (sodrófával óvatosan rányomhatunk régi kicsi csipke terítőt).







Lekváros-mogyorós piskóta golyók

Hozzávalók:
maradék kakaós piskóta
málnalekvár
pirított mogyoró

kozáksapka piskótájából leeső részeket hagytam megszáradni, majd elmorzsoltam.
Fél maréknyi mogyorót összevagdaltam és szárazon megpirítottam.
A piskótamorzsát összegyúrtam annyi málnalekvárral, hogy jól formázható legyen. Kisebb gombócokat csináltam belőle, amiket megforgattam a frissen pirított mogyoróban.
Nagyon finom csemege lett!



Vasi pecsenye

Hozzávalók:
8 szelet sertéscomb
2 dl tej
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
só, bors, pirospaprika
olaj a sütéshez

A hússzeleteket kiverjük, besózzuk és a fokhagymás, borsos tejbe áztatjuk. Hűtőbe tesszük legalább pár órára, de jobb, ha egy éjszakára. A lisztet pirospaprikával elkeverjük, megforgatjuk benne a hússzeleteket és forró olajban kisütjük. Tört burgonya vagy párolt rizs illik hozzá.
(Egyik első vendégvárós ételem volt 1988-ban, Verő Juli: Hónapok, napok, ételek c. könyvéből - azóta is ezt a recept könyvet használom a legtöbbet)