"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2016/02/05

Chili con carne pulykából (fahéjas, csokis)




Hozzávalók:
25 dkg apróra vagdalt pulykacomb filé
25 dkg darált pulykacomb
2 doboz vörös vesebab konzerv

1 doboz csemege kukorica konzerv
4 dl paradicsomszósz
1 piros húsú kaliforniai paprika

3 dl sör

1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál morzsolt oregano
1 teáskanál őrölt kömény

pár kocka minőségi étcsokoládé vagy 1 evőkanál natur kakaópor 
1 teáskanál őrölt fahéj
olaj, só, bors

1 kisebb chilipaprika

Egy nagyobb, mélyebb serpenyőben az olajon megpirítjuk a felkockázott vöröshagymát, belenyomjuk a fokhagymát (adunk hozzá felaprított chilipaprikát - ez attól függ, ki milyen erősen szereti). Kicsit pirítjuk (vigyázzunk, a fokhagyma ne égjen meg), rárakjuk a húsokat, addig kevergetjük, míg kifehérednek. Hozzáadjuk a felkockázott piros paprikát is. Megszórjuk köménnyel, oregánóval, borssal, felöntjük a sörrel és kb negyed órát főzzük. Ekkor hozzáöntjük a paradicsomot, belerakjuk a fahéjat meg a csokit és ha szükséges, egy kevés vizet (vagy ha van, húsleves lét) öntünk hozzá. Addig pároljuk, míg a leve besűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a babkonzerveket és a levétől lecsöpögtetett kukoricát. Ezekkel is összerotyogtatjuk. Ha szükséges, ízlés szerint utána sózzuk. Tálaláskor reszelt sajtot is szórhatunk rá.
Rendkívül finom, különleges aromájú étel, nagyon más, mint a "magyaros" chilis bab. Ízre a fahéj miatt kicsit hasonlít a muszakára.







2016/02/03

Diós kosárka

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 4 tojássárgája, 25 dkg margarin, 10 dkg porcukor
A lisztet a sütőporral és a porcukorral összevegyítjük, majd a tojássárgájákkal és a margarinnal rugalmas tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk. A nagyobb virágformával kiszaggatjuk és az alaposan kivajazott fém kosárkaformákat kibéleljük vele.
Hozzávalók a töltelékhez:
40 dkg darált dió, 30 dkg porcukor, 4 tojásfehérje, lekvár
A darált diót elkeverjük a porcukorral, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is beleforgatjuk.
Minden tészta kosárkába egy-egy kiskanálnyi lekvárt teszünk, majd beborítjuk a töltelékkel.
A megtöltött kosárkákat tepsire rakosgatjuk és előmelegített sütőben 190 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek, a formákból könnyedén ktudjuk emelni őket

A kihűlt sütiket ízlés szerint bevonhatjuk csokimázzal is. Ehhez gőz felett megolvasztunk 20 dkg csokoládét és rácsorgatjuk a diós hab tetejére.








Kocsonya

Hozzávalók:
4 köröm
egy csülök
egy darab sertés comb (kb 1 kiló)
(ha valamelyik húsféle füstölt, attól még finomabb lesz)
fűszerek:
legalább 20 gerezd fokhagyma (ez is segít, hogy hamar megkössön a kocsonya)
4-5 babérlevél
teáskanálnyi szemes bors és köménymag

őrölt bors, töröttpaprika

Mindent megtisztítok, feldarabolok és egy 10 literes fazékba teszem. Felöntöm vízzel, felforralom, majd lassan forrdogálva legalább 3 órát főzöm. Mikor kész, a húsokat kiszedem, kicsontozom. Szétosztom tányérokba, hogy mindegyikbe kerüljön hús is és bőr is. A levet leszűröm és a tányérokban lévő húsra merem. amikor hűlt egy picit, mindegyik adag tetejére szórok egy csipetnyi törött borsot és pirospaprikát.
Ha azt szeretném, hogy szép tiszta, zsírmentes leve legyen a tányérokban a kocsonyának, akkor ha készra főtt, kihűtöm az egészet, a tetejére feljött és megkötött zsírt leszedem. Újra forralom az egészet és utána ugyan úgy tányérokba osztom a húst és a levet is. De ha zsír marad a tetején, a kocsonya tovább eláll. A borstól/pirospaprikától viszont, bár ízletesebb, de hamarabb megrepedezik, megvizesedik.
Zselatin nem kell bele, mindig tökéletesen megköt, olyan kemény lesz, hogy fejre lehet fordítani tányérostól 😀



Finom meggyes piskóta

Hozzávalók:
45 dkg liszt
1 csomag sütőpor
6 tojás
30 dkg Ráma margarin (vagy 25 dkg, de akkor 3 dl tej jön hozzá)
2 dl tej
25 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
fél kg (de lehet több is) magozott meggy
(a lecsurgatott meggyet forgassuk össze egy kis liszttel, akkor nem sűlyed le a tésztában)

A tojások fehérjét egy csipetnyi sóval nagyon kemény habbá verjük.
A puha margarint habosra keverjük a cukrokkal, majd tovább keverjük a tojássárgákkal és a tejjel is.
Apránként hozzá adjuk a sütőporos lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habot is.
Sütőpapírral bélelt, közepes méretű, magas oldalú tepsibe öntjük a masszát. Tetejét megszórjuk magozott meggyel. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb 40 percig sütjük.
Langyosan, porcukorral megszórva a legfinomabb.



Sajtos-tökmagos muffin

Hozzávalók:
20 dkg liszt (használhatunk eleve tökagos lisztet is)
1 tasak sütőpor
2 db tojás
10 dkg Liga margarin
2,5 dl tej
1 csomag tisztított tökmagbél
1 kávéskanál só
1 mokkáskanál őrölt fehérbors
10 dkg reszelt trappista sajt,
a muffinforma kikenéséhez margarin
1-1 teáskanálnyi len és szezámmag (opcionális)

Elkészítés:
A lisztet összekeverjük sóval, borssal, sütőporral, reszelt sajttal és a magvakkal.
A tojást felverjük az olvasztott margarinnal és a tejjel. Összedolgozzuk a lisztes keverékkel.
A muffinsütőt kibéleljük kapszlikkal vagy kikenjük margarinnal. A mélyedéseket háromnegyedig töltjük a tökmagos masszával. Előmelegített sütőben, közepesnél kicsit nagyobb lángon kb. 20-25 percig sütjük. A formából csak kb. 10 prc hűlés után vesszük ki.




2016/01/30

Sonkás-sajtos zöldségfelfújt



Hozzávalók:
25 dkg sonka
2 csomag fagyasztott zöldségkeverék (brokkoli, répa, borsó, karfiol)
2 kis pohár tejföl
3 tojás
vaj vagy olaj
só, bors, fokhagyma
sajt

A sonkát felcsíkozzuk és egy kevés vajon megpirítjuk. A zöldségeket félpuhára pároljuk. 
A tojásokat a tejföllel és a fűszerekkel habosra kavarjuk. Egy tűzálló tál alját kikenjük a sonka zsírjával és teszünk is bele egy kevés sonkát. A többit hozzákeverjük a zöldséghez. Az egészet a tálba rakjuk. Leöntjük a tojásos tejföllel. A tetejét bőven megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokos sütőben kb fél óráig, illetve addig sütjük, amíg a sajt pirosra nem sül.






Zabpelyhes-túrós - a "Gyúrós süti"


Régi "reform" receptem  új néven :)


Hozzávalók:
1 kis csomag (25 dkg) túró
10 dkg zabpehely
1 tasak vaníliás pudingpor
fél tasak sütőpor
3 db tojás
3 evőkanál kristály cukor
1 pohár natur joghurt
fél narancs reszelt héja
1-2 kanál sárgabaracklekvár
ízlés szerint gyümölcs, csoki, kókuszreszelék stb

Először habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd a többi hozzávalóval.
Dúsíthatjuk apróra vagdalt aszalt gyümölccsel, csokival, kókusz reszelékkel, kinek mi ízlik.
Egy 20x30 cm-es kikent, lisztezett (sütőpapírral bélelt még jobb) tepsibe beleöntjük a masszát.
Előmelegített sütőben, gáz 5-ös fokozatán kb 25-30 percig sütjük. Tűpróba !
A tetejére szórhatunk porcukrot, kenhetünk csokimázat vagy simán csak valamilyen lekvárt.

Ez a régen még "reform" recept ma azért "gyúrós", mert a zabpehely és a túró a testépítőknek (illetve azoknak, akik rendszeresen edzenek) un. "jó" szénhidrát és "jó" fehérje forrás.











Hawaii tészta




Egy evőkanálnyi vajon összepirítunk 25 dkg csíkokra vágott sonkát és egy kisebb fej, felkockázott hagymát. Ráöntünk egy doboz jól lecsöpögtetett ananász konzervet. Ezzel is pirítjuk kicsit.
Egy kis pohár tejfölt, 2 evőkanál lisztet és az ananász levét simára keverjük és a gyümölcsös sonkára öntjük. Kevergetve átforraljuk. Bármilyen köret tészta jó hozzá. Semmilyen fűszer, még só sem kell bele. A sonkától és az ananásztól pont annyira sós és édes, amennyire szükséges. Gyors, egyszerű és nagyon finom.










Meggyes-mákos pudingos kiflifelfújt (kiflikoch)





10 db tejes kiflit kb fél cm-es karikákra darabolunk.
1 liter tejhez adunk 2 dl vizet, 4 db tojás sárgáját , 4 evőkanál cukrot, 1 csomag vanlliás pudingport és 1 csomag vaníliás cukrot. Jó habosra kikeverjük. Ezután majdnem forrásig melegitjük a keveréket, vigyázva, nehogy lesűljön, kifusson, vagy összecsomósodjon. A tojásfehérjéket felverjük egy kávéskanál citromlével és ízlés szerint 2-3 evőkanál cukorral. Merőkanalanként hozzáadjuk a meleg tejes mártást (nem a habot kanalazzuk a mártásba, mert az forró és összekapja, csomós lesz) és közben simára keverjük.
Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, belerakosgatjuk a kiflikarikák felét. Rámerjük a mártás felét. Mikor ezt egy picit beszívták a kiflik, megszórjuk cukorral elkevert darált mákkal, arra jön egy jó bő fél üvegnyi magozott rumos meggybefőtt. Szépen rárakosgatjuk a kiflikarikák másik felét és lelocsoljuk a maradék mártással. Előmelegített sütőben, közepesnél kicsit magasabb hőfokon aranysárgára sütjük.
Sűlés közben igencsak megnő, ezért magasabb oldalú sütőformában készítsük. Hűlés közben viszont összeesik, ettől nem kell megilyedni. Langyosan a legfinomabb, de kihűlve szebben szeletelhető.








2016/01/13

Sajtos-zöldséges-bacon-ös csirkemell őzgerincben

Hozzávalók 2 őzgerinc formához:

2 csirkemell filé
2 csomag szeletelt bacon
6 tojás
1 csomag mirelit franciasaláta
20 dkg reszelt sajt (fele füstölt is lehet)
1 közepes fej vöröshagyma
pár gerezd fokhagyma
1 cs. petrezselyem
liszt
tejföl
só, bors, majoranna, egyébb fűszer ízlés szerint

Elkészítés:
A zöldséget nem túl puhára előfőzzük, A felkockázott vöröshagymát egy kevés olajon megdinszteljük.
A csíkokra vágott csirkemellet egy nagyobb tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy kis majorannát, ízlés szerinti fűszereket, belenyomunk 3-4 gerezd fokhagymát és a felaprított petrezselyemzöldet is rászorjuk. Hozzátesszük a hagymát, az előfőzött zöldségeket, a reszelt sajt felét.
A tojásokat picit megsózzuk, kevés liszttel felverjük és ráöntjük a húsos-zöldséges keverékre és lazán, de alaposan összeforgatjuk az egészet.
2 őzgerinc formát kibélelünk baconnal, úgy, hogy a szalonna szeletek fedjék egymást és túl lógjanak a forma szélén (két formát tegyük előtte egy tepsibe). Belöntjük a masszát, és ráhajtjuk a szalonna szeletek végeit. Megkenjük tejföllel, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és közepes lángon (gáz 5-ös fokozat) pirosra sütjük.
Szeletelés előtt hűtsük ki egy kicsit.
Nem csak frissen, de hidegen szeletelve, valamilyen salátával isnagyon finom.





2016/01/05

Brigi puha sajtosrúdja

Hozzávalók

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
3 dkg élesztő
0,5 dl tej
pici cukor
só ízlés szerint (kb. 1 evőkanál)
1 tojás
1 kis pohár tejföl
20 dkg trappista sajt reszelve
A kenéshez: 1 db tojás
A tetejére: reszelt sajt ízlés szerint

Elkészítés: 

Az elésztőt felfuttatjuk a tejjel és a cukorral, majd a hozzávalókból tésztát gyúrunk, hűtőben pihentetjük kb. 40 percig. Vékonyra nyújtjuk, tojással megkenjük, és derelyevágóval felvágjuk. Kevés reszelt sajttal megszórjuk, és 180 fokon kb. 20-25 perc alatt szép aranysárgára megsütjük.
Figyeljünk a sütésnél, mert hamar megsülnek. Harmadnapra sem keményedik meg. 

Brigi e szerint a recept szerint készítette. Finom puha lett. :)




Narancsos túrós szelet

Az alaprecept a régi, jó bevált Talpatlan túrós.  de hozzáadtam még egy narancsnak a reszelt héját és a kinyomott levét, valamint 3 helyett 4 tojással készítettem, ezeknek a fehérjét kemény habbá verve kevertem a masszába. Nagyon finom lett ! :)






2016/01/02

Ha a lelkünk egymáshoz ér, az adja az ünnep igazi értékét és melegét.
Ha emellé szépen terített asztal társul, finom étkekkel, az emeli természetesen az ünnep fényét, de szeretet nélkül az anyagi világ értéktelen és elenyésző halmai lesznek csupán.
(Simon András)

2015/11/20

Kolbászos - olivabogyós penne

1 csomag (fél kg) penne tésztát kifőzünk.
1 szál lángolt vagy száraz kolbászt felkarikázunk és 15 dkg felkockázott sonkával 2-3 evőkanál oliva olajon megpirítunk. 2 gerezd fokhagymát belenyomunk, megszórjuk 1 mokkáskanál olasz fűszerkeverékkel (vagy organóval, bazsalikommal). Ízlés szerint teszünk bele sót, borsot, chili paprikát és 1 evőkanál cukrot. Ráöntünk egy doboz hámozott (darabolt) paradicsom konzervet és kb negyed óráig főzzük. Ekkor beleteszünk fél-fél maroknyi feldarabolt, zöld és fekete konzerv olivabogyót, majd egy fél pohár tejfölt lassan hozzákeverve összeforraljuk. A kifőtt pennét összekeverjük a kolbászos, olivabogyós szósszal.
Reszelt sajttal tálaljuk.




2015/11/05

Citromos goffri

Fél kiló lisztben jól elkeverünk egy késhegynyi sót, fél csomag sütőport és kevés reszelt citromhéjat.
5 tojássárgáját kikeverünk 10 dkg cukorral, 2 csomag vaníliás cukorral, 10 dkg olvasztott margarinnal, 1 citrom kinyomott levével és fél liter tejjel. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
A sütóporos lisztet simára dolgozzuk a tejes keverékkel, végül beleforgatjuk a tojáshabot is.
Sütjük, lekvárral, pudinggal, tejszínhabbal fogyasztjuk.










Párolt lilahagymás padlizsánkrém

Hozzávalók:2 nagyobb padlizsán
2 nagy fej fej lilahagyma (a padlizsán jó sok hagymát elbír)
4 gerezd fokhagyma
olaj
2-3 nagy evőkanál majonéz
ízlés szerint só, bors

A két fej hagymát apróra vágom, serpenyőben, kevés olajon üvegesre párolom, majd kiszedem egy mélyebb tálba. A visszamaradt olajon  a meghámozott, felaprított padlizsánt is megpirítom/dinsztelem, közben sózom.
Összekeverem a tálban lévő párolt hagymával, a belenyomott fokhagyma gerezdekkel, pár kanál majonézzel és jól kikavarom, közben ízlés szerint adok hozzá sót és borsot. A padlizsánkrém lelke a sok kavarás, szánjunk rá időt, közben adjunk hozzá még egy kis olajat, ettől szépen kifehéredik.
Természetesen készíthetjük sütőben sütött, lehéjazott, kis fa bárddal összevágott padlizsánból is.