"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2015/06/28

Palócleves



Hozzávalók:
1 kg csontos báránylapocka vagy comb (kb. 60 dkg színhús), feldarabolva

(elvileg készíthetjük birka, sertés, marha vagy pulyka húsból is)
10 dkg füstölt szalonna
1 kg friss sárga hüvelyű zöldbab (tisztítva, darabolva mért súly)
3/4 kg krumpli

3-4 szál sárgarépa
3-4 szál fehér répa 

2 fej vöröshagyma
édesnemes őrölt pirospaprika
őrölt kömény
babérlevél

kapor

a tálaláshoz:
egy csokor összevágott friss kapor
tejföl
citrom (lime) vagy ecet

A szalonnát felkockázom. és egy nagy fazékban kiolvasztom a zsírját. Hozzá adom a felaprított hagymát, és félig megpárolom. Bele teszem a húst és mostmár nagy lángon jól átpirítom. Megszórom pirospaprikával és az őrölt köménnyel, átkeverem. Pici vizet adok hozzá, beledobom a babérlevelet, sózom, fűszerezem és kis lángon 3/4 puhára párolom. Ekkor adom hozzá a babot ( közben felöntöm a szükséges mennyiségű vízzel is) ezzel is főzöm egy ideig. Mikor kezd a bab kicsit puhulni, jöhet bele a feldarabolt zöldség, végül a krumpli és 1-2 kis ágacska friss kapor.

Amikor minden éppen puha, készen van. Tálaláskor ecettel vagy citrommal savanyítjuk (én limeot használtam, sokkal finobabb tőle), tejfölözzük és megszórjuk egy kis friss kaporral. 
Puha fehér kenyér illik hozzá.
Bográcsban főzve az igazi !
A palóc leves története 









5 megjegyzés:

  1. A legautentikusabb birkával és zöld hüvelyű zöldbabbal!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz, kedves Roza, mivel ürühúst (amiből eredetileg készült) sajnos nem igazán lehet beszerezni. Jó volna tudni, hogy a nagy Gundel illetve Mikszáth idejében a zöldbab zöld vagy sárga volt ? :)

      Törlés
  2. Kedves Ágnes! Szeretnék engedélyt kérni Öntől, hogy időnként válogassunk a receptjei közül a Székely Kalendárium c. kiadványba. Sajnos így kell írnom, nem találtam semmi elérhetőséget az oldalon. Köszönöm előre is!
    Tisztelettel,
    Ötvös Boglárka

    VálaszTörlés
  3. Kedves Boglárka !
    Nagy örömmel olvastam levelét.
    Én köszönöm a lehetőséget, természetesen bármikor, bármelyik receptemet felhasználhatják, hiszen igen megtisztelő számomra, ha megjelenésre érdemesnek találják a receptjeim bármelyikét is az Önök igen színvonalas, sokrétű, színes kiadványában
    További kellemes, szép napot kívánok !
    Üdvözlettel: Ágnes

    VálaszTörlés