"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2016/02/05

Chili con carne pulykából (fahéjas, csokis)




Hozzávalók:
25 dkg apróra vagdalt pulykacomb filé
25 dkg darált pulykacomb
2 doboz vörös vesebab konzerv

1 doboz csemege kukorica konzerv
4 dl paradicsomszósz
1 piros húsú kaliforniai paprika

3 dl sör

1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál morzsolt oregano
1 teáskanál őrölt kömény

pár kocka minőségi étcsokoládé vagy 1 evőkanál natur kakaópor 
1 teáskanál őrölt fahéj
olaj, só, bors

1 kisebb chilipaprika

Egy nagyobb, mélyebb serpenyőben az olajon megpirítjuk a felkockázott vöröshagymát, belenyomjuk a fokhagymát (adunk hozzá felaprított chilipaprikát - ez attól függ, ki milyen erősen szereti). Kicsit pirítjuk (vigyázzunk, a fokhagyma ne égjen meg), rárakjuk a húsokat, addig kevergetjük, míg kifehérednek. Hozzáadjuk a felkockázott piros paprikát is. Megszórjuk köménnyel, oregánóval, borssal, felöntjük a sörrel és kb negyed órát főzzük. Ekkor hozzáöntjük a paradicsomot, belerakjuk a fahéjat meg a csokit és ha szükséges, egy kevés vizet (vagy ha van, húsleves lét) öntünk hozzá. Addig pároljuk, míg a leve besűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a babkonzerveket és a levétől lecsöpögtetett kukoricát. Ezekkel is összerotyogtatjuk. Ha szükséges, ízlés szerint utána sózzuk. Tálaláskor reszelt sajtot is szórhatunk rá.
Rendkívül finom, különleges aromájú étel, nagyon más, mint a "magyaros" chilis bab. Ízre a fahéj miatt kicsit hasonlít a muszakára.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése