Hozzávalók: 5 dl tej, 1 tasak 3in1 kávé, 1 evőkanál nesquik (cukrozott) kakaópor. Összekeverni, felforralni, ízlés szerint édesíteni. 2 bögrével lesz belőle. (Ha jó forró a tej, elég alaposan elkeverni benne a kávét, kakaót és cukrot.)
2021/01/14
2021/01/13
Meggyes-túrós rácsos linzer
Hozzávalók
Tészta: fél kg liszt, 25 dkg Rama margarin, 20 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 db tojássárgája, 1-2 evőkanál tejföl, 1 tasak sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 1 csipet só,
Töltelék: 60 dkg túró, 60 dkg magozott meggy, 15 dkg porcukor, 3 db tojás + a tésztából a két tojás fehérje, 5 dkg vaj, 2 evőkanál búzadara, 1 csomag vaníliás cukor, 1-2 evőkanál búzadara a töltelék alá
Elkészítés:
a tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fél óráig hideg helyen pihentetjük. Ezután 2 részre osztjuk - 1 nagyobb és 1 kisebb részre (a kisebbik kell a rácshoz.) majd a nagyobbat kinyújtjuk és egy közepes méretű, kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk és megszórjuk egy kevés búzadarával. A meggy levét lecsurgatjuk. A túrót villával alaposan áttörjük, hozzáadjuk a habosra kevert vajat, tojások sárgáját, vaníliás és porcukrot meg a búzadarát, végül beleforgatjuk a tojások felvert habját is. Ezután a tölteléket rákenjük a tésztára. A túrós tölteléken egyenletesen elosztjuk a meggyet. A maradék tésztát vékonyra nyújtjuk és derelyevágóval újjnyi vékony csíkokra daraboljuk, majd ezeket rárakjuk a tészta tetejére. Tojással vagy cukros tejjel megkenjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Ha kész, langyosra hűtjük és ízlés szerint porcukorral megszórva kínáljuk.
Alföldi betyáros vagy keménylebbencs
Hozzávalók: kb. fél kg csusza vagy lebbencstészta, 2 kg krumpli, 30 -35 dkg füstölt szalonna, só, bors, pirospaprika, 3 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, egy szál füstölt kolbász.
Elkészítés: először a kockára vágott szalonnát zsírjára pirítjuk. Amikor megpirult, kiszedjük a megpirult szalonnakockákat és a zsírjában aranybarnára pirítjuk a tésztát. Megszórjuk törött pirospaprikával, elkeverjük, felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. A kisebb kockára vágott krumplit hozzáadjuk. Rádobjuk a felkarikázott csípős paprikát, a paradicsomokat és belerakjuk a félretett szalonna pörcöt is. Tetszés szerint sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amíg a vizet teljesen elfőtte és a tészta megpuhult. Eközben az elején még lehet fakanállal kevergetni, később inkább csak rázogassuk. Ha gazdagabban szeretnénk elkészíteni, egy szál felkarikázott füstölt kolbászt is főzhetünk bele. Bográcsban főzve a legfinomabb.
Diós kapucsínós szelet
Hozzávalók:
Tészta: 6 tojás, 8 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 6 evőkanál darált dió, 2 tasak vaníliás cukor, fél tasak sütőpor, fél dl olaj, csipet só
Krém: fél l tej, 1 tasak tejszín vagy vanília ízű pudingpor, 3 evőkanál kapucsínópor, 3 evőkanál cukor, 25 dkg Ráma margarin, 20 dkg cukor
A díszítéshez: reszelt csoki (kapucsínópor, tortadara)
Elkészítése: a tojások sárgáját a fele cukorral, sütőporral, vaníliás cukorral és az olajjal habosra kavarom. A fehérjét a maradék cukorral és a csipet sóval kemény habbá vertem. Óvatosan a sárgájába forgatom és kanalanként hozzákevertem a lisztet és a diót. A masszát kikent, lisztezett tepsibe öntöm és előmelegített sütőben, 180 fokon tűpróbáig sütöm.
A pudingport összekeverem a cukorral meg a kapucsínó porral és a tejben felfőzöm, kihűtöm. A Rámát kihabosítom a cukorral, majd hozzáadom a kihűlt pudingot és jól kikeverem. A kihűlt diós tésztára rákenem a krémet és megszórom reszelt csokival.
