2023/12/11

Karácsonyi sajtos-tejfölös-baconös csirkemell őzgerincben

 Hozzávalók

1 kg csirkemellfilé

só, bors és piros töröttpaprika ízlés szerint

15 dkg sajt +5 dkg a tetejére

20 dkg tejföl

2 db tojás

2 evőkanál liszt

3 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyemzöld

3 dkg vaj a kenéshez

1 evőkanál zsemlemorzsa

20 dkg bacon (inkább több)

10 dkg aszalt gyümölcs (pl vörös áfonya, aszalt szilva, fekete cseresznye)


Elkészítés:

A csirkemellet apró kockákra vágjuk, ízlés szerint fűszerezzük majd félretesszük. Egy tálba rakjuk a reszelt sajtot, tejfölt, a felvert tojásokat, a lisztet és az aprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával és a felaprított petrezselyemmel, majd jól elkeverjük. Belerakjuk a csirkemellet és a szükség szerint összevágott gyümölcsöt, majd mégegyszer jól átforgatjuk. A  sütőformát kivajazzuk, majd megszórjuk zsemlemorzsával, és kibéleljük a baconszeletekkel úgy, hogy a szalonnacsíkok lógjanak túl a peremén. Megöltjük a keverékkel és szorosan betakarjuk a lelógó szalonna szeletekkel. 180 fokos sütőben 40-50 percig sütjük.



Karácsonyi egyben sült fasírt

 Hozzávalók

50 dkg darált sertéshús (sertéslapocka a legjobb)

2 db tojás

2 nagyobb szelet kenyér 

3 gerezd fokhagyma

3 fél db színes paprika (piros, zöld, sárga)

1 csokor petrezselyemzöld

só, bors és piros tötöttpaprika ízlés szerint

kb 1 evőkanál zsemlemorzsa 

1 evőkanál étolaj a sütőforma kikenéséhez és a fasírtrúd lekenéséhez

esetleg 4-5 kemény főtt tojás


Elkészítés

A kenyérszeleteket egy kevés vízbe áztatjuk. A paprikákat igen apró kockákra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Egy tálba tesszük a darált húst, fűszerezzük, belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a felaprított paprikát és petrezselymet, a tojásokat, végül a víztől kinyomkodott kenyeret is belemorzsoljuk. Az egészet kézzel jó alaposan összedolgozzuk. Ha nagyon lágy a masszánk, akkor nem lehet rendesen formázni, ezért egy-két evőkanálnyi zsemlemorzsát dolgozzunk bele. Egy sütőformát (kb. 30x15x5-6 cm) kenjünk ki olajjal, majd nyomkodjuk bele a masszát . Kicsit a fasírtrúd tetejét is kenjük meg olajjal.

Ha van főtt tojásunk, akkor tegyük a húsmassza kisebbik felét a formába/tepsire, majd lapítsuk ki a forma alján (vagy a  tepsiben kb 10 cm széles sávban). Sorakoztassuk rá egymás után a főtt tojásokat, majd a húskeverék másik felét egyenletesen halmozzuk rá, szinte betapasztva vele felül és oldalt a tojásokat. Nedves kézzel alaposan nyomkodjuk össze, hogy a tojások összetapadjanak a masszával és ne essen szét. A  formázás után egy henger alakú "fasírt rudat" kell hogy kapjunk. Alufóliával lefedjük (ne hajtsuk rá a tál szélére, hogy a gőz ki tudjon jönni alóla, de a hús ne kezdjen el nagyon pirulni.) Kb 1 órát süssük így, majd vegyük le a fóliát, a sütési hőfokot emeljük 200 fokra és még kb 20 percig így sütjük, hogy szép piros legyen.



Joghurtos poharas süti

 Hozzávalók:

2 kis pohár joghurt (vagy 1pohár joghurt és 1pohár tejföl)

2 pohár cukor

1 pohár étolaj

1 tasak vaníliás cukor

4 pohár liszt (2 pohár rétesliszt és 2 pohár sima liszt)

1 tasak sütőpor

4 tojás

csipetnyi só

gyümölcs


A tojásokat ketté vesszük, a fehérjét pár csepp citromlével kemény habbá verjük. A sárgákat jól kikeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, ezekkel jó habosra keverjük. Beleszitáljuk a sütőporos lisztet, azzal is jól elkeverjük, végül beleforgatjuk a tojáshabot. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, tetejét megszórjuk ízlés szerint gyümölccsel és közepes hőfokon megsütjük. Tűpróba!

Ez a finom, könnyű tészta akár piskóta helyett is jó.






2023/12/01

Tejfölös sajtos csirkemell

Fél kg csirkemell filét szeletekre vágunk, kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A hússzeleteket kiolajozott tepsibe rakjuk és leöntjük a következő keverékkel: 3 tojás és 1 nagy pohár tejföl fűszerekkel (só, bors, fokhagyma) kikavarva. A mártással leöntött húst beborítjuk sajt szeletekkel és 180 fokon pirosra sütjük. Petrezselymes krumplival és céklával finom, könnyű ebéd/vacsora.





Tojásos rakott hús (karácsonyra, szilveszterre is)

Hozzávalók:

40 dkg bacon szalonna

2 db burgonya

fekete bors

édes töröttpaprika

4-4 szelet csirkemell vagy sertéskaraj

20 dkg reszelt sajt

6 db tojás


A salátához:

2-3 db paradicsom

1 nagyobb kígyóuborka

1 csomó zöldhagyma

1 csokor petrezselyemzöld

1 evőkanál olaj

1 teáskanál citromlé

fekete bors

Egy magasabb oldalú sütőformát kibélelünk bacon szalonna szeletekkel úgy, hogy a forma szélén bőven kilógjanak. 2 nagy krumplit megtisztítunk, vékony szeletekre gyaluljuk. A szalonnával bélelt forma alját kirakjuk a krumpli szeletekkel. Megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával. 4 szelet csirkemellet (vagy sertés karajt) kiklpofolunk. 2 szeletet a krumplira fektetünk, fúszerezzük és megszórjuk reszelt sajttal. Újra krumpli, fűszer, sajt, hús, fűszer következik. Felütjük a tojásokat és óvatosan, hogy a sárgájuk egyben maradjon, a hússzeletekre öntjük. Ráhajtogatjuk a szalonna szeleteket. Alufóliával lefedjük és 180 fokon kb 3/4 órát sütjük. Közben elkészítjük a salátát: a paradicsomot, uborkát, hagymát és petrezselyemzöldet felaprítjuk és a fűszerekkel összekeverjük. A kész sültet pihentetés után szeleteljük és a salátával kínáljuk.

Tipp: ha csirkemellből készítjük a sültet, inkább héjában főtt krumplit használjuk, ezek hamarabb megsűlnek. A nyers krumplihoz jó a karaj hús, kicsit később sül át mindkettő.



Finom saláta (akár karácsonyra vagy szilveszterre is)

Hozzávalók

3 nagyobb, nem túl puhára főtt sárgarépa

6 főtt tojás

20 dkg sonka (sonkás felvágott)

1 piros kaliforniai paprika

1 doboz konzerv borsó

1 doboz konzerv kukorica

3 evőkanál majonéz

3 evőkanál natúr joghurt

fél teáskanál őrölt fekete bors

fél teáskanál só

Elkészítése:

A répát, tojást, sonkát, paprikát nagyjából egyforma kockákra felaprítjuk. A borsót és a kukoricát leszűrjük. A majonézt és a joghurtot kikeverjük a fűszerekkel. Egy nagyob tálban összeforgatjuk az összes hozzávalót. Pár óra hűtőbe tesszük. Önmagában is finom, kiadós saláta, de bármilyen sült mellé is kiváló. 

Tipp: almával és sajttal is gazdagíthatjuk a salátát.



Gyors sonkás sajtos csiga leveles tésztából

Hozzávalók: 2 csomag (2x27,5 dkg) félkész, hűtött leveles tészta, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 5 dkg olvasztott vaj, fél kávéskanál só, őrölt bors, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg sonka, 20 dkg sajt, 1 tojás

A friss, hűtött leveles tésztát a papírján kiterítjük, sodrófával egy kicsit meglapítjuk/nyújtjuk. A petrezselymet felaprítjuk, tálba rakjuk, hozzáöntjük az olvasztott vajat, belenyomunk 3 gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. Megkenjük vele a tésztát. A sonkát apróra vágjuk és rászórjuk. A sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük és elosztjuk a sonkaréteg tetején. Kicsit rá is nyomkodhatjuk. A tésztát a papír segítségével a hosszabb oldalánál felgöngyöljük. Jó ujjnyi szeletekre felvágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tojást felverjük és lekenjük vele a tekercseket, a külső tészta réteget is. 180 fokon kb 25 percig sütjük. Nem kell kiszárítani, de a tészta legyen egy kicsit ropogós. Ízlés szerint (ízesített) majonézzel vagy ketchuppel fogyasztjuk.

(A leveles tésztát kb. 10-15 perccel a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből, a sütőt kb. 200 fokra melegítsük elő, légkeveréses sütő esetén 190 fokra. A leveles tésztát vegyük ki a csomagolásból, majd sütőpapírral együtt tekerjük ki és tetszés szerint formázzuk, töltsük meg töltetlékkel, majd süssük aranybarnára. A tölteléket változtathatjuk ízlés szerint, pl a tésztát mustárral/fokhagymás tejföllel kenjük le, sonka, sajt és uborkaszeletekkel rakjuk ki, majd feltekerjük, tojással lekenjük és csak sütés után szeleteljük.)



2023/11/30

Ananászos-kókuszos rombusz

 Tóth mama egyik régi receptje:




Női szeszély (Váncza recept), sütőporos tésztával

A recept a "A mi süteményes könyvünk" c. Váncza szakácskönyvemből való. 



Legfinomabb sajtosrúd (Rózsika receptje)

Hozzávalók:

72 dkg rétesliszt

25 dkg margarin

6 evőkanál zsír

2 db tojássárgája

3 dkg friss élesztő

15 dkg trapista sajt

1 nagy pohár (330 gr) tejföl fele

1 evőkanál só

1 dl tej

Összeállítjuk az anyagokat a fele reszelt sajttal. Negyed órát pihentetjük a tésztát, majd kinyűjtjuk derelyevágóval feldaraboljuk, tojással lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Szép sárgára sütjük.

A 6 evőkanál zsír az 6 csapott evőkanál legyen. Élesztőből elég 2-2,5 dkg is. 20! dkg trapista sajt felét belegyúrni a tésztába, a maradékot rászórni a tojással lekent rudakra.




Joghurtos zöldborsós pulykatokány

Hozzávalók 4 személyre

50 dkg csíkozott pulyka tokányhús

45 dkg zöldborsó (friss, vagy 1 üveg konzerv vagy 1 tasak fagyasztott)

10 dkg füstölt szalonna

2 dkg liszt

2 kis pohár natur joghurt

1 kis fej vöröshagyma

5 dkg vaj

bors

petrezselyem zöld (elmaradhat)

A húst sózzuk, borsozzuk, majd a vajon megpirítjuk. A szalonnát apró kockákra vágva kiolvasztjuk, megpirítjuk benne a szintén apróra vágott vöröshagymát, hozzáöntjük a húshoz és kevés vízzel félpuhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a zöldborsót. Mikor a hús és a borsó is puha, ráöntjük a liszttel kikevert joghurtot és összeforraljuk. Ha szükséges, utána ízesítjük. Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk egy kis petrezselyem zölddel. Tésztát adunk hozzá.