"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2015/03/26

Töltött dagadó gombával, tojással - akár Húsvétra is

Egy közepes, kb 1 kg-os dagadót felszúrunk, kívül-belül besózzuk, borsozzuk.
3 tojást keményre főzünk, kihűtjük, megtisztítjuk és apróra vágjuk.
10 dkg húsos füstöltszalonnát meg egy fej hagymát felkockázunk és összepirítjuk 1 kis üveg, apróbbra vágott gombával.
3 db szikkadt zsemlét sós tejben kicsit megáztatunk, majd kinyomkodjuk. Összedolgozzuk 1-2 felvert nyers tojással és egy csokor vágott petrezselyemzölddel. Összekeverjük a többi hozzávalóval is, közben ízlés szerint fűszerezzük. A tölteléket beletöltjük a dagadóba és hústűvel összetüzzük.
A húst megkenjük hideg zsírral, egy kizsírozott kisebb tepsibe rakjuk és öntünk alá egy kevés vizet. Alufóliával lefedjük és előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük közepes hőfokon. Ezután levesszük róla a fóliát és még addig sütjük, míg a hús szép piros nem lesz. Közben a kisült zsírral néha meglocsoljuk.
Megvárjuk, míg legalább langyosra hűl és csak azután szeleteljük.
Törött krumpli, krumplipüré, petrezselymes burgonya,- rizs illik hozzá, de vegyes zöldségkörettel is nagyon finom.


Aki nem szereti a gombát, helyette tegyen bele 20 dkg csirkemájat.
A főtt tojásokat egészben is beletehetjük a töltelék középbe.
A betöltött húst sütés előtt még körbetekerhetjük bacon szalonna szeletekkel,.
Süthetjük sütőzacskóban is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése