"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2018/02/13

Málnás túrótorta - Valentin napra is (glutén és laktózmentes)

Hozzávalók a tésztához:
1 tojás, 2 tojásfehérje, 1 tasak tejszínízű pudingpor, 1 csipet só, vagy pár csepp citromlé
A sütőt előmelegítjük. A (23 cm-es) tortaformát kibéleljük sütőpapírral.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 3 evőkanál vízzel és 4 dkg cukorral habosra keverjük. A fehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A pudingport a krémbe kavarjuk, hozzáadjuk a habbá vert fehérjét, majd óvatosan összekeverjük. A tésztát a formába öntjük és közepes tűznél világosra sütjük (15-20 perc). Ezután hagyjuk kihűlni.

Krém:
fél kg laktózmentes krémes túró
12,5 dkg laktózmentes vaj
10 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
75 ml forró tej (lektózmentes)
1 kis tasak zselatin

A puha vajat a cukrokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk az áttört túrót, és eldolgozzuk.
A forró tejhez hozzáadjuk a zselatint, elkeverjük benne és folyamatos keverés mellett, még forrón, a túrós keverékhez adjuk, majd jól kikeverjük. A kihűlt tésztára ráöntjük a túrós masszát, egy műanyag tortalapáttal elsimítjuk rajta és a hűtőbe tesszük pár órára, amíg teljesen megszilárdul.

Öntet a tetejére
25 dkg málna (fagyasztott)
2 tasak piros tortazselé
5 dkg cukor
2,5 dl víz
A málnát leturmixoljuk. A tortazselét összekeverjük a cukorral, felöntjük a vízzel és felforraljuk. Forrás után még egy picit főzzük, majd félrehúzzuk, és hagyjuk hűlni. Ha már csak éppen langyos, hozzákeverjük a málnapürét. A tortát kivesszük a hűtőből. A málnás keveréket a túrós rétegre öntjük, elsimítjuk és pár órára ismét visszatesszük a hűtőbe.
Málna helyett eperrel, de ízlés szerint más gyümölccsel is készíthető.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése