2015/09/11

Meggyes bólyi túrós (lusta asszony rétese, dobálós süti)

Míg az alap Bólyi túrós rétesben valamennyi mazsola van a túróra rászorva, ez a süti jó sok meggyel készül.

Hozzávalók:
30 dkg rétes liszt
1 cs. sütőpor
20 + 5 dkg cukor
fél kg túró (a krémesebb fajta)
12,5 dkg margarin (fél kocka)
1 pohár tejföl (150 gr-os) vagy 2 kis pohár (125 gr-os) natur joghurt (én azzal készítem)
4 tojás
fél liter tej
2 cs. vaníliás cukor
csipetnyi só
legalább fél kg magozott meggy(lehet több is)

A lisztet a sütőporral és 20 dkg cukorral alaposan összekeverjük és felét egyenletesen beleszórjuk egy tepsibe (előzőleg kibélelhetjük sütőpapírral). A margarin felét apró forgácsokra vágva elosztjuk a lisztes keverék tetején. A túrót áttörjük a tejföllel (joghurttal), csipetnyi sóval és a vaníliás cukrokkal. Aki édesebben szereti, tehet a túróba is egy kevés cukrot. A túrót rákanalazzuk a vajas lisztes rétegre. Kirakjuk a lecsöpögtetett meggyel. Erre rászorjuk a lisztes keverék másik felét. A tojásokat a tejjel, a kimaradt 5 dkg cukorral és a maradék, felolvasztott margarinnal kikeverjük és egyenletesen ráöntjük a tepsi tartalmára. Legalább negyed órát (de jobb, ha felet) állni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, közepesnél egy kicsit nagyobb lángon, kb. 3/4 órát sütjük. Ha szép aranysárga a teteje és a beleszúrt tű nem lesz ragacsos, készen van. Kihűlve szeleteljük, porcukorral megszórva kínáljuk.
(Langyosan még finomabb, csak nehéz szeletelni)
tepsi méret 25x35 cm












Zöldséges-sajtkrémes tészta

Hozzávalók:
1 nagy csokor zeller zöld
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 fej hagyma
20 dkg sonka, császár vagy valamilyen húsos füstölt szalonna
1 doboz főzősajt, vagy bármilyen tömlős sajt
olaj
só, bors
körettészta

A sonkát/szalonnát felkockázzuk és egy kevés olajon ropogósra sütjük.
A levél zöldségeket és a hagymát megmossuk, felaprítjuk. A sonka kisült zsírján megfuttatjuk a hagymát.
Ha már egy kis színt kapott, rárakjuk az összevágott levélzöldeket. Nagy lángon, kevergetve addig pirítjuk/pároljuk, amíg kicsit össze nem esik. Pár evő kanál vizet is önthetünk alá. Belekeverjük a főzősajtot (sajtkrémet) és lassan, hogy a zöldségek egy kicsit megpuhuljanak, összeforraljuk.
Körettésztával tálaljuk. A tetejére ízlés szerint lehet még egy kis reszelt sajtot is szórni.
A zellerzöld nagyon egészséges, ám igen intenzív ízt ad ennek az ételnek.







2015/08/25

Túrógombóc fánk

Se nem túrógombóc se nem fánk, de rendkívül gyors és nagyon finom.


Egy tálban összekeverünk:
25 dkg túrót, ugyanannyi lisztet, 3 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 kávéskanál szódabikarbónát, 1 késhegynyi sót 4 tojással és egy kis doboz tejföllel. Olyan nokedli tészta szerű lesz. Nem túl forró (ha nagyon forró, hamar megbarnulnak a fánkok) olajba 1-1 evőkanálnyit teszünk és kisütjük.
Porcukorral, lekvárral, de magában is nagyon jó !







2015/08/24

Kókuszos túrórudis/piskótatalléros muffin

Hozzávalók:
15 dkg liszt
15 dkg kókuszreszelék
15 dkg cukor
1 sütőpor
1 evőkanál keserű kakaópor
2 tojás
egy kis doboz (200 gr-os) főzőtejszín
fél dl olaj
1 tábla étcsoki
kókusz a díszítéshez
1 csomag töltött (epres/barackos) túrórudi

Elkészítése: a szilárd hozzávalókat a cukor és a kakaópor kivételével egy tálban összekeverjük.
A tojásokat habosra kavarjuk a cukorral és az olajjal, hozzáöntjük a tejszínt, belekeverjük a lisztes keveréket. Ketté osztjuk, az egyik felébe belekavarjuk a kakaót.
A kikent muffinformákba/kapszlikba először a kakaós tésztából teszünk egy kanálnyit. Ebbe beleállítunk egy túrórudi darabot és rárakunk egy kanálnyit a fehér tésztából. Előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, olvasztott csokival bevonjuk és egy kevés kókuszreszeléket szórunk a tetejére.
Túrórudi helyett használhatunk piskótatallért, azzal is nagyon mutatós és finom.
Túrórudi vagy piskótatallér híján tegyünk a tésztába meggyet, azzal is finom.




Piskótatalléros-lekváros muffin receptje


2015/08/16

Cukkinis tészta / Brigi tejszínes cukkinis tésztája

Hozzávalók 4 személyre:
4 közepes méretű zsenge cukkini (ha öregebb, vágjuk félbe és kaparjuk ki a magját)
fél csomag fodros nagykocka tészta (de másmilyen köret tészta is jó)
15 dkg kockázott füstölt húsos szalonna
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olivaolaj
só, bors
reszelt sajt (valamilyen füstölt a legjobb)

A tésztát a szokott módon megfőzzük, a cukkiniket megmossuk, lereszeljük.
Az olajon megpirítjuk a szalonnát, rádobjuk az apróra vagdalt fokhagyma gerezdeket, átkeverjük, de vigyázzunk, a hagyma meg ne égjen. Rárakjuk a lereszelt cukkinit és nagy lángon, többször kevergetve megsütjük/pároljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A kész tésztával összekeverjük, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

A cukkinihez tejfölt is keverhetünk, úgy is nagyon finom.


Brigi tejszínes változata:

császárszalonna kb.20dkg
2 cukkini
3 fokhagyma gerezd
1 kicsi hagymának a fele
egy 2 decis tejszín

A végén mikor minden hozzávaló jól összesült rátesszük a főzőtejszínt.







2015/08/01

Meggyes piskóta helyett tejfölös-joghurtos meggyes süti

Hozzávalók:
1 kis pohár tejföl
1 kis pohár (150 grammos) joghurt
1 pohár olaj
2 pohár cukor
2 pohár sima liszt + 2 pohár rétes liszt (vagy 4 pohár félfogós)
4 tojás
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
csipetnyi só
1 kávéskanál citromlé
fél kg fejtett meggy
(mérce a joghurtos/tejfölös pohár)

Elkészítése:
A tojássárgákat a cukrokkal és a tejföllel meg a joghurttal habosra keverjük. Hozzá adjuk a sütőporral és csipetnyi sóval elkevert lisztet és az olajat. Ezekkel is alaposan kikeverjük. A tajásfehérjéket a citromlével kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a tejfölös masszába. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük, tetejét kirakjuk magozott meggyel. Előmelegített sütőben, közepes lángon aranysárgára sütjük.
Ízlés szerint porcukorral megszórva fogyasztjuk.
A tejföltől nem csak frissen, de még másnap is nagyon finom puha a tésztája.
Legalább olyan finom, mint a rendes meggyes piskóta.






Joghurtos-poharas meggyes süti

Hozzávalók:
2 kis pohár (150 grammos) joghurt
1 pohár olaj
2 pohár cukor
4 pohár liszt
4 tojás
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
csipetnyi só
meggy
(mérce a joghurtos pohár)

Elkészítése:
a hozzávalókat a meggy kivételével jól kikeverjük, kikent, lisztezett tepsibe öntjük, meggyet szórunk a tetejére és előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.








Kolbászos lecsó

Hozzávalók:
egy kis kanál zsír
15 dkg húsos/füstölt szalonna
10 dkg füstölt kolbász
2 fej hagyma
1 kg zöldpaprika kicsumázva, felkarikázva
3 db cikkekre vágott paradicsom
1 ek pirospaprika
1 kk cukor

ízlés szerint 1-2 gerezd fokhagyma, 1 cső erős paprika

Elkészítése:
A zsíron megolvasztom a felkockázott szalonnát és a felkarikázott kolbászt, majd az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítom rajta. Megszórom pirospaprikával, majd rögtön rádobom a paprikát és a paradicsomot, valamint a zúzott fokhagymát. Sózom, majd fedő alatt puhára párolom. Szükség esetén cukorral ízesítem. Puha kenyérrel tálalom. 