Diós krémes
Hozzávalók:
Tészta: 5 tojás, 30 dkg porcukor, 10 evőkanál víz, 12 dkg darált dió, 16 dkg liszt, 1 tasak sütőpor
Krém: 16 dkg darált dió, 8 evőkanál tej, 16 dkg vaj, 25 dkg cukor
Máz: 15 dkg cukor, fél dl víz, 3 evőkanál kakaópor, 5 dkg vaj
Elkészítés:
Az 5 tojás sárgáját, a porcukorral és a vízzel habosra keverjük, hozzáadjuk a darált diót, a sütőporral elkevert lisztet, jól kikeverjük, majd az 5 tojás habját beleforgatjuk. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük a masszát és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A krémhez a darált diót a tejjel felfőzünk. A vajat a cukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a dióhoz. A megsült és kihűlt tészta tetejét rummal vagy rumaromával meglocsoljuk és rákenjük a krémet. A mázhoz a cukrot fél dl vízzel és 3 evőkanál kakaóporral sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve 5 dkg vajat belekeverünk, kicsit hűtjük és a krém tetejére kenjük.
2020/12/17
2020/12/07
Apró sós kifli
Hozzávalók: 50 dkg. liszt, 1 tasak szalalkáli, 1 kocka (25 dkg) Ráma vagy Liga margarin, 1 kis pohár (2 dl) tejföl, 1 jó kávéskanálnyi só, 10 dkg reszelt sajt, 1 egész tojás
A hozzávalókat összedolgozom. kinyújtom és formával kiflikre szaggatom (vagy kerek kiszúróval kis félholdakra). Lekenem egy felvert tojással, megszórom köménymaggal, szezámmaggal vagy sajttal. Előmelegített sütőben sütöm. Sokáig eltartható (már ha marad belőle).
2020/12/03
Túró gombóc tejbegrízből
5 dl tejből és 5 kanál grizből, 5 evőkanál cukorral, egy tasak vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval tejbegrízt főzök. Kihűtöm, majd belekeverek fél kg áttört túrót. Gombócokat formázok belőle és pirított zsemlemorzsában megforgatom. Langyos, porcukros tejföllel kínálom. Elronthatatlan, finom és fele idő alatt kész van, mint a hagyományos túrógombóc. (Maradék tejbegríz legjobb felhasználási módja.)
Lecsó télre, üvegben
3kg paradicsomot feldarabolva előfőzök, majd beleteszek 1,5 kg feldarabolt paprikát és csak annyi rottyantok rajta, míg a paprika kicsit összeesik, de kemény marad. Alaposan kitiszított üvegbe töltöm, lezátom és egy nagy lábosba állítom az üvegeket. Addig töltöm meleg vízzel az edényt, míg csak az üvegek szája látszik ki. Ebben a forrást követően kb 10-15 percig kis lángon forralom, majd a vízben hagyom kihűlni. Sót, cukrot, tartósítószert nem teszek bele.
2020/12/02
Bojtár pörkölt
Hozzávalók: 1 kg sertéscomb vagy lapocka, 1 kis fej édes (fehér) káposzta, 25 dkg füstölt vagy húsos szalonna, 2 fej hagyma, só, bors, őrölt paprika
Elkészítése: a szalonnát felkockázom, kisütöm, a pörcöt kiszedem. A zsírban megdinsztelem az apróra vágott hagymát, rárakom a kockára vágott húst és fehéredésig pirítom. Megszórom őrölt paprikával, felöntöm annyi vízzel, amennyi éppencsak ellepi, ízlés szerint sózom, fűszerezem és lefedve 3/4 puhára főzöm. Ekkor hozzáadom a megmosott és felaprított káposztát, a félre tett pörcöt, összekeverem, ha szükséges, öntök még egy kevés vizet hozzá és addig főzöm, amíg a káposzta és a hús is meg nem puhul. Belefőzött, vagy külön főtt krumplival tálalom.
Mézes-gyümölcsös pulykamell
Hozzávalók: fél kg pulykamell, 1 dl fehérbor, vaj, só, ízlés szerint fűszerek, 2 nagyobb alma, 20 dkg aszalt szilva, 1 evőkanál méz, 1 dl narancslé, csipetnyi só és őrölt fahéj
A vastagabb csíkokra vágott húst megszórjuk fúszerekkel, sóval és negyed órát állni hagyjuk. Ezután fél vajat felhevítünk egy serpenyőben, rárakjuk a húst és 1-2 percig nagy lángon sütjük (közben kevergetjük), majd 1-1 dl vizet és bort alá öntve lefedjük és kb 15 percig pároljuk, majd a födőt levéve addig sütjük, míg a bor elpárolog és a hús szép színt nem kap.
Míg párolódik a hús, a szilvát és a felkockázott almát egy másik serpenyőbe rakjuk, öntünk alá 1-1 dl narancslét és vizet, adunk hozzá 1 evőkanál mézet, csipetnyi sót és őrölt fahéjat. Összekeverjük és közepes lángon, kb 10 percig pároljuk.
Ha a hús és a gyümölcs is kész, rizzsel tálaljuk.
2020/11/26
Vadász szelet - vadász mézes
Hozzávalók
3 db, előre megsütött vagy készen vett kakaós mézes lap
Csokoládé krém: 1 tasak tejszín ízű pudingpor, 3 dl tej, 5 dkg étcsoki, fél dl habtejszín, 12,5 dkg puha Ráma margarin , 10 dkg porcukor, 1 evőkanál rum (vagy aroma), 2 evőkanál fekete kávé (főzött vagy instant) - utóbbi 2 elhagyható, de sokkal finomabb tőle a krém.
Kókuszos krém: 1 tasak tejszín ízű (ha van kókuszos, még jobb) pudingpor, 3 dl tej , 5-10 dkg kókuszreszelék, fél dl habtejszín, 12,5 dkg puha Ráma margarin , 10 dkg porcukor
Tetejére csokimáz: 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál étolaj
szóráshoz: kókuszreszelék
Összeállítás: 1.lap - csokikrém - 2.lap - kókuszoskrém - 3.lap - csokimáz - kókuszreszelék
(Karácsonyra!)
2020/11/24
2020/11/23
Tejfölös linzer
Hozzávalók
40 dkg finomliszt
1 tasak sütőpor
1 késhegynyi só
15 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
25 dkg margarin
1 tojás
2 kanál tejföl
+ az összeregasztáshoz házi baracklekvár
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval és a cukrokkal. Elmorzsoljuk a margarinnal, beletesszük a felvert tojást és annyi tejfölt (kb 2 evőkanállal), hogy jól formálható legyen a tészta. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Az összeállított tésztát folpackba csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük. Az idő letelte után a tésztát kinyújtjuk és linzer formákkal kiszaggatjuk, sütőpapiros tepsire rakjuk és világosra sütjük. Ha kihűlt, lekvárral összeragasztjuk őket. Ha frissen fogyasztjuk, porcukorral megszórva vagy olvasztott csokival megcsurgatva/csíkozva díszíthetjük. Ugyanolyan jól tárolható mint a hagyományos linzer és szintén nagyon finom.
2020/11/20
Házi májpástétom - Kőrösi csepleszes májas
Hozzávalók
3 kg sertéslapocka
1.5 kg sertésmáj
3 db cseplesz (sertésháló)
3 közepes fej vöröshagyma
2 kis fej fokhagyma
10 tenyérnyi szelet szkkadt kenyér (vagy száraz zsömle)
10 db tojás
10 dkg őrölt fűszerpaprika
1 evőkanál őrölt bors
1 kávéskanál őrölt köménymag
10 dkg sertés zsír
só ízlés szerint
Elkészítés: a csepleszeket langyos vízben többször átmossuk, majd egy tál hideg vízben félretesszük. A hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymákat apróra felkockázzuk, és a zsírban megpirítjuk. A fokhagyma gerezdeket egy kevés vízben puhára főzzük. A megfőtt fokhagymákat kivesszük a főzővízből, és a pirított vöröshagymával együtt hűlni hagyjuk. A szikkadt kenyérszeleteket (zsömléket) ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A húst és a májat szintén ujjnyi szélesen felcsíkozzuk. Az összes előkészített alapanyagot húsdarálón ledaráljuk. A daráló kisebb lyukú vágólapját használjuk. A darálékba beleütjük a tojásokat, és kézzel a masszát összegyúrjuk. Közben adagoljuk bele a fűszereket. A csepleszeket kivesszük a hideg vízből és tésztaszűrőben lecsepegtetjük. A masszát kb. félkilós kis cipókra szedjük. A fenti mennyiségből kb 8-10 adag lesz. A csepleszekből megfelelő méretű téglalapokat vágunk, és beburkoljuk a májas cipókat. Kevés zsírral kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a májas cipókat, és közepes lángon kisütjük. A tepsiben, saját zsírjában hűtjük ki.Télen a hideg kamrában/spájzban 1hétig minden gond nélkül eláll így. Ha nem akarunk egyszerre ennyi májast megsütni, akkor alufóliából készített kis sütő tálakba téve lefagyaszthatjuk a nyers májasokat. forrás
Hagyományos nagykőrösi recept. Nincs tudomásom róla, hogy bárhol felhasználják a csepleszt a májpástétomhoz. Nálunk disznóvágáskor így készítették a májpástétomot csepleszbe, ami a sertés hashártyája. Az elkészült pástétomot nemcsak összefogta, hogy a sütésnél ne essen szét, hanem a hártyában lévő zsírerek kellő zsiradékkal is látták el sütéskor. Eredetileg befűszerezett, ledarált kész kolbászhúst használtak fel hozzá, de a közölt recept alapján bármikor elkészíthető. A máj mennyisége azért ennyi, mert egy kétmázsás mangalica májából általában ennyi maradt, mire a májpástétom készítéséhez fogtak. Fontos, hogy kétszer annyi legyen a hús, mint a máj. Készítettem már a lapocka helyett sertésnyelvből is. Ez esetben a nyelveket meg kell abálni, tisztítani, és a mennyiségtől függően kell hozzá zsírszalonna. A közölt mennyiséghez legalább negyed kilogramm. forrás
Krumplis pogácsa
Krumplis pogácsa maradék krumplipüréből
Hozzávalók: 25-30 dkg maradék krumplipüré, kb 30 dkg liszt, 10-15 dkg vaj (attól függ, milyen krémes a krumpli), fél kocka élesztő, 1 csésze tej, 1 kávéskanál cukor, 1 téjás, 1 teáskanál só
+ 1 tojás a lekenéshez, ízlés szerint reszelt sajt, nagy szemű só, köménymag
Elkészítése: míg az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. addig elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, hozzá dolgozzuk a krumplipürét, a felvert tojást, sót majd a felfuttatott élesztőt is. Összedolgozzuk, hogy laza, könnyű tésztát kapjunk. Lisztezett gyúródeszkán hüvelykujjnyira vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, kiszaggatjuk. Tetejüket lekenjük egy felvert tojással és fél órát kelni hagyjuk. Sütés előtt ízlés szerint megszórjuk egy kevés reszelt sajttal (vagy durva szemű sóval, esetleg köménymaggal). Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütjük (kb fél óra, de ez sütő függő)
2020/11/09
Milánói sertésborda
(Rántott karaj, sonkás-gombás bazsalikomos-paradicsomos szószos spagetti körettel)
Hozzávalók 4-6 személyre:
4 nagyobb vagy 8 kisebb szelet sertéskaraj, a panírozáshoz liszt, tojás és zsemlemorzsa, 1 csomag spagetti (vagy makaróni) tészta, kevés olivaolaj, 20 dkg apróra vágott sonka, 3-4 tisztított és szeletelt (vagy egy doboz konzerv) csiperke gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl sűrű paradicsomszósz (vagy darabos konzerv paradicsom is jó), kávéskanálnyi cukor, egy-egy csapott mokkáskanál aprított/szárított oregano, bazsalikom és kakukkfű (ha van, jó helyettük az olasz fűszerkeverék is), só, bors, a sütéshez étolaj, a tálaláshoz reszelt sajt.
Elkészítés:
A hússzeleteket a szokásos módon bepanírozzuk: kicsit kiklopfoljuk, megsózzuk, picit meg is borsozhatjuk, lisztben megforgatjuk, belemártjuk a fölvert tojásba, aztán morzsába bundázzuk és félre tesszük.
Kevés olivaolajon megfonnyasztjuk az aprított hagymát, rátesszük a darabolt gombát és a sonkát, sózzuk, borsozzuk, és állandóan kevergetve megpirítjuk. Beleöntjük a paradicsomot, hozzáadjuk a fűszereket, ízlés szerint egy picit megcukrozzuk és fedő alatt még kb 10 percig főzzük. Közben bő sós vízben kifőzzük a spagettit. A megfőtt tésztát leszűrjük és a forró paradicsomos szószba forgatjuk. Addig kevergetjük, míg a tészta teljesen fel nem issza a mártás levét. Ez a lényege!
A bepanírozott hússzeleteket forró olajban kisütjük. Tálalásnál minden tányérra szedünk a paradicsomos tésztából, rátesszük a hússzeleteket és megszórjuk reszelt sajttal.
2020/11/05
Tejbegríz
Hozzávalók: 1 liter lm tej, 8 evőkanál búzadara, ízlés szerint 2-3 evőkanál cukor, 1 csipetnyi só
A tejet egy lábasba öntjük. Hozzás adjuk a cukrot, sót és a darát. Előbb közepes, majd alacsony lángon gyakran kevergetve addig főzzük, míg kellően besűrűsödik. Azon forróan tányérba szedjük. Ízlés szerint pici lm vajdarabkákat rakunk rá, megszórjuk fahéjjal vagy (cukros) kakaóporral és vékonyan mézet csurgatunk rá. (Ha már a hideg tejbe tesszük a darát, sosem lesz csomós a gríz! lm=laktózmentes. Kukoricadarával és kicsit több cukorral készítve ugyanolyan finom, de gluténmentes lesz a grízünk)
2020/11/04
Kókuszos keksztekercs (hamis pisztáciás és puncsos)
A hagyományos fehér kókuszkrémes keksztekercs mellett most színesek is készültek, pisztáciás és puncsos ízben. Hamisan.
Az alap recept ez.
Az egyik tekercs hagyományosan készült,
A másiknál a fele adag krémet még ketté osztottam, aromával ízesítettem/színeztem és a kinyújtott tészta egyik illetve másik felére kentem. Feltekerés után kb középütt ketté vágtam a tekercset.
"Pisztácia" ízű krém: a fehér kókuszkrémhez zöld színű mandula aromát és kevés rumaromát adtam.
"Puncs" ízű krém: mivel nem volt itthon rumpuncs aroma, így vérnarancs és rumaromát kevertem a fehér krémbe.
(A feketekávét instant kávéból készítem, illetve vaj helyett mindig Liga margarint használok, így laktózmentesek a keksztekercsek.)
Baracklekváros piskótatekercs
Hozzávalók: 5 tojás, 5 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt + baracklekvár tölteléknek
A nagy gáztepsibe sütőpapírt teszek. Előmelegítem a sütőt 200 fokra. Míg melegszik, egy tálba felütök 5 tojást és az 5 kanál cukorral habos-fehérre keverem (robotgéppel legalább 5 perc). Egyenként hozzáadok 4 kanál lisztet, közben azzal is keverem. A masszát elkenem a tepsiben lévő sütőpapiron és az előmelegített sütőben bő 10 perc alatt megsütöm. Ha kész, kiveszem a sütőből és azon melegében párszor oda-vissza feltekerem a sütőpapírral, majd feltekerve hagyom kihűlni. Ha teljesen kihűlt, kitekerem, lehúzom a tésztáról a papírt, megkenem baracklekvárral, jó szorosan feltekerem és egy kicsit állni hagyom, csak utána szeletelem. Ízlés szerint porcukorral mehintve kínálom.
Csokoládészelet
Egy régi recept ha nem tudnátok mit süssetek a hétvégén! 6 éve jelent meg a megyei lapban!
Gyűjteményemből két recept ami a mai 24 Órában jelent meg !! (2014.)
Guszti (Búzer Gusztáv) receptje |
Babkása
"Még gyerekkoromban többször ettem! Tegnap nosztalgia ebédet főztem!"
Guszti (Búzer Gusztáv) receptje |
2020/10/12
Anyu fejtettbab levese
60 dkg fejtett babot másfél-két liter vízzel felöntünk, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá 3-4 babérlevelet és 2 feldarabolt paradicsomot, majd félfövésben kettő felkockázott krumplit. Lefedve addig főzzük, míg a bab megpuhul. 2 evőkanál lisztet elkeverünk egy kisebb pohár tejföllel és ezzel behabarjuk a levest. Ha levettük a tűzről ízlés szerint pici ecettel is ízesíthetjük.
2020/09/16
Finom petrezselymes krumpli
Ha húst sütünk, nagyon finom petrezselymes krumplit készíthetünk köretként hozzá a következő egyszerű módon: az előzőleg kockára vágott és sós vízben megfőzött krumplit leszűrjük, majd beleforgatjuk a hús kisült zsírjába, bőven megszórjuk apróra vagdalt friss petrezselyemzölddel, jól átforgatjuk és a sülthöz fogyasztjuk.