Cinti és Lana puha mézeskalácsa.
2023/12/29
2023/12/11
Karácsonyi sajtos-tejfölös-baconös csirkemell őzgerincben
Hozzávalók
1 kg csirkemellfilé
só, bors és piros töröttpaprika ízlés szerint
15 dkg sajt +5 dkg a tetejére
20 dkg tejföl
2 db tojás
2 evőkanál liszt
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
3 dkg vaj a kenéshez
1 evőkanál zsemlemorzsa
20 dkg bacon (inkább több)
10 dkg aszalt gyümölcs (pl vörös áfonya, aszalt szilva, fekete cseresznye)
Elkészítés:
A csirkemellet apró kockákra vágjuk, ízlés szerint fűszerezzük majd félretesszük. Egy tálba rakjuk a reszelt sajtot, tejfölt, a felvert tojásokat, a lisztet és az aprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával és a felaprított petrezselyemmel, majd jól elkeverjük. Belerakjuk a csirkemellet és a szükség szerint összevágott gyümölcsöt, majd mégegyszer jól átforgatjuk. A sütőformát kivajazzuk, majd megszórjuk zsemlemorzsával, és kibéleljük a baconszeletekkel úgy, hogy a szalonnacsíkok lógjanak túl a peremén. Megöltjük a keverékkel és szorosan betakarjuk a lelógó szalonna szeletekkel. 180 fokos sütőben 40-50 percig sütjük.
Karácsonyi egyben sült fasírt
Hozzávalók
50 dkg darált sertéshús (sertéslapocka a legjobb)
2 db tojás
2 nagyobb szelet kenyér
3 gerezd fokhagyma
3 fél db színes paprika (piros, zöld, sárga)
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors és piros tötöttpaprika ízlés szerint
kb 1 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál étolaj a sütőforma kikenéséhez és a fasírtrúd lekenéséhez
esetleg 4-5 kemény főtt tojás
Elkészítés
A kenyérszeleteket egy kevés vízbe áztatjuk. A paprikákat igen apró kockákra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy tálba tesszük a darált húst, fűszerezzük, belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a felaprított paprikát és petrezselymet, a tojásokat, végül a víztől kinyomkodott kenyeret is belemorzsoljuk. Az egészet kézzel jó alaposan összedolgozzuk. Ha nagyon lágy a masszánk, akkor nem lehet rendesen formázni, ezért egy-két evőkanálnyi zsemlemorzsát dolgozzunk bele. Egy sütőformát (kb. 30x15x5-6 cm) kenjünk ki olajjal, majd nyomkodjuk bele a masszát . Kicsit a fasírtrúd tetejét is kenjük meg olajjal.
Ha van főtt tojásunk, akkor tegyük a húsmassza kisebbik felét a formába/tepsire, majd lapítsuk ki a forma alján (vagy a tepsiben kb 10 cm széles sávban). Sorakoztassuk rá egymás után a főtt tojásokat, majd a húskeverék másik felét egyenletesen halmozzuk rá, szinte betapasztva vele felül és oldalt a tojásokat. Nedves kézzel alaposan nyomkodjuk össze, hogy a tojások összetapadjanak a masszával és ne essen szét. A formázás után egy henger alakú "fasírt rudat" kell hogy kapjunk. Alufóliával lefedjük (ne hajtsuk rá a tál szélére, hogy a gőz ki tudjon jönni alóla, de a hús ne kezdjen el nagyon pirulni.) Kb 1 órát süssük így, majd vegyük le a fóliát, a sütési hőfokot emeljük 200 fokra és még kb 20 percig így sütjük, hogy szép piros legyen.
Joghurtos poharas süti
Hozzávalók:
2 kis pohár joghurt (vagy 1pohár joghurt és 1pohár tejföl)
2 pohár cukor
1 pohár étolaj
1 tasak vaníliás cukor
4 pohár liszt (2 pohár rétesliszt és 2 pohár sima liszt)
1 tasak sütőpor
4 tojás
csipetnyi só
gyümölcs
A tojásokat ketté vesszük, a fehérjét pár csepp citromlével kemény habbá verjük. A sárgákat jól kikeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, ezekkel jó habosra keverjük. Beleszitáljuk a sütőporos lisztet, azzal is jól elkeverjük, végül beleforgatjuk a tojáshabot. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, tetejét megszórjuk ízlés szerint gyümölccsel és közepes hőfokon megsütjük. Tűpróba!
Ez a finom, könnyű tészta akár piskóta helyett is jó.
2023/12/03
Kató néni receptjei
Guszti küldte ezeket a régi, mára már többnyire feledésbe merült recepteket:
2023/12/01
Tejfölös sajtos csirkemell
Fél kg csirkemell filét szeletekre vágunk, kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A hússzeleteket kiolajozott tepsibe rakjuk és leöntjük a következő keverékkel: 3 tojás és 1 nagy pohár tejföl fűszerekkel (só, bors, fokhagyma) kikavarva. A mártással leöntött húst beborítjuk sajt szeletekkel és 180 fokon pirosra sütjük. Petrezselymes krumplival és céklával finom, könnyű ebéd/vacsora.
Tojásos rakott hús (karácsonyra, szilveszterre is)
Hozzávalók:
40 dkg bacon szalonna
2 db burgonya
só
fekete bors
édes töröttpaprika
4-4 szelet csirkemell vagy sertéskaraj
20 dkg reszelt sajt
6 db tojás
A salátához:
2-3 db paradicsom
1 nagyobb kígyóuborka
1 csomó zöldhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál olaj
1 teáskanál citromlé
só
fekete bors
Egy magasabb oldalú sütőformát kibélelünk bacon szalonna szeletekkel úgy, hogy a forma szélén bőven kilógjanak. 2 nagy krumplit megtisztítunk, vékony szeletekre gyaluljuk. A szalonnával bélelt forma alját kirakjuk a krumpli szeletekkel. Megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával. 4 szelet csirkemellet (vagy sertés karajt) kiklpofolunk. 2 szeletet a krumplira fektetünk, fúszerezzük és megszórjuk reszelt sajttal. Újra krumpli, fűszer, sajt, hús, fűszer következik. Felütjük a tojásokat és óvatosan, hogy a sárgájuk egyben maradjon, a hússzeletekre öntjük. Ráhajtogatjuk a szalonna szeleteket. Alufóliával lefedjük és 180 fokon kb 3/4 órát sütjük. Közben elkészítjük a salátát: a paradicsomot, uborkát, hagymát és petrezselyemzöldet felaprítjuk és a fűszerekkel összekeverjük. A kész sültet pihentetés után szeleteljük és a salátával kínáljuk.
Tipp: ha csirkemellből készítjük a sültet, inkább héjában főtt krumplit használjuk, ezek hamarabb megsűlnek. A nyers krumplihoz jó a karaj hús, kicsit később sül át mindkettő.
Finom saláta (akár karácsonyra vagy szilveszterre is)
Hozzávalók
3 nagyobb, nem túl puhára főtt sárgarépa
6 főtt tojás
20 dkg sonka (sonkás felvágott)
1 piros kaliforniai paprika
1 doboz konzerv borsó
1 doboz konzerv kukorica
3 evőkanál majonéz
3 evőkanál natúr joghurt
fél teáskanál őrölt fekete bors
fél teáskanál só
Elkészítése:
A répát, tojást, sonkát, paprikát nagyjából egyforma kockákra felaprítjuk. A borsót és a kukoricát leszűrjük. A majonézt és a joghurtot kikeverjük a fűszerekkel. Egy nagyob tálban összeforgatjuk az összes hozzávalót. Pár óra hűtőbe tesszük. Önmagában is finom, kiadós saláta, de bármilyen sült mellé is kiváló.
Tipp: almával és sajttal is gazdagíthatjuk a salátát.
Gyors sonkás sajtos csiga leveles tésztából
Hozzávalók: 2 csomag (2x27,5 dkg) félkész, hűtött leveles tészta, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 5 dkg olvasztott vaj, fél kávéskanál só, őrölt bors, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg sonka, 20 dkg sajt, 1 tojás
A friss, hűtött leveles tésztát a papírján kiterítjük, sodrófával egy kicsit meglapítjuk/nyújtjuk. A petrezselymet felaprítjuk, tálba rakjuk, hozzáöntjük az olvasztott vajat, belenyomunk 3 gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. Megkenjük vele a tésztát. A sonkát apróra vágjuk és rászórjuk. A sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük és elosztjuk a sonkaréteg tetején. Kicsit rá is nyomkodhatjuk. A tésztát a papír segítségével a hosszabb oldalánál felgöngyöljük. Jó ujjnyi szeletekre felvágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tojást felverjük és lekenjük vele a tekercseket, a külső tészta réteget is. 180 fokon kb 25 percig sütjük. Nem kell kiszárítani, de a tészta legyen egy kicsit ropogós. Ízlés szerint (ízesített) majonézzel vagy ketchuppel fogyasztjuk.
(A leveles tésztát kb. 10-15 perccel a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből, a sütőt kb. 200 fokra melegítsük elő, légkeveréses sütő esetén 190 fokra. A leveles tésztát vegyük ki a csomagolásból, majd sütőpapírral együtt tekerjük ki és tetszés szerint formázzuk, töltsük meg töltetlékkel, majd süssük aranybarnára. A tölteléket változtathatjuk ízlés szerint, pl a tésztát mustárral/fokhagymás tejföllel kenjük le, sonka, sajt és uborkaszeletekkel rakjuk ki, majd feltekerjük, tojással lekenjük és csak sütés után szeleteljük.)
2023/11/30
Legfinomabb sajtosrúd (Rózsika receptje)
Hozzávalók:
72 dkg rétesliszt
25 dkg margarin
6 evőkanál zsír
2 db tojássárgája
3 dkg friss élesztő
15 dkg trapista sajt
1 nagy pohár (330 gr) tejföl fele
1 evőkanál só
1 dl tej
Összeállítjuk az anyagokat a fele reszelt sajttal. Negyed órát pihentetjük a tésztát, majd kinyűjtjuk derelyevágóval feldaraboljuk, tojással lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Szép sárgára sütjük.
A 6 evőkanál zsír az 6 csapott evőkanál legyen. Élesztőből elég 2-2,5 dkg is. 20! dkg trapista sajt felét belegyúrni a tésztába, a maradékot rászórni a tojással lekent rudakra.
Joghurtos zöldborsós pulykatokány
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg csíkozott pulyka tokányhús
45 dkg zöldborsó (friss, vagy 1 üveg konzerv vagy 1 tasak fagyasztott)
10 dkg füstölt szalonna
2 dkg liszt
2 kis pohár natur joghurt
1 kis fej vöröshagyma
5 dkg vaj
só
bors
petrezselyem zöld (elmaradhat)
A húst sózzuk, borsozzuk, majd a vajon megpirítjuk. A szalonnát apró kockákra vágva kiolvasztjuk, megpirítjuk benne a szintén apróra vágott vöröshagymát, hozzáöntjük a húshoz és kevés vízzel félpuhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a zöldborsót. Mikor a hús és a borsó is puha, ráöntjük a liszttel kikevert joghurtot és összeforraljuk. Ha szükséges, utána ízesítjük. Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk egy kis petrezselyem zölddel. Tésztát adunk hozzá.