Bográcsos adag:
5 dkg zsír
30 dkg húsos/füstölt szalonna
1 szál füstölt kolbász
1 kg hagyma
2,5-3 kg zöldpaprika kicsumázva, felkarikázva
1 kg paradicsom cikkekre vágva
2 ek pirospaprika
5 gerezd fokhagyma, erős paprika (ízlés szerint)
1 ek cukor









2015/06/28

Palócleves



Hozzávalók:
1 kg csontos báránylapocka vagy comb (kb. 60 dkg színhús), feldarabolva

(elvileg készíthetjük birka, sertés, marha vagy pulyka húsból is)
10 dkg füstölt szalonna
1 kg friss sárga hüvelyű zöldbab (tisztítva, darabolva mért súly)
3/4 kg krumpli

3-4 szál sárgarépa
3-4 szál fehér répa 

2 fej vöröshagyma
édesnemes őrölt pirospaprika
őrölt kömény
babérlevél

kapor

a tálaláshoz:
egy csokor összevágott friss kapor
tejföl
citrom (lime) vagy ecet

A szalonnát felkockázom. és egy nagy fazékban kiolvasztom a zsírját. Hozzá adom a felaprított hagymát, és félig megpárolom. Bele teszem a húst és mostmár nagy lángon jól átpirítom. Megszórom pirospaprikával és az őrölt köménnyel, átkeverem. Pici vizet adok hozzá, beledobom a babérlevelet, sózom, fűszerezem és kis lángon 3/4 puhára párolom. Ekkor adom hozzá a babot ( közben felöntöm a szükséges mennyiségű vízzel is) ezzel is főzöm egy ideig. Mikor kezd a bab kicsit puhulni, jöhet bele a feldarabolt zöldség, végül a krumpli és 1-2 kis ágacska friss kapor.

Amikor minden éppen puha, készen van. Tálaláskor ecettel vagy citrommal savanyítjuk (én limeot használtam, sokkal finobabb tőle), tejfölözzük és megszórjuk egy kis friss kaporral. 
Puha fehér kenyér illik hozzá.
Bográcsban főzve az igazi !
A palóc leves története 









2015/05/18

Magdi-rántotta

Yaska recept ♥ ‿ ♥
Egy csomó hónapos retket és egy csokor újhagymát megtisztítunk, felaprítunk és serpenyőben, 15 dkg kockázott bacon szalonnával összepirítjuk. Mikor a szalonna pirosodik, a zöldségek pedig picit megpuhultak, hozzáadunk 15 dkg apró kockákra vágott trappista sajtot. Összekeverjük és ráöntünk 8-10 sózott, felvert tojást. Néhányszor átkevergetjük, beborítjuk, elzárjuk a gázt alatta és 5 perc múlva tálaljuk.




2015/04/28

Hollywoodi fogyókúrás recept 1937-ből

Hajmássy Ilona (Lona Massey néven ismert, nagykőrösi származású filmcsillag) Hollywoodban
...
A szigorú hollywoodi filmmogulok már akkor sem bíztak semmit a véletlenre, így a színésznőknek a következő fogyókúrás recept szerint kellett a mindennapjaikat tengetniük: Reggel narancslé vagy tej és egy szem szilva. Délben: Banán, alma, kétszersült, narancslé. Este: zeller levél vagy petrezselyem zöldje és egy karalábé. Mindezek után nem csodálkozhatunk azon, hogy a jóféle kőrösi koszthoz szokott Ilona a következő sorokkal búcsúzott el szüleitől: "Még álmomban is disznókarajt és szárazkolbászt látok kőrösi uborkával, jó erős zöldpaprikával"







2015/04/23

Brokkolis muffin



Hozzávalók (12 db)
30 dkg liszt
1 tk sütőpor
4 db nagy tojás
27 dkg puha vaj
12 db kisebb brokkoli virág
5 dkg cukor
1 tk kurkuma
1/2 tk őrölt bors
1/2 tk só
5 dkg reszelt sajt

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Tegyünk a muffinsütőbe kapszlikat.
Főzzük a brokkolit, forrásban lévő vízben pár percig, hogy raradjon roppanós.
Tegyük félre lecsöpögni, megszáradni.
Keverjük a vajat krémesre a cukorral, adjuk hozzá egyenként a tojásokat és keverjük simára.
Keverjük össze egy másik tálban a lisztet, a sütőport, a kurkumát, borsot és a sót.
Adjuk a vajas keverékhez, majd forgassuk bele a reszelt sajtot.
Tegyünk egy-egy púpozott evőkanálnyi tésztát minden forma aljára, állítsunk bele egy-egy brokkolit, majd kanalazzuk rá a maradék tésztát.
Kb. 30 perc alatt sül aranybarnára. Hagyjuk teljesen kihűlni, csak másnap fogyasztható, frissen kemény.
Érdemes olyan muffinsütőt használni, amiben keskeny és mély lyukak vannak, a széles-lapos mélyedésekben könnyebben eldőlnek a brokkolik.
Nem kell megijedni a cukor-kurkuma-bors keveréktől, nagyon finom, pikáns ízt ad a muffinoknak :)







2015/03/30

Alj nélküli túrópite - talpatlan túrós

Hozzávalók:
fél kg túró
1 vaj (vagy 10 dkg margarin)
6 db tojás
1 nagy pohár tejföl (375 g) vagy görög joghurt
15 dkg cukor
12 dkg liszt (vagy 10 dkg lisz + 1 evőkanál búzadara)
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
5 dkg mazsola
csipetnyi só
pici citromlé

A mazsolát megmossuk, leszárítjuk.
A tojások fehérjét pár csepp citromlével kemény habbá verjük.
Az összes többi hozzávalót jól kikeverjük, végül beleforgatjuk a tojáshabot és a mazsolát.
Kikent, lisztezett, tepsibe (33x26 cm) öntjük és előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, ha már nem ragad, kész.
Melegen, langyosan, kihűlve, magában vagy porcukorral egyaránt nagyon finom.





2015/03/26

Töltött dagadó gombával, tojással - akár Húsvétra is

Egy közepes, kb 1 kg-os dagadót felszúrunk, kívül-belül besózzuk, borsozzuk.
3 tojást keményre főzünk, kihűtjük, megtisztítjuk és apróra vágjuk.
10 dkg húsos füstöltszalonnát meg egy fej hagymát felkockázunk és összepirítjuk 1 kis üveg, apróbbra vágott gombával.
3 db szikkadt zsemlét sós tejben kicsit megáztatunk, majd kinyomkodjuk. Összedolgozzuk 1-2 felvert nyers tojással és egy csokor vágott petrezselyemzölddel. Összekeverjük a többi hozzávalóval is, közben ízlés szerint fűszerezzük. A tölteléket beletöltjük a dagadóba és hústűvel összetüzzük.
A húst megkenjük hideg zsírral, egy kizsírozott kisebb tepsibe rakjuk és öntünk alá egy kevés vizet. Alufóliával lefedjük és előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük közepes hőfokon. Ezután levesszük róla a fóliát és még addig sütjük, míg a hús szép piros nem lesz. Közben a kisült zsírral néha meglocsoljuk.
Megvárjuk, míg legalább langyosra hűl és csak azután szeleteljük.
Törött krumpli, krumplipüré, petrezselymes burgonya,- rizs illik hozzá, de vegyes zöldségkörettel is nagyon finom.


Aki nem szereti a gombát, helyette tegyen bele 20 dkg csirkemájat.
A főtt tojásokat egészben is beletehetjük a töltelék középbe.
A betöltött húst sütés előtt még körbetekerhetjük bacon szalonna szeletekkel,.
Süthetjük sütőzacskóban is.




2015/03/18

Zserbóra csokimáz

25 dkg Ráma margarint felolvasztok, hozzáadok 5 evőkanál porcukrot, 5 evőkanál keserű kakaóport, végül még 5 evőkanál tejet. Ez az adag máz egy nagy gáztepsiben sütött zserbóra elég.
Természetesen más süteményhez is használható, amire csokis/kakaós mázat tennénk